Angelina
|
 |
« poslato: Februar 16, 2011, 12:48:40 am » |
|
*  S A D R Ž A J Rod rodile žute kruške Raslo mi je badem drvo Rado, kćeri, Rado Ranila moma slavelja Reših da se ženim Rastao sam pored Dunava Rastanak
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #1 poslato: Februar 16, 2011, 12:50:55 am » |
|
* Rod rodile žute kruške Rod rodile žute kruške Izvor: knjiga Ljubinko Miljković Muzička tradicija Srbije II MAČVA Šabac, 1985.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #2 poslato: Februar 16, 2011, 12:51:58 am » |
|
* Raslo mi je badem drvo Izvor: knjiga Ratislav Blagojević Usamljeni harmonikaš Beograd, 1998.Dolinom Timoka od Knjaževca i Zaječara pa do Negotina, proteže se Timočka krajina koja je u muzičkom pogledu posebno interesantna. Burna istorijska prošlost ostavila je veliki pečat na muziku ovog kraja, koja je u sebi sjedinila elemente bugarske, vlaške, sšmadijske, pa čak i makedonske muzike, čime je dobila specifican zvuk. Mnoge istorijske ličnosti su opevane u pesmama ovog kraja, a posebno Hajduk-Veljko Petrović. Pesme poput "Raslo mi je badem drvo", "Knjigu piše Mula-pasa" i "Bolan mi leži Kara-Mustafa", spadaju u prave bisere celokupnog našeg izvornog stvaralaštva. Iz knjige Ratislava Blagojevića "Usamljeni harmonikaš"Prilog člana Skypi
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #3 poslato: Februar 16, 2011, 12:52:35 am » |
|
* Rado, kćeri, Rado Izvor: knjiga Mile Bogdanović Zavičaju, mili kraju Beograd, 2004.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #4 poslato: Februar 16, 2011, 12:53:04 am » |
|
* Ranila moma slavelja Izvor: knjiga Stevan Stojanović Mokranjac Etnomuzikološki zapisi Priredio Dragoslav Dević Beograd, 1996.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #5 poslato: Februar 16, 2011, 12:53:37 am » |
|
* Reših da se ženim Izvor: knjiga Srpska narodna PESMARICA Priredio: Simeon Marinković Notni zapis: Slobodan Varsaković Kreativni centar, Beograd, 2004.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #6 poslato: Februar 16, 2011, 12:54:05 am » |
|
* Rastao sam pored Dunava Izvor: knjiga Mile Bogdanović Zavičaju, mili kraju Beograd, 2004.
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #7 poslato: Februar 16, 2011, 12:54:45 am » |