Dušan Prelević Prele (1948—2007)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « POPULARNA MUZIKA « Izvođači [Zabavna, pop i rok muzika] « Dušan Prelević Prele (1948—2007)
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Dušan Prelević Prele (1948—2007)  (Pročitano 7353 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Jul 18, 2015, 12:24:23 am »

*

PRELEVIĆ DUŠAN
(Beograd, 11.11.1948 — Beograd, 28.07.2007)


Pevač, kompozitor i pisac Dušan Prelević Prele rođen je u Beogradu 11 novembra 1948. godine. Uz muziku se zanimao za sport, igrao je fudbal u "Bulburdercu" i "Crvenoj zvezdi" i bio golman u hokej timu "Partizana". Muzikom je profesionalno počeo da se bavi 1965. godine pevajući soul irhvthm i blues standarde. Bio je član grupa Orkani, Juniori, Siluete Tomija Sovilja i Vizije. Godine 1968. postaje član Korni grupe, ali sa njima ostaje nekoliko meseci, jer mu Kornelije Kovač daje otkaz zbog neodgovornosti prema profesionalnim obavezama. S njima je snimio pesmu "Čovek i pas" Na Beogradskom proleću 1970, godine izvodi pesmu "Da l' postoji ona koju sanjam". Iste godine na Omladinskom festivalu u Subotici, za pesmu "Kažu" dobija nagradu, ali na binu izlazi pijan i pravi prvi u nizu svojih scenskih skandala. Budući da su ga zbog toga odmah zabranili na programima RTB odlazi na godinu dana da peva u američkim klubovima u austrijskom zimskom centru Garmišpartenkirhenu.

Početkom sedamdesetih glumi u rock mjuziklu "Kosa" Ateljea 212, Godine 1974. postaje pevač kratkovečne grupe Oliver u kojoj je bio i tadašnje čudo od deteta, Oliver Mandić. Iste godine, pod imenom Prele i prijatelji, sa članovima Korni grupe snima singl "Vrati mi snove za dvoje" Sa grupom Opus snima LP "Opus 1" (Diskos 1975.) za koji je napisao i tekstove. Sa pesmom Olivera Mandića "Bela soba" za koju je napisao tekst, učestvuje na Opatijskom festivalu 1980. godine. Početkom osamdesetih peva u klubovima po Holandiji.

Za prvi LP "Na oštrici brijača" 1982. godine pored njega pesme pišu Kire Mitrev i Bora Đorđević. Od obrada je snimio "Jutro će promeniti sve", iz repertoara lndexa i "Majko, na šta liči tvoj sin"(tekst Prele, muzika A. Toussaint). U pesmi "Na oštrici brijača", tekst je govorio glumac Slobodan Aligrudić. Na snimanju ploče su učestvovali Laza Ristovski (klavijature), Enes Mekić (gitara), Nenad Stefanović (bas), Vladimir Furduj (bubnjevi), Stjepko Gut i Georgi Dimitrovski (trube), Ivan Švager (saksofon) i Kire Mitrov (trombon). CD "U redu, pobedio sam" donosi 1991. godine pesme sa debi albuma i Preletove obrade jazz standarda koje su snimili trubač Duško Gojković, pijanista Miša Krstić, kontrabasista Miša Blam i bubnjar Lala Kovačev. LP "Ja, Prele" snima 1996. godine sa velikom ekipom muzičara: gitaristi Radomir Mihajlović Točak, Dušan Bezuha i Dragan Jovanović, orguljaš Šaša Lokner, sintisajzer Đorđe Petrović, kontrabas Nebojša Ignjatović, bubnjevi Čeda Macura, vokali Vlada i Bajka, Nikola Hadži Nikolić i drugi. Na ploči se našla verzija starog hita Borka Kada "Čovek i pas" i repertoara Korni grupe, "O, mladosti" Arsena Dedića, "Kada budem na nebu" ("Tears in Heaven" Eric Clapton), "Treba imat dušu" Atomskog skloništa, "In My Life" Beatlesa i druge. Solističke koncerte je održao septembra 1991. u Filmskom gradu i marta1992. godine u Domu sindikata, kada se kao gost pojavio Davorin Popović, pevač lndexa.

Prele je objavio knjige priča "Kako je umro Baš Čelik" (1987.), "Voz za jednu bitangu" (1991.), koautor je zbirke "Beogradske priče" (1991,) sa Milanom Oklopčićem i Bogdanom Tirnanićem. Napisao je scenario za film "Poslednji krug u Monci", a 1995, godine je priredio monografiju "Njim samim" u kojoj su priče, pesme, dnevnici i beleške glumca Zorana Radmilovića. Prele je glumio u TV seriji "Kako" Branka Baletića i filmu "Paket aranžman". Za CD sa muzikom iz filma "Kraljica Margo" (Komuna 1994) Gorana Bregovića, Prele je otpevao temu "La Nuit" izmislivši za tu priliku reci koje podsećaju na jezik Roma.

Na ploči "Ja nisam ja......" (PGP RTS 1994.) Vlade i Bajke, Prele gostuje u pesmi "Beograd". Bio je politički aktivan (član DEPOS-a i DSS-a). Hapšen je na demonstracijama 9. marta 1991 godine. Polovinom osamdesetih je počeo da piše komentare u novinama "Duga", "NIN", "RTV Revija","Književne novine". Član je udruženja književnika i udruženja jazz muzičara. Bio je na ratištu u SAO Krajina.


DISKOGRAFIJA

Singlovi
"Kažu"/"Da I' postoji ona koju sanjam" (PGP RTB 1970) "Hej, hej, okreni se"/ "Jesenja pesma" (PGP RTB 1973) "Nisam više tvoj" / "U noćima bez sna" (PGP RTB 1973) "Tajna" / "Prošlo je sve"sa grupom Oliver (PGP RTB 1974) "Vrati mi snove za dvoje" / "Ne traži ljubav" (PGP RTB 1974,) "Mojih pet minuta"/"Povedi me" (PGPRTB 1978) "Hoću da pamtiš/ "Hoću da pamtiš — instrumental"(PGP RTB 1980)

Albumi
"Na oštrici brijača" (PGP RTB 1982)
"U redu, pobedio sam" (PGP RTB 1991)
"Ja, Prele" (PGP RTS1996)

Petar Janjatović ILUSTROVANA YU ROCK ENCIKLOPEDIJA 1960—1997 | Scribd
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Jul 18, 2015, 12:44:52 am »

*

PESME DUŠANA PRELEVIĆA


KADA BUDEM NA NEBU
"TEARS IN HEAVEN" Eric Clapton

Da l' ćeš čuti me, kada budem na nebu
ko će pamtiti, kada budem na nebu
ja znam moj put kroz noć i dan
jer ja znam, ne pripadam ovom nebu

Oči sklopiti kada budem na nebu
znaću, otićeš, kada budem na nebu
ja moram sam da nosim znak
jer ja znam, ne pripadam ovom nebu

Vreme krade sne, vreme prolazi
vreme brise sve, brise oku sjaj, oku sjaj

Ja znam moj put kroz noć i dan
jer ja znam, ne pripadam ovom nebu
da l' ćeš čuti me, kada budem na nebu
ko će pamtiti, kada budem na nebu

Ja moram sam da nosim znak
jer ja znam, ne pripadam ovom nebu


O MLADOSTI

Poklanjala si al' si krala
I neverna si bila ti
Ne, suviše mi nisi dala

O mladosti, o mladosti,
O mladosti moja

To škrto sunce što je palo
Ta ljubav jadna, kratki sni
Za uspomene to je malo

O, mladosti, mladosti
Daj stani na čas, i daj mi snage
Da oprostim se bar od nje
I da mi društvo pesmu svrši
I da se čaša ispije

Još prepun nade, šta da radim
Na pola puta tek smo mi
A jutros već su drugi mladi

O mladosti, o mladosti
O mladosti moja

Zbogom, budi bolja s drugim
I daj mu više nežnosti
Jer to je ništa što ja gubim

O, mladosti, o, mladosti
Daj stani na čas, i daj mi snage
Da oprostim se bar od nje
I da mi društvo moju pesmu svrši
I da se čaša... razbije

YouTube: Dušan Prelević — Kada budem na nebu
YouTube: Dušan Prelević — O, mladosti
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: