Narodne pesme i sevdalinke Šabana Šaulića
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « DRUŽENJE « Angelinin kutak « Narodne pesme i sevdalinke Šabana Šaulića
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Narodne pesme i sevdalinke Šabana Šaulića  (Pročitano 17522 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Mart 01, 2011, 01:05:47 pm »

**Šaban Šaulić
Narodne pesme i sevdalinkePoznato mi je svakako značenje reči sevdah i sevdalinka. Takođe znam da se narodne pesme po sadržini, načinu pevanja dele na ljubavne, svatovske, verske, šaljive, uspavanke itd. Iz tog razloga nekada je na svim pločama narodnih pesmama iz Bosne pisalo — Narodne pesme iz Bosne bez obzira o kojim narodnim pesmama je reč, ko su bili izvođači i da li su te pesme pripadale srpskim narodnim pesmama ili narodnim pesmama muslimana.

Sada su druga vremena. Danas Srbi iz Bosne zapravo i nemaju svoje narodne pesme. Uzete su! Otete! Najlepše srpske pesme svrstavaju se u "sevdalinke", bilo da je reč o ljubavnim, porodičnim, obrednim, običajnim, o radu... Znamo šta rade i znamo kako to rade. "Sevdalinka" je pesma sviju naroda koji žive u BiH — rećiće muslimani. Mi znamo da tako ne misle. Namerno se za narodnu pesmu koristi isključivo reč "sevdalinka" Reči: sevdah i sevdalinka ne samo da su turskoarapskog porekla, one tako i zvuče.

Već deceniju-dve upornog traganja (traga se još uvek) za sevdalinkama, muslimani su prešli i na drugu stranu Drine. Ko će ih zaustaviti? Kako ih zaustaviti? Niko ne mari.  

To što nam čine muslimani iz BiH, ne bi trebalo mnogo ni da nas čudi ali ovo što radi Šaban Šaulić ne može biti u redu. Rođen je i odrastao u Šapcu; potom je otišao u Beograd gde i danas živi. Imao je sreću da u Šapcu sretne čuvenog kompozitora i tekstopisca Budimira Bucu Jovanovića, još više sreće da sa Bucom sarađuje nekih pet godina. Tada su nastale njegove najlepše pesme, pesme koje će se uvek slušati. Družio se i sarađivao sa Srbima. Vernik ili ne, koga zapravo interesuje?! Ovaj omot CD-a koji gledam, ne ostavlja me ravnodušnom. Zašto Šaban na ovom CD-u deli pesme na narodne i sevdalinke? Zar sevdalinke nisu narodne pesme? Samo po sebi nameće se pitanje: čije su to narodne pesma a čije su sevdalinke?

Godine 1986. snimio je album sa deset pesama pod nazivom "Biseri narodne muzike — Ah, meraka u večeri rane". Tada su te pesme nazvane "biserima narodne muzike".

01.  Ah, meraka u večeri rane
02.  Šta ću kući tako rano
03.  Tužno vetri gorom viju
04.  Gde ćeš biti lepa Kejo
05.  Na Đerđefu vezak vezla Fata
06.  Na prijestolu sjedi sultan
07.  Hej, Munira, đe ti je Muharem
08.  Niz polje idu babo sejmeni  
09.  Nigde zore ni bjela dana  
10.  Prošetali Šabački trgovci

Novi album Šabana Šaulića sadrži 21 pesmu. Sve pesme koje su se našle na albumu iz 1986. godine, nalaze se i na ovom. Ali ovaj put, eto, nisu sve pesme "biseri narodne muzike". Ima i "sevdalinki"...

Muzika CD: Narodne pesme i sevdalinke

01.  Ah meraka u večeri rane J. Penava
02.  Oprosti mi nano D. Toković
03.  Kada moja mladost prođe J. Petković
04.  Oj moja ružo rumena narodna
05.  Šta ću kući tako rano narodna
06.  Sestra brata kani na večeru narodna
07.  Idem kući a već zora M. Nešić
08.  Hoćemo li u Šabac na vašar narodna
09.  Sirotan narodna
10.  Milke dušo narodna
11.  Hej Munira đe ti je Muharem narodna
12.  Na Đerđefu vezak vezla Fata Z. Imaović
13.  Tužno vetri gorom viju D. Kapisatović
14.  Nigde zore ni bjela dana narodna
15.  Niz polje idu babo sejmeni narodna
16.  Prošetali Šabački trgovci narodna
17.  Gde ćeš biti lepa Kejo D. Jenko
18.  Prikrašću se tebi pod prozore Š. Šaulić, B. Đorđević
19.  Na prijestolu sjedi sultan H. Polovina
20.  Lijepi dani mog detinjstva Š. Šaulić, R. Vučković
21.  Ne plači dušo G. Šaulic

Međutim, pesme: "Lijepi dani mog detinjstva", "Ne plači dušo", niti su narodne, niti su pisane u duhu narodnih pesama.... Bonus numere? Ili su dodate čisto da se popuni prostor na CD?

Pesmu "Lijepi dani mog detinjstva" Šaban je snimio 1978. godine samo što se tada zvala "Lepi dani mog detinjstva". Autor muzike je Š. Šaulić. Tekst je napisao D. Knežević a aranžer je R. Vučković.

Pesmu "Ne plači dušo" snimio je 1983. godine. Autor muzike i teksta je G. Šaulić a aranžer je D. Stojković.

Ovo sigurno nije jedina primedba ovom CD-u. Šabanova karijera počela je 1969. godine. Još uvek traje. Za nekoga ko je skoro 40 godina u ovoj branši propusti kao na ovom albumu jednostavno ne smeju da se dese. Nimalo se nije vodilo računa o izboru pesama, poreklu, tematici niti o redosledu pesama. Album "Narodne pesme i sevdalinke" urađen je krajnje nemarno. Reč suvenir ovde gubi značenje.

Angelina
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: