Bubanj
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Bubanj  (Pročitano 11687 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Februar 13, 2011, 04:59:40 pm »

*

BUBANJ


Pretpostavlja se da je najstariji muzički instrument — bubanj. Prvi bubnjevi su se, prema istraživanju naučnika, pojavili u starom Egiptu. Zatim su počeli da ih prave i koriste stari Jevreji, Kinezi i Japanci. Američkim Indijancima su nekada bubnjevi, osim za oglašavanje i razne obrede, koristili i za prognozu vremena: kada bi se bližilo vreme kiša, životinjska koža, nategnuta preko drvenog rama bubnja, posebno snažno bi se zategla.Veliki bubanj

Bubanj je jedan od najstarijih i najrasprostranjenijih muzičkih instrumenata.
Dizajn mu se u osnovi nije promenio stotinama godina.

Tekst: http://www.zvrk.co.yu
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Februar 13, 2011, 05:00:14 pm »

**

BUBANJ

BUBANJ, najrasireniji muzicki instrument iz grupe udaraljki; najvazniji instrument za isticanje ritmicke osnove. Sastoji se od supljeg valjka, preko cijih je otvorenih strana napeta koza, o koju se udara rukom, drvenim baticem, stapom i sl. Bubanj ne daje tonove odredjene visine, pa se njegove dionice redovito ne zapisuju na notnom sistemu, vec na jednoj crti...

Zvuk moze biti dubok, mukao i tup, ali i visok, svetao i rezak, sto ovisi o materijalu, od kojeg je bubanj nacinjen, o vrsti, debljini i napetosti membrane, o obliku itd. Uz brojne bubnjeve koji se vec od davnine u najrazlicitijim oblicima i velicinama susrecu kod svih naroda, u umetnickoj se muzici pod nazivom bubanj podrazumevaju uglavnom dva oblika:

1. veliki bubanj (eng. bass, drum, franc. grosse caisse, nem. grosse Trommel, tal. gran casssa), ima valjak visok oko 40 cm, precnika 80-100 cm. O membranu od telece koze udara se kratkim drvenim baticem, koji na kraju ima glavu omotanu pustom ili kozom. Zvuk je velikog bubnja dubok i mukao, pa se njime uz markirane ritma vrlo dobro mogu stvoriti efekti grmljavine, topovskih pucanja i sl.

2. mali bubanj (engl. side drum, snare drum, franc. petite caisse, tambour militaire, nem. kleine Trommel, Militartrommel, tal. tamburo militare), valjak visok 10-15 cm, precnik oko 40 cm. Preko jedne od dve koze napeta je jedna ili vise zica, koje su omotane nitima srebra ili bakra (engl. snare, franc. timbre, nem. Schnarrsaite); one daju specifican, rezak zvuk. O membranu se udara drvenim stapicima, koji su na krajevima zadebljani. Mali bubanj upotrebljava se prvenstveno za naglasavanje ritma.

3. Wirbeltrommel (Ruhrtrommel, nem.; engl. tenor drum, franc. caisse roulante, tal. tamburo rullante) nemacki nazivi za posebnu vrstu bubnja s drvenim valjkom, visim nego kod malog bubnja. Zbog karakteristicnog, tamnog i muklog zvuka primenjuje se u operskoj muzici... Nem odredjene visine, najvis ese belezi u basovu kljucu.

BUBANJ, kao narodni instrument, 1. mali, udaraljka rasirena po selima nekadasnje Vojne Krajine u Slavoniji, Sremu i Backoj. Sluzi za najavljivanje javnog oglasavanja. Pravi se pomocu tri drvena obruca: na srednji se s obe strane napne namocena koza, pa se cvrsto zapne sa dva niza drvena obruca, koji se tesno priljube uz kozu, te se ona jako nategne na srednjem obrucu. U ovome je sa strane redovno isecena rupa (za izlaz glasa). Takav bubanj veze bubnjar o pojas pa s jedne strane udara o kozu sa dva malica (cvrsta drvena stapica, koji na vrhu imaju odebljali deo poput boba). U Bosni i Hercegovinibubanj se sastoji od oboda (sita, oko 10 x 30 cm), prko kojega se zategnu dve koze i jedna zvucna zica (oputa). koze se zatezu obrucem i uzetom u cik-cak liniji. Bubanj visi o vratu sviraca, koji po kozama udara baticem i prutom. U bubanj se tuce (udara, buba, bije) narocito u svatovima... U Bosni i Hercegovini ovaj instrument se najcesce upotrebljava sam. Udruzen sa zurnama, on se nalazi gotovo iskljucivo u rukama profesionalnih sviraca - malovaroskih Cigana. Bubanj se ponekad udruzuje sa sviralama (bosanska Posavina).


Muzička enciklopedija

[postavljeno 06.10.2010]
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: