Angelina
|
 |
« poslato: Mart 03, 2011, 09:01:44 pm » |
|
**
MUZIČARI I PEVAČI SKADARLIJSKI
Uz pesnike, glumce i slikare, nenadmašne kozere i šaljivcije, legendi Skadarlije su doprineli i njeni proslavljeni svirači i pevači. Prvi je ovde iz gusle pevao Janko Veselinović, čija estradna slava nije tada bila ništa manja od književne.
U Zlatnom bokalu, ljubitelje pesme oduševljavali su moler Branko i litograf Kosta Bojković. Dok je Bojković bio ugledan član Prvog beogradskog pevačkog društva i često nastupao na koncertima, koje je voleo da reprizira i u Zlatnom bokalu, njegov drug Branko mu se pridruživao i lirskim tenorom razgaljivao okupljeno društvo.
U Bums-keleru goste su uveseljavale pevačice Kajče i Cveta, temperamentno pevajući "narodnjake" i romanse praćene odličnim orkestrom. "Sećam se Kajčeta, bila je lepotica kao Usnija Redžepova", priča novinar Dragoljub Lola Dimitrijević. "Imala je mašnice u kosi, nosila legovanu suknju i duboke, na šnir, cipele, a zanosno pevala uz daire. Uz pevačice Kajčeta i Cvetu svirao je mali Stevica, koji je nosio visoke štikle da bi "porastao". Bio je svagda u crnom odelu, lep, kočoperan, napuderisan. Svirao je violinu kao primaš prateći orkestar..."
Zanosno pevajući sevdalinke godinama je u Skadarliji oduševljavao sve živo advokat Mijat Mijatović, koji je snimio i nekoliko gramofosnkih ploča. Mnoge "skadarlijske veterane" teško je pobrojati, ali da izdvojimo nekoliko poznatih imena: Ruža Denić, Sofka Lazarević, Vuka Šeherović, Bata Cvijetić, Mile Lakić, Sava Jeremić...
Decenijama su se u Skadarliji smenjivale stare gradske, narodne pesme i romanse. A o onima koji su pesmom i svirkom Skadarliju zabavljali mogla bi se napisati posebna knjiga.
Zahvaljujući privlačnosti i popularnosti Skadarlije, negdašnje njene slavne pevačice u odmaklim godinama, skupljale su se ovde u kafani Tri šešira da bar jednom godišnje obnove uspomene zajedno sa proslavljenim frulašem Savom Jeremićem. Ostaće nezaboravno jedno prolećno veče 1970. godine, kada su već zašle u mnoge godine naboranih lica ali još čilog i lepog glasa Sofka i Vuka, na molbu svojih starih drugara iz Skadarlijskih veterana - čika Đoke, Milana, Bate, Slobodana, kao i brojnih drugih obožavalaca, otpevale pesmu iz svoje mladosti "Da znaš, mori mome..." Posle srdačnog aplauza čuvena Sofka pričala je okupljenim o nekadašnjim vremenima:
— Ove pesme probudile su u meni uspomene. Počela sam da pevam kod Pere Svilenog u Bums-keleru. Bila sam vrlo mlada, tek sam napunila šesnaestu... Sa pevanjem nikad nisam prekidala, bez pesme mi je život prazan... Sećam se, tamo me je rado slušao Nušić. Ućutim, on mi prilazi i kaže: "Alal ti majčino mleko, Sofka!" A u uglu sedi Tin Ujević. Pričalo se da on ne trpi žene, da je ženomrzac, a on je u mene piljio kao u ikonu. Jednom, po nagovoru Rake Drainca, priđem Tinu i upitam ga da li on mrzi i mene kao i ostale žene, a on se odade: "Vi me podsećate na jednu Francuskinju. Imate njene oči, kosu, glas..." Kažem to Draincu, a on se obradovao: "Dakle, i Tin se raskravio. Gotov je Tin..."
Posle Sofke i Vuke na scenu je stupio čuveni frulaš Sava Jeremić, u zelenom narodnom odelu od čoje, ukrašenim tokama, za žirardo šeširom na glavi. Čika Savina umilna frulaška svirka uz orkestar "Stari tračeri" razgaljuje i srce i dušu, kao i njegova sećanja na negdašnje susrete kod Tri šešira.
— Ovu kafanu je držao moj zemljak Stojan Krstić i tu sam od 1928. godine počeo da sviram. Tu sam prvi put video Nušića, Pašića, Rašu Radenkovića, Carevca... Kad god ovde dođem bude mi se drage uspomene..."
Skadarlijska legenda Vuka Šeherović je jednom prilikom izjavila da joj u Skadarliji, gde je provela svoje najlepše noći, ne bi bilo žao ni da — umre.
Kosta Dimitrijević | Život boemske Skadarlije Toplikus, Beograd, 1990.
|