Ljubivoje Vidosavljević (1921—2014)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « MUZIČKO STVARALAŠTVO I IZVOĐAŠTVO SRBA « Izvođači I « Ljubivoje Vidosavljević (1921—2014)
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Ljubivoje Vidosavljević (1921—2014)  (Pročitano 16563 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Februar 05, 2011, 05:00:37 pm »

*
LJUBIVOJE VIDOSAVLJEVIĆ

"Rođen sam 1921. godine u Kičevu, ali sam sa roditeljima, još kao beba, otišao da živim u Đevđeliju gde sam završio osnovnu školu i gimnaziju. Tamo sam kao momčić imao svoje društvo sa kojim sam se često sastajao i pevao. U tom društvu je bila i moja drugarica Mika Beširović, koja je veoma lepo pevala i sa kojom sam napravio duet. Iako smo bili veoma mladi, 1939. godine primili su nas na Radio Skoplje da snimimo jednu emisiju."

Drugi svetski rat nikom nije doneo dobro, pa ni Ljubivoju. Krenuo je sa ostalim drugovima za Grčku, međutim Nemci su ih pohvatali u Kalamati i odveli u logor Gudi. Kada je pušten iz logora, otišao je u Atinu, gde ga je čekala porodica, koja je takođe morala da napusti Đevđeliju. Ali da ne bude sve tako crno, krajem rata dogodila se i jedna srećna okolnost.

"Brzo sam naučio grčki jezik. Slučajno sam upoznao jednog grčkog novinara, Hristosa Heropulosa, koji je kasnije postao moj dobar prijatelj. On je napisao čitavu jednu seriju divnih pesama, koje je posvetio njegovoj neuzvraćenoj ljubavi. Te pesme sam ja otpevao i vrlo brzo smo postali rado slušani na Atinskoj radio stanici."

Zbog velike želje da se vrati u svoju zemlju, ta saradnja je prestala. Vratio se sa roditeljima u Kraljevo, gde se sa ocem zaposlio u fabrici vagona, a večeri provodio pevajući u KUD "Abrašević".

"U maju, 1946. godine iz Kraljeva došao sam u Beograd i odmah se prijavio na audiciju Radio Beograda. Kriterijum je bio vrlo strog.  Dobro se sećam, došao sam u Studio IV, na drugom spratu Radio Beograda, gde je sedeo orkestar Vlastimira Pavlovića Carevca. Otpevao sam pesmu 'Oj, Dunave plavi' jer sam kroz tu pesmu mogao da iskažem svoje glasovne mogućnosti."

Ljubivoje se veoma dopao Carevcu koji ga je odmah preporučio Redakciji za narodnu muziku. Bio je primljen, ali ne odmah da peva, nego da prvo nauči kako se peva narodna pesma.

"To je bio princip. Niko nije mogao da prođe audiciju i odmah da peva. Morao je proći 'Carevčevu školu'. To nije bila klasična škola. Nikada nije rekao 'Deco, sada ćemo da učimo', nego je kroz primere na svakodnevnim probama objašnjavao šta je dobro, a šta ne valja. Kod pevača je insistirao na tačnom pevanju, dikciji, na pravilnom akcentiranju reči, pa je svima ostalo upamćeno osnovno pravilo — Pevaj kao što govoriš."

U programskoj šemi radija bila je veoma zastupljena narodna muzika. Ljubivoje i nekolicina pevača postali su stalni članovi Radio Beograda. Pored Ljubivoja, to su bili: Mara Đorđević, Anđelija Milić, Danica Obrenić, Radmila Dimić, Zorka Butaš i Vukašin Jeftić.

"Radili smo za platu, od toga se izdržavali, ali smo imali i česte obaveze i zadatke. Skoro sve emisije, koje su se izvodile uživo, morali smo da propratimo. Nije bilo retko da emisija počne u 6 sati ujutru, što je za nas značilo da ustajemo u 3 sata ne bi li stigli sat i po vremena ranije da se raspevamo."

Redakcija narodne muzike organizovala je svakog meseca koncert na Kolarčevom univerzitetu. Ali pored tih koncerata, Ljubivoje se vrlo rado seća i koncerata po selima u okolini Beograda, kao i publike koja ih je uvek rado prihvatala.

"Davali smo koncerte i po manjim mestima. Iz Beograda smo išli volovskim kolima po snegu, nevremenu ili jakom suncu. Nije nam bilo bitno. Znali smo da će nas narod srdačno dočekati. Prespavali bismo u tom selu, pa sutradan ponovo za Beograd. Nije bilo lako, ali je bilo lepo."

Kako se razvijao Radio Beograd, tako su se organizovali i koncerti po inostranstvu. Stanovnici Beča, Pariza, Budimpešte i mnogih drugih evropskih gradova susreli su se sa našom muzikom koja im je do tada bila nepoznata.

"Naša muzika je bila prihvaćena u inostranstvu sa velikim interesovanjem. Ritam koji smo im mi donosili, naročito onaj nepravilan, koji se javlja u vranjanskim i makedonskim pesmama, bilo je nešto potpuno novo i veoma interesantno za njih."

S obzirom da je zavrsio Fakultet dramskih umetnosti, odsek organizacija, osnivanjem Televizije Beograd postaje sekretar Kulturno-umetničke redakcije, gde mu je glavni urednik bio Lola Đukić, a kasnije prelazi u sektor proizvodnje programa. Nastavio je i sa pevanjem, ali sada iz zadovoljstva.  Jer kako je rekao jednoj novinarki, koja je tada pravila intervju sa njim 'čovek mora da bude i mrav, a ne samo cvrčak'.

Posle smrti Vlastimira Pavlovića Carevca, odlučuje da godinu dana ne zapeva i time oda počast velikanu narodne muzike. Nakon toga, snimio je još nekoliko pesama za Radio Beograd, ali se sve ređe pojavljivao u medijima. Smatrao je da je sa Carevcem umrla i lepa narodna muzika.

"Carevac je jedna epoha i ja, kao član te generacije, sa ponosom kažem da smo mi izvodili pravu narodnu muziku. Ovo što se danas peva mešavina je narodnog, zabavnog, grčkog, turskog i drugih melosa. Ponekad uspešna, ali veoma često neuspešna."

Iz Televizije je otišao u penziju 1980. godine. Od tada, pa do danas, sa suprugom Dankom živi mirnim penzionerskim životom. Sećanje ga još uvek dobro služi i sa ponosom se priseća vremena kada je sa Carevcem drugovao i kada su na pravi način promovisali pravu narodnu pesmu.ZABORAVILI NA CD

Ljubivoje Vidosavljević snimio je oko 70 trajnih snimaka za Radio Beograd. PGP-TVB je izdala samo dve male gramofonske ploče, sa po 4 numere. Jednu sa narodnim pesmama, a jednu sa romansama. Nadamo se da će PGP-RTS izdati CD sa trajnim snimcima, u okviru svoje serije izdanja "Zapisano u vremenu", i na taj način otrgnuti od zaborava jednog velikog umetnika kroz čije će pesme učiti mnoge buduće generacije pevača.


Prva sećanja

Slika koju pamtim sa snimanja prve emisije za Radio Beograd bila je zastrašujuća. Emisija ide uživo, pali se svetlo, a preko puta mene stoji veliki natpis "Pazi, tebe sluša ceo svet".


Piše: Sandra Milošević, članak objavljen u
okviru časopisa Treće oko,
23. februara 2010., br. 527


Fotografija 1: Ljubivoje Vidosavljević, njegova prva pevačka fotografija
Fotografija 2: Ljubivoje Vidosavljević i Sandra Milošević


Deo teksta preuzet sa: Srpska izvorna muzika
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Februar 05, 2011, 05:01:07 pm »

*


PESME IZ BOGATOG REPERTOARA LJUBIVOJA VIDOSAVLJEVIĆA
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Februar 05, 2011, 05:01:25 pm »

*

TREZOR

Pre magnetofona i magnetoskopa, Razgovor veterana br. 15, prvi deo - Ljubivoje Vidosavljević, pevač Radio Beograda i producent u Televiziji Beograd, priča o vremenu pred Drugi svetski rat, vojničkim danima, zarobljeništvu i boravku u Grčkoj.

U Atini upoznaje kompozitora i pesnika Hristosa Heropulosa sa kojim je kasnije pevao na grčkim radio stanicama. Po dolasku u Beograd polaže audiciju za pevača narodne muzike kod Vlastimira Pavlovića Carevca. Tada je šest pevača: Danica Obrenić, Anđelija Milić, Radmila Dimić, Zorka Butaš, Vukašin Jeftić i Ljubivoje Vidosavljević primljeno za stalne soliste Radio-Beograda, koji su kasnije ostavili veliki broj trajnih snimaka u Zvučnom arhivu radija.

Pevači i solisti Redakcije za narodnu muziku Radio-Beograda pedesetih godina.
Sede s leva na desno:
Sava Jeremić, Maksa Popov, Mara Đorđević, Đorđe Karaklajić, Vlastimir Pavlović Carevac,  Ljubivoje Vidosavljević.
Stoje u drugom redu, s leva na desno:
Radojka Živković, Zorka Butaš, Danica Obrenić, Aleksandar Dejanović, Anđelija Milić, Radmila Dimić.
Za dve osobe u trećem redu, nemamo podatke.


Osnivanjem Televizije Beograd, Vidosavljević je detaširan na dalji posao na Televiziju, na mesto sekretara Kulturno-umetničke redakcije, gde mu je glavni urednik bio Lola Đukić, a kasnije prelazi u sektor Proizvodnje programa, odakle je otišao i u penziju 1980. godine.

Pored rada na Televiziji, nastavio je i sa pevanjem, kako kaže, iz zadovoljstva.U ovoj emisije slušamo pesme koje je Ljubivoje snimio sa Carevčevim orkestrom: "Raslo mi je badem drvo", "Marš na Drinu", "Kolika je noćca", "Bolan mi leži kara Mustafa", "Moj Milane"; sa orkestrom Đorđa Karaklajića  "Sedi Mara na kamen studencu";  kao i grčke pesme koje je napisao Hristos Heropulos: "Then Pirazi", "Oniro Ftoho Mu", i "Then In Anaga Na Mu Pis An M'Agapas". Korišćeni snimci Zvučnog arhiva Radio-Beograda.

* Učesnici: Ljubivoje Vidosavljević i Kamenko Katić

* Snimatelj Željko Malić, asistent Milorad Ševo, snimatelji zvuka  Ljuba Jovanović i Milan Đorđević, rasvetljivač Dragan Urošević, organizator Gordana Grdanović, realizacija Sandra Milošević i Branislava Teodosić, urednik Bojana Andrić

* Snimano 27. septembra 2009, Redakcija za IstoriografijuSaša Janoš / dopuna za fotografiju
dve osobe u poslednjem redu na fotografiji, s leva na desno su:
gitarista Dušan Radančević (imao svoj ansambl) i
legendarni harmonikaš Dušan Radetić (vođa Seksteta Radio Beograda)
Obojica bili muzički urednici na Radio Beogradu.


RTS | 26.08.2010.
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Jul 03, 2015, 01:44:07 am »

*

PREMINUO LJUBIVOJE VIDOSAVLJEVIĆ
(1921—14.02.2014)


U Beogradu je u 93. godini preminuo Ljubivoje Vidosavljević, pevač Radio Begrada i producent Televizije Beograd.

Pevač Radio Beograda i producent Televizije Beograd Ljubivoje Vidosavljević preminuo je u 93. godini u Beogradu.

U Radio Beogradu zaposlio se kao solista, a po završetku Pozorišne akademije i osnivanjem Televizije Beograd bio producent naše prve koprodukcije "Letovi koji se pamte" i prve filmske serije "Ceo život za godinu dana". [RTS]
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: