Lutajuća srca
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Lutajuća srca  (Pročitano 15505 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Februar 07, 2011, 02:07:48 pm »

*
L U T A J U Ć A  S R C A

Akustičarski trio Lutajuća srca su 1970. osnovali Spomenka Đokić (vokal), Milan Marković (gitara, klavir, violončelo, prateći vokal) i Miroljub Jovanović (gitara, prateći vokal). Autorski tandem grupe činili su Jovanović i Marković, a povremeno su snimali pesme drugih kompozitora.

Na Omladinskom festivalu u Subotici 1972. godine su za pesmu "Još malo" osvojili prvu nagradu žirija i prvu nagradu publike, kao i nagradu za najbolji tekst. Na festivalu Vaš šlager sezone 1973. godine dobili su nagradu Saveza kompozitora Jugoslavije za pesmu "Jefimija" Dženana Salkovića. Iste godine predstavljali su Jugoslaviju na X svetskom festivalu omladine i studenata u Istočnom Berlinu. Tokom sedamdesetih su često nastupali na festivalima i osvajali nagrade. Sa njima su na koncertima i snimanjima povremeno sarađivali Vesna Koljević (klavir) i Rista Trajković (flauta).

Godine 1975. napustila ih je Spomenka Đokić, a grupa je pauzirala zbog obaveza članstva prema JNA. Po povratku iz vojske nastavili su sa članicom Elvirom Ignjatović. Po povratku Spomenke Đokić u grupu 1981. godine, objavljuju LP "Strepnja" na kome su pored ostalih zapažene numere "U poznu jesen" po pesmi Vojislava Ilića i "Večernja pesma" Sidni Lanijera. Članovi grupe su pisali muziku za pozorište, film "Košava" i TV seriju "Partizani"

Spomenka Đokić-Krstić radi kao nastavnik muzike u osnovnoj školi, Miroljub Jovanović je muzički urednik na niškoj TV "Belle Amie", a Milan Marković svira violončelo u simfonijskom orkestru. Poslednjih godina grupa je obnovila aktivnost, a planiraju objavljivanje diska na kome će se, uz osvežene verzije starih pesama naći i novi materijali.


Petar Janjatović "Ilustrovana Yu rock enciklopedija 1960—1997" | Scribd

"Lutajuća srca", sa singl omota "Još malo"
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Februar 07, 2011, 02:08:07 pm »

*

LUTAJUĆA SRCA — DISKOGRAFIJASINGLOVI

"Još malo" / "Seti se" (PGP RTB 1972.)
"Putnik" / "San" (PGP RTB 1973.)
"Jefimija" / "Pruži ruke" (PGP RTB 1973.)
"Balada o barbi" / "Svetlosti jutra" (PGP RTB 1973.)
"Brod za sreću" / "U sumrak" (PGP RTB 1973.)
"Slutnja" / "Oni su se zavoleli" (PGP RTB 1974.)
"Poslednje jutro" / "Godine" (PGP RTB 1974.)
"Ti si tu" / "Luta srce moje" (PGP RTB 1974.)
"Naša ljubav" / "Peščani grad" (PGP RTB 1974.)
"Verujem u ljubav" / "Poruka kiše" (PGP RTB 1975.)
"Strepnja" / "Zaboravi me" (Diskoton 1979.)


ALBUMI

"Lutajuća srca 1" (PGP RTB 1974.)
"Strepnja" (PGP RTB 1981.)
"Šuma je izviđački drug" (PGP RTB 1981.)
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Februar 07, 2011, 02:08:24 pm »

*
Slušaj ih…
Pevuši ih, pa neka neka i kapne
Ali molim te,
Najviše se smej, smej...U SUMRAK
M. Marković — V. Borisavljević — M. Jovanović

U sumrak tone grad
I magla traži kut
A misli prolaze kroz isti put
I sama šetam ja
Bez cilja danima
Dok mi kiša jesenja silazi niz dlan

Na vlažnoj ruci
Lagano vene cvet
I nosi dane
I sav moj svet

I pada kap po kap
Sa neba dole u mrak
I nemir donosi u tvoj povratak
Dok nemo spava grad
Pružam nekom ruku
A oči govore da te nema tu

Na vlažnoj ruci
lagano vene cvet
I nosi dane
I sav moj svet
I sav moj svet,
i sav moj svet.JOŠ MALO
M. Marković — M. Jovanović
"Omladina 72" | I nagrada publike i I nagrada stručnog žirija


Živeli smo lepo nekoliko dana
Daleko negde od ovog grada
Tamo gde tihi maestral duva.
Želim da nas naša ljubav čuva,
Još malo...

Na pesku jos tragovi stoje,
Ruke tvoje,
A tu su i moje.
Obala plače jer tebe nema
A sa morem kamenje drema,
Bez nas...

Grli me, ljubi me,
Onako kako znaš
I umeš ti...
Još malo...

Sada te sve češće viđam s drugom.
Pomislim stalno
Pa i noći ove...
Odakle tebi hrabrosti, mili,
Da izdaješ ljubav, radost i snove..
i danas?


Lutajuća srca — U sumrak
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Januar 26, 2012, 04:55:56 pm »

*

LUTAJUĆA SRCA /1970/


Leto 1970. Omiljeno šetalište mladih Nišlija u večernjim satima, kej pored Nišave, prepun. Sa zvučnika odjekuje Guess Who i njihova American Woman. Niko posebno ne obraća pažnju na muziku, razgovara se, smeje i lagano njiše u ritmu. A onda tajac! Muzika postaje potpuno drugačija. Čuju se zvuci nepoznate balade i predivan alt koji peva Tiše, tiše srce, ne zovi više nju... Razgovor se zaustavlja, svi slušaju, ali niko ne zna ko izvodi ovu pesmu! Neizvesnost je trajala danima, dok najzad nije rešena misterija. Pesme "Tiše srce" i "Putnik" izvodi nova niška grupa Lutajuća srca. I tu sa keja počinje priča koja će trajati narednih 30 godina.
 
Grupa je osnovana u leto 1970. i činili su je osim Spomenke, Minje i Mikija, Vladimir Stojanović, gitara, Ljubomir Ignjatović na bubnjevima i Žarko Aćimović, bas gitara, koga je nakon par meseci provedenih u grupi zamenio Vladan Stanojević Vanja. U ovoj postavi bend je radio sve do pobede na Omladinskom festivalu u Subotici 1972. Grupa je najpre vežbala u zgradi u kojoj se danas nalazi grčki konzulat pored Nišave, da bi u zimu 1970. dobila svoj prostor u Domu mladih koji je te godine otvoren. U Domu mladih Srca nastupaju svake subote i nedelje, stvarajući od njega kultni prostor u kome su u prvoj polovini sedamdesetih nastupale gotovo sve jugoslovenske grupe.
 
U početku, osim sopstvenih pesama, čiji su autori bili Marković i Jovanović, bend je svirao i tvrđi repertoar sastavljen od kompozicija grupa Who, Free, Credence, no, ono po čemu su se razlikovali od ostalih grupa, bio je prepoznatljiv glas Spomenke Đokić Buce, koja je jednostavno svojim glasom plenila sve uzraste. A onda, nakon što im je na omladinskom festivalu prihvaćena pesma. Srca sedaju na voz, odlaze u Suboticu i nakon tri dana vraćaju se u Niš sa oreolom pobednika. Pesma "Još malo" bila je apsolutni pobednik festivala 1972. i širom otvorila vrata grupi za uspeh u narednom periodu. Osim u zvaničnom delu. Srca su u Subotici nastupila i na Večeri slobodnih formi, koje je odredilo kasniji pravac razvoja grupe. Te večeri svoje prve nastupe imale su i grupe S vremena na vreme i duo Vlada i Bajka, koji će kasnije postati sinonim akustičarske muzike u Jugoslaviji.
 
Nakon toga nastaje druga, akustičarska faza grupe, koju sačinjavaju: Buca — vokal, Miki i Vanja — gitare, Minja — violončelo, Vesna KoIjević — klavir i Rista Trajković — flauta. Kroz grupu su prošli i Rade Ivanović i Dragan Miloradović, obojica flautisti. Te godine grupa izdaje i svoj prvi singl, pobedničku pesmu "Još malo" i "Seti se" RTB Beograd (SF 52532). Početkom 1973. izlazi i singl sa pesmama "Putnik" i "San" za RTB Beograd (SF 52539).
 
Odmah nakon izlaska ovog singla, Lutajuća srca odlaze u Ljubljanu, gde, u novootvorenom studiju Akademik uz producentsku pomoć Jureta Robežnika snimaju svoj prvi album Lutajuća srca, RTB Beograd (LPV 5239). Bio je to prvi LP koji je ikada u Srbiji snimila jedna grupa van Beograda. Osim Buce. Minje i Mike, na albumu su svirali: Gradimir Šakić — gitara, Ljuba — bubnjevi i Vanja — bas gitara. Nakon ovog albuma, Lutajuća srca započinju svoju treću fazu. Grupa počinje da radi kao vokalni trio i svoje aktivnosti usmerava uglavnom ka popularnoj, šlagerski usmerenoj muzici.
 
Redaju se njihovi nastupi na festivalima: Skoplje, Beogradsko proleće '73, '74, '82, '92, sarajevski Vaš šlager sezone, na kome osvajaju prvu nagradu sa kompozicijom Jefimija (na singlu je i pesma Pruži ruke — RTB Beograd SF 52556), a sledeće godine na istom festivalu dobijaju nagradu za pesmu Poslednje jutro (Godine — RTB SF 52595). 1973. na festivalu Zagreb izvode svoj svakako najveći uspeh Brod za sreću (U sumrak — RTB SF 52579), autora Vojkana Korisavljevića. Ovaj singl, prodat u tiražu od preko 100.000 primeraka, postao je zaštitni znak tria i odredio pravac buduće muzičke orijentacije.

Od ostalih manifestacija, učestvovali su na Armijskom festivalu '73. i '74, kao i na Hit paradi '74. i '75. No, osim festivala, trio nastupa po čitavoj Jugoslaviji i gotovo da ne postoji grad u kome Lutajuća srca u periodu 1973-80. nisu nastupala. Posebno zapažen nastup bio je u zagrebačkom Kulušiću 1973. gde su nastupali sa grupom Time i Dragom Mlinarcem. Iste godine imali su turneju sa Zdravkom Čolićem i Kemalom Montenom, obišavši većinu gradova u bivšoj Jugoslaviji. Međutim, najznačajni nastup imali su u Skoplju, kada su svirali zajedno sa britanskom grupom Middle Of The Road, čije kompozicije su bile na njihovom redovnom repertoaru na početku karijere.

Trio je tih godina i diskografski veoma aktivan, tako da su u jednom kratkom periodu na tržište izbacili čitav niz singl ploča od kojih navodimo:
 
1973:
Balada o harbi/Svetlosti jutra, RTB SF 52564
 
1974:
Naša ljubav/ Peščani grad RTB SF 52634
Ti si tu/Luta srce moje, RTB S 52623
Oni su se zavoleli/Slutnja, RTB S 51658.
 
1975:
Verujem u ljubav/Poruka kiše, RTB SF 52691
(interesantno je da se na ovoj ploči umesto Spomenke Dokić kao vokalni solista pojavljuje Vesna Topolčević)
 
1979:
Strepnja/Zaboravi me. Diskoton-Sarajevo SZ 0451
 
Trio 1981. objavljuje i drugi album "Strepnja" Diskoton-Sarajevo (LP 8022), a 1998. autorizovano objavljuju CD "Sanjam te noćas". Osim pobrojanih zvaničnih izdanja, kompozicije Lutajućih srca našle su se i na nekoliko kompilacijskih albuma. Pored autorskog rada vezanog za grupu, Minja i Miki napisali su muziku zа veliki broj pozorišnih predstava od kojih su najznačajnije "U agoniji", "Zora na istoku", "Pokojnik", "Ribarenje na asfaltu", "Šovinistička farsa", kao i za veliki broj dečijih pozorišnih predstava.
 
Nastupili su u igranom filmu Košava iz 1973. i u TV seriji Partizani iz 1974. Sa većim ili manjim uspehom nastupali su i tokom osamdesetih i devedesetih. I, mada interesovanje za tu vrstu muzike više nije bilo kao ranije, trio je i dalje imao svoju vernu publiku i redovno nastupao, uglavnom po manjim klubovima i TV emisijama.
 
U retrospektivi, Lutajuća srca, iako ne pripadaju krugu r&r bendova, imaju veliki značaj za nišku scenu, jer su prva grupa iz Niša koja je stekla široku popularnost u jugoslovenskim razmerama. Njihov kvalitet komponovanja i izvođenja nikako se ne sme potcenjivati, bez obzira na muzičko usmerenje.

Spomenka Dokić - Buca svojim specifičnim glasom, koji neodoljivo podseća na glasove Joan Baez ili Sandy Denny, obeležila je stil grupe. Snimila je i dve samostalne singl ploče u saradnji sa V. Borisavljevićem. Radila je kao profesor muzike u OŠ Sveti Sava u Nišu.
 
Miroljub Jovanović - Mika Tambura, u tandemu sa M. Markovićem, autor je najlepših kompozicija Lutajućih srca. Organizator i producent, bio je direktor Centra za kulturu, pomoćnik upravnika Narodnog pozorišta u Nišu.
 
Milan Marković Minja jedna je od najinteresantnijih muzičkih ličnosti u Nišu. Kompozitor, muzički producent i dirigent. Diplomirao na Muzičkoj akademiji violončelo. Idejni je tvorac festivala nove gradske pesme Niška jesen, osnivač etno orkestra Catena mundi i vokalnog ansambla Naissus Vocalis. Jedan je od osnivača poznatog niškog ansambla Groš. Minja je čovek koji je čitav svoj život posvetio muzici, a već decenijama član je niškog Simfonijskog orkestra.
 
Izvor: Enciklopedija niškog rock'n'rolla 1962—2000. | autor: Vladan Stanojević, prvo izdanje 2001. | City of Niš
 
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: