Slavoljub Todorović — Više stas nego glas
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « MUZIČKA ČITAONICA « Muzičke teme « Slavoljub Todorović — Više stas nego glas
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Slavoljub Todorović — Više stas nego glas  (Pročitano 2217 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4670



Pogledaj profil
« poslato: Februar 06, 2011, 08:25:48 pm »

*

VIŠE STAS NEGO GLAS

Srbi su po prirodi vesela i muzikalna nacija. Za igru, pesmu i veselje lakše se nalaze razlozi nego za rešenja naših mnogobrojnih problema. Što reče pesnik, "manastiri i krivo gudalo, to je srpski narod održalo", još da dodamo i gusle javorove, setimo se Filipa Višnjića... A naš narod kaže "peva k'o slavuj..."ili "ko peva zlo ne misli". Imati glas je dar Božji.

Mi jesmo muzikalna nacija, ali ove stare dobre maksime, uz onu izrečenu za sva vremena "Pesma nas je održala, njojzi hvala". Ali, kome danas "hvala", kad sve ove velike misli nigde tako nisu zloupotrebljene kao u muzici. Ako bismo se ozbiljno zapitali šta se radi na našoj estradi, može se ukratko reći: ništa novo, uz "nogatanje" folk "zvezda" i "zvezdica", jer nije važan glas koliko stas... Bolje da ljulja, nego da žulja.

FOLK FOLIRANJE

Pod etiketom narodne muzike nudi nam se folk-foliranje, turbo-folk-"srpske pesme ni za lek, a dobro došli u 21. vek" — što reče M. Popović Zahar. Uz nogatanje i ubijanje, pa i zavijanje, skikanje. Konkretno rečeno: skrnavljenje srpske narodne muzike i kulture - što vodi ka duhovnom ponoru. Muziku koja nije sa našeg podneblja, u kojoj se ciči, skiči i zavija nametnuli su neki "pametnjakovići" kao novokomponovanu "narodnu" muziku.

Kroz razne medijske emisije propagandnog tipa kao "Grand šou" TV Pink, u stilu — narod to hoće i traži. To su pesme mimo naroda. Važno je samo doći do novca. Sve ostalo je nebitno. To nije folk. To je "fol" - kičeraj i šund. Legendarni šumadijski "slavuj" Miroslav Ilić, koji nedavno proslavi u Centru "Sava" (30 godina muzičkog rada i stvaralaštva, ili pesnik, sa sela živa legenda), i Dobrica Erić, Miroslavu Iliću napisao tekst za prvu pesmu "Devojka iz grada" — potvrdili bi ove navode.

Takođe i Bora Dugić, koji se prosto "igra" sa frulom i Miša Mijatović sa svojim orkestrom koji su bili gosti Miroslava Ilića, i tako uveličali jednu dugu i uspešnu karijeru, koja traje. I tako treba raditi i stvarati, a kič je životni saputnik savremenog čoveka i ima ga na svakom koraku. Ne možemo ga preskočiti pa čak da se trudimo da kroz život idemo zatvorenih očiju. Mnogi tvrde da se danas bez kiča ne može.

U muzici postoje različiti ukusi, i o njima se ne raspravlja. Ali ovde se radi o nečem drugom, vreme je svedok vrednosti, ono što je dobro ostaje i — traje. Kao muzička remek-dela, za sva vremena. Svaki dobar muzičar, pevač teži da ostvari nešto trajno. Sećanje, kao i Vida Pavlović, "Ostala je pesma moja". Ili nekrunisana "kraljica" srpske pesme Lepa Lukić, danas Merima Njegomir, te Cune, Toza, Staniša koji su mnogo zadužili našu muziku i kulturu.

...Nove godine su se nekad slavile uz maestralni repertoar melodija i sjajne izvođače. Pevale su se i kič i nekič kompozicije — pesme. Tada se znalo da su do ponoći nastupali solisti koji su izvodili laganije klasične melodije, a od ponoći su na scenu stupali oni koji pevaju pesme za "pod sto" i za "na sto".

PROMENI PROGRAM

Danas rasporeda više nema, a na marginu su potisnuti školovani glasovi. Prevagnuli su uporniji. Ima onih koji se bave muzikom iz ljubavi i onih koji to rade zbog biznisa i novca. Gledamo te programe u kojima su izmešani Mulen-ruž i harmonika. Čovek poželi da je u toku. Jednom je neka od tih "zvezdica" iz istog lonca rekla-ne moraš da gledaš, promeni kanal! To nije rešenje.

Neko će se jednom upitati — gde sam to ja, kako to da nemam više osećaj za lepo. Pitanje na šta će ličiti naša omladina koja sada ima između 15 i 23 godine. Naš mladi svet je izabrao liniju manjeg otpora. Šta će sa njima biti za 10 godina, kako će oni da čuju svet, šapat vetra kada nemaju osnovni odnos prema današnjoj muzici koja je uvredljiva.


Slavoljub Ž. Todorović
Mladenovac
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: