Dani kulture Srba, Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « ŽIVOT I MUZIKA JEDNOG VREMENA « Srbi u regionu: život i muzika jednog vremena  « Dani kulture Srba, Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Dani kulture Srba, Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema  (Pročitano 4623 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: April 10, 2011, 10:31:54 pm »

*

IX DANI KULTURE SRBA ISTOČNE SLAVONIJE, BARANJE I ZAPADNOG SRIJEMA

Ova manifestacija smatra se godišnjom smotrom amaterskog stvaralaštva na području likovnog, dramskog, literarnog i folklornog amaterizma

IX Dani kulture Srba, Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema nastavljaju tradiciju prethodnih manifestacija. Ova manifestacija smatra se godišnjom smotrom amaterskog stvaralaštva na području likovnog, dramskog, literarnog i folklornog amaterizma. Programi manifestacije imaju međužupanijski karakter i održavaju se na području županija Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske. Dani kulture Srba… imaju za cilj okupljanje što većeg broja kako izvođača tako i posjetilaca, a osnovno je da se održi njegovanje i tradicija Srpskog naroda na prostorima Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema. U programu IX Dana kulture Srba… svoje učešće uzet će oko 800 izvođača programa. Domaćini ovogodišnjih programa su: Vukovar, Osijek, Borovo, Beli Manastir, Negoslavci i Darda, a svoje učešće u programu u skladu sa svojim trenutnim mogućnostima uzet će svih 16 pododbora, koji rade na području Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema.

1. Svečano otvaranje manifestacije — Susret folklornih ansambala
Program Svečanog otvaranja manifestacije i Susret folklornih ansambala održat će se u Vukovaru, a domaćin programa je pododbor Vukovar. Otvaranje manifestacije je 21. maja u 17 sati. Ovaj program je najmasovniji po broju učesnika i planiramo da će u programu uzeti učešće oko 250—300 izvođača. Program nije takmičarskog karaktera i ima za cilj da popularizira folklorno stvaralaštvo.

2. Smotra literarnog stvaralaštva i Susret pjesnika
Domaćin Smotre literarnog stvaralaštva je pododbor Borovo, a Susreta pjesnika pododbor Osijek. Smotra literarnog stvaralaštva održat će se 25. maja u prostorima pododbora Borovo u 10 sati. U Osijeku Susret pjesnika je 24. maja u prostorima pododbora, u ulici Matije Gupca 32, u 18 sati. Smotra literarnog stvaralaštva odvija se u dvije kategorije: srednja i starija. U programu smotre literarnog stvaralaštva očekujemo nastup oko 30 učesnika, a na susretu pjesnika učešće 10—15 pjesnika. Smotra literarnog stvaralaštva ima takmičarski karakter i njen rad prati ocjenjivački žiri. Učesnici programa Susret pjesnika su pjesnici koji žive i rade na području Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema. Oni će u toku programa govoriti svoje najnovije pjesme.

3. Dramske večeri
Nakon kraćeg prekida ponovno se u program Dana kulture Srba… vraća i program dramskog stvaralaštva. Ovog puta je to organizacija jedne dramske večeri na kojoj će se sa svojom predstavom u Belom Manastiru pojaviti dramska grupa iz Pačetina. Predstava će se održati 25. maja u kino dvorani u 20 sati. Nakon izvedene predstave obavit će se razgovor između posjetilaca i izvođača programa. Ponovno uvođenje dramskog stvaralaštva u sadržaj Dana kulture… želi se povećati interes kod naših pododbora da u svoj program rada uvrste i  program dramskog stvaralaštva.

4. Smotra recitatora
Program Smotre recitatora održava se u Negoslavcima, a domaćin programa je pododbor Negoslavci. Program će biti 27. maja u 10 sati u prostorima Osnovne škole. Smotra recitatora organizira se u dvije kategorije: za srednji i stariji uzrast. U srednjoj kategoriji nastupaju učenici osnovnih škola od 5-8 razreda, a u starijoj kategoriji učenici srednjih škola, studenti i predstavnici KUD-a. Program smotre ima takmičarski karakter i njen rad prati ocjenjivački žiri. U programu Smotre nastupit će oko 50 učesnika.

5. Susret dječjih folklornih grupa i Svečano zatvaranje
Susret dječjih folklornih grupa održat će se po tradiciji u Dardi, a domaćin programa je pododbor Darda. Program će se održati 28. maja u 16 sati u prostorima Doma kulture. U programu će učestvovati oko 150 izvođača, odnosno 10-12 folklornih grupa. Svaka grupa nastupit će sa jednom igrom, a prije samog nastupa organizovat će se svečani defile ulicama Darde. Program ima manifestacioni karakter i cilj da popularizira folklor kod djece. Kao pred program manifestacije u Vukovaru će se održati Likovna izložba radova nastalih na III Likovnoj koloniji koja je održana 2005. godine. Izložbu sačinjava 20 radova rađenih u tehnici ulje na platnu i pastel, a održat će se i saziv IV Likovne kolonije koja će okupiti 10—15 slikara koji žive na području Slavonije i Baranje.

Sa Susretom dječjih folklornih grupa svečano će se zatvoriti manifestacija IX Dani kulture Srba, Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema.


skd prosvjeta
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: