Toma Zdravković je voleo Anđelu, Martu, Ljiljanu, Nadu...
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « MUZIČKA ČITAONICA « Svaka pesma ima priču [poreklo pesme] « Toma Zdravković je voleo Anđelu, Martu, Ljiljanu, Nadu...
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Toma Zdravković je voleo Anđelu, Martu, Ljiljanu, Nadu...  (Pročitano 40552 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: April 06, 2011, 08:17:30 pm »

*

VEČITI TOMA

Voleo je Ljiljanu, Branku, Danku...

NOVICA ZDRAVKOVIĆ. — Ljutio se što baš u svemu idem njegovim stopama, najviše zbog boemije. Ali kad me već doveo u kafanu da pevam, morao je računati na to. To je bilo vreme velikih, pravih boema. Nije to bilo piće zbog pića, već je u Tominom slučaju to bio deo njegove ličnosti, njegove životne filozofije. Bio je jaka i stabilna ličnost. Sedamnaest godina borio se protiv neizlečive bolesti. Borio se svojim pesmama, svojom ljubavlju prema ženama i životu — setno priča Novica, potvrđujući da su sve Tomine pesme istinite priče.

— Nikada ništa nije izmišljao, sve što je opevao stvarno mu se i dešavalo. Život je pisao pesme, a Toma ih je samo zapisivao. Zato su i danas veliki hitovi. Nema čoveka koji se u nekom trenutku svog žvota ne pronađe u Tominim pesmama. Bio je izuzetno emotivan i teško je podnosio ljubavne rastanke. Sećam se, kada se razveo od treće žene, Nade, deset dana bio je van sebe. Mnogo je suza proliveno dok nije nastala pesma "Nado, Nado". Eto, takav je bio moj Toma.


Simonida Stanković za "Blic" 15.10.2003.

*

"Toma Zdravković se ženio četiri puta. Sa prvom suprugom Olgicom ima ćerku Žaklinu (48), koja godinama živi u Amsterdamu. Druga supruga mu je bila Milica, a treća Nada Radanović sa Cetinja. Njegova četvrta supruga Gordana, sa kojom ima sina Sašu, živi u Torontu. Prema rečima Tominog brata Novice, poseban trag u njegovom životu ostavila je Nada.
 
— Toma je mnogo voleo Nadu, mada su u braku bili nekoliko meseci. Posle razvoda se razboleo. Kada su se rastali, nije izlazio iz kuće 10 dana i stalno je pio. Posle toga je otišao u Nemačku i nije dolazio pet godina. Nada je bila izuzetno lepa i jedina Tomina supruga kojoj je posvetio pesmu."


*

"Nekadašnja voditeljka TV dnevnika Danka Novović, kojoj su se mnogi divili s razlogom, opčinila je i tadašnjeg najvećeg jugoslovenskog boema Tomu Zdravkovića, koji joj je posvetio pesmu 'Danka, volim te'. Prilikom snimanja serije 'Doktorka na selu' 1982. godine, za koju je Toma radio muziku, a u jednoj od epizoda čak i glumio muzičara, legendarnom pevaču je za oko zapela markantna glumica Ljiljana Blagojević pa joj je otvoreno najavio da će joj posvetiti jednu pesmu i ubrzo je ispunio obećanje. Naravno, Toma nije zaboravio da se oduži i supruzi kroz stihove 'Hej Branka, Branka, Branka, reci mi, Branka, ko je kriv zbog našeg rastanka'."


Citat
Naravno, Toma nije zaboravio da se oduži i supruzi kroz stihove 'Hej Branka, Branka, Branka, reci mi, Branka, ko je kriv zbog našeg rastanka'.

Autor (tekstopisac i kompozitor) pesme "Ej, Branka, Branka" je Miša Marković. Prema rečima Novice Zdravkovića Nada je bila jedina supruga kojoj je Toma posvetio pesmu. [Angelina]

« Muzički stvaraoci — posleratna generacija « Tomislav Toma Zdravković (1938—1991)
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: April 06, 2011, 08:36:32 pm »

*

TOMA ZDRAVKOVIĆ POSVETIO PESMU LJILJANI BLAGOJEVIĆ!

Otkriće: Legendarni boem i pevač pre 20 godina posvetio pesmu "Za Ljiljanu" tada mladoj glumici Ljiljani Blagojević!

"Ne kosite rosnu travu, ne lomite mladu granu, ostavite cvetna polja, ostavite cvetna polja, nek cvetaju za Ljiljanu"... Ovi stihovi pokojnog Tome Zdravkovića već dve decenije izazivaju blagu jezu kod mnogih Ljiljana i njihovih još brojnijih ljubitelja, ali se do dana današnjeg nije znalo kome su posvećeni. Poznato je da je slavni folk pevač i hitmejker bio zaljubljive prirode, da je zbog svojih ljubavi mnogo patio, posvećivao im pesme koje su redom postajale i ostajale veliki hitovi, a nije se ustručavao ni da svoje voljene pomene — poimence!

Tako su ovekovečene Marija, Jelena, Sanja, Branka, Danka (posvećena tada popularnoj spikerki TV Beograd Danki Novović) i, naravno, Ljiljana! Njen identitet ostao bi do dana današnjeg nepoznanica za Tomine fanove da mlada glumica Kalina Kovačević nije nedavno, u emisiji "TV lica - kao sav normalan svet" Tanje Peternek-Aleksić, koja se emituje na Trećem kanalu, izjavila da "ne sluša narodnjake, ali da u kući ima jedan album Tome Zdravkovića, na kojoj se nalazi pesma 'Za Ljiljanu', koja je napisana za njenu majku"!

Tragom ove rečenice kontaktirali smo Kalininu mamu, glumicu Ljiljanu Blagojević, koja nam je uz osmeh potvrdila pomenutu informaciju.

— Tačno je, stihovi te numere posvećeni su upravo meni. Bilo je to davne 1982. godine (u vreme kada je gđa Blagojević, u braku sa dramskim piscem Sinišom Kovačevićem, rodila Kalinu, prim. L. G.), dok sam snimala popularnu seriju "Doktorka na selu", u kojoj je, između ostalih, gostovao i pokojni Toma. Verovatno sam mu bila draga i simpatična, pa sam ga inspirisala da napiše "Za Ljiljanu" — rekla nam je gđa Blagojević, kojoj, kao i svakoj Ljiljani, reči "Ljubavi su mnoge bile, kao vatra mladost planu, sve što osta od života, ja bih dao za Ljiljanu" mogu samo da prijaju!


L. Golubović, 23.11.2004.Kurir


*

Dra­ga­na Đo­kić: Ko­li­ko vam zna­či ka­da ne­ko na­pi­še pe­smu za vas? Mi­slim na To­mu Zdrav­ko­vi­ća.
Ljiljana Blagojević: "Ka­da je Ka­li­na na te­le­vi­zi­ji re­kla da je To­mi­na pe­sma za­pra­vo po­sve­će­na nje­noj ma­mi, po po­vrat­ku ku­ći sam je pi­ta­la: Po­bo­gu, šta ti bi da to ka­žeš? A ona mi od­go­vo­ri da ne­ma ni­šta lep­še od to­ga da ti ne­ko na­pi­še pe­smu. I bi­la je u pra­vu".
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Decembar 07, 2011, 07:42:55 pm »

*
INTERVJU: DANKA NOVOVIĆ


TOMINA DANKA

Legendarna spikerka, kojoj je posvećena pesma "Danka", priča za Kurir kako joj se udvarao Toma Zdravković i kako mu je odolela

Jedna od najboljih i najpoznatijih spikerki stare Jugoslavije Danka Novović ušla je i muzičku istoriju, završivši u legendarnoj pesmi Tome Zdravkovića. Bivša novinarka Televizije Beograd već nekoliko godina je u penziji i danas kaže da joj je, iako je svojevremeno bila besna što je poslužila kao inspiracija najvećem boemu narodne muzike, tek sada drago što je završila u pesmi:

Toma i ja smo se upoznali na koncertima i priredbama koje sam vodila po čitavoj bivšoj Jugoslaviji, a na kojima je on nastupao. Zaista ne mogu da se setim kako je došlo do toga da se Toma zaljubi u mene. Kad sam čula da mi je posvetio pesmu, bila sam veoma besna... Nisam shvatala koliko je to u stvari lepo i kako bi svako bio polaskan takvom pažnjom. Toma je, naravno, čuo da sam ljuta pa je došao i doneo mi 2.000 karanfila i drugog cveća, koje sam odmah podelila po komšiluku. Mediji su od toga hteli da naprave spektakl, ali vrlo sam jasno svima stavila do znanja da tu ne postoji nikakva priča.

Kako je njegovo udvaranje dalje uticalo na vaš odnos?

Sretali smo se na putovanjima, i on je bio veoma pažljiv... Toma je bio jedan predivan i umetnik, i kompozitor, i pevač i, što je najvažnije — divan čovek. Jedan od retkih pravih boema, kakvi danas ne postoje. Znao je da popije, lumpuje i da poslednji dinar potroši na društvo. Naše druženje bilo je isključivo vezano za te koncerte i za manifestacije koje smo organizovali. Nikada se nismo privatno viđali. Imala sam svoje obaveze na poslu, imala sam dečka u to vreme, ali je i činjenica da je i ta pesma postojala i bila veoma aktuelna. Čim uđem u neku kafanu, orkestar odmah počinje da svira "Danku". U početku mi je malo bilo neprijatno, mada sam se vremenom navikla. Tek sada mi je mnogo drago i volim što je pesma meni posvećena.

Kako vam se još Toma udvarao?

Bio je jako stidljiv. Ta njegova platonska ljubav prema meni je više bila obožavanje. Znao je da tu ništa neće moći da se dogodi, ali je uvek pokazivao pažnju, recimo, kad idemo na put, uvek mi je nosio stvari. I ne samo što je bio stidljiv, bio je i tužan... Stalno je tu bila prisutna i neka patnja, što se vidi i u njegovim pesmama. On je, na neki način, voleo i što je patio, jer je i to bio deo njega.

Kako su vaša porodica i okolina reagovali na to što vam se, u to vreme, najpoznatiji pevač udvarao?

Moja majka je bila potpuno operisana od toga, kao i od činjenice da joj je ćerka poznata. Za Tominu pesmu mi je govorila: "Pa, nemoj da se ljutiš. I u istoriji i književnosti postoje takve priče". Meni je jedino smetalo da me povezuju sa pevačima ili glumcima, jer mi to nije trebalo, dok je danas to verovatno moderno.

Kako ste odoleli toj silnoj pažnji? Nijednog trenutka niste pomislili da bi između vas nešto moglo da se desi?

Apsolutno ne. On nije bio klasičan udvarač. Jedno vreme sam čak bila ljuta i nisam želela da govorim sa njim, i on je bio očajan zbog toga. Na jednoj priredbi je klekao pred mene i rekao: "Dado, pa ti mene više ne voliš!" Bili smo dobri drugari i ništa drugo tu nije postojalo. Jednostavno, mene pevači nisu interesovali u tom smislu. I danas me ljudi često pitaju da li sam ja ta Danka kojoj je pesma posvećena. Dogodilo mi se nekoliko puta, kad me zaustavi policija zbog prekršaja, da se izvučem zahvaljujući "Danki". Sad mi je drago što sam pesma.DANKA ZA DANKU Kako je u stvari nastala sada već legendarna pesma, Danka je saznala tek nedavno:
To mi je tek nedavno ispričao Novica Zdravković. Toma je došao jednog jutra u četiri mrtav pijan, ušao u svoju sobu i uz klavir počeo nešto da lupka, i rekao: "Napisao sam najbolju pesmu na svetu, posvećena je Danki". Novica mu je u šali rekao: "Je l' si ti normalan, njena braća će te prebiti!" — priča Danka.

FILM O TOMI Kako Kurir saznaje, filmska kuća "Vans" već je počela realizaciju dokumentarca o životu i radu Tome Zdravkovića! Scenario je napisao novinar Draško Aćimović, dok je za režiju zadužen Danilo Bećković.
U filmu će Tomine pesme otpevati njegov brat Novica i ansambl "Đerdan", dok će o legendi narodne muzike pričati Danka Novović, Usnija Redžepova, Ljiljana Blagojević, Dejan Matić, Dragoslav Lazić i mnogi drugi.


Jovana Bogdanović │ 18.06.2007. │ Kurir
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: