KUD "Mladost" Pale
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: KUD "Mladost" Pale  (Pročitano 9534 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Februar 08, 2011, 12:56:46 am »

*
KULTURNO UMETNIČKO DRUŠTVO "MLADOST" — PALE


KUD "Mladost" Pale, osnovano je davne 1953. godine u Palama, gradiću smještenom između istorijske planine Romanije i olimpijske Jahorine, poznatom po ljudima vedrog duha i velikog gostoprimstva. Okuplja djecu i omladinu svih uzrasta u više sekcija: folklorna, horska, frulaška, guslarska, narodni orkestar i izvorne grupe. Bavi se čuvanjem izvorne narodne tradicije i kulture kroz igru, pjesmu i sakupljanje narodne nošnje. Stoga, s ponosom možemo reći da je KUD "Mladost" Pale ambasador kulture ovog olimpijskog i ekološki čistog prostora naše zemlje.

Programski ciljevi Društva su: njegovanje folklorne tradicije, sakupljanje i čuvanje narodne nošnje, razvijanje muzičke kulture i čuvanje od zaborava izvorne narodne pjesme i tradicionalnih instrumenata (gusle, frula, dvojnice i sl.), osnivanje kulturnih sekcija, a posebno njegovanje kulturnih veza izmedu gradova i država i prijatelja svih naših naroda.

Godine 1987. na festivalu folklora u Alžiru "Mladost" je u konkurenciji od 67 zemalja podijelilo prvo mjesto sa Indonezijom, a u oktobru 2005. učestvovali su na otvorenju BH ambasade u Pragu.

Folklorni ansambl, uz podršku Narodnog orkestra, imao je niz značajnih nastupa u zemlji i inostranstvu.

Izdvajaju se, svakako, osvajanje prvih mjesta na festivalima folklora u Njemačkoj — Nojštatu (1985. godine), Alžiru (1987.) gdje je Društvo u konkurenciji od 67 zemalja podijelilo prvo mjesto sa Indonezijom. Na Saboru izvornog narodnog stvaralaštva u Tesliću (2000.) osvojili su prvo mjesto, zatim drugo mjesto na Međunarodnom festivalu dječijeg folklora u organizaciji SPKD Prosvjeta Zvornik 2003.

Učestvovali su na Festivalu djeteta (1987.) u Turskoj, Festivalima folklora u Grčkoj (1996, 1997. i 2000).

U avgustu 2002. godine, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova u BiH, a na poziv gradonačelnika grada Soluna, predstavljali su našu zemlju na festivalu pod nazivom Balkanski trg koji je održan u Solunu i okolini.

Značajna su učešća na Evropskoj smotri folklora, najmasovnijoj i najznačajnijoj manifestaciji omladine koja živi van svoje matice, godine 2001. u Parizu, kao i 2002. u Mađarskoj.

Posebno treba istaći veoma uspješno organizovanje 8. evropske smotre srpskog folklora, Pale - 2003, gdje su ugostili više od 1500 učesnika, Srba koji žive u Njemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Švedskoj, Mađarskoj, Francuskoj, Rumuniji, Sloveniji, Hrvatskoj, organizovanih u kvalitetnim udruženjima i folklornim grupama.

2004. godine učestvovali su na najznačajnijoj manifestaciji u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji pod nazivom "Maraton srpske narodne pjesme i igre" u Temišvaru, a njihov pionirski ansambl učestvovao je na Internacionalnom festivalu folklora pod nazivom "More bez granica" u Burgasu u Bugarskoj. Krajem godine boravili su i u Njemačkoj, u prijateljskoj posjeti članovima KUD-a "Šumadija" iz Hajlbrona, gdje su održali koncert za ljubitelje folklora.

2005. godine svoje igre i pjesme predstavili su na Saboru izvornog narodnog stvaralaštva u Tesliću, zatim gostovali u hotelima Budvanske rivijere, a učestvovali su takode i na "Maratonu srpske narodne pjesme i igre" u Temišvaru. U oktobru 2005. "Mladost" je uzelo učešće prilikom otvaranja BH ambasade u Pragu, gdje su njegovi članovi predstavili Igre iz Glamoča. Urađena je i nova postavka koreografije pod nazivom "Stani Rado bela rado" iz leskovačkog Pomoravlja, koja je premijerno izvedena na tradicionalnom godišnjem koncertu koji je održan 03.12.2005. godine. Tokom zimske sezone, redovno su održavani koncerti na Jahorini gdje su turistima predstavljene igre i pjesme sa naših prostora, narodna nošnja i tradicionalni instrumenti.

U periodu svetosavskih svečanosti u Kaću kod Novog Sada održan je humanitarni koncert, za djevojčicu oboljelu od leukemije, na kom smo učestvovali.

Najmlađi članovi KUD-a su od 19. do 25. februara 2006. god. učestvovali na VII dječjem festivalu zimske rekreacije — "Tara 2006" u organizaciji Asocijacije "Sport za sve" iz Beograda, a od 01.07. do 08.07.2006. god. na međunarodnom ljetnjom kampu — Divčibare 2006 u organizaciji TRAS (Tim rekreacije animacije i sporta).

Na IV međunarodnom festivalu folklora u Zalužanima kod Banjaluke pod nazivom "Vaskršnji koncert u podne" održanom 23.04.2006. godine okupila su se društva sa prostora bivše Jugoslavije kojima je zajedničko da nose ime "Mladost", a naši najmlađi članovi su prikazali igre iz okoline Sarajeva, kao i igre iz Srbije.

Prvi festival folklora tromeđe SCG i RS u povodu slave hrama Svete Trojice u Rogatici održan je 11.06.2006. g. gdje su organizovane i hajdučke igre članova društava u narodnim nošnjama, a istog dana najstariji članovi učestvovali su na 3. tradicionalnom saboru "Staro pjevanje u Srba" u organizaciji SPKD "Prosvjeta" Novo Goražde.

29. Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva Banja Vrućica — Teslić održan je 30.06. i 01.07.2006. g. gdje su prezentovani duhovno i materijalno stvaraštvo, nacionalna kuhinja i individualno likovno i literarno stvaralaštvo zasnovano na narodnoj tradiciji.

Sjedište KUD-a "Mladost" je u prostorijama Kulturnog centra, gdje se okuplja više od dvije stotine mladih, koji uz stručno vođenje od zaborava čuvaju narodne običaje, igre i pjesme.

KUD "Mladost" Pale je ambasador kulture ovog olimpijskog i ekološki čistog prostora naše zemlje, koje odgaja generacije folkloraca, muzičara i pjevača koji njeguju naše običaje i uspješno ih predstavljaju na smotrama i festivalima širom svijeta.


Iz repertoara ovoga Društva izdvajamo:


 • Igre srpskog stanovništva iz okoline Sarajeva
  (Koreografija: Vladimir Mandičevski)
 • Starobosansko nijemo kolo iz okoline Glamoča
  (Koreografija: Vladimir Mandičevski)
 • Gradske srpske igre iz Sarajeva
  (Koreografija: Jelena Dopuđa, sačuvao Mladen Krsman)
 • Igre iz istočne Hercegovine — okolina Gacka
  (Koreografija: Vladimir Mandičevski)
 • Vlaške igre
  (Koreografija: Desa Đorđević)
 • Igre iz Srbije
  (Koreografija: Vladimir Mandičevski)
 • Igre iz Pirota
  (Koreografija: Desa Đorđević)
 • Igre iz Vranja
  (Koreografija: Desa Đorđević)
 • Igre iz leskovačkog Pomoravlja
  (Koreografija: Milorad Lonić)
 • Repertoar Narodnog orkestra, hora i repertoar pjevačkih grupa.

Kud "Mladost" Pale
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Februar 08, 2011, 12:57:06 am »

*
 
REPERTOAR FOLKLORNOG ANSAMBLA KUD-a "MLADOST" PALE


1. IGRE SRPSKOG STANOVNIŠTVA IZ OKOLINE SARAJEVA

Koreografija: Vladimir Mandičevski
Dužina trajanja: 10 min
Kostimi: Originalni kostimi iz ovog kraja, muzejske vrijednosti, košuljci od reljefnog domaćeg platna, džečerme, preko njih kićene i bogato rađene ćurdije, na glavama ćenari ili marame u veselim bojama kod djevojaka i duge bijele haljine. Kod muškaraca takođe košuljci, prsluci, crne suknene pantalone, a na glavama tkani krmezi. Na nogama su opanci oputari.Igru počinju djevojke kolanjem, uz pjesmu "Trebeviću, visok teferiču, s tebe mi se vidi Sarajevo...".
Igre zastupljene u koreografiji su vrlo dinamične sa živim treskanjem cijelim tijelom. Igrale su se o praznicima, svadbama i prelima. Neke od igara su se igrale i u gradu i na selu.
Osmerac, Šarano, Poskakuša, Cuca, itd. su neka od kola zastupljena u koreografiji. Uz igru "Dirlija" jedan muški igrač u ritmu igre uzvikuje: "Dirli, dirli dirlija, oženi se Ilija...", uz pojačanu igru. Većinu od igara je pratila i lijepa pjesma sa ovog podneblja, kao npr.: "Čuvam ovce na livadi sama, slušam pjesmu mojega dragana" ili "Milica je večerala, pa na sokak istrčala, da vidi svoga dragoga".


2. GRADSKE SRPSKE IGRE IZ SARAJEVA

Koreografija: Jelena Dopuđa
Postavio i sačuvao od zaborava: Mladen Krsman
Dužina trajanja: 10 min
Kostimi: Originalni kostimi iz ovoga područja sa sačuvanom originalnošću vezano za naciju i vjeru srpskog stanovništva: duge crne plišane suknje, bijele bezane bluze, preko njih bogato ukrašene libade, oko struka pojasi, zvani pafte, a na nogama ukrašene papuče sa visokom potpeticom. Kod muškaraca crne pantalone i gunjevi, bijele košulje, a na nogama crne cipele.Karakteristika ovih igara su veoma elegantni i profinjeni raznovrsni koraci sa laganim njihanjem tijela i sitnim treskanjem koje daje posebnu draž ovim igrama. U ovoj koreografiji imamo igara u otvorenom i zatvorenom kolu sa dosta pjesme koje ponekad imaju i šaljiv ton.
Igraju se: Jeftanovićevo kolo, Igra kolo na čekicu, Sarajčica, Daj to maj to, Duđun pop itd.


3. STAROBOSANSKO NIJEMO KOLO IZ OKOLINE GLAMOČA

Koreografija: Vladimir Mandičevski
Dužina trajanja: 8 min
Kostimi: originalna srpska nošnja: muške tamnoplave suknene čakšire, preko košulje je ukrašeni prsluk, zvani džemadan, od crvene tanje čohe sprijeda vezen crnim vezom, a dugi gunj obrubljen je crvenom čohom i ukrašen vunenom crvenom ružom, na glavama kape sa resama. Ženske košulje od domaćeg platna, do članaka, sa tamnim vezom, sadak (zobun) od tamnoplavog sukna otraga vezen, gerdan ili "zveke" kod žena na prsima, do pojasa, čije zveckanje pojačava ritam igre, a na glavama su bijele marame sa crvenim trakama.Najkarakterističnija igra stanovnika planinskih krajeva bez muzičke pratnje. Počinju je djevojke kolanjem. Ritam daju igrači korakom uz zveckanje gerdana — zveka na prsima djevojaka. Kolovođa komanduje glasno i živo, da sve potakne na promjene. Dominantna je igra muškaraca, snažnih gorštaka, koji su kroz grublju igru i treskanjem ruku ispitivali izdržljivost djevojaka, procjenjujući njihovo zdravlje. Kod djevojaka je izražena smjernost i potčinjenost u igri niskim koracima, a ujedno i čvrstina i odlučnost u neodavanju umora.


4. IGRE IZ ISTOČNE HERCEGOVINE — OKOLINA GACKA

Koreografija: Vladimir Mandičevski
Dužina trajanja: 8 min
Kostimi: originalna srpska nošnja, bijela platnena haljina s tamnijim vezom oko rukava, tkana pregača s resama, teget zobun od teškog materijala, obrubljen tamnocrvenim uskim trakama, na glavi kapa. Muškarci su obučeni u prirodno bijele pantole i duge gunjeve, sa tamnocrvenim tkanim pojasom, takođe s kapama na glavama. Na nogama su opanci od kože s gornjim dijelom od kanape.Dio igre se izvodi šutke, a dio uz bogatu vokalnu pratnju. Igra se po principu jednovitih i dvovitih kola u koja spada i tzv. Kolo na kolo (kolo na dva nivoa). Važno je napomenuti da u toku igre često dolazi do neslaganja igre uz vokalnu pratnju. U ovim igrama karakteristične su razne vrste kolanja, hodavki, kola udvoje i sl.
Igraju se: "Jednovito kolo", "Prolijeta", "Proskaka", "Kolo na kolo", "Trusa" itd., a pjevaju: "Tekla voda na valove", "Kalopere-pere", "Kićeno, kićeno nebo zvijezdama", "Oj djevojko"…


5. VLAŠKE IGRE

Koreografija: Desa Đorđević
Dužina trajanja: 8 min
Kostimi: Originalni kostimi vlaškog kraja sa karakterističnim muškim čupavim šubarama, prirodnobijelim zobunima oivičenim crnim trakama i pantolama od istog materijala. Ženski zobuni su više ukrašeni, haljine su bijele sa crnim sitnim vezom, na glavama su ubrađene bijele marame. Na nogama su kožni opanci.Vlasi kao jedan od rijetkih naroda na svijetu koji ima svoj jezik, a nema svoje pismo uspjevaju da barem kroz igru i pjesmu sačuvaju dio svoje bogate folklorne tradicije. Igra ima muzičku pratnju i vrlo je temperamentna i atraktivna. Karakteristična je po brzim sinkopiranim koracima propraćenim često šaljivim scenskim pokretima, a ponekad i uz vokalnu pratnju i nadigravanje.


6. IGRE IZ PIROTA

Koreografija: Desa Đorđević
Dužina trajanja: 8 min
Kostimi: originalni kostimi istočne Srbije, bogato ukrašeni kod muškaraca prirodno bijeli zobun preko kojeg je crno-crveni pojas, crne ili crvene pantole, na glavi šubare, a kod djevojaka preko bijelih haljina su crni zobuni oivičeni zlatnim trakama, ukrašene pregače, a na glavama su ubrađene bijele marame. Na nogama crvene čarape i kožni opanci.Malo koji od regiona posjeduje toliko ritma i brzine kao region istočne Srbije. Igre su koreografski vrlo zahvalne i atraktivne. Igraju se: Pošla rumena, Pirotsko momčeto, Lile lile, Šestorka, Šopske, Stara planina itd.


7. IGRE IZ SRBIJE

Koreografija: Vladimir Mandičevski
Dužina trajanja: 9 min
Kostimi: originalni kostimi bogato ukrašeni i vezeni. Kod djevojaka crno-crvene tkane suknje sa sitnim plisama, bogato vezene pregače, platnene bijele haljine i tamnocrveni tijesni jeleci, na rukavima zavezane crvene mašne. Kod muškaraca teget pantole, šarena tkanica, preko bijele košulje je tamni jelek. Na nogama kožni opanci, sa kaišima oko nogu.Igra puna šarenila, pjesme, vriske i veselja. Promjena ritma, nadigravanje, isticanje pojedinaca su osnovne karakteristike ove koreografije. Igraju se: Kolenike, Čarlama, Sumatovac itd., a pjevaju: Mala bašta...


8. IGRE IZ VRANJA

Koreografija: Desa Đorđević
Dužina trajanja: 12 min
Kostimi: originalni kostimi — mješavina lokalne tradicije i orijentalnog uticaja, kod muškaraca tamne pantole i gunj sa crvenim obrubima oko rukava, sa crvenim svilenim pojasom i crnim cipelama na nogama. Kod djevojaka su crne plišane suknje, bijele bluze i bogato ukrašene libade, izvezene zlatnom srmom, oko pojasa pafte, a na glavama tepeluci.Igre grada Vranja prepoznatljive su po svom dostojanstvenom stilu sa primjesama gordosti i žudnje. Uzdržljiv je kod igračica, dok igračima daje više slobode u stvaranju ličnih improvizacija. U novije vrijeme, uvođenjem limenih instrumenata opaža se izvjesno ubrzanje tempa igranja. U ovom spletu prikazane su igre: Teško oro, Vranjanka uz pjesmu "Iz banju ide", "Preševka" i "Pembe". Splet se završava igrom veselih Cigančica, koje su svojim temperamentnim igranjem zabavljale stare Vranjance, podstičući ih da im se pridruže u igri i veselju.

Koreografija koja je sačuvala izvornost, a ujedno zadovoljila sve scenske potrebe.


9. IGRE IZ LESKOVAČKOG POMORAVLJA "STANI RADO, BELA RADO"

Koreografija: Milorad Lonić
Trajanje: 10 min
Kostimi: originalni kostimi iz leskovačkog kraja, kod muškaraca tamne pantole, tkanice, bijele košulje i tamni jeleci, na glavi su crne šubare, a na nogama kožni opanci. Kod djevojaka suknje tkane fute, šarene pregače, bijele haljine sa vezom i tamni jeleci, na glavama su ubrađene bijele marame, a na nogama kožni opanci.Sačuvani su mnogi obredi iz leskovačkog kraja u kojima igra i muzika imaju važnu ulogu. Stani Rado, bela rado je splet igara, pjesama i žetelačkih običaja iz leskovačkog Pomoravlja. Počinje izlaskom djevojaka koje nose upaljene svijeće uz pjesmu "Zađi sunce, ne zašlo ga", zatim se nižu brze, temperamentne igre: "Vlasinka", "Čačak", "Ljubovno kolo", "Bugarka", a pjevaju se pjesme: "Grabajte, da grabamo", "Devojče, devojče", "Ide Jovo od oranje, bela Rada od kopanje, stani rado bela Rado, daj da ljubim lice mlado"...


Kud "Mladost" Pale
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: