Anđelija Milić (1921—2001)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « MUZIČKO STVARALAŠTVO I IZVOĐAŠTVO SRBA « Izvođači I « Anđelija Milić (1921—2001)
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Anđelija Milić (1921—2001)  (Pročitano 8559 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Jun 16, 2011, 01:12:27 am »

*
ANĐELIJA MILIĆ
(Beograd, 03.04.1921 — Beograd, 10.07.2001)

Anđelija Milić je rođena 1921. godine u Beogradu, u kome je i provela čitav svoj život. Pevačku karijeru započela je u prvim danima nakon oslobođenja Beograda, na talasima Radio Beograda gde je, na molbu prof. Miodraga Vasiljevića, bila je angažovana zajedno sa svojim suprugom Đorđem koji je svirao harmoniku.

Naime, po završetku rata, nakon što je od Nemaca preuzeta radio stanica, jedan od glavnih problema bilo je angažovati ljude koji bi pravili program, ali i pronaći pevače koji bi popunjavli muzički deo programa. Profesor i etnomuzikolog Miodrag A. Vasiljević našao je veoma dobro rešenje tog problema. Budući da je poznavao Đorđa Milića, harmonikaša koji je u blizini tadašnjeg studija Radio Beograda imao kafanu, i njegovu suprugu Anđeliju, koja je u istoj kafani pevala, rekao im je: "Mi nemamo nikoga da peva na radiju i vi morate da nam pomognete. Ti Đorđe, harmoniku, ti Anđo, tvoje grlo, i kako god znate. Dolaziće partizan po vas, vodiće vas, vraćaće vas, a u koje vreme će to biti, niko ne zna. Kada bude trebalo, morate biti na raspoloženju: zatvarajte kafanu i pravac studio". Tako je i bilo. Ostalo je zabeleženo da se u početku od njih tražilo da izvode partizanske pesme, ali su vrlo brzo počeli da snimaju i bisere narodne i gradske muzike.

Nakon povrataka čuvenog Vlastimira Pavlovića Carevca iz logora Dahau, Anđelija Milić započinje saradnju sa ovim neprevaziđenim virtuozom na violini i pedagogom. Od njega je naučila i njenu antologijsku pesmu "Anđelija vodu lila". Saradnja sa Carevcem je trajala sve do njegove smrti. Kao plod ove saradnje ostale su pesme: "Sedi Mara na kamen studencu", "Leti, leti, pjesmo moja mila" i mnoge druge. Poput Velinke Grgurević, Savete Sudar i Vuke Šeherović, i u repertoaru Anđelije Milić našle su se... "Od kako je Banjaluka postala", "Mujo kuje konja po mjesecu" "Cura bere plav jorgovan". Svojim toplim i lirskim sopranom dočarala je nedostižne prostore lepote izvorne pesme. Tragično je izgubila život 2001. godine u Beogradu. Iza nje ostali su izvanredni snimci koji se i danas svrstavaju među neke od najboljih interpretacija izvorne i gradske pesme.


02 novembar 2010 | Glas Srbije
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Jun 16, 2011, 01:12:35 am »

*


ANĐELIJA MILIĆ — DISKOGRAFIJA

Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: