Romčević Goran — 1000 najlepših pesama i romansi
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « MUZIČKA ČITAONICA « Muzičke knjige • Muzički časopisi • Zbirke notnih zapisa « Romčević Goran — 1000 najlepših pesama i romansi
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Romčević Goran — 1000 najlepših pesama i romansi  (Pročitano 7322 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Februar 08, 2011, 11:15:57 pm »

**

1000 NAJLEPŠIH PESAMA I ROMANSI
Zbirka "1000 najlepših pesama i romansi" obuhvata najlepše pesme koje večno traju: starogradske, romanse, ciganske i ostale narodne pesme, koje su nastale iz svakodnevne potrebe i običaja jednog naroda. Pesmom i igrom stvarao se folklor i folklorna muzika kao obeležje karaktera i temperamenta jednog naroda. Pesme opevaju istorijsko-legendarnu prošlost i zbivanja iz svakodnevnog života povezujući prošlost i sadašnjost.

Pojedine pesme se izvode više od 100 godina. U toku svog izvođenja mnoge su se promenile (naročito tekstovi), jer su se prenosile sa kolena na koleno. Menjanjem melodijsko-ritmičkog toka u dužem vremenskom periodu dobile su svoj karakterističan i prepoznatljiv način izvođenja, često i u više varijanti u zavisnosti od geografskog i dijalektičkog područja gde su izvođene. Bez obzira na sve promene, zadržan je duh naroda u kome su nastale, duh srpskog naroda, kao jedinstvene i prepoznatljive melodije na svim meridijanima.

Pesme su napisane na osnovu ličnog iskustva autora. Dugogodišnje bavljenje muzikom na javnim mestima i druženje sa ljudima koji vole muziku, uvidevši "šta narod ište" navelo me je da priredim ovu zbirku i prilagodim je običnim ljudima koji sa njom žive na ovom podneblju. Pesme iz zbirke su bile želje tih ljudi na raznim proslavama, veseljima, svetkovinama, želje za dušu i srce, sa velikim i malim orkestrima, "za društvo iz ćoška", "violinom na uvce".

Zbirka je podeljena na 40 svezaka i u svakoj svesci je po 25 pesama. Želja autora je i da se zbirkom "1000 najlepših pesama i romansi" prave, pomalo zaboravljene vrednosti a sigurno vrednije od "uvezenih", vrate tamo gde im je mesto. U uslovima previranja u nacionalnoj muzici ova zbirka bi trebala da posluži mlađim generacijama da sačuvaju nacionalni identitet u muzici i ugrade ga u sve segmente muzičkog stvaralaštva kao što su to i radili i veliki kompozitori sa ovog prostora.


Romčević Goran
FIN&EK, Beograd, 1997.

[postavljeno 04.03.2009]
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: