Čuvar muzičke tradicije Istočne Hercegovine
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « ŽIVOT I MUZIKA JEDNOG VREMENA « Srbi u regionu: život i muzika jednog vremena  « Čuvar muzičke tradicije Istočne Hercegovine
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Čuvar muzičke tradicije Istočne Hercegovine  (Pročitano 3437 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: April 10, 2011, 11:16:12 pm »

*

ČUVAR MUZIČKE TRADICIJE ISTOČNE HERCEGOVINE


Čak i kada se u Trebinju sva svjetla pogase, jedna lampa, na glavnoj ulici, u zgradi Radio Trebinja do duboko u noć ostaje da škilji. Pod škrtom svjetlošću stvara profesor, kompozitor i muzički urednik Radio Trebinja Bobo Vučur.

U njegovim melodijama uvijek se nađe nešto od bogate muzičke tradicije Istočne Hercegovine.

— U Hercegovini se prelamaju jaki muzički uticaji. Kada je o Trebinju riječ, drugačije se pjeva nego u nižim dijelovima regije, koja je naslonjena na Mediteran. Naša muzika iz viših dijelova Hercegovine "ganga" i "bećarac" svode se na dva-tri tona. Slično je i kod gusala, koje su, nažalost, zloupotrijebljen instrument — kaže Vučur.

Zloupotrebu objašnjava tako što kaže da se u posljednjih nekoliko godina sa guslama ide do granice neukusa.

— Blizina Crne Gore, Hrvatske i uticaj Hercegovine uslovili su da se u Istočnoj Hercegovini miješaju brojni stilovi. Mnogi su našu muziku uspješno istraživali. Doktor etnomuzikologije Cvjetko Rihtman i njegova kćerka Dunja, koji su bili profesori na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, istraživali su hercegovačku muziku — kaže Vučur.

Neumorni stvaralac pokušava i da u oblasti etno-muzike napravi izvjesne standarde.

Pored rada sa etno-grupom iz Trebinja aktivan je i u snimanju materijala sa hercegnovskom muzičkom grupom klapom "Stari kapetan", u planu su i novi poslovi.

Trebinjcima je ostao u pamćenju solistički koncert Boba Vučura, na kojem je svirao vlastite melodije, u kojima se osjećao duh juga, nara, smokava, Trebišnjice i kamena.

I dok god škiljavo svijetlo u muzičkom kabinetu Bobe noćima gori i dok se čuju stare melodije, biće to znak i putokaz da u vremenu kada mnoge stvari gube svoju vrijednost, bojazni za staru, izvornu muziku ipak nema.

ZAPISI

— Nažalost ne postoje tonski zapisi starog originalnog muzičkog stvaralaštva. Stare generacije pamte, a nove ne zapisuju, i nažalost bojim se da jednog dana sve ne ostane lijepa prošlost. Gubimo polako selo, a sa selom i sve lijepe melodije — kaže Vučur.


Autor: Ratomir Mijanović
Datum: 01.03.2009
http://www.glassrpske.com/vijest/5/krozrs/18489/lat/Cuvar-muzicke-tradicije-Istocne-Hercegovine.html
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: