Vokalni ansambli "Šumadija" i "Stari Beograd"
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Vokalni ansambli "Šumadija" i "Stari Beograd"  (Pročitano 4774 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Mart 01, 2011, 09:13:23 pm »

**

ŽENSKI VOKALNI ANSAMBL "ŠUMADIJA" — osnovan je 1962. godine pri Radio-Beogradu za negovanje i izvođenje tradicionalnih narodnih pesama iz Srbije. Osnivanje i umetničko rukovodstvo povereno je Dordju Karaklajiću, kompozitoru i dirigentu koji je odabrao grupu koja i danas sa uspehom interpretira narodni melos. Vremenom repertoar je proširen na melodije iz svih krajeva Jugoslavije, gradske i partizanske pesme kao i pesme stranih naroda. Za program Radio-Beograda snimljeno je preko 500 melodija. Ansambl je osim toga imao veliki broj TV emisija i nastupa na estradi širom naše zemlje i inostranstvu. Snimljeno je 7 velikih ploča i dve kasete sa pesmama iz repertoara ovog ansambla.

Od estradnih nastupa valja istaci učestvovanje na Vukovom saboru, smotri "Mermer i zvuči" —Aranđelovac, "Beogradskom proleću", "Beogradskom saboru", Festivalu narodne muzike jugoslovenskih radiostanica, nastupu koncertnoj dvorani "Lisinski" u Zagrebu, i BEMUSU. Ansambl ima 18 članica.


~ ~ ~

MUŠKI VOKALNI ANSAMBL "STARI BEOGRAD" — osnovan je pre 20 godina kao muški vokalni sekstet za negovanje i interpretaciju gradskih pasama. I ovaj ansambl Đorđe Karaklajić je osnovao od članova Radio hora. Solista ansambla bio je Branislav Simonović, a muzička pratnja Jovan Jovičić, na gitari. Pored snimanja i nastupa na Radio Beogradu i Televiziji izdate su i ploče u PGP. Ansambl nastupa i na koncertima, a naročito za Muzičku omladinu. Od pre tri godine nazvan je "Stari Beograd" i ove godine će izaći LP ploča sa pesmama iz njegovog repertoara. U ovoj knjizi su mnoge njihove pesme: "Kraj Dunava", "Nebo je tako vedro", "Sve se njive zelene", "Tijo noći", "Kroz ponoć nemu", "Na kraj sela", "Nekad si meni rekla", "Ti plaviš, zoro zlatna", "Kad se setim mila dušo" i dr.

Đorđe Karaklajić | NA TE MISLIM
Zbirka starih gradskih pesama, romansi, pesama iz pozorišnih komada i novih gradskih pesama
II izdanje 1986. god. | Izdavač IO "Nota" Knjaževac


Prilog člana Skypi
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: