FA "Đido" Bogatić
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: FA "Đido" Bogatić  (Pročitano 21546 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Februar 08, 2011, 01:01:00 am »

**

"I g r a j,   m l a d o s t i   i   m a n'   s e   ž a l o s t i"


* * *

"Najlepši venac na svetu — to je kolo.
Tu je cveće, tu je lepota, sve lepo, sve zdravo i krepko,
sve obučeno čisto, sve umiveno i očešljano,
zar ima šta krasnije na svetu!"


*

"Ona uvek zdrava, ko od brega odvaljena,
ka tresak, da je pojedeš ka jabuku,
uzeo bi je čovek da mu dom ukrasi."


*

"On 'đido' sam ribić,
momčina, kao grm,
ka da je rastao po kišnoj godini."

* * *


FOLKLORNI ANSAMBL "Đ I D O"


Iz nekadašnjeg, Kultrno-umetničkog društva "Janko Veselinović" u Bogatiću, osnovanog 1950. godine izrastao je i oformio se folklorni ansambl "ĐIDO", koji je ime dobio po naslovu Jankovog istoimenog komada sa pesmom i igrom. Od 1995. godine ansambl kontinuirano radi i postiže izuzetno uspešne i zapažene rezultate. Zasnivajući svoj program na stilizovanim oblicima narodne umetnosti, "Đido" nastoji da igru, pesmu, nošnju i običaje sačuva od zaborava, poklanjajuću posebnu pažnju scenskom prezentovanju programa.

Od najvažnijih rezultata u zemlji ansambl izdvaja plasman u 18 najboljih ansambala u Srbiji na republičkom takmičnju u Požarevcu i zlatnu plaketu dečjem ansamblu, takođe na republičkom takmičenju u Kraljevu. "Đido" je uspešno predstavljao svoju zemlju na međunarodnim festivalima u Spaniji, Italiji, Francuskoj, Moldaviji, Grčkoj, Mađarskoj, Portugalu, Rumuniji, Turskoj, Poljskoj, Sloveniji.

U sastavu ansambla je i pevačka grupa, pet dečijih ansambala i narodni orkestar koji okuplja vrhunske muzičare. Program ansambla je sa ponosom zasnovan na koreografijama maestra Branka Markovića, prvaka baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.


Adresa: FA "Đido"
Mike Vitomirovića 6
15350 Bogatić

Izvor: brošure FA "Đido"

đidija, đido = delija, obesenjak, živahan, junak
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Februar 08, 2011, 01:01:20 am »

**

FOLKLORNI ANSAMBL "ĐIDO"


FA "Đido" bazira svoj program na izvornom melosu.


NA SVOM REPERTOARU IMA SLEDEĆE IGRE:

* Igre iz Mačve
   koreograf: Dragomir Vuković

* Vlaske igre
   koreograf: Branko Marković

* Igre iz Šumadije
   koreograf: Branko Marković

* Šopsko trojno
   koreograf: Branko Marković

* Igre iz jugoistočne Srbije
   koreograf: Vladimir Spasojević
   solisti: Katarina Martinović i Braniša Odžić

* Splet narodnih melodija
   koreograf: Branko Marković
   solisti: Katarina Martinović i Braniša Odžić

* Banatski motivi
   koreograf: Branko Marković
   solisti: Katarina Martinović i Miroslav Radonjic

* Narodne pesme
   izvorna pevačka grupa
   vokalni solisti: Mirjana Aleksić

* Bunjevaćke igre
   koreograf: Branko Marković
   solisti: Danka Sević, Ana Dostanić i Marko Simić

* Igre iz okoline Leskovca
   koreograf: Milan Vujnović

* Hercegovačka poskočica "Lindzo"
   koreograf: Branko Marković
   vikač: Marko Simić
   solisti: Jelena Paunović i Darko Sević

* Narodne pesme
   izvorna pevačka grupa
   vokalni solista Mirjana Aleksić

* Crmnički oro
   koreograf: Branko Marković
   muzika: Bora Tamindžić
   muzički aranžman: Josip Cerovec
   solisti: Danka Sević, Miloš Simić
   guslar: Vladimir Raičević***

Umetnički rukovodilac folklornog ansambla "Đido"
Miloš Simić

Umetnički rukovodilac ansambla narodne muzike
Zoran Puzić

Koreografi
Branko Marković, Dobrivoje Putnik,
Dragomir Vuković, Dragoslav Džadžević,
Vladimir Spasojević, Milan Vujnović

***
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Februar 08, 2011, 01:01:37 am »

**

FOLKLORNI ANSAMBL "ĐIDO" — BOGATIĆ

Vranjanske igre. — Igre grada Vranja prepoznatljive su po svom dostojanstvenom stilu sa primesama gordosti i žudnje. Uzdržljiv je kod igračica, dok igračima daje više slobode u stvaranju ličnih improvizacija. U novije vrijeme, uvođenjem limenih instrumenata opaža se izvesno ubrzanje tempa igranja.

Igre iz Šumadije. — "Šumadijsko kolo je gotovo uvek otvoreno i kreće se u desnu stranu. Držanje u kolu je za ruke i ređe za pojas. Kola su redovno mešovita. Igrači i igračice su naizmenično povezani. Većina kola su vedra, brza i sitna ali ima i dosta i 'šetanih' kola... U okviru osnovne šeme, koraci se kite improviziranim ukrasima. Odnos između muzičke pratnje i igre je gotovo uvek simetričan... Tehnika igranja se ne razlikuje kod muškaraca i žena, pošto žene igraju isto tako slobodno kao i muškarci."
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Jun 10, 2013, 10:26:45 pm »

**
GODIŠNJI KONCERT FOLKLORNOG ANSAMBL "ĐIDO" U BOGATIĆU


RASPALILI PUBLIKU

Više spletova starih i novih igara i pesama. Veština i uvežbanost. Sjaj raskošnih narodnih nošnji iz svih krajeva Srbije i Crne Gore. Na kraju podela diploma i zahvalnica za dugogodišnju vernost kolektivu

Članovi folklornog ansambla "Đido" u Bogatiću, koji godinama okuplja devojke i mladiće odane igri, pesmi i druženju, održali su prošle nedelje u Domu kulture u Bogatiću, pred brojnom publikom, tradicionalni godišnji koncert. Pored gotovo besprekorne uigranosti svi izvođači zračili su posebnom energijom raznovrsnih boja, koju im je davala njihova narodna nošnja, specifična za razne krajeve Srbije ali i Crne Gore iz prošlih vremena, kakve su bile i izvrsne koreografije igara koje su izveli pod umetničkom palicom Miloša Simića.

Oni su zaokupljali pažnju razdragane publike u prepunoj sali oko dva sata, a u istom ritmu nastupili su mladi pevači, grupa i solisti izvodeći pomalo zaboravljene, stare, izvorne pesme.

— Raduje me veliko prisustvo publike i sjajno igranje i pesma našeg ansambla. Pokazali su zapaženu uigranost i odanost kolektivu i igri, koja pleni. Veoma je uočljivo i iskustvo ansambla. Oni godinama pronose slavu Mačve i Srbije, širom sveta i zaslužuju da i dalje to čine, kaže Ivan Radovanović, direktor Kulturno-obrazovnog centra Bogatić.

U sličnom tonu govore i svi akteri koncerta, a egzaltirana publika je u više navrata skandirala izvođačima bis!

Na kraju je kako tradicija i nepisana pravila u ovom kolektivu govore, izvršena dodela diploma, zahvalnica, cvetnih aranžmana i umetničkih slika članovima "Đida", koji su u ovoj reprezentativnoj družini proveli, pet, deset i petnaest godina.


Priredio: Lj. Đ. za "Glas Podrinja", 16.05.2013.
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Decembar 28, 2016, 12:36:59 am »

*

FA "ĐIDO" ― MESTO GDE SE STVARA PRIJATELJSTVO, RAĐA LJUBAV I NEGUJE TRADICIJA


... Počev od 1966. godine, u opštini Bogatić se održava najprestižnija manifestacija ― Hajdučke večeri. Ove godine, 8. i 9. avgusta u okviru 47. put ― Hajdučkih večeri, pripremljen je zanimljiv i raznovrsan program u Belotiću, Crnoj Bari, Bogatiću i Sovljaku.

Ovaj događaj ima za cilj negovanje tradicije i običaja mačvanskog kraja. Posebno je atraktvna "Mačvanska svadba", koja je održana u subotu, 8. avgusta. Mladenci, Miloš Kokanović iz Klenja i Katarina Rašević iz Banovog Polja su i članovi Folklornog ansambla "Đido", glavnog aktera ove manifestacije. Miloš Simić, umetnički rukovodilac ansambla ističe da je to centralni i najinteresantniji deo cele manifestacije, pogotovo kada nije imitacija već prava fešta, kao što je to slučaj ove godine.

Ansambl "Đido" je nastao 1950. godine pod imenom "Janko Veselinović", a pod imenom "Đido" deluje od 1995. godine. Đido je mačvanski delija, prvi momak u selu, a to je i naziv istoimenog komada sa pevanjem i igrom Janka Veselinovića. FA "Đido" je podeljen u nekoliko sekcija: pet dečjih ansambala, pripremni, prvi izvođački, ansambl veterana, narodni orkestar, solisti pevači i pevačke grupe, ukupno oko 300 članova.

― Danas smo učesnici Mačvanske svadbe. Naši članovi su i svatovi i mladenci, tako da imamo priliku i čast po drugi put za redom pravimo pravu Mačvansku svadbu i pravo venčanje, jer su mladoženja i mlada članovi Folklornog ansambla "Đido", koji će se danas venčati. Oni su lep primer kako se mi družimo, kao jedna velika porodica. Dođu nam deca od 6―7 godina i ostanu do veterenskih ansambala. Tu se događaju lepe stvari, ostaju uspomene i druženja, i dođe i do braka i zajedničkog života ― objašnjava Miloš Simić.

Iako su oni svojevrsni čuvari tradicije, neke stvari se ipak menjaju. Po rečima Miloša Simića, neophodno je prilagođavati se vremenu u kojem živimo. Osnovni koren tradicije se ne sme menjati, ne sme se odstupiti od izvornog programa i stvaralaštva. Za KUD-ove je bitan ozbiljan, instraživački rad na terenu. FA "Đido" učestvuje na seminarima, istražuje kako svoj kraj tako i ostale delove Srbije. Program društva je zasnovan na stilizovanim oblicima narodne umetnosti, da igru, pesmu, nošnju i običaje sačuva od zaborava, poklanjajuću posebnu pažnju scenskom prezentovanju programa prilagođenom sadašnjem trenutku i publici. FA "Đido" funkcioniše u okviru Kulturnog centra opštine Bogatić, od koje imaju nemerljivu podršku. Iako sredstava nikada nije dosta, ovo društvo može da se pohvali zavidnim kontinuitetom u radu. Po rečima našeg sagovornika, društvo poslednjih dvadeset godina ide uzlaznom putanjom, kako programski tako i u članstvu. Do dana današnjeg "Đido" je uspeo da spoji lepo i tradicionalno u jedno i da predstavi svoj kraj, svoju Mačvu i Bogatić na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu.

― Dosta smo prisutni na međunarodnoj sceni. Svake godine idemo na međunarodne festivale folklora. U septembru ove godine putujemo 13 dana u Kinu gde ćemo učestvovati na jednom velikom festivalu. "Đido" je uspešno predstavljao svoju zemlju na međunarodnim festivalima u Spaniji, Italiji, Francuskoj, Moldaviji, Grčkoj, Mađarskoj, Portugalu, Rumuniji, Turskoj, Poljskoj, Sloveniji... Ozbiljna je stvar i velika čast kad jedan Bogatić od 30.000 stanovnika dobije poziv da učestvuje na Internacionalnom festivalu folklora (CIOFF). "Đido" ima uspeha i na domaćoj sceni. Osvojili smo bronzanu plaketu na Republičkom takmičenju među 16 najboljih ansambala iz cele Srbije. Za učlanjenje u kulturno-umetnička društva glavni motiv možda jeste putovanje, ali nama je podjednako drago da nastupamo i u najmanjem mačvanskom selu i na najvećem internacionalnom festivalu, gde nas prati preko 5.000 ljudi ― naglasio je Miloš Simić.

Nama preostaje samo da poželimo da "Đido" odneguje još puno dece i puno dobrih ljudi.

Top Srbija | 10.08.2015.
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: