Angelina
|
 |
« poslato: Januar 28, 2011, 01:54:39 am » |
|
* S A D R Ž A J Još ne sviti bjela zora * Jedno momče crna oka Jesen Jedna suza Jesu l' dunje procvale Ja plaćam ljubavi danak * Jutros mi je ruža procvetala Je l' ti žao što se rastajemo Ja mlad pijem noći * Jedan dan života Jedina moja Jednu čašu držim u ruci * Ja posadih jednu ružu belu Jedan dan života Još zbog mene teku suze njene Ja ne znam gde je ona Ja u Šabac noćas idem 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #1 poslato: Januar 29, 2011, 12:51:44 am » |
|
** JOŠ NE SVITI BJELA ZORA 1 Stihovi: Jovan Nikolić (1806—1852) pesmu "za pevat i klavir udesio Kornelije Stanković"Još ne sviti bjela zora niti trepti listom gora. Još ne zvoni glas slavuja, zoru da predskaže. Ne čuje se ni zefira, niti svirka od pastira. Još tišina svuda vlada, sve živo počiva. Svaka tvarka u pokoju, bar oseca slabost koju, al od mene pokoj beži, daleko, daleko. Neka cvjeta poljsko cvjece, nek se diči s' njim proljeće, ja se njime kitit' neću, jer nije za mene. Ja ga neću nikad brati, jer ga nemam kome dati kome sam ga dosad brala zemlja je pokriva. 1 Kornelije Stanković Sabrana dela knjiga 2 | Glvni urednik Danica Petrović | Beograd - Novi sad 2007Izvođači: Dušica Bilkić, Merima Njegomir, Velibor Spužić, Ljiljana Petrović Buttler, 7 mladih, Zorana, Željko Joksimović YouTube: Dušica Bilkić — Još ne sviće rujna zoraYouTube: Merima Njegomir — Još ne svice rujna zoraYouTube: Bora Spužić Kvaka — Još ne sviće rujna zoraYouTube: 7 mladih — Još ne sviće rujna zoraYouTube: Željko Joksimović — Još ne sviće rujna zora
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #2 poslato: Januar 29, 2011, 12:54:42 am » |
|
* JEDNO MOMČE CRNA OKANEZNAM ZNA LI 1Stihovi: Draga DejanovićJedno momče crna oka nausnica mali, dopalo se srcu mome, al' on — neznam, znali li! Dođe k'meni, pogleda me, pogledi mu vali, razdrobi se srce moje al' on — neznam, zna li! Rado bi mu rekla: dušo! Anđeli te dali, da te ljubim kao život! Al' on — neznam, znali! Ja uzdišem danju, noću, tuga da me svali; ja ga ljubim iz sve duše — al' on — neznam, zna li! 1 "Danica", list za zabavu i književnost br. 1 (5. januar, 1864. Novi Sad)Izvođači: Radmila Dimić, Tanja Obrenović, Ružica Protić, sestre Milovanović, Ivana Pandurović, duet Butaš, duet Kondić & GavrilovićYouTube: Joca Mlinko Mimika — Jedno momče crna okaYouTube: Sestre Milovanović — Jedno momče crna okaYouTube: Ansambl "Šumadija" — Jedno momče crna oka YouTube: Starogradski biseri — Jedno momče crna oka YouTube: Tanja Obrenović — Jedno momče crna oka Ružica Protić — Jedno momče crna oka
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #3 poslato: Februar 21, 2011, 02:38:36 pm » |
|
* JEDNA SUZA stihovi: Aleksa Šantić Ponoć je. Ležim, a sve mislim na te — U tvojoj bašti ja te vidjeh juče, Gdje bereš krupne raspukle granate. Mila kô zlatno nebo pošlje tuče, U tihu hladu stare kruške one, Sjede ti djeca i zadaću uče. Nad šedrvanom leptiri se gone I sjajne kapi, sa bezbroj rubina, Rasipaju se, dok polako tone Jesenje sunce... I kô sa visina Olovni oblak, po duši mi pade Najcrnji pokrov bola i gorčina. I kobna misô moriti me stade: Što moja nisi, i što smiraj dana Ne nosi meni zvijezde, no jade? Što moje bašte ostaše bez grana I slatka ploda, što rađa i zrije Na vatri srca?... Gdje su jorgovana Vijenci plavi?... Gdi je kletva, gdi je?... Vaj, vjetar huji... a ja mislim na te, I sve te gledam, kroz suzu što lije, Gdje bereš slatke, raspukle granate. / 1910. YouTube: Dragan Stojnić — Jedna suza
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #4 poslato: Mart 27, 2011, 02:27:30 am » |
|
** JESEN STIŽE, DUNJO MOJANE VARAJ JARANA Stihovi: Milorad M. Petrović Seljančica Muzika: Isidor Bajić, Božidar JoksimovićJesen stiže, dunjo moja, jesen rana. Od jeseni do jeseni, sve se selo već poženi. Dunjo moja, ne čekaj jeseni. Ne varaj jarana! Svake noći, dunjo moja, Svakog dana, Brojim sate, mislim na te, Dušo moja, umreh za te! Budi moja, blago meni! Ne čekaj jeseni. Mladost prođe, dunjo moja, Mladost rana. Ja te dušo željan osta', Čekanja je bilo dosta. Beži meni o jeseni, Ne varaj jarana! YouTube: Milan Prunić — Jesen stiže dunjo moja (Ne varaj jarana)
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #5 poslato: April 25, 2011, 09:17:58 pm » |
|
* JESEN stihovi: Aleksa ŠantićProšla je bura, stišale se strasti, I ljubav s njima sve je bliže kraju; Drukčije sada tvoje oči sjaju U njima nema ni sile ni vlasti. Ja čujem: naša srca biju tiše, Tvoj stisak ruke nije onaj prvi; Hladan, bez duše, bez vatre i krvi, Kô da mi zbori: nema ljeta više! Za društvo nekad ne bješe nam stalo, O sebi samo govorismo dugo; No danas, draga, sve je, sve je drugo: Sada smo mudri i zborimo malo... Prošlo je ljeto! Mutna jesen vlada. U srcu našem nijednog slavulja; Tu hladan vjetar svele ruže ljulja, I mrtvo lišće po humkama pada... 1908. Živan Milić — Jesen YouTube: Dragan Stojnić — JesenYouTube: Vlada Janković — Jesen
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #6 poslato: Januar 10, 2012, 09:56:28 pm » |
|
* JA SAM JA, JEREMIJA Jeremija Krstić (muzičar i ratnik)Ja sam ja, Jeremija, Prezivam se Krstić! Selo mi je Toponica, Drvena mi dvokolica, Služio sam stari kadar — Artiljeriju! Ja sam ja, Jeremija, Prezivam se Krstić! Imam sito i karlicu Imam ženu vračaricu, Služio sam stari kadar — Artiljeriju! Ja sam ja, Jeremija, Prezivam se Krstić! Više kuće trijerica, Preko puta komšinica, Služio sam stari kadar, Artiljeriju! Jeremija Krstić bio je ratnik artireljac. Služio je u srpskoj vojsci od 1914. godine do 1918. godine. Od njega, ostala je tako i ova šaljiva pesma.Aleksandar Trandafilović — Ja sam ja, Jeremija by Narakord YouTube: Predrag Živković Tozovać — Ja sam ja, Jeremija
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #8 poslato: Januar 24, 2012, 05:27:41 pm » |
|
* JA POSADIH JEDNU RUŽU BELU 1Ja posadih jednu ružu belu, U gradini u mom rodnom selu Niti cveta niti miris pruža, Stalno vene moja bela ruža. Zašto veneš moja ružo bela Čega si se mlada zaželela. Imala sam svojega dragana, Lepog dragog plavog jorgovana Njega sam se mlada zaželela. Zato vene tvoja ruža bela. "Ja posadih jednu ružu belu (Ova pesma je Dragiši bila izuzetno draga i bio je veoma vezan za nju)" 1 Prof. dr Dragan Bataveljić | DRAGIŠA NEDOVIĆ — ŽIVOT I DELO — 1916—1966 Tekstopisac i kompozitor narodne muzike Izdavač: Udruženje estradnih umetnika i izviđoča Šumadije "Kragujevac — koncert" | Kragujevac, decembra 2003__________________ Tekst: Nedović Dragiša Muzika: Miodrag Todorović KrnjevacYouTube: Predrag Gojković Cune — Ja posadih jednu ružu beluYouTube: Dušanka Labor — Ja posadih jednu ružu beluYouTube: Gordana Stojićević — Ja posadih jednu ružu beluYouTube: Sonja Perišić — Ja posadih jednu ružu belu
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #9 poslato: Januar 24, 2012, 11:23:35 pm » |
|
* JESEN STIŽE RANA 1Miodrag Todorović Krnjevac ? Jesen stiže rana, Vinogradi zreli, Nema ko da ih obiđe Da ne bi uveli. Sitna kiša pada, Ceo dan i noć, Ja te čekam draga moja, Da li ćeš mi doć'? Da beremo grožđe, Da pijemo vina, Da ti ljubim medna usta Baš za inat svima. PORANIO MILORAD 2Poranio Milorad Da obiđe vinograd, Da obiđe šljive ranke I mlade čobanke Sitna kiša pada Ceo dan i noć, Ja te čekam dragi moj, Da li ćeš mi doć? Da beremo grožđe, Da pijemo vina, Da ti ljubim medna usta, Baš za inat svima! JESEN STIŽE RANA 3Poranio Milorad Da obiđe vinograd, Da obiđe šljive ranke I mlade čobanke. Milorade bekrijo, Sve si pare popio, Popio si tri hiljade, Crni Milorade! Sitna kiša pada Celi dan i noć, Ja te čekam zlato moje, Da li ćeš mi doć? Da beremo grožđe, Da pijemo vina, Da te ljubim zlato moje Baš za inat svima! Da ti ljubim medne usne, Baš za inat svima! 1 Po pevanju Petra Stojanovića2 Po pevanju Radmile Dimić3 Po pevanju Mire Vasiljević YouTube: Pavle Stefanović — Jesen stiže rana & NO Carevac YouTube: Predrag Gojković Cune — Jesen stiže rana
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #10 poslato: Januar 24, 2012, 11:23:46 pm » |
|
** JESEN PROĐE JA SE NE OŽENI 1Tekst: Dragiša Nedović Muzika: Miodrag Todorović Krnjevac Jesen prođe ja se ne oženih Često majka govorila meni Sine Rade, devojaka dosta Ti mi sine neoženjen osta Ja imadoh curu kraj morave Zanele me njene oči plave. To je majko lepa cura mila, To mi majko prva ljubav bila Volesmo se dok smo bili mali Njeni su je drugom obećali. Zato majko neoženjen osta Ako ima devojaka dosta. 1 Prof. dr Dragan Bataveljić | DRAGIŠA NEDOVIĆ — ŽIVOT I DELO — 1916—1966 Tekstopisac i kompozitor narodne muzike Izdavač: Udruženje estradnih umetnika i izviđoča Šumadije "Kragujevac — koncert" | Kragujevac, decembra 2003YouTube: Pavle Stefanović — Jesen prođe, ja se ne oženihYouTube: Milan Babić — Jesen prođe, ja se ne oženihYouTube: Braća Bajić — Jesen prođe, ja se ne oženihDobrivoje Topalović — Jesen prođe, ja se ne oženih
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #11 poslato: Januar 24, 2012, 11:23:57 pm » |
|
* JESIL' ČUO, MILI RODE Tekst: Dragiša NedovićJesi l' čuo mili rode, da devojke kolo vode? Eno dole kraj Loznice, kolo vode devojčice. U kolu je lepa Mara. Lepa Mara progovara: "Da su nama kolovođe, Delije iz Šumadije, Mi bi lepše zaigrale, Zaigrale, zapevale." To dočule sve delije, Delije iz Šumadije. Dođoše i zaigraše, Povedoše kolo naše. Pesma ječi kraj Loznice, Dok pevaju devojčice. YouTube: Gordana Stojićević — Jesi l' čuo mili rodeYouTube: Vasilija Radojčić — Jesi l' čuo mili rodeYouTube: Nada Mamula — Jesi l' čuo mili rode
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #12 poslato: Januar 24, 2012, 11:24:09 pm » |
|
* JANIČAR Muzika: N. Negovanović Tekst: R. VasiljevićU vihoru kao vatra bojevima ljutim vođen Palio je jedan ratnik selo gde je rođen Ref. Sina majci iz naručja oteo je zulumčar Sada kune svoju sudbu što je janičar Na ognjištu puste kuće plakala je jedna stara iznad nje je sablju dig'o ratnik koji hara Ne diž' na me ruku sine ako svoje jade znadeš majka sam ti jer prepoznah iznad usne mladež Sjaha s konja mlad janičar, baci sablju dizgin pusti Majka htede nešto reći ali ne izusti YouTube: Predrag Gojković Cune — Janičar
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #13 poslato: Januar 24, 2012, 11:24:22 pm » |
|
* JA PLAĆAM LJUBAVI DANAK B. Jovanović — Vladimir GrujićŽivot moj, život moj tužan i nesrećan; u bolu umiru dani sutra će doći kraj. Jednoj ljubavi, jednoj sreći, jednom životu dođe kraj. Ti nemoj više nikada reći da si me volela, znaj. Za dane te i prošle sne, tugom i gorčinom ja plaćam ljubavi danak tužnom životu svom. Sad ljubav tu, tu ljubav zlu, kunem i proklinjem, u bolu krčme male, da skrate tužnu noć. YouTube: Šaban Šaulić — Ja plaćam ljubavi danak
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #14 poslato: Januar 24, 2012, 11:24:34 pm » |
|
* JOVANE, JOVO Budimir Jovanović Buca Jovane, Jovo, jedini sine Zašto se ne ženiš, Da majka više ne brine, Da svoju staru dušu odmori, Da spava slatkog sna I davnoj želji odoli. Odlaziš svake večeri negde, Ne misliš na majku Kako će noć da provede. Uz prozor bez sna Čeka glas zore I vrata na kući Sa škripom da se otvore. Ne traži majko ženidbu više, Zauvek neka se Ta tvoja želja izbriše. Znaš da se majko udade Lela Što srcu mome bi Najdraža cura iz sela. I druge cure lepe su sine, Ženi se, ne čekaj, Ispuni želje majčine, Da tvoje čedo uzmem u krilo. Jedino to bi još Majčino srce želilo. YouTube: Milomir Delić — Jovane, Jovo YouTube: Bora Drljača — Jovane, Jovo
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #15 poslato: Januar 24, 2012, 11:24:50 pm » |
|
* JOŠ OVE NOĆI Rade Jovanović ?Jos ove noći čaše nam dajte, Rastanka pjesme pjevajte! Od sutra krećem u život novi, Rastanak dođe, zdravo, drugovi. Sutra kad sunce zablista sjajem I rujna zora zamijeni noć, Drugovi moji ruku vam dajem, Daljine zovu, ja moram poć'. Daljina zove srce da luta, Nemira svoga da sledi trag. Ostavljam oca, ostavljam majku, Ljubljenog dragog i zavičaj drag. YouTube: Nada Mamula — Još ove noći
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #16 poslato: Januar 25, 2012, 01:49:34 am » |
|
* JABLANI SE POVIJAJU Rade JovanovićJablani se povijaju Kao da mi tajne znaju Što mi srce željom more Pa provodim cele noći Pod jablanom tugujući Čekam zrake rujne zore Haj, moj jablane, srce vene Zbog devojke iz mahale Esme majkine Crne kose raspletene, Medne usne neljubljene, Bujne grudi, želja živa Tanka vitka i visoka Dva vatrena crna oka Gde se za me tajna skriva Haj, to je ona ljubav moja Za kojom me želja mori Srce izgori Za me nema mira više Jarani se oženiše Svaki svoje zlato ljubi Samo moje srce pati Ah, da ti je Esmo znati Gde se moja mladost gubi Haj, Esmo dušo, ljubav daj mi Da sa srca tugu skinem Il' da umirem YouTube: Raša Pavlović — Jablani se povijaju
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #17 poslato: Januar 25, 2012, 01:49:42 am » |
|
* JE L' TI ŽAO ŠTO SE RASTAJEMO Je l' ti žao što se rastajemo aj, je l' ti žao, more, što se rastajemo rastajemo, a ne sastajemo aj, rastajemo, more, a ne sastajemo Jest' mi žao i srce to znade aj, jest' mi žao, more, i srce to znade žao mi je i duša me boli aj, žao mi je, more, i duša me boli I umreću, prežalit' te neću aj, i umreću, more, prežalit' te neću proklet bio ko nas rastavio aj, proklet bio, more, ko nas rastavio YouTube: Vasilija Radojčić — Jel' ti žao što se rastajemo
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #18 poslato: Januar 25, 2012, 01:49:50 am » |
|
** JUTROS MI JE RUŽA PROCVETALA Muzika i tekst: Petar TanasijevićJutros mi je ruža procvetala, ružu gledam pa sam zaplakala. Ružo moja, mladost sam ti dala, svojom sam te suzom zalivala. Kol'ko sam te puta poljubila, još pupoljak mlad dok si bila, ispijala rosu s tvojih grana, mesto usne svojega dragana. Moj je dragi otišo već davno ja ga čekam dve godine ravno. Ružu gledam, na te mislim dragi, na te usne, na tvoj pogled blagi. YouTube: Lepa Lukić — Jutros mi je ruža procvetalaYouTube: Lepa Lukić — Jutros mi je ruža procvetalaYouTube: Anđelija Milić — Jutros mi je ruža procvetalaYouTube: Gordana Stojićević — Jutros mi je ruža procvetalaYouTube: Merima Njegomir — Jutros mi je ruža procvetalaYouTube: Ana Bekuta — Jutros mi je ruža procvetalaYouTube: Sena Ordagić — Jutros mi je ruža procvetala
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #19 poslato: Januar 25, 2012, 01:49:58 am » |
|
* JA MLAD PIJEM NOĆI N. Bilkić — arr. P. Sam — R. KrupaJa mlad pijem noći, noći piju mene, za očima voljenim moja duša vene. Proljeća i leta, jeseni i zime dišu njenim dahom, nose njeno ime. Idite, idite, hoću da sam sam, ja sam bez nje isto ko bez sunca dan. Ja mlad pijem noći, noći piju mene, vinom su i tugom noći ispunjene. Ja u vinu gledam njene crne oči, sa bolom i tugom ja provodim noći. Idite, idite, hoću da sam sam, ja sam bez nje isto ko bez sunca dan. Ja mlad pijem noći, noći piju mene, crne kao kose njene raspletene. Ostavite mene i vino na stolu, hoću sam da patim, sam u svom bolu. Idite, idite, hoću da sam sam, ja sam bez nje isto ko bez sunca dan. Singl: Nedeljko Bilkić / Stani sudbino, stani / PGP RTB EP 11017 / 1970.YouTube: Nedeljko Bilkić — Ja mlad pijem noćiYouTube: Nedeljko Bilkić — Ja mlad pijem noći
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
admin
|
 |
« Odgovor #20 poslato: Maj 01, 2012, 12:58:42 am » |
|
* JESU L' DUNJE PROCVALE Kad bi znala kako si, ko li me te dira, ko ti čašu nalije kad se zasvira... Jesu l' dunje procvale, jel još pesma opija... Da je srcu da te vidi pa da zaigra. Hajde Jano, konja da prodamo... Kad bi barem svratio, usnama me poljubi ne bi zora pristala da me probudi. Jesul' dunje procvale, jel još pesma opija da je srcu da te vidi pa da zaigra. Kako će tuga prestati ako me pesma ostavi, kako će srce podneti da te zaboravi, da zaboravi... YouTube: Saša Oljača — Jesu l' dunje procvaleVesna Zmijanac — Jesu l' dunje procvale
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #21 poslato: Maj 11, 2012, 10:45:58 pm » |
|
* JEDNA SUZA NA TVOM LICU M. MatijaševićJedna suza na tvom licu Opekla me one noći Kad sam tebi rek'o mila Da ti više neću doći. Tu sam suzu izbrisao Al' me prošlost i sad peče I seća me na tu ljubav Na to naše zadnje veče. Sede vlasi već cvetaju Strasti su mi davno mirne Za tu suzu ja te molim Draga moja, ne kuni me. Iako je sve to prošlost Sad mi oko tugu skriva, Samo osta gorka suza Što se nikad ne izliva. YouTube: Miljan Stojković — Jedna suza na tvom licu
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #22 poslato: Avgust 31, 2012, 11:43:09 pm » |
|
** 23012011JEDNU ČAŠU DRŽIM U RUCI IZAĐI IZ MOJE DUŠE stihovi: Z. Tešić? muzika i tekst: Bata Bogdanović? Jednu čašu držim u ruci Polako je okrećem Iako si otišla od mene Ja gledam te u vinu i plačem I pijem za tvoje oči I pijem za tvoju ljubav Jer hoću da se smirim Izađi iz moje čaše Izađi iz moje duše Jer hoću da te zaboravim. Polako noć prolazi Ja sedim i pijem, I pijem za tvoju ljubav I pijem za našu sreću. I pijem za tvoje oči I pijem za tvoju ljubav Jer hoću da se smirim. Izađi iz moje čaše Izađi iz moje duše Jer hoću da te zaboravim. YouTube: Živan Milić — Izađi iz moje čaše
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #23 poslato: Maj 18, 2013, 12:57:46 am » |
|
* JEDINA MOJA Ljubav sam čuvao samo za tebe, Samo za tebe. A ti si samo volela sebe Volela sebe. Život u duši ostavi tugu Neću moći voleti drugu, Jedina moja, jedina moja. Ja mladost svoju pokloni' tebi Pokloni' tebi Bolje da nisam, patio ne bi' Patio ne bi'. Naš'o bi ženu za život celi Koju neću s drugim da delim, Jedina moja, jedina moja. Ne reci meni ni reči više Ni reči više. Idi od mene al' samo tiše, Al' samo tiše. Ne diraj ranu u mojoj duši Ne diraj život koji se ruši, Jedina moja, jedina moja. YouTube: Marinko Rokvić — Jedina moja
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #24 poslato: Oktobar 20, 2014, 12:39:37 am » |
|
** JOŠ ZBOG MENE TEKU SUZE NJENE Časlav Đoković — R. TomićPadala je kiša toga dana Potekla je rijeka iz oblaka Kao da je nebo zaplakalo Zbog te žene, zbog našeg rastanka Ref. Tužno vjetri mrse kosu njenu U očima suze joj blistaju Zadnji put je u mom zagrljaju Jer njeni je za drugog udaju Molila me da je nikom ne dam Da je vodim bilo kud da krenem Ja ne uze ispružene ruke Još zbog mene teku suze njene Tamna noći još je uvek volim Svoju tugu za njom ja ne krijem Kao što me volela ta žena Volio me nikad niko nije YouTube: Rasim Samardžić — Još zbog mene teku suze njene
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|