Biljana Belendečić — Koliko naša KUD-a njeguju igre iz RS
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « MUZIČKA ČITAONICA « U razgovoru sa... « Biljana Belendečić — Koliko naša KUD-a njeguju igre iz RS
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Biljana Belendečić — Koliko naša KUD-a njeguju igre iz RS  (Pročitano 3883 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Februar 02, 2011, 12:46:56 am »

*
KOLIKO NAŠA KUD-A NJEGUJU IGRE IZ RS

Osnovni problem je što na našem području nema školovanih koreografa, rekla Irena Medar... Nema zapisa o igrama, pa je teško postaviti koreografije, istakla Vera Barić

BANJA LUKA — Na repertoarima kulturno-umjetničkih društava iz Republike Srpske više je igara iz Srbije, nego sa ovog podneblja.

Etnolog Irena Medar smatra da društva iz Republike Srpske imaju na repertoarima dosta koreografija iz Srbije, jer su koreografi većinom iz Srbije.

Dok smo bili u bivšoj Jugoslaviji, rekla je Irena Medar, kulturno-umjetnička društva su na svojim repertoarima imala igre iz svih republika.

Raspadom te države smanjio se repertoar narodnih igara, kako naših, tako i folklornih ansambala iz sada susjednih nam država — pojasnila je etnolog Irena Medar.

Kada društva izvode programe na našem području, dodala je ona, nije toliko bitno da li će predstavljati igre iz Srbije ili iz Srpske.

Važno je kada naša društva gostuju na nekim festivalima da se društva iz Republike Srpske predstave sa igrama iz naših krajeva — navela je Irena Medar.

Predsjednik Radničkog kulturno-umjetničkog društva "Pelagić" Vera Barić smatra da folklorni ansambli iz Republike Srpske trebaju više njegovati igre karakteristične za ovo područje.

Izvorna muzika se kod nas prenosila sa koljena na koljeno. Ni o igrama nema zapisa pa je teško postaviti koreografije - kazala je Barićeva.

Koreograf KUD-a "Starčevica" Milorad Dejanović rekao je da ovo društvo na repertoaru ima nekoliko igara sa područja Republike Srpske, ali da svi folklorni ansambli trebaju imati i više koreografija, karakterističnih za područje gdje rade.

Predsjednik KUD-a "Kolovit" iz Gradiške Boris Grgić smatra da je dobro što svi ansambli iz Republike Srpske imaju po nekoliko igara sa ovog područja.

Trebao bi se više njegovati naš folklor, ali treba i napraviti granicu između igara iz Slavonije i Posavine koje su se nekako ispreplele. Kandidovaćemo i program preciznije verifikacije igara — rekao je Grgić.

Irena Medar je istakla da je osnovni problem što na našem području nema školovanih koreografa.

Amaterski se tim poslom bavio Vaso Popović i skoro sva društva iz Srpske imaju bar po jednu njegovu koreografiju koje su sa našeg područja — rekla je Medareva.

Taj problem će se, prema njenom mišljenju, vjerovatno, riješiti, jer na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci studenti odsjeka etnomuzikologija imaju predmet vezan za koreografiju.

* * *

NAŠE IGRE

Igre sa područja Republike Srpske koje su, najčešće na repertoarima su "Krajiške igre", "Glamočke igre", "Igre iz okoline Banje Luke", "Igre sa Zmijanja", "Igre sa Grmeča" i "Ozrenske igre".


Biljana Belendečić | Glas Srpske
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: