Slobodan Boba Stefanović (1946—2015)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « POPULARNA MUZIKA « Izvođači [Zabavna, pop i rok muzika] « Slobodan Boba Stefanović (1946—2015)
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Slobodan Boba Stefanović (1946—2015)  (Pročitano 26480 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Februar 07, 2011, 03:03:36 pm »

*LEGENDE — BOBA STEFANOVIĆ
(Beograd, 21.05.1946 — 09.02.2015)


Rođen je 21. maja 1946. u Beogradu, u Molerovoj ulici na Čuburi, u porodici Milivoja i Lepe Stefanović. Milivoje je u to vreme visoki državni i partijski funkcioner, ali je '48-me uhapšen i odlazi na Goli otok zbog IB-a. Još u najranijem detinjstvu pokazuje veliki talenat za slikanje i muziku, a kako je u komšiluku, Molerova 33, bilo 1958. god otvoreno amatersko pozorište "Dadov", Boba tu pronalazi svoj svet.[1] Sam je naučio da svira veliki broj muzičkih instrumenata, a neke od njegovih najlepših pesama je sam napisao.

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, odsek Filmska i TV organizacija i apsolvirao na Likovnoj akademiji ...
/ sr.wikipedia


* * *

Bogatu muzičku karijeru Boba Stefanović započeo je davne 1962. godine u vokalno-instrumentalnom sastavu "Zlatni dečaci". Nakon "Zlatnih dečaka" Boba svoj muzički dar iskazao je u muško ženskoj grupi "One i oni" u kojoj su osim njega nastupali Minja Subota, Lidija Kodrić i Daliborka Stojišić. Posle raspada grupe, Boba je otpočeo solo karijeru.

Sa bogatim muzičkim iskustvom iza sebe, Boba Stefanović danas je nonšalantan i opušten u ophodjenju sa novinarima. Ekscentričan na svoj način, ne ustručava se da govori o svom privatnom životu, o svojoj ljubavi, ženi koja ga je napustila.... A onda se vraća svojim pesmama, komentariše ih, analizira....

Boba se toku poslednjih nekoliko godina retko pojavljivao u javnosti da bi 2002 izdao novi cd pod nazivom "To je to."

Tim povodom, njegov menadžer je rekao:

"U ovu žabokrečinu i baruštinu koji neki nazivaju muzikom, vraća se istinska najveća legenda Beograda. Na svim TV kanalima kao zvezde figuriraju teški anonimusi. Nema bolesnijeg i sujetnijeg sveta ovde. Boba se prirodno medju njima oseća kao strano telo, pa je s'toga bio zaokupljen nekim drugim stvarima. Naime Boba se veoma uspešno bavi i slikarstvom."


Jelena Spasić
Deo teksta preuzet sa: Balkan media


Boba Stefanović, sa singl omota "Svako mora imati nekoga"
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Februar 07, 2011, 03:03:54 pm »

**


BOBA STEFANOVIĆ — DISKOGRAFIJASINGLOVI

1972. — Za tvoju ljubav živim RTB SF 52 519
"Vaš šlager sezone 72"
01. Za tvoju ljubav živim (V. Borisavljević — O. Živković)
02. Jedna crna dugokosa (S. Stefanović — V. Borisavljević — S. Vuković)
      Vokalna grupa "2+2" i orkestra Vojkana Borisavljevića
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Februar 07, 2011, 03:04:25 pm »

*
BOBA STEFANOVIĆ


KADA TE NEMA

Kad si tu kraj mene
Vreme brzo leti,
Srećne dane provodimo mi.
Treba draga moja da od mene odeš
Pa da saznam šta mi znaćiš ti.

Kada te nema, kada te nema
U život moj doalzi tuga.
Kada te nema, zvezde se gase,
Svaka je noć beskrajno duga.

Kada te nema, čekam i strepim.
Pitam se tad, dal' ćeš mi doći?
Kada te nema, brojim minute
I čekam kraj te duge noći...

Kad si tu kraj mene
Vreme brzo leti,
Srećne dane povodimo mi.
Treba draga moja da od mene odeš
Pa da saznam šta mi značiš tiKAŽU MI DA JOŠ SI UVEK SAMA

Kažu mi da vidjaju te često
kao senka kako žuriš gradom
i kažu mi da sakrivaš se vešto
od pogleda što te prate kradom

Kažu mi da čudna si kad ćutiš
i da s malo reči mnogo pitaš
i kažu mi da povratak moj slutiš
i da stara pisma opet čitaš

Kažu mi da još si uvek sama
a mnoga su proleća za nama
i mnoge su jeseni za nama
kažu mi da još si uvek sama

Kažu mi da dugo svetla gore
kada noću kraj prozora ti stojiš
i kažu mi da koraka se bojiš
i da gledaš zvezde sve do zoreRUŽE

Nisam više gost u srcu tvom
tu je, draga, sad moj novi dom
u njemu našao sam sreću
iz njega nikud poći neću

Ruže, ruže oko nas
vreme nežnosti i sna
ruže cvetaju za nas
mi smo srećna srca dva

Želim da se naše usne spoje
da opet sanjamo u dvoje

Ruže, ruže oko nas
vreme nežnosti i sna
ruže cvetaju za nas
mi smo srećna srca dva

Ruže, svuda miris taj
reči prestaju na čas
u ruži dao sam ti dar
ruže cvetaju za nas

YouTube: Boba Stefanović — Kada te nema
YouTube: Boba Stefanović — Kažu mi da još si uvek sama
YouTube: Boba Stefanović — Ruže
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Februar 07, 2011, 03:04:43 pm »

*
BOBA STEFANOVIĆ


SLIKAR EVERGRINA

"Upoznao sam mnoge traktoriste i autolimare koji pevaju bolje od izvikanih domaćih zvezda!"

"Obriši suze, draga", poručivao je pre nekoliko decenija Boba Stefanović, jedan od simbola danas izumrlog domaćeg evergrina, osvajajući i najtvrdokornija ženska srca. Generacije koje ne pamte Tita bile bi zaprepašćene popularnošću koju su, osim Bobe, uživali još samo Đorđe Marjanović, Miki Jevremović i Zdravko Čolić. Bobina karijera traje još od 1962, kada je zapevao u bendu "Zlatni dečaci". Potom su usledile godine uspona sa grupom "One i oni", a ostalo je istorija.

Gospodin Stefanović se od većine kolega, osim po nonšalanciji i "antizvezdanom" stavu, izdvaja i po obrazovanju: završio je filmsku i TV organizaciju i apsolvirao slikarstvo, kojim se i danas aktivno bavi. Kao svi veliki ljubavnici, može da se podiči (trima) ćerkama. Posle brojnih ljubavnih "turbulencija", skrasio se u trećem braku sa suprugom Zoricom, a o boemskom životu "čoveka sa gitarom", koji sada "filozofira" isključivo uz sokiće, svedoče samo anegdote.

Zašto ste se "sakrili" od publike?

Pevam, komponujem, pomalo nastupam i ponešto snimim u svom studiju, a medijska promocija mi nimalo ne nedostaje. Moja muzika poslednjih 15 godina nije u trendu, ne pripadam sadašnjoj sceni. Za mene je bog jedan, kako ga god zvali, ali sigurno nije novac! Pevanje je moj život, ali to nema veze sa televizijom. Nastupam kada sam za to raspoložen, svuda imam svoju publiku, ali nisam više željan velikih koncerata, bilo je toga dosta.

Godinama držite školu pevanja evergrina. Pod kojim uslovima primate učenike, ima li među njima sadašnjih i budućih zvezda, možda Vaših naslednika?

Moja škola kroz koju je prošla masa profesionalaca i amatera je, tvrdim, jedinstvena u Evropi! Da bi neko bio zvezda, potrebno je da ima svest o tome da se i najveće zvezde — gase! Slava je opasna koliko i najdublja provalija, ne samo iz mog, već iz sveopšteg iskustva. Najveći ljudi su najskromniji i najmanji. Učenike primam pod svim mogućim uslovima!

Dešavalo se da dođe neko ko misli da nema talenta, pa postane dobar pevač. Svako od nas, uverio sam se, može da peva, samo ga treba usmeriti. Uostalom, nema svako ni želju da bude profesionalni pevač. Pevanje je jedna fantastična relaksacija, mnogo bolja od teretane. Upoznao sam traktoriste i autolimare koji su talentovaniji od mnogih zvezda! Što se naslednika tiče, to bi mogao da bude moj nekadašnji učenik Vlado Georgiev, ali ga čeka velika "kilometraža", a od mlađih dama (ženski rod nema godine!), to je takođe moja učenica Ceca Slavković.

Poznati ste kao ljubitelj, ali i ljubimac žena, kojima ste i posvetili sve svoje pesme. Koliko ste u ljubavi bili slepi, koliko verni, a koliko privilegovani, s obzirom na svoju veliku popularnost?

Bio sam slepo zaljubljen, i patio sam, a ko nije, izgubio je mnogo! Najlepše je, zna se, voleti i ne videti. A žene su ionako jači pol. Čaša žuči ište čašu meda, a ljubav je bolna, i obično, nažalost, ima kraj. Žene su me ostavljale, ali su mi se i vraćale. Nekad sam im to dopuštao, a nekad ne, u zavisnosti od toga šta pročitam između redova. Pevači su danas popularni kao oficiri u 19. veku! Sve je to zakon prirode, jer žena želi sigurnost i zaštitu. U mom slučaju, profesija nije važna. Proveravao sam to u zemljama gde me ne znaju! Mogao bih i sad, ali me mrzi! Nažalost, vernost je retka pojava, odnos vernih i nevernih je oko 3:97, ali ja čista srca mogu da kažem da nikada nisam prevario ženu! A i kako folirati ženu kada je ona mudra i sve zna unapred!


Piše: Lara Golubović | 20. april 2004
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Jul 17, 2012, 11:37:52 pm »

*

KO ME NATERA DA POSTANEM PEVAČ

Boba Stefanović posle više od jedne decenije aktivnog pevanjatek sada postiže uspehe, ali ne samo kao interpretator zabavnih melodija

Svojom karakterističnom mirnoćom, na granici flegmatičnosti, Boba Stefanović bez nadmenosti, ali dovoljno samouvereno tvrdi da je dobar prorok. Još kao maloletni muzički "entuzijasta" prorekao je da će posle mode instrumentalnih "električarskih" sastava u stilu "Šedouza" pop muziku ponovo zahvatiti vokalno pevanje. Njegova predviđanja su primenjena u grupi "Zlatni dečaci" 1961. godine, a gotovo iste godine proročanstva su se obistinila kada su u liverpulskim podrumima rođeni "Bitlsi". Stefanović tvrdi, čak je spreman i da dokaže, da je pre nekoliko godina najavio odumiranje festivala zabavne muzike, i zaista, to se dobrim delom i ostvarilo. Ali, dozvolimo Bobi da sam o tome govori, i zabeležimo njegovu ispovest, motivisanu nataloženim radostima i gorčinama koje mu je donela petnaestogodišnja estradna aktivnost...

— Odakle da počnem? Pa može, eto od tih nesrećnih festivala. Oni su nam nekad rešavali uvek aktuelan problem pojavljivanja pred širom publikom. Zahvaljujući njima nekolicina nas je imala rešen problem. Sada, na žalost, festivali polako ali sigurno odumiru jer nestaje entuzijazma i interesovanja. Festivale ne treba ukidati, ali ih valja menjati. Nisu oni bili dobro iskorišćavani. Sve je rađeno nekako stihijski. Pre nekoliko godina prorekao sam javno da će uskoro festivali postati dosadni, a ne zaboravite da su tada bili u punoj snazi. Osetio sam da će dosaditi publici to izlaženje na scenu uz najavu voditelja, to pevanje bez događanja. Danas je potreban spektakl, pravi režirani šou, muzika traži i vizuelni i dramski događaj. Zbog toga sam i završio organizaciju na Fakultetu dramskih umetnosti. Želim da dam svoj udeo u stvaranju i preporodu domaće zabavne muzike. Šta preduzimam ?


U POTRAZI ZA ORKESTROM

Pa, znate, nemam za sada mnogo uspeha. Sve je to previše zaparloženo i umrtvljeno. Eto, verovali ili ne, već godinama tražim orkestar, tražim muzičare za grupu koja bi radila sa mnom. Bez uspeha. Svi hoće odmah da budu zvezde i da budu puni para. Ne pitaju šta treba raditi i kako će to izgledati, već odmah navaljuju da saznaju ima li para, da li će biti neko gostovanje u inostranstvu. Ako im to ne obećam, oni slegnu ramenima i nastave da piju i to za pozajmljeni novac. Naravno, ima kod nas i časnih izuzetaka kao što je Kornelije Kovač, kao što su "Bijelo dugme" "Sedmorica mladih"... Oni jedini rade profesionalno. Oni ne ulažu od danas do sutra. Nije za to potrebna neka škola. Ja sam završio Akademiju zbog toga što sam želeo da ipak imam neku diplomu u rukama, a i iz želje da nešto novo saznam. Za mene je to bila dopuna onog što sam već znao. Nisam kao većina studenata posle Akademije otišao na scenske daske već obrnuto. Sa "dasaka" sam otišao u školu. Kako radim?

Pa eto kako: godinama sa sobom nosim sve. Svoje note, svoju muziku, svoje aranžmane, svoje pesme. Već 15 godina učim ljude širom Jugoslavije da sviraju. Najčešće većinu instrumenata bolje sviram od onih koji me prate na koncertima. Zašto?

To je bar jasno. Organizatorima priredbi se više isplati da pozovu pevače, plate im honorar, a da orkestar iskrpe na licu mesta. Ti ljudi, naravno, ne znaju dobro da sviraju, ne poznaju aranžmane i zato je moja torba puna već izlizanih i masnih notnih papira. Da pređemo na veselije teme? Važi! Možemo da govorimo o mom kompozitorskom radu, o mojoj pesmi koju je na "Hit paradi" briljantno otpevala Beti Đorđević. Koliko dugo već komponujem?


ACA ME MOLIO....

Veoma dugo, ali nisam mogao da dođem do izražaja. I sada mi je nezgodno i neprijatno kada recimo Bubiši (Vojislav Simić) predajem svoje note. Verujte, imam tremu. Znate, sa Bubišom sam počeo još kao dečak. On je dirigovao orkestrom dok sam ja pevao. Bio sam mlad kao Zoran Leković. Sada mi je prilično nezgodno da mu predajem svoje note koje će dirigovati. Još ranije sam želeo da pevam svoje pesme i da ih šaljem na festivale, ali imao sam dogovor sa Acom Koraćem da se, dok radim sa njim, ne eksponiram kao kompozitor. Kada sam posle toga jednog dana izrazio želju da se ipak ogledam i kao autor, Korać nije imao ništa protiv. Naprotiv, bio je među prvima koji su me podržali. Prvi mi je čestitao na uspehu pesme "Ja te ludo volim" koju peva Beti. Tu pesmu sam i pisao za nju dok sam bio u vojsci. Ona ima taj raskošan glas za veliki raspon koji ima ta pesma. Inače imam oko trista kompozicija. Nadam se da među njima ima desetak zaista dobrih. Kako živim?


SVE DOĐE IZNENADA

Da kažem dobro. Imam dovoljno posla i dovoljno uspeha da ne mogu da se požalim. Kako izgleda radni dan jednog pevača?

Naš život nije toliko blistav i lakiran kao što izgleda. Mi možda zarađujemo više nego ljudi drugih profesija, ali javnost ne zna koliko ponekad čekamo neki honorar za posao koji smo uradili mnogo ranije. Radni dan većine pevača ne počinje u sedam ujutru kao kod većine zaposlenih ljudi, jer mi najčešće radimo noću, a ujutru duže spavamo. Zbog zdravlja, zbog nežnih glasnih žica, treba ipak dovoljno odspavati. Dan počinje, na primer, odlaskom u grad, gde treba platiti nakupljene kazne za pogrešno parkiranje, zatim se nose odela na čišćenje ili se uzimaju sa njega. Onda neki od nas odlaze da uče jezike koji su nam potrebni zbog posla. Recimo, ja govorim pet stranih jezika. Posle toga treba odvojiti vreme za vežbanje glasa. Potrebno je biti uvek spreman jer može da iskrsne neko snimanje. Kod nas se ništa ne planira unapred. Sve dođe iznenada. Posle toga desi se da moraš da odeš do mehaničara, jer ti auto ne radi dobro. On ti kaže da ti je motor eksplodirao i uzme ti 300 hiljada starih dinara, a u stvari, samo je promenio svećice. Trudiš se da ti preostane malo vremena da pročitaš štampu, da vidiš šta govore o tvojim kolegama, o tebi. Najčešće se iznerviraš i uznemiriš, a posle toga odeš u studio da snimiš nešto što treba da ostane za ceo život. Pevaš dobro i sve ispadne dobro.


Tekst objavljen u Radio TV Reviji / bobastefanovic.blogspot
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: Februar 20, 2015, 11:41:49 pm »

*
BOBA STEFANOVIĆ


VEČITI DEČAK SA ČUBURE

Pevač Boba Stefanović pola veka na srpskoj i jugoslovenskoj sceni. Zlatnu karijeru obeležila pesma "Obriši suze, draga", koja je kvasila lica generacijama. Maramice su i dalje u modi, a i suze su O.K.

O Bobi Stefanoviću je reč. Rok i pop-pevaču, bez roka trajanja. Rođen 1946. godine na Čuburi, sada živi na Zvezdari u Beogradu. Pod sjajem zvezda jedne, vrele noći razgovarali smo u njegovom stanu o 50 godina zlatne karijere.

A, počeo je da peva slučajno. Na moru, da bi se dopao jednoj devojčici. Dopalo se devojčici, ali i drugima. I vrlo brzo nametnuo se posebnim stilom i glasom. I baš u vreme kada je u Beograd stigla prva ploča Elvisa Prislija, Boba Stefanović je dobio prvi angažman u klubu "Euridika". A onda su počeli da stižu pozivi sa radio-stanica. Sa grupom dobrih drugara osnovao je "Zlatne dečake", prvu, kako se nekad zvalo, vokalno-instrumentalnu grupu (VIS) kod nas. Postali su popularni, ali ne i dugotrajni.

Boba nije lio suze za njima, jer su ga ubrzo proslavile "suze radosnice". Bobine "Suze" postale su simbol domaćeg evergrina, omekšavajući najtvrđa ženska srca. Uspeh te pesme objašnjava lepom, pevljivom melodijom i iskrenim tekstom. Kompozicija je dodirnula mnoga srca i duše. Zlatni dečak za nju je dobio pet zlatnih ploča. A onda su krenule "Kaži mi da još si uvek sama", "Čuvaj se vatre srca mog", pa onda "Ruže"...

Sledile su potom godine uspona sa grupom "One i oni". Kazuje da se tih davnih dana zabavljao sa Lidijom Kodrič, a dobar drug je bio i sa Daliborkom Stojišić, koja je bila mis Floride. A jedne nedelje pridružio im se i Minja Subota. Gotovo nehotice, deset godina pre čuvene "Abe" ova četvorka je drmala, naročito u bivšem Sovjetskom Savezu.

Pre "naše Abe", Boba je harao celokupnim balkanskim regionom. Davnih godina na festivalu "Zlatni jelen" u Brašovu, u Rumuniji, uspeo je da pobedi i čuvenog Hulija Iglesijasa. Boba je bio prvi, a čuveni Španac tek peti. Pevao je i sa Klifom Ričardom, a otvarala su mu se i vrata pariske "Olimpije" i lanca "Šeraton" hotela.

Važio je za velikog srcelomca. Ali i danas se drži devize da "džentlmeni rade i ćute". Posle brojnih ljubavnih "turbulencija", skrasio se u trećem braku. Sreću mu čine i tri ćerke. I sada o boemskom životu "čoveka sa gitarom" svedoče samo priče i anegdote. Uz sokiće i po neku cigaretu.

Iskreno kaže da je bio slepo zaljubljen i da je patio, a ko nije, izgubio je mnogo. Priznaje da su ga žene ostavljale, ali su mu se i vraćale.

Gotovo 15 godina držao je školu pevanja i evergrina. Sada je prestao. Iz njegovih klupa izašla su danas poznata imena na našoj sceni, kao što su Vlado Georgiev, Ceca Slavković, Filip Žmaher... Od današnjih pevača, osim Georgieva, izdvaja i Željka Joksimovića i tvrdi da bi takvih trebalo da bude mnogo više.

Boba-nacionale, osim po nonšalanciji i stavu antizvezde od drugih kolega se izdvaja i po obrazovanju: završio je filmsku i TV organizaciju, apsolvirao slikarstvo, kojim se i dan-danas aktivno bavi. Na platnima su more, nebo, lepe žene, dakle sve ono o čemu i peva. Mada nije još u godinama da podvlači crtu ispod svoje životne i profesionalne karijere, nameće se pitanje zašto pevač koji prema ispitivanju bečkog Instituta za ljudske glasove, poseduje jedan od pet najraskošnijih glasova u svetu, i koji jednako dobro peva na nekoliko svetskih jezika, nije nastavio svetsku karijeru. Odgovara da je često pevao u inostranstvu i da je bilo nekih festivala na kojima je postigao zapažen uspeh, ali da je oduvek znao da ne bi mogao da živi bez svoje ulice, svoje familije i svojih drugara.

Slažući utiske o prohujalim i sadašnjim vremenima, naš sagovornik kaže da ne žali mnogo za njim:

Mislim da su sva vremena lepa i ne želim da dajem prioritet svom vremenu. Jer svako vreme ima neku svoju lepotu, ali i svoje probleme. Reklo bi se, svako vreme ima svoje breme. Možda je moja mladost bila samo malo više romantična.


TOM DŽONS

Najvećim uspehom i komplimentom u poslu smatra svoj susret sa Tomom Džonsom, u Kanu, na početku karijere. — Nastupao sam u hotelu "Karlton" u Kanu — kaže Boba Stefanović. — Nisam znao da me Tom Džons sluša. Osim što je veliki pevač, on je bio i moj veliki idol. Slušao me je i prethodne večeri, prišao mi i izrazio svoje komplimente. Rekao je da bih, da sam rođen na nekom drugom mestu, sigurno ja bio Tom Džons. To zaista smatram najvećim komplimentom koji sam ikada dobio.


Ivan Lovrić | 08.07.2012. | Večernje novosti
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: Februar 20, 2015, 11:54:21 pm »

*

ODLAZAK ZLATNOG DEČAKA RASKOŠNOG GLASA

Preminuo Boba Stefanović, jedan od najpoznatijih jugoslovenskih pop pevača i kompozitora. Pevao sa Huliom Iglesijasom i Klifom Ričardom, a njegov talenat pohvalio i Tom Džons

Jedan od najznačajnijih jugoslovenskih pop pevača i kompozitora, Boba Stefanović, preminuo je u ponedeljak u 69. godini u Beogradu. Sa životne scene sišao je veliki umetnik i šmeker, čija je karijera, koja je trajala više od četiri decenije, ispisana zlatnim slovima u istoriji jugoslovenske i srpske pop muzike.

Boba je rođen 21. maja 1946. godine, u Beogradu, u Molerovoj ulici na Čuburi. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, na odseku filmske i TV organizacije, i apsolvirao na Likovnoj akademiji. Karijeru je započeo 1962. godine u vokalno-instrumentalnom sastavu "Zlatni dečaci". Prvo kao gitarista, a zatim kao pevač. I ostao je večiti dečak sa zlatnom karijerom!

Prvi profesionalni nastup Stefanović je imao u prestoničkom klubu "Euridika", baš u vreme kad je Beograd stigla prva ploča Elvisa Prislija. Bogatu karijeru velikog umetnika obeležila je pesma "Obriši suze, draga". Ovom kompozicijom Aleksandra Koraća osvojio je prvu nagradu publike 1970. na festivalu "Beogradsko proleće". Njegova prva Zlatna ploča, "Čudna devojka", oduševila je i nove generacije, jer je iskorišćena za film "Lajanje na zvezde".

Pozlatilo mu se i vreme provedeno u grupi "One i oni", koja je bila preteča čuvenog švedskog sastava ABBA. Minja Subota, Daliborka Stojšić, Lidija Kodrič i Boba Stefanović drmali su u to vreme jugoslovenskom muzičkom scenom, ali i u Sovjetskom Savezu. Ali, 1971. godine u grupi "One i oni" zamenio ga je Žarko Dančuo.

— Bio sam u vojsci kada su me pozvali da se pridružim grupi "One i oni", u kojoj je već bila moja verenica Daliborka Stojšić — rekao je u ponedeljak za "Novosti" Dančuo, koga je iznenadila i rastužila vest o smrti dragog kolege i prijatelja.

— Kad sam skinuo vojničku uniformu, pridružio sam im se. Nastupali smo zajedno na Opatijskom festivalu 1967. Te godine "Jugokoncert" je izabrao najbolje mlade jugoslovenske pevače za turneju po Sovjetskom Savezu. Osim mene, među odabranima su bili i Boba Stefanović, Lidija Kodrič i "Indeksi". Boba i ja smo generacija. Odlično smo se razumeli i zajedno smo vodili bitku za karijeru i status u društvu. Poslednjih godina se povukao, videli smo se prošle godine na festivalu "Proleće u Beogradu" u Domu sindikata.

Bobinu muzikalnost i šarm mnogi su prepoznali i van granica bivše SFRJ. Svojevremeno je pobedio na festivalu "Zlatni jelen" u Brašovu (Rumunija), kada je iza sebe, na petom mestu, ostavio čuvenog španskog pevača Hulija Iglesijasa. Pevao je Stefanović sa još jednim muzičkim velikanom — Klifom Ričardom, a Bobin talenat pohvalio je i veliki Tom Džons. Bilo je to na početku Stefanovićeve karijere, kada je pevao u hotelu "Karlton" u Kanu.

— Nisam znao da me sluša Tom Džons, koji je bio veliki pevač, ali i moj idol - ispričao je pre tri godine u intervjuu za naš list Boba. — Slušao me je prethodne večeri, prišao mi je i pohvalio me. Rekao mi je da bih sigurno bio Tom Džons da sam rođen na nekom drugom mestu. To smatram najvećim komplimentom koji sam ikad dobio.

Kreativnost i talenat Stefanović nije ispoljavao samo kroz muziku, već i kroz slikarstvo. Sve ono o čemu je pevao, nalazilo se i na njegovom slikarskom platnu. Bečki Institut za ljudske glasove svrstao je Bobu među pet najraskošnijih glasova u svetu. Pevao je na nekoliko jezika, ali o inostranoj karijeri nije maštao, jer, prema sopstvenom priznanju, nije mogao da živi bez svoje ulice, porodice i prijatelja. Nije žalio ni za prohujalim vremenima.

— Mislim da su sva vremena lepa i ne želim da dajem prioritet svom vremenu — govorio je Stefanović. — Svako vreme ima neku svoju lepotu, ali, i probleme. Reklo bi se, svako vreme ima svoje breme. Možda je moja mladost bila samo malo više romantična.

Boba je više od decenije držao školu pevanja i evergrina, iz koje su izašli Vlado Georgiev, Ceca Slavković, Filip Žmaher... Iza sebe je ostavio suprugu Zoricu i tri ćerke.

S. D. | 09.02.2015. | Večernje novosti
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: Februar 21, 2015, 12:14:23 am »

*

B o b a  S t e f a n o v i ć
21. maj 1946. — 09. februar 2015.


Još jedna muzička legenda je otišla. Pevač i kompozitor Boba Stefanović,
jedno od najpoznatijih imena naše pop scene, preminuo je u 69. godini...                                                                           SMEM LI DA TI KAŽEM MILA

                                                                           Smem li da ti kažem mila
                                                                           smem li da ti kažem draga
                                                                           ili neku drugu nežnu reč
                                                                           koja bi ti rekla sve
                                                                           uzalud je tražim danima
                                                                           nigde, nigde nema nje

                                                                           Šta se kaže kad se želi
                                                                           kad se ludo, ludo voli
                                                                           ćutanje ponekad kaže
                                                                           više nego reči sve
                                                                           sinoć kad smo bili zajedno
                                                                           saznala si — volim te

                                                                           Smem li da te s prvom zorom
                                                                           poljupcima nežno budim
                                                                           da ti tiho kažem najdraža
                                                                           jutro našu ljubav zna
                                                                           ili da te pitam stoti put
                                                                           znaš li da te volim ja
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: