KUD "Stanko Paunović" Pančevo
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « MUZIČKO STVARALAŠTVO I IZVOĐAŠTVO SRBA « Folklorna društva « KUD "Stanko Paunović" Pančevo
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: KUD "Stanko Paunović" Pančevo  (Pročitano 14156 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Februar 08, 2011, 01:05:04 am »

*

KUD "STANKO PAUNOVIĆ" — PANČEVO

Kulturno-umetničko društvo, "Stanko Paunović" osnovano je 1984. godine kao društvo železničara Pančeva. Od 1977. godine sponzor društva je Rafinerija nafte Pančevo, čiji je naziv dodat imenu društva.

Ansambl je učestvovao na međunarodnim festivalima u Poljskoj, Francuskoj, Grčkoj, Rumuniji, Slovačkoj, Belgiji, Holandiji, Ukrajini, Italiji, Švajcarskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Engleskoj, Kanadi, Turskoj, Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Sloveniji, Španiji i Portugaliji.

Najveći uspesi:


  • prvo mesto na festivalu folklora u Košicama u Slovačkoj
  • drugo mesto na svetskom festivalu folklora u Dižonu u Francuskoj
  • treće mesto na festivalu folklora u Samsunu u Turskoj i
  • treće mesto na festivalu folklora u Zakopanima u Poljskoj.

Ansambl je s uspehom predstavljao grad Pančevo i na mnogim festivalima u našoj zemlji, o čemu svedoči veliki broj osvojenih nagrada i plaketa.

Ansamblu je 2003. godine dodeljena nagrada grada Pančeva za izuzetna dostignuća u oblasti kulture, kao i zlatna plaketa Saveza amatera Srbije za 55 godina kontinuiranog i uspešnog rada.

U okviru KUD-a ,"Stanko Paunović" postoji 12 igračkih grupa, ženske i muške pevačke grupe, narodni orkestar, tamburaški orkestar i radionica za rekonstrukciju narodnih nošnji. Na repertoaru ansambla nalaze se koreografije iz svih etnokoreoloških oblasti Srbije.

Društvo je organizator dva međunarodna festivala: Festivala pevačkih grupa "Etno glas" i Festivala dečjih folklornih ansambala "Pančevo — grad igre".


KUD "Stanko Paunović" Pančevo
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Februar 08, 2011, 01:34:17 am »

*

KUD "STANKO PAUNOVIĆ" NAJBOLJI U SRBIJI


PANČEVO, 2. decembar 2010. (TV Pančevo) — Predstavnici Kulturno umetničkog društva "Stanko Paunović" NIS Rafinerije Pančevo, danas su imali svečani prijem u Gradskoj upravi. Povod prijema jeste najveći osvojeni uspeh ovog društva do sada, prvo mesto u Srbiji.

Na 15. po redu Festivalu folklornih ansambala kulturno umetničkih društava Srbije, koji je održan krajem novembra u Požarevcu KUD "Stanko Paunović" proglašeno je za najbolje u Srbiji.

Ovo je do sada najveći uspeh koji je KUD "Stanko Paunović" ostvario. Reč je o prvom mestu Folklornih ansambala u Srbiji. Ovo je bio četvrti krug takmičenja posle regionalne, opštinske i pokrajinske smotre. Među 18. ansambala mi smo bili najbolji u Srbiji i to zaista jeste potvrda našeg truda, rekao je Dejan Trifunović, umetnički direktor KUD "Stanko Paunović".

Ja sviram banatske gajde, to jeste specifičan i stari instrument koji niko u Pančevu ne svira. Ja sam imao razne seminare na kojima sam usavršavao banatske gajde, tako da ću i dalje nastaviti sa sviranjem, kazao je Tomislav Ćirić, član KUD "Stanko Paunović".

Zaista je dosta truda potrebno i mi tokom čitave godine vežbamo i spremamo se za takmičenje. Onda poslednja dva meseca pre nastupa malo učestimo probe i trudimo se da budemo maksimalno aktivni, kako bi pripremili koreografije i nošnje, rekla je Jelena Andrić, članica KUD "Stanko Paunović".
 
Gradonačelnica Vesna Martinović rekla je da je ponosna što Pančevo već dugi niz godina ima Kulturno umetničko društvo sa kojim se ponosi.

Niko nije u Pančevu iznenađen uspehom u ime Društva i u ime igrača i Grada kojio je ostvaren ali smo svi toliko bili obradovani, jer biti prvi u Srbiji ipak nešto govori, kazala je Vesna Martinović, gradonačelnica.

Prijemu su prisustvovali predstavnici Naftne industrije Pančevo, koji su i dugogoduišnji sponzori ovog Društva. Predstavnicima KUD "Stanko Pauović" pored svečanog prijema u Zelenom salonu Gradske uprave, upriličeni su pokloni.

 
KUD "Stanko Paunović" Pančevo | 02 decembar 2010
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: