KUD "Srpski vitezovi" Banja Luka
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « MUZIČKO STVARALAŠTVO I IZVOĐAŠTVO SRBA « Folklorna društva « KUD "Srpski vitezovi" Banja Luka
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: KUD "Srpski vitezovi" Banja Luka  (Pročitano 4019 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Februar 08, 2011, 01:00:04 am »

*

KUD "SRPSKI VITEZOVI" — BANJA LUKA


KUD "Srpski vitezovi"  osnovano je 30.08.2000. godine. Ono je jedno od najmlađih KUD-ova u Banjoj Luci.

Društvo raspolaže sa 873 m2; od koga je jedan dio devastiran. Društvo broji 110 članova raspoređenih u slijedeće sekcije: folklorna, muzička, izvorna grupa, horska i guslarska sekcija.

Društvo posjeduje veoma mali fond opreme jer je veći dio za vrijeme ratnih dejstava ili otuđen ili uništen.

Pored glavnih sekcija u Srpskim Toplicama društvo je osnovalo istureno odjeljenje folklorne i muzičke sekcije u Dragočaju, selu pored Banja Luke. Odjeljenje radi u sklopu osnovne škole gdje će jednom sedmično održavati probe. Takođe u istom mjestu postoji interesovanje za formiranje muške i ženske izvorne grupe koja bi održavala izvornu narodnu pjesmu. Navedeno odjeljenje broji 25 članova.

Društvo ima svoju krsnu slavu Sveti Vasilije Ostroški.

Osnovni ciljevi i zadaci društva su da okuplja srpsku omladinu koja će da gaji, istražuje i prezentuje srpsku kulturnu baštinu  sa svih srpskih prostora, a posebno sa prostora sa kojih su Srbi protjerani tokom prošlog rata .

S obzirom da je kultura jedino po čemu se razlikuju narodi, jedino njenim očuvanjem i prezentovanjem možemo sačuvati identitet srpskog naroda, kako sa sadašnjih tako i sa prostora sa kojih smo otišli tokom rata (Kordun, Lika, Banija, Dalmacija, Drvar, Glamoč, Sanski Most, ...).

Stvaranjem novog svjetskog poretka koji nažalost potencira samo razvoj  materijalizma samim tim  uništava duhovnost i kulturu naroda uopšte. Želja za naglim bogatstvom odvodi mlade ljude u poroke kao što su droga, kriminal, alkohol i prostitucija.

S toga smo se uključili u borbu protiv navedenih poroka,  na taj način što okupljamo našu omladinu učeći ih običajima svojih predaka i uopšte srpskoj kulturi, jer kako je već navedeno to je jedini način očuvanja identiteta  srpskog naroda. Da bi mladi učestvovali i bili aktivni članovi društva, uslov je da moraju biti primjerni učenici i omladinci, što smo do sada  sa ovim brojem članova uspjeli  i ostvariti. Dokaz za to je da su u protekle dvije godine rada svi članovi uspješno završili školske godine.

U današnje vrijeme veoma je teško ostvarivati ovakve zadatke i ciljeve zbog veoma loše ekonomske situacije, jer rad društva zahtjeva i znatna materijalna sredstva. Uz pomoć šire društvene zajednice vjerujemo u ostvarivanje navedenih ciljeva.

Sedište društva je u Ul. Manjačkih ustanika broj 8, Srpske Toplice, Banja Luka.


Autor teksta nepoznat
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: