Danijela Kljajić — Stihovi kraj fjordova
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « MUZIČKA ČITAONICA « Muzička dešavanja, zanimljivosti i ličnosti « Danijela Kljajić — Stihovi kraj fjordova
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Danijela Kljajić — Stihovi kraj fjordova  (Pročitano 9837 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4670Pogledaj profil
« poslato: Februar 06, 2011, 07:57:51 pm »

**
PESMA "KUĆERAK U SREMU" VLADE KANIĆA VIŠE OD DVE DECENIJE ŽIVI KAO NARODNA


STIHOVI KRAJ FJORDOVA

Pesmu o vinogrodu, mladosti i roditeljskom domu Konić osmislio u dalekoj Norveškoj

IMA jedan kućerak u Sremu, ali, taj kućerak... više nije moj. Peva se po čardama, uz špricer. U Skadarliji, za turiste. Na svadbama. Slikari ga slikaju. Onako, iz glave. Dve kafane nazvane su po njemu. U okolini Iriga već četvoricu sahranili uz "Kućerak". Bez popa. Samo uz tambure. Narod ga, eto, prisvojio. Otkačio se, zaživeo svoj život i — postao narodna pesma.

Uz "Kućerak",
Norvežane naučio da pevaju i
"Ko te ima, taj te nema"

Ovako, ekskluzivno za "Novosti", o svojoj pesmi "Kućerak u Sremu". 21 godinu posle njenog nastanka pripoveda Vlada Kanić, građevinski inženjer, kantautor i, kako sam voli da kaže, neizlečivi nostalgičar, koji u NorveškoJ živi pune tri decenije.

— Posle pesme na "Beogradskom proleću" 1967. godine, sa svojim orkestrom "Mediteran" krenuo sam u Skandinaviju (1968), na "kraću vdšeju". a ostao do danas. U međuvremenu, završio sam studije građevine, osnovao porodicu, radio kao iženjer do pre tri godpne. A sve to vreme, vraćao sam se starim mirisima detinjstva, parkovima, očevom vinogradu — kao da otvara dnevnik uspomena naš sagovornik.

Taj san, usanjan u dubokim vodama norveških fjordova i u ledenim, belim noćima severa, obrvan žudnjom za dalekim Dunavom i ljubavlju prema ravnici, Kanić je 1986. godine pretočno u pesmu "Kućerak u Sremu", koja je kod nas vremenom prihvaćena kao narodna.

— Neka tako i ostane, ako treba. To je pesma o vinogradu moga oca, o sećanju na mladost i roditeljski dom, o nostalgiji, koja vam je najjača veza sa zavicajem. Ali, to je i pesma za moj narod, onaj sa kojim sam živeo tu i onaj koji sada srećem kada dođem iz Stavangera — priča Vlada.

Iako za muziku voli da kaže da mu je poluprofesija, vratio joj se na velika vrata, sa dva CD-a, na srpskom i norveškom jeziku, ponosan što je nepristupačne Skanpdinavce naučio da shvate naše melodije i osete suptilnu slovensku dušu.

— Romske i ruske pesme prepevao sam na norveški jezik i objavio ih 2000. godine, a u pripremi je CD na kome ćemo uz "Kućerak" na norveškom ispevati i pesmu "Ko te ima, taj te nema" — kaže Vlada.

Podsećajući da Norvežani vole da slušaju naše izvorne narodne pesme i etnozvuk, naš sagovornik ne krije da imamo umetnike sa sjajnim muzičkim mogućnostima i da bi to trebalo da bude naša viza za Evropu i svet. Dok slušamo pesme koje je posvetio rodnom Zemunu, koji je nekad pripadao Sremu, Kanić poručuje:

— Možeš zauvek da odeš iz nekog grada koji si voleo, ali taj grad nikada ne može da ode nz tvoje glave. I tvoje duše.


SVOJATANJE
DA je pesma "Kućerak u Sremu", koja počinje sa "Ima jedan kućerak u Sremu", postala kultna, kazuje i podatak da su njeno ime pozajmili razni ljudi u raznim krajevima, već bivše nam zemlje. Vlada Kanić otkriva:

— Najstarija kuća u Sremskim Karlovcima je kafana "Kućerak u Sremu", u Novim Karlovcima, pak, jedna žena, slikar naivac, svoju kolekciju je nazvala po mojoj pesmi. Sa promenjenim tekstom "Kućerak" peva i tamburaški orkestar "Dike" iz Hrvatske, pojedini ga još prisvajaju, stavljaju na svoje albume, mene niko ništa ne pita. Najbitnije je da je ta pesma nastala od srca...

NOVOSTI • Nedelja, 3. jun 2007.
Danijela Kljajić


~ ~ ~


KUĆERAK U SREMU

Ima jedan kućerak u Sremu,
zidan je od blata iz inata,
s pogledom na jablanovo granje
i salonom za plakanje.

Iznad kuće vinograd u bregu,
podrum čuva kuče zvano Đole,
kuma su mu treznili od vina,
pa je Đole sada Đina.

Hej, hej, kad bi srce,
hej, hej, kad bi duša,
hej, hej, kad bi sudba,
vratila me domu mome,
Sremu voljenome.

Znam za jedan kućerak u Sremu,
mladost moja stanuje u njemu,
ostala je sputanih ramena
u pižami od vremena.

Tamo gde se u društvu boema,
pilo s nogu bežalo od žena,
pevalo se najlepše na svetu,
pokraj lampe na buretu.
Ref.

Hej, hoće srce, hej hoće duša,
hej, neda sudba da se vratim domu mome,
Sremu dalekome.


~ ~ ~
Opis: Vlada Kanić je rođen i odrastao u Zemunu. Karijeru je započeo sedamdesetih godina na muzičkom festivalu u Subotici.
Autor je legendarne pesme "Kućerak u Sremu" za koju je napisao tekst i otpevao je 1968. na ploči "Tamburice 5".
Autor: Vlada Kanić
Izdavač: Vojvodina Music
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: