VIS Idoli [Beograd]
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: VIS Idoli [Beograd]  (Pročitano 15824 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Februar 07, 2011, 01:50:18 pm »

*

VIS Idoli
VIS Idoli ("VIS" — skraćenica za "vokalno-instrumentalni sastav") je muzička grupa iz Beograda. Grupa je postojala od 1. marta 1980. godine do kraja marta 1984. godine.

Koreni grupe Idoli nastali su a sastavu koji se prvo zvao "Merilin", pa zatim "Zvuk ulice". Grupu su činili gitarista i pevač Vlada Divljan (rođen 1958. u Beogradu), basista Zdenko Kolar (rođen 1956.), klavijaturista Dragan Mitrić, bubnjar Kokan Popović i saksofonista Bora Atić.

Sastav je 1978. godine učestvovao na Zaječarskoj gitarijadi i na BOOM festivalu u Novom Sadu. Grupa nije uspela da objavi nijedan snimak i 1979. godine prestaju sa radom.

Prve naznake vezane za grupu Idoli pojavile su se krajem 1979. godine. U okviru projekta "Dečaci, u omladinskoj štampi" su objavljivane prigodne slike članova budućih Idola. Tako je, na primer, za 8. mart štampana fotografija sa potpisom "Dečaci emancipuju žene".

Sastav je zvanično nastao 1. marta 1980. godine kada su održali prvu probu. U grupi su se našli drugovi iz osnovne škole: Vladimir DivIjan, Zdenko Kolar, bubnjar Boža Jovanović i Divljanovi prijatelji iz gimnazije Srdan Šaper (rođen 1958. u Beogradu) i Nebojša Krstić (rođen 1957. u Beogradu). Uz Divljana, Šaper i Krstić su bili zaduženi za komponovanje i vokale. Šaper je na koncertima povremeno svirao sintisajzer, a Krstić udaraljke.

U tim prvim danima sa njima je tesno sarađivao Dragan Papić koji je bio neka vrsta kreativnog medijskog aktiviste. U početku su vešto manipulisali medijima, pa su čak najavljivali da će ime promeniti u "Apoloni 5" ili "Idoli plus bradonje" jer su Zdenko i Boža nosili brade.

Juna 1980. godine održali su prvi koncert i to u beogradskom SKC-a sa udarnim bendovima beogradskog novog talasa. Prvi singl objavili su u saradnji sa časopisom "Vidici" 1980. godine i na njemu su pesme "Pomoć, pomoć" i "Retko to viđam sa devojkama".

Kada su u Zagrebu sa Bregovićem kao producentom snimali drugu verziju tog singla, raskinuli su saradnju sa Draganom Papićem. On je, uz razne medijske manipulacije koje je smišljao, kumovao njihovoj saradnji sa Encom Lesićem u čijem studiju su mogli neometano da rade.

Na Omladinskom festivalu u Subotici u jesen 1980. godine sa pesmom "Zašto su danas devojke Ijute", osvojili su jednu od nagrada.

Zatim su uzeli učešće na ploči "Paket aranžman" (snimano u jesen i zimu 1980, objavljeno 1981 za Jugoton), zajedno sa grupama Šarlo akrobata i Električni orgazam. Idoli su snimili pesme "Maljčiki", "Plastika", "Schwule fiber Europa" i "Amerika".

Prvi samostalni koncert u Beogradu održali su 25. juna 1981. godine u bašti SKC-a. Karte su se kod tapkaroša prodavale po četvorostrukoj ceni, a kao predgrupe su nastupili Bezobrazno zeleno, Via Talas, Marko Brecelj i Feo Volarič.

Na sledećem diskografskom zahvatu, orijentisanom mini LP-u našle su se "Zašto su danas devojke ljute", "Ime da da", "Dok dobuje kiša u ritmu tam tama", "Malena", obrade "Devojko mala" Darka Kraljića i "Hajde!" Čaka Berija (Chuck Berry). Ploča je urađena u produkciji Pika Stančića, a kao gosti pojavili su se članovi grupe Film, Mladen Juričić koji je svirao usnu harmoniku i Jurij Novoselić za orguljama. Na omotu se našla reprodukcija slike 'Akt na crvenoj pozadini' Modiljanija. Ovaj mini LP objavio je Jugoton na kaseti zajedno sa mini LP-em grupe Film na kome je snimak njihovog koncerta u klubu Kulušić.

Pjesma "Devojko mala" je u originalu izvođena od strane Đuze Stojiljkovića, a nastala je za film "Ljubav i moda" 1958. godine. Prvo ide verzija iz filma, a onda sa albuma. Njena prvobitna verzija je iste godine i objavljena na singl ploči.Od tada do danas doživjela je veliki broj reinkarnacija, od starogradskih do rock and roll izvodjača. Najupečatljivija od svih verzija je možda ipak ova koju su napravili Idoli.

Istog leta Idoli i Film odlaze na zajedničku turneju po jadranskoj obali. Putuju brodićem i sviraju po turističkim lukama. Leta 1981. godine u grupu dolazi bubnjar Kokan Popović (ex Merilin, Zvuk ulice, grupa Slađane Milošević). Snimanje prvog albuma započinju sa Goranom Vejvodom i Dušanom Mihajlovićem Spirom. Produkciju prvi put rade sami, Spira je trebalo da bude asistent produkcije, a Vejvoda je u to vreme važio kao šesti član grupe. Medutim, obojica se posle nekoliko dana snimanja povlače i rad nastavljaju sami, uz pomoć snimatelja Mileta Pileta Miletića.

Na ploči je Šaper svirao sintisajzer, Krstić udaraljke, a prateći vokal u pesmi "Odbrana" otpevala je Bebi Dol. Ploča dobija naziv "Odbrana i poslednji dani" po književnom delu Borislava Pekića i na njoj se prvi put predstavljaju kao kompleksni autori, nudeći antropološki pristup pravoslavlju, zahvataju u enigmu Tito i bave se prvi put načetim temama. Omot ploče odštampan je ćirilicom, sa detaljima freske. Prvobitna ideja da na naslovnoj strani bude mileševski Beli anđeo, nije odobrena od strane interne komisije diskografske kuće.

Promotivni koncert održali su u Domu omladine početkom juna 1982. godine. Pre izlaska grupe na scenu, sa traka su se čuli pravoslavni horovi, a dramaturg Biljana Maksić je okadila binu, što je izazvalo negativne reakcije u dnevnoj štampi.

Zahvaljujući toj ploči, po izboru kritike časopisa "Džuboks", bivaju proglašeni za grupu 1982. godine, a album je ocenjen kao najbolji u tom periodu. Takođe, po izboru sedam evropskih magazina dolaze na četvrto mesto rock grupa u Evropi. Album "Odbrana i poslednji dani" u glasanjima kritičara tokom sledećih godina proglašen je za najbolju jugoslovensku ploču.

Jula 1982. godine Zdenko Kolar odlazi u JNA, a menja ga Branko Isaković (ex Bulevar, Suncokret). Publiku iznenađuju i sledećom pločom "Čokolada" koju snimaju u Londonu a produkciji Boba Peintera (Bob Painter). Okrenuvši se čistom pop zvuku, pesmom "Čokolada" postižu najveći hit u karijeri, a ploča ostvaruje visok tiraž. Na njoj se Vlada Divljan pojavljuje kao autor samo u pesmama "Radostan dan", "Vetar i zastave" i "Ja sam to", jer je u to vreme spremao diplomski na Rudarsko-geološkom fakultetu.

U isto vreme Šaper diplomira režiju. Ploča donosi i rockabilly orijentisane "Bambina", "Soda boj", "Stranac u noći". Prvobitna ideja je bila da ta ploča bude objavljena kao dupli mini LP pod imenom "U gradu bez sna", ali su u Jugotonu rešili da objave standardan album.

Pesma "Maršal" je originalno trebalo da bude na ovoj ploči, ali je zbog cenzure skinuta (pesma je posvećena Titu). Na CD-u Vlade Divljana "Odbrana i zaštita" koji je on snimio na zimu (1995/1996) na koncertima u Beogradu se nalazi i ova stvar uživo. To je jedini njen snimak dostupan za sada. ...

VIS IDOLI su radili i muziku za film "Davitelj protiv davitelja". Stvar koju je napisao Srdjan Šaper "Beogradski davitelj" nikada nije objavljena, iako je jedna od najboljih koju su Idoli ikad napravili. Šaper glumi u filmu mladog predvodnika grupe "VIS SIMBOLI". Muzika datira iz 1982 godine. Film je prikazan 1984.

Posle koncerta u Ljubljani, krajem marta 1984. godine, rasplamsala su se uzajamna nezadovoljstva koja su dugo tinjala i grupa prestaje sa radom. Poslednji zapis pod imenom Idoli pojavio se na ploči sa muzikom iz filma "Šest, dana juna" koji je režirao Dinko Tucaković po scenariju Nebojše Pajkića. Ploču je osmislio Vlada Divljan sa brojnim saradnicima. Srđan Šaper je preuzeo deo vokalnih deonica, Zdenko Kolar je svirao bas, Branko Isaković takođe, a to su bill bubnjari Piko Stančić, Boban Petrović, klavijaturisti Đorde Petrović, Dragan Ilić, gitarista Gagi Mihajlović (gitarista "KATARINE II" ) i saksofonista Vuk Vujačić. Album je 1985. objavljen a u periodu VI 1984 — VI 1985. je sniman.

Mišo Kovač se pojavljuje u pesmi "Da je duži moj dan", a Divljan komponuje i autentičan narodnjak "Ja je zovem meni da se vrati" koji peva, takozvani 'kosmički Bosanac' Jahija Gračanlić a pratnji orkestra Ace Stepića.

Dakle, iako grupa nije postojala album "6 DANA JUNA" je objavljen pod firmom VIS Idoli. Mnogi smatraju ovu ploču kao prvi solo album Vlade Divljana, ali to je ploča Idola — i to jedna od najboljih (posle "Odbrane").

Album "Odbrana i poslednji dani" je 1986. godine proglašen od strane kritike za najbolju ploču Yu rock-a. Izlazi na CD-u 1990 u izdanju "Jugotona" iz Zagreba. Doduše, CD je štampan latinicom, a "Odbrana" je postala "Obrana" na ovom izdanju (originalan omot je ćiriličan, ujedno i prvi te vrste u Yu rock-u ).

Po raspadu Idola, Šaper i Krstić su radili muziku za pevačicu Biljanu Krstić, snimili album "Poslednja ljubav u Jugoslaviji" (Jugoton 1987.) sa za to priliku oformljenom grupom Unutrašnja imperija, koju su sem njih činili Branko Isaković, Gagi Mihajlović i Dragoljub Đuričić. Zatim su se povukli iz muzike. Šaper je počeo da se bavi marketingom. Glumio je u filmu "Davitelj protiv davitelja" reditelja Slobodana Šijana, režirao video spotove i komponovao muziku za filmove i TV emisije. Krstić se zaposlio kao lekar. Glumio je u filmu "Šest dana juna".

Njih dvojica 1995. godine osnivaju Dobrovoljno pevačko društvo. Vlada Divljan je pokrenuo solo karijeru, a 1991. godine odselio se u Australiju.

Vladimir Divljan trenutno živi u Beču, dok svoj muzičarski rad obavlja na potezu Beč-Beograd.

U izdanju poljske diskografske kuce BMG marta 2001 godine pojavio se CD pod nazivom "Yugoton". U pitanju je plod svojevrsne saradnje poljskih muzičara sa umetnicima prostora nekada poznatog kao Jugoslavija — u izvodjenju najpoznatijih poljskih rock pevača i pevačica, prearanžirano je i ponovo snimljeno na poljskom svega 12 numera.

Pored dve kompozicije Vladimira Divljana iz repertoara VIS-a Idoli ("Maljčiki" i "Retko te vidjam sa devojkama") snimljene su i tri numere od Filma, dve od Haustora i po jedna od Orgazma, Bajage, Parnog Valjka, Kazališta i Aerodroma. Na samim snimanjima osim Vladimira Divljana gost je bio i Darko Rundek, a sve vremeje sniman dokumentarac o projektu. 'Yugoton' je CD + izdanje sa multimedija dodatkom.


Članovi grupe bili su:

— Boža Jovanović (bubnjevi; 1980—1981),
— Kokan Popović (bubnjevi; 1981—1984),
— Nebojša Krstić (udaraljke i glas),
— Srđan Šaper (udaraljke i glas),
— Zdenko Kolar (bas gitara; 1980—1982),
— Branko Isaković (bas gitara; 1983—1984),
— Vlada Divljan (gitara i glas),
— Goran Vejvoda (gitara, klavijature) — punopravan član grupe kratko 1982. godine.


mojblog
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Februar 07, 2011, 01:50:42 pm »

*

Vis IDOLI — DISKOGRAFIJASINGLOVI

1980.
01. Pomoć, pomoć
02. Retko te viđam sa devojkama
Izgled — poklon ploča uz časopis "Vidici" (maj 1980.)

1981.
01. Maljčiki
02. Retko te viđam sa devojkama
Jugoton

1983.
01. Bambina
02. Stranac u noći
Jugoton — promotivni singl, kasnije u slobodnoj prodaji

1985.
01. Ona to zna
02. Ljubavi
Jugoton — poklon ploča uz časopis "Jukebox"


ALBUMI

1981. "Beograd — Paket Aranžman" [Razni izvođači]
01. Maljčiki (ponovo snimljena i bolja verzija od singla)
02. Plastika
03. Amerika
04. Omorina nad Evropom

1981. VIS Idoli (Jugoton) — mini LP 45'
01. Dok dobuje kiša (u ritmu tam-tama)
02. Zasto su danas devojke ljute
03. Devojko mala
04. Ime da da
05. Malena
06. Hajde!

1982. Odbrana i poslednji dani (Jugoton)
01. Kenozoik
02. Poslednji dani
03. Moja si
04. Senke su drugačije
05. Nemo
06. Nebeska tema
07. Rusija
08. Igrale se delije
09. Jedina
10. Odbrana
11. Gdje si sad cica-maco
12. Glavna ptica
13. Hajde, sanjaj me, sanjaj
14. Maršal

1983. Čokolada
01. Čokolada
02. Radostan dan
03. Tiho,tiho
04. Bambina
05. Ja sam tu
06. Soda boj
07. Vetar i zastave
08. Stranac u noći
09. U gradu bez sna
10. Udri bogataša

1985. 6 dana juna
01. Mala tema filma ( instrumental )
02. Ona to zna
03. Samo me gledaj i budi tu
04. Znaš da neću da pobegnem
05. Tema groblja ( instrumental )
06. Tema fabrike ( instrumental )
07. Ja je zovem meni da se vrati (narodnjak napisan od Vlade Divljana, izvodi Jahija Gracanlić )
08. Ljubavi
09. Ljubavna tema (instrumental)
10. A kad te vidim ja
11. Da je duzi moj dan (zabavnjak u izvodjenju Miše Kovača)
12. Bluz (instrumental)

13. Zašto su danas devojke ljute
14. Devojko mala
15. Dok dobuje kiša (u ritmu tam-tama)
16. Malena
17. Kenozoik
18. Senke su drugačije
19. Nebeska tema
20. Gde si sad cica-maco
21. Hajde, sanjaj me, sanjaj
22. Čokolada
23. Radostan dan
24. Stranac u noći

2001. CD "Yugoton"
1. Maljčiki
2. Retko te vidjam sa devojkama

mojblog
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Februar 07, 2011, 01:50:53 pm »

*
Vis IDOLI — Maljčiki


MALJČIKI

Plamene zore bude me iz sna
Fabrička jutra, dim iz dimnjaka
Pesma se ori, mladi radnici —
Čelična jutra. Hitam fabrici.

Drugovi moji, radni, veseli
Bicikle voze, ponositi svi.
Drugovi moji, radni, veseli —
Pobede nove nosićemo mi.

Sunce već greje, vetar čarlija
Jutarnja rosa, zemlja mirisna.
Sunce već greje, a a a a a
Bogata žetva, radujem se ja.

Popodne kružok na koji idem ja
Tamo će biti i moja devojka.
Devojka plava, koju volim ja
Sa njom ću se vozit šajkama.

Visoke peći potpaljujem ja
Ruda se topi, nasmejan sam ja.
Pesma se ori, peva fabrika
Pesma se ori, a a a a a.

YouTube: Vis Idoli — Maljčiki
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Mart 16, 2015, 05:03:04 am »

*

PREMINUO VLADA DIVLJAN


Vest o smrti velikana jugoslovenske i srpske muzike Vlade Divljana duboko je potresla javnost. Kako je saopšteno iz produkcijske kuće "Long plej", Divljan je preminuo ujutro u Beču, u 56. godini, posle i duge i teške bolesti. Datum i mesto sahrane biće objavljeni naknadno.

Divljan je bio jedna od najznačajnijih muzičkih ličnosti na prostoru bivše Jugoslavije: bio je koosnivač kultne beogradske, novotalasne grupe VIS "Idoli", priznati autor muzike za pozorište, film i televiziju, kao i kompozitor muzike za decu.

Poslednjih godina svirao je sa hrvatskim "Ljetno kino big bendom", koji je predvodio njegov stari prijatelj Maks Juričić, nekadašnji gitarista grupa "Film" i "Vještice". Sa njima je snimio album "Četiri godišnja doba" i održao poslednji koncert u Beogradu 2013, dok je onaj zakazan za novembar prošle godine bio otkazan zbog bolesti. Upravo je Juričić pre nešto više od mesec dana izjavio za hrvatske medije da se Divljan bori za život, nakon čega se beogradski muzičar i sam oglasio rečima: "Daleko sam od bilo kakve životne ugroženosti", dodavši:

"Istina je da mi je pre dve godine dijagnostifikovan tumor na slepom crevu koji je početkom prošle godine poslat u mirovinu..."

Iako je tada najavio izlazak novog singla "Neposlušna građanka", koji je snimio sa grupom beogradskih muzičara, nažalost, nije doživeo objavljivanje pesme.

Klinac iz srca Beograda, rođen 1958. godine prošlog veka muzički se kalio u sastavima "Merlin" i "Zvuk ulice", a grupu VIS "Idoli" osnovao je 1981, sa drugom iz škole Srđanom Šaperom (bendu su se ubrzo pridružili Nebojša Krstić i Zdenko Kolar). Te godine je objavljena i kultna kompilacija "Paket aranžman", na kojoj su se, osim pesama "Idola", našle i numere "Šarla akrobate" i "Električnog orgazma". To je bila ploča koja je utrla put beogradskoj novotalasnoj sceni i danas važi za jedan od najuticajnijih albuma jugoslovenske rok scene!

"Idoli" su za četiri godine postojanja objavili "samo" tri studijska albuma, ali je njihov opus ušao u anale ovdašnje muzike. Kako je sam Divljan svojevremeno izjavio za "Politiku" — period proveden u bendu bio je kratak, ali sladak, kao i da je do raspada sastava došlo u pravom trenutku... "Kada smo se rastali 1984. godine mislio sam da imamo još mnogo toga da kažemo."

Nakon "Idola" nastavio je solo karijeru objavivši četiri studijska albuma, kao i četiri ploče za decu, zajedno sa frontmenom "Električnog orgazma" Srđanom Gojkovićem Giletom. Potpisao je i muziku za filmove "Šest dana juna", "Kako je propao rokenrol", "Crni bombarder", "Sedam i po", "Tri palme za dve bitange i ribicu", "Čekaj me ja sigurno neću doći".

Nakon početka ratnih sukoba na ovim prostorima, sa porodicom odlazi u daleku Australiju, gde je živeo sedam godina, da bi se 1998. skrasio u Beču. Ovdašnja publika poslednjih godina imala je priliku da ga sluša na osmomartovskim koncertima u Beogradu, na festivalima u gradovima Srbije, kao i regiona. [...]

J. K. – S. Č. – A. C. | objavljeno: 05.03.2015. Politika
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: