Ustanove u oblasti kulture i umetnosti
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « ŽIVOT I MUZIKA JEDNOG VREMENA « Šabac « Ustanove u oblasti kulture i umetnosti
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Ustanove u oblasti kulture i umetnosti  (Pročitano 9175 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Mart 28, 2011, 07:26:13 pm »

*

BIBLIOTEKA ŠABAČKA1
Narodna biblioteka "Zika Popović"
smeštena je u nekdašnjem Vladičinom dvoru


Matična ustanova za sve biblioteke na području osam opština Mačvanskog okruga. Sem redovne delatnosti - stručne obrade, čuvanja i korišćenja bogatog knjižnog fonda, zadužena je i za zaštitu stare i retke knjige. Šabačko čitalište započelo je rad 1847. godine; 1928. osnovana je Šabačka narodna knjižnica i čitaonica (ŠNKČ), a potom je rad obnovljen u decembru 1944. Danas je Biblioteka smeštena u zgradi Vladičanskog dvora (kulturno dobro od velikog značaja), sagrađenog 1854. godine, koji predstavlja jedan od najreprezentativnijih objekata u gradu.Tu koristi prostor od 1.703 kvadratnih metrara. Ukupno 31 zaposleni radnik, od kojih 25 pripada kategoriji stručnih. Kvalifikaciona struktura zaposlenih i tehnička opremljenost su na zavidnom nivou.

Nagrade i priznanja: Orden rada sa crvenom zastavom, Zlatna plaketa SO Šabac, Oktobarska nagrada grada Šapca, Republička nagrada Milorad Panić Surep.

Problem nedovoljnog prostora najverovatnije će uskoro biti prevaziđen. U toku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju aneksa Biblioteke, površine 704 m². Idejno rešenje nagoveštava moderan objekat, koji će, zajedno sa Vladičanskim dvorom, predstavljati spoj tradicije i modernih arhitektonskih shvatanja


ŠABAČKI MUZEJ2

Šabački muzej je osnovan 1934. godine, kada je radio u sastavu ŠNKČ. Rad je obnovljen 1955. godine. Smešten je u zgradi Šabačke polugimnazije, sagrađene 1857.godine, koja je proglašena spomenikom kulture od velikog značaja. Osnovna delatnost muzeja je zaštita pokretnih kulturnih dobara. Raspolaže prostorom od 1033 m2, međutim to je nedovoljno. U njemu je zaposleno ukupno 13 radnika, od čega je 7 stručnih. Umetnički predmeti, kojih ima oko 121.000, razvrstani su u 15 muzejskih zbirki.

Šabački muzej je dobitnik Diplome Etnografskog muzeja u Beogradu, Spomen medalje Narodnog muzeja u Beogradu i Diplome Međuopštinskog istorijskog arhiva u Šapcu.


ŠABAČKO POZORIŠTE

Pozorišni život u Šapcu ima dugu tradiciju i egzistira od 1840.godine, kada je Damjan Marinković, profesor Šabačke gimnazije, pripremio predstavu "Svetislav i Mileva", Jovana Sterije Popovića. Posle oslobođenja, rad je obnovljen u decembru 1944. godine. Trenutno ima 42 radnika, od čega su 16 glumci, a 20 radnici tehničke ekipe. Osnovni problemi u radu: II faza rekonstrukcije zgrade Pozorišta, bivšeg Doma šabačkih zanatlija, nije urađena; nedovoljan broj školovanih glumaca i nepovoljna starosna struktura; tehnička opremljenost nedovoljna. Nagrade i priznanja: preko 60 nagrada za pojedinačna glumačka ostvarenja i predstave u celini; Orden zasluga za narod sa zlatnom zvezdom; Oktobarska nagrada grada Šapca.

1 Mr Sonja Bokun Đinić
2 http://sr.wikipedia.org
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: