Olga Kovačević (1852—1893)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Olga Kovačević (1852—1893)  (Pročitano 4745 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Mart 11, 2013, 06:39:54 pm »

**

OLGA KOVAČEVIĆ


Kovačević, Olga, guslarka (Elemir kod Zrenjanina, 1852 — Jazak kod Iriga, 1893)
 
Bila je ćerka elemirskog paroha Stevana. U poznijim godinama udala se za jazačkog paroha Svetozara Lalu Pantelića. Nemajući dece, usvojili su dečaka ali su i muž i ona ubrzo umrli.
 
Odrasla u kući gde se negovala narodna pesma, uz brata koji joj je omilio gusle, pevala je i guslala na omladinskim priredbama i besedama. O besedi u Novom Sadu 1866. pisano je u srpskoj štampi. Birala je pesme gde se ističu majka, ljuba, seja, Srpkinja, ali joj je uzor bila Kosovka devojka. Guslanjem je pomogla omladinski pokret i uticala da se prevaziđu zastarela shvatanja o odnosu žena i muškaraca. Pisala je o jednakosti između polova, o svome guslanju, omladini, Svetozaru Miletiću. Njene beleške redigovao je i objavio u kikindskom Narodnom listu Mata Kosovac. Sinovac Milivoj Kovačević, mitrovački krojač i kabaničar, o svome trošku štampao je 1912. knjigu o njoj i besplatno je ustupio čitaocima.

 
LITERATURA: Žena, 1912, br. 11, 685—686; Olga Kovačević, srpska guslarka, Sremska Mitrovica 1912.
 
M. Bujas
Odabrane biografije (tom V) | Matica Srpska


* * *

... Iz štampe je izišla i već se može nabaviti knjiga "Olga Kovačević, srpska guslarka". "Knjiga je namenjena srpskoj kući i sa imenom Olge Kovačević ima da služi jačanju srpske misli, iznoseći vrednost gusala i srpskih narodnih pesama. Olga Kovačević bila je retka Srpkinja, čije se ime u nas Srba ne sme zaboraviti. Njeno je ime zaslužno u narodu srpskom, koliko i ime Milice Srpkinje. Ona je dostojna da služi za primer svakome Srbinu, a u prvome redu da bude uzor našim Srpkinjama, na kojima kuća stoji i od kojih vaspitanje dece naše zavisi...", piše u novinskom članku čiji je autor srpski narodni učitelj i priređivač knjige Jovan Udicki. [Đorđe Ličina,  Novosti, 01.10.2012]
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: