Dragan Pantić Smederevac — Nema me na TV jer nisam ulizica
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « MUZIČKA ČITAONICA « U razgovoru sa... « Dragan Pantić Smederevac — Nema me na TV jer nisam ulizica
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Dragan Pantić Smederevac — Nema me na TV jer nisam ulizica  (Pročitano 8181 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Februar 02, 2011, 02:00:01 am »

*

SMEDEREVAC: NEMA ME NA TV JER NISAM ULIZICA

Dragan Pantić Smederevac je ogorčen i besan, pa se sprema da "zabiberi" čorbu mnogima. Kako kaže podneće tužbu protiv opštinskih vlasti u Smederevu i organizatora manifestacije "Smederevska jesen" koji su organizovali veče narodne muzike pod imenom "Smederevo, grade od starina".

Osam godina sam se borio da zaživi muzički festival "Smederevo, grade od starina". Prošle godine konačno je festival održan prvi put, a ja sam ime zaštitio. Lepo sam upozorio organizatore da to ime ne smeju da koriste, ali džaba. Konsultovao sam se advokatom, on će lepo da podnese tužbu i na sudu ću da isteram pravdu — kaže Pantić.

Šta vi imate od tog festivala?

Imam jurcanje, glavobolje, plaćanje dažbina... Znam da je to borba sa vetrenjačama, ali ja bih da nešto ostavim ovoj našoj Srbiji. Ne mogu skrštenih ruku da gledam kako se bahato uništava prebogata kulturna baština i naša muzika.

Nepopravljivi sam entuzijasta, želim da taj festival postane tradicija i da neguje muzičko narodno stvaralaštvo, a ne tamo neke kradene i prekrojene tuđe pesme.
 
Prilično ste ljuti — na koga?

Muka mi je od estrade, strašno je šta se radilo i radi u državnoj kući PGP. Neki su tamo nogama otvarali vrata i glumatali velike zvezde. Ali, njihovo je kratko trajalo. Gde je sada nekada velika zvezda Slavko Banjac koji je bio vrstan pevač?

Gurali su ga, jer je bio u vezi sa ćerkom jednog moćnika. Kada je prestala ta podrška, čovek je pukao skroz! Mnogo je takvih bilo, onih na koje su potrošeni milioni samo zato što su bili nečiji miljenici.
 
Ima li toga i danas?

Kako da nema! Nije se gotovo ništa promenilo od vremena kada su menjani statuti da bi se na visoke pozicije stavio harmonikaš, muž pevačice koja je imala šest razreda osnovne škole, pa odjednom dobila diplome dva fakulteta. Njen brat, inače priučeni konobar, postao je direktor jednog sektora u istoj kući...

Sada je na jedno od vodećih mesta stavljena pevačica od 60 godina koja nikada nigde nije radila. Sramota! Sve se bojim da je njoj do srpske muzike. Pre je njoj do toga da dobije stan od države. Kao i obično, povlašćeni su oni koji imaju rođake u politici.

 
MARAMICA ZA BRISANJE

Ako su takvi stariji pevači, kakve su onda ove mlađe generacije?

A, kakve bi mogle da budu nego — sačuvaj bože. Naravno, ima izuzetaka. Tim mladima brzo slava udari u glavu. Recimo, ovaj mali Milan Stanković nije loš, ali je umislio da je Pavaroti.

Ne shvata da je on, kao i svi, najobičnija papirna maramica za brisanje nosa ili zadnjice, koja se upotrebi i baci! Mnogi se zanose da imaju hitove, jer ih je neko ubedio u to kako bi ih naivne i glupe opelješio. Bruka je kakve se pesme danas pevaju — smatra Pantić


BIĆE IGRANKE NA ESTRADI

Danas su pesme pune bljuvotina, vulgarnosti, psovki. To je jadno i tužno. Normalnog čoveka je sramota da to sluša sa porodicom. Sedamdest posto ljudi koji se danas bave muzikom su nepismeni i polupismeni ljudi. Nemaju pojma šta su akcenti, dikcija... Oni, jadni, ni ne znaju da ne znaju ništa! Ali, i tome će doći kraj. Pazite šta pričam — počistiće se sve to i mnogo će vesela igranka da bude na srpskoj estradnoj sceni!

Veliki ste borac za očuvanje tradicije, ali vas nema u emisijama koje neguju ovu vrstu muzike?

Nema me, jer sam daleko, čak u Smederevu. To mi govore kada ih pitam zašto me ne zovu. Kao da je Smederevo na Marsu. Zaboravili su da sam živ! Nema me, jer nisam poltron, folirant i ulizica. Ali, zato redovno dežurne ulizice kreče u svakoj emisiji. Ali, nema veze, mnogi od njih će da umru kao jadne duše, a ja svoje dostojanstvo ne dam ni za kakve pare.


SAHRANIO ŽIVOG ČOVEKA

Neki se samo foliraju da su veliki borci za očuvanje srpske tradicije. Recimo, Raša Pavlović je snimio pesmu "Smederevo, grade od starina" i potpisao je kao narodnu pesmu. Nema čovek pojma da je autor pesme Jovica Petković. On je čovek živ, a Raša ga "sahranio" za života, ni krivog, ni dužnog. To je, brate, čista krađa, bezobrazluk i elementarno neznanje — tvrdi Pantić.

 
18.09.2010. | V. Tasić — Vesti
http://www.vesti-online.com/Scena/Estrada/82764/Smederevac-Nema-me-na-TV-jer-nisam-ulizica
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: