KUD "Veselin Masleša" Banja Luka
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « MUZIČKO STVARALAŠTVO I IZVOĐAŠTVO SRBA « Folklorna društva « KUD "Veselin Masleša" Banja Luka
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: KUD "Veselin Masleša" Banja Luka  (Pročitano 6841 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Februar 08, 2011, 12:58:55 am »

*

KUD "VESELIN MASLEŠA" — BANJA LUKA

Osnovano 1948. godine od strane tadašnje omladinske organizacije grada, kao dobrovoljno udruženje građana, sa ciljem da kroz organizovan rad prvenstveno sa mladim generacijama, njeguje, čuva od zaborava i javno prezentuje autentične oblike tradicionalne narodne kulture i umjetnosti (muzika, igre, pjesme, narodne nošnje i običaji), kao i da razvija ostale oblike kulturnog i umjetničkog djelovanja (dramska, likovna, književna i sl.). Od osnivanja do danas, Društvo radi bez prekida uključujući i neprekidan rad za vrijeme posljednjeg rata (1991—1995), za vrijeme kojeg je kao jedna od rijetkih organizacija u oblasti kulture, bila na usluzi Srpskom narodu kako u gradovima tako i u jedinicama Vojske Republike Srpske, bolnicama, školama, humanitarnim organizacijama.

Kroz dugogodišnji rad, Društvo je ostvarilo vrhunske rezultate u mnogim oblastima. Tokom postojanja, sekcije, grupe i ansambli ovog Društva su izveli oko 6.000 programa u zemlji i inostranstvu (u gotovo svim zemljama Evrope i nekim zemljama Azije), pred više od 6.000.000 gledalaca, ne računajući gledaoce brojnih TV kanala.
 
Samo za vrijeme 4 ratne godine (1991—1995), ansambli i grupe ovog Društva su izveli 180 programa, uglavnom za pripadnike Vojske Republike Srpske i ranjenike, a u jedinicama VRS je učestvovalo 46 članova iz aktivnog — izvođačkog sastava i veći broj članova iz reda veterana, od kojih je 6 članova izgubilo život, a mnogi su ranjavani i sa visokim stepenom invalidnosti.

U posljednjih 10 godina, Društvo okuplja oko 300 aktivnih članova — djece, omladine i radnika, koji su svrstani u 4 sekcije i 8 grupa po uzrastu. Svi oni redovno i vrijedno rade kako bi nastavili tradiciju i održali visok umjetnički nivo izvođenja programa dostojan renomea stečenog u dugoj istoriji Društva. Posebno kvalitetetan je rad sa najmlađim uzrastima.
 
Dječiji folklorni ansambl je postao poznat kako u Banjoj Luci tako i na prostorima bivše Jugoslavije i inostranstva po vlastitim cjelovečernjim programima koji su sastavljeni od desetak koreografija posebno pravljenih ili prilagođenih dječijim uzrastima i kostimiranim u odgovarajuće narodne nošnje.

Najveći uspjeh ovog ansambla je osvajanje prvog mjesta i visokog priznanja "Ajason d'Or" (zlatni plesač), na velikom međunarodnom festivalu dječijeg folklora u organizaciji C.I.O.F.F.-a (svjetska asocijacija folklorista u sastavu UNESCO-a) 1980. godine u Francuskom gradu Matha.

Poseban znak prepoznavanja "Masleše" je fundus narodnih nošnji koji se svrstava među najbogatije na našim prostorima, a čini ga 1.000 kompleta, od čega su tri četvrtine originali, što predstavlja veliku etnološku vrijednost. Ovo je rezultat dugogodišnjeg sakupljačkog rada, brižnog i domaćinskog odnosa prema ovome dijelu narodne baštine i jedna je od karakteristika Društva.
 
Obnavljanje članstva i prijem novih članova se vrši redovno svake godine u mjesecu septembru.

Ostati na nivou dostignutog renomea i biti prisutan na pozornicama u zemlji i inostranstvu, na festivalima folklora, održavati veze sa udruženjima naših građana u inostranstvu, težiti ka još višim dometima i prije svega raditi na očuvanju tradicionalnih oblika narodne kulture i umjetnosti, ostaju ciljevi ovoga Društva i za budućnost.

U narednom periodu Društvo planira izgradnju Centra za kulturu mladih "Veselin Masleša" koji će na jednom mjestu objediniti sve aktivnosti ovog društva, kao i izvođenje programa kako vlastitih tako i drugih kulturnih programa i aktivnosti. Lokacija za gradnju ovog centra obezbijeđena je uz saglasnost Gradske uprave Grada Banjaluka, dok je društvo vlastitim sredstvima i uz pomoć Vlade Republike Srpske obezbijedilo izradu projektne dokumentacije.


http://www.banjaluka.rs.ba
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Februar 08, 2011, 12:59:12 am »

*

U KRUNI ŠEST DECENIJA


Šest decenija plodnog rada Centralnog kulturno-umjetničkog društva mladih "Veselin Masleša" u Banjoj Luci našlo je mjesto u monografiji, koja nažalost nije objavljena u godini jubileja, jer za to nije bilo novca.

U KUD "Masleša" vjeruju da će monografija, koju je radila njihova čkanica, novinar i publicista Radmila Kolundžija svjetlo dana ugledati ove godine što bi bila svojevrsna završnica velikog jubileja.

Šezdesetogodišnjica KUD "Masleš" obilježena je prvenstveno u Banjoj Luci i Republici Srpskoj, ali i brojnim gostovanjima po festivalima i gradovima zemalja u okruženju, te evropskim metropolama.

Imamo jedan od najbogatijih fundusa narodnih nošnji i opreme, pa pravimo svojevrsne male modne revije, da se podsjetimo na odjeću naših predaka i na našu duhovnost i tradiciju i, drugo, tu je naša stara grupa, veterani, koji imaju i svoj pjevački sekstet i to je nešto što je izuzetno prihvaćeno. Doda li se ovome i naš dječji ansambl, te priredba "Djeca su vojska najjača" koja se održava blizu tri decenije, onda je jasno čime smo sve mogli obilježiti naš jubilej. Naravno, naš reprezentativni ansambl narodnih igara i pjesama priredio je tri različita koncerta u godini obilježavanja jubileja, a imali smo goste iz različitih sredina na njima, tako da je tim šarenilom dostojno obilježen naš prošlgodišnji jubilej u Banjoj Luci - kaže Luka Medar, sekretar CKUDM "Veselin Masleša".

Naravno, ne zaboravlja učešće svojih ansambala na brojnim festivalima i smotrama u okruženju i širom Evrope, a "Masleša" je u prošlosti gostovao na skoro svim kontinetima.

Ta su nam gostovanja za pamćenje, a i naša aktivnost ukupno, jer mi smo Evropu prokrstarili uzduž i poprijeko, a stigli smo do SAD i Kanade. Na desetine hiljada članova prošlo je kroz naše društvo. Odavde datira veliki broj "Maslešinih" brakova, a uz folklor u prošlosti smo imali dramsku, likovnu sekciju i Klub mladih pisaca. Imali smo i svoje glasilo "Kolo" i za nekih dvadesetak godina objavili smo 43 broja ove zanimljive publikacije. Sve ovo je, na neki način, našlo mjesta u monografiji - dodaje Medar.

Očekuje se da će se, uz monografiju, pojaviti i neka vrsta književnog imenika "Kola" i "Masleše" gdje su, između ostalih, boravili i stvarali Desanka Maksimović, Gustav Krklec, Nenad Radanović, Stevka Kozić-Preradović, Ismet Bekrić, Brane Moconja, Miloš Milojević, Sakib Salama i mnogi drugi.


www.fokus.ba
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: