Divna Radić Đoković (1915—2005)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « MUZIČKO STVARALAŠTVO I IZVOĐAŠTVO SRBA « Izvođači [Klasična muzika] « Divna Radić Đoković (1915—2005)
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Divna Radić Đoković (1915—2005)  (Pročitano 11665 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Februar 05, 2011, 06:53:18 pm »

*
DIVNA RADIĆ ĐOKOVIĆ
(Livno, 06.06.1915 — Beograd, 14.01.2005)


Divna Đoković (rođena Radić) rođena je u Livnu 1915. godine, a detinjstvo je provela u Sarajevu, gde je učila muziku: klavir i pevanje. Nakon što je maturirala, postala je slušalac Glumačke škole Narodnog pozorišta u Beogradu, teatra na čijoj pozornici je zaigrala već 1935. godine, tumačeći Hedvigu u Ibzenovom komadu "Divlja patka", kao alternacija proslavljene glumice Ljubinke Bobić. Pozorišni kritičari su još tada hvalili prirodnost Divne Đoković, kao i njenu zrelu i lepu dikciju. Za mladu, dvadesetogodišnju glumicu, ovo je bio više nego sjajan debi: nastupala je ravnopravno sa najuglednijim članovima beogradskog Narodnog pozorišta: Marijom Tobarskom, Aleksandrom Zlatkovićem i Franom Novakovićem.

Nedugo potom, Divna Đoković osvojila je stipendiju kraljice Marije, što joj je omogućilo da svoje školovanje nastavi u Beču, na Državnoj muzičkoj akademiji i Akademiji pozorišne umetnosti. Iz Beča se vratila 1938. godine, i to sa dve diplome: diplomom operskog pevanja i diplomom Majstorske škole za dramsku umetnost. [...]

Nakon što je čitav niz godina uporedo uspešno nastupala u operskim i dramskim predstavama Narodnog pozorišta u Beogradu, Divna Đoković je napustila Operu i definitivno se opredelila za umetničko delovanje u Drami nacionalnog teatra. U svojoj bogatoj glumačkoj karijeri, koja je trajala pune tri i po decenije, ova velika glumica je ostvarila preko 50 uloga...

Više o Divni Đoković na zvaničnoj internet prezentaciji Milan Đoković.
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Februar 05, 2011, 06:53:37 pm »

*

DIVNA RADIĆ ĐOKOVIĆ — DISKOGRAFIJAALBUMI


CD 404696 PGP RTS
1999. Divna Đoković — Pesme i igre iz "Koštane"

01. Tema (Vranjanska 1)
02. Kraj Vardara
03. Mehandži mori
04. Pošla Vanka na vodu
05. Keremejle
06. Čočečka igra
07. Džanum na sred sela
08. Tri puta ti čuknem na pendžeri
09. Da znaješ mori mome / Otvori mi belo Lenče
10. Tema (Vranjanska 2)
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Februar 05, 2011, 06:53:55 pm »

**

DIVNA RADIĆ ĐOKOVIĆ
Pesme i igre iz "Koštane"
Divna Đoković i sekstet Dušana Radetića
PGP RTS / CD 404696


Divna Radić Đoković završila je 1938. godine pevačko-glumačku klasu Muzičke akademije u Beču. Otada je stalan član Narodnog pozorišta u Beogradu. Najpre je nastupala samo u Operi, zatim dugi niz godina i u Operi i u Drami, a posle oslobođenja samo u Drami. Igrala je klasičan, moderan i nacioalan repertoar. Najviše uspeha imala je u ulozi Koštane u istoimenom pozorišnom komadu u kome je nastupala oko 400 puta do sada, a samo posle oslobođenja više od 200 puta.

Divna Radić Đoković postala je poznata tek u godinama posle drugog svetskog rata; nakon uspeha kao pevačica narodnih pesama preko radija, postala je članica Opere.


[postavljeno 29.08.2007]
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Februar 05, 2011, 06:54:13 pm »

*
Nagrada "Zlatni beočug" za životno delo


DIVNA RADIĆ ĐOKOVIĆ, glumica

Prisutna je u srpskom glumištu od 1935. godine, kada je, kao slušalac Glumačke škole Narodnog pozorišta u Beogradu, nastupala kao Hedviga u drami Divlja patka Henrika Ibzena. Već tada je kao dominantna svojstva njene glume kritika izdvojila prirodnost, zrelu i lepu dikciju. Za mladu, dvadesetogodišnju umetnicu bio je to više nego sjajan debi: nastupala je ravnopravno, ne ostavši ni jednog trenutka u zasenku, sa tada najuglednijim članovima beogradskog Narodnog pozorišta, sa Marijom Tobarskom, Aleksandrom Zlatkovićem i Franom Novakovićem. Potom je Divna Đoković nastavila školovanje u Beču, gde je studirala na Državnoj muzičkoj akademiji i Akademiji pozorišne umetnosti. Iz Beča je donela diplomu operskog pevanja i Majstorske škole za dramsku umetnost. Na ispitnim predstavama bečke Akademije, nastupila je kao Mikaela u operi Karmen Žorža Bizea, zatim kao Zibel u Faustu Šarla Gunoa i Marženka u Prodanoj nevesti Bedžiha Smetane. Kritika je, pored kristalno čiste intonacije, uočila lepotu njenog soprana, kao i glumačku sigurnost. Takođe, Divna Đoković bila je dobitnik diplome na Međunarodnom konkursu pevača u Beču, 1938. godine.

Po povratku sa studija u Beču, septembra 1938, Divna Đoković angažovana je kao članica Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i u tom svojstvu pevala je niz uloga: Zibel u Faustu Šarla Gunoa, Karubin u Figarovoj ženidbi Volgfganga Amadeusa Mocarta, Amor u Orfeju Kristofa Vilibalda Gluka, Lučijeta u operi Četiri grubijana Ermana Folf–Ferarija itd. Naporedo, počilje da nastupa i u dramskim predstavama. Najpre je tumačila ulogu Zine u komadu Direktor Čampa Jože Kranjca, a potom, 1939. godine nastupala je kao Koštana u istoimenom pozorišnom komadu s pevanjem Borisava Stankovića. To će biti njena životna uloga, koju će interpretirati punih dvadeset i sedam godina na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Ta uloga donela joj je ne samo niz Miodrag Đukić, predsednik KPZ, uručuje nagradu Divni Đoković laskavih priznanja kritike, nego i oduševljene aplauze mnogobrojnih gledalaca, tako da je njeno ime postalo sinonim Koštane. Pošto je dvadesetak godina uspešno nastupala na operskim i dramskim predstavama Narodnog pozorišta u Beogradu, Divna Đoković se definitivno opredeljeje za umetničko delovanje u Drami Narodnog pozorišta. Njena glumačka karijera, tokom koje je, pored Koštane, ostvarila više od četrdeset zapaženih uloga, trajala je trideset i pet godina. Među njenim glumačkim ostvarenjima posebno se ističu one iz Šekspirovog repertoara: Emilija u Bogojavljenskoj noći i Ariel u Buri. Zapažene su i njene kreacije u Molijerovim komedijama — Arijeta u Učenim ženama i Anželika u Uobraženom bolesniku. Posedujući zavidne mogućnosti u pogledu transformacije glumačkog izraza, Divna Đoković je sa uspehom prevazilazila klasič na fahovska svrstavanja glumaca i sa podjednakom ubedljivosti tumačila je dramske i komične uloge. Posebne uspehe imala je u predstavama dela naših klasičnih i savremenih pisaca. Nastupala je u Sterijinim komedijama kao Ančica u Pokondirenoj tikvi i Jelica u Laži i paralaži, zatim kao Saveta u Trifkovićevoj Izbiračici i kao Ljubica u Đidu Janka Veselinović a sve do Zone i Vaske u Sremčevoj Zoni Zamfirovoj. Od likova u dramama savremenih domaćih pisaca valja ukazati na njene interpretacije Jelene u Raskrsnici Milana Đokovića i sestre Angelike u Gospodi Glembajevima Miroslava Krleže. U ruskom repertoaru istakla se kao tumač Tolstojevih likova — Grafice u Ani Karenjinoj, Maše i gospođe Karenjin u Živom lešu, a takođe i u dramatizacijama dela Dostojevskog — kao Nina Aleksandrovna u Idiotu i Praskovija Drozdov u Zlim dusima. U francuskim i engleskim konverzacionim delima došla je do izraza sjajna dikcija Divne Đoković, osobito prilikom izvođenja Lepeze ledi Vindermir Oskara Vajlda, u kojoj je tumačila naslovnu ulogu, ili u predstavama komedije Kloda Andrea Pižea Srećni dani, u kojoj je tumačila Fransinu.

Divna Đoković je u svojoj umetničkoj delatnosti posebnu pažnju poklanjala recitovanju. Zajedno sa glumicom Mirom Bobić i pijanistkinjom Olgom Popov izvodila je više od dvadeset stilskih obrađenih poetsko-muzičkih recitala. Interpretirajući samo poeziju naših pesnika, umetnice su nastupale na više od hiljadu koncerata u zemlji i inostranstvu (SAD, Velika Britanija, Austrija, Bugarska, Rumunija i dr.). napisala je i knjigu Osnovi recitovanja za amatere. U Narodnom pozorištu, u nekoliko mahova delovala je i kao pomoćnik reditelja. Divna Đoković uspešno se bavila i pozorišnom pedagogijom. Bila je nastavnik predmeta Postavka glasa i dikcija na Odseku glume Muzičke akademije u Beogradu i na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu. Tokom svoje umetničke karijere Divna Đoković bila je zapažena i kao interpretator naših narodnih pesama na programima Radio-Beograda, uspevši da ostvari prefinjen stilizovani izraz.
Drama

Fotografija Divne Radić Đoković s pozadine albuma Pesme i igre iz Koštane — LP 1180
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Februar 05, 2011, 06:54:34 pm »

*
IN MEMORIAM


DIVNA ĐOKOVIĆ

Operska diva, pedagog a iznad svega nezaboravna Koštana, čiji je lik suvereno tumačila gotovo četvrt veka na sceni Narodnog pozorišta, Divna Đoković preminula je u Beogradu, 14. januara u svojoj devedesetoj godini. Divna Đoković rođena je u Livnu 1915, gimnaziju je završila u Beogradu a potom je pohađala studije na tek otvorenoj Glumačkoj školi pri Narodnom pozorištu. Zatim je otišla u Beč gde je završila Akademiju za muzičku i dramsku umetnost.

Svoju glumačku karijeru započinje u Narodnom pozorištu 1935. godine. Prva uloga joj je bila u Ibzenovoj drami "Divlja Patka". Lik Koštane u istoimenoj drami tumačiće od 1935. do 1960. Tih godina tumači i likove u predstavama "Đido", "Izbiračica", "Zona Zamfirova", ali i peva u operama "Figarova ženidba", "Čarobni strelac", "Prodana nevesta", "Orfej", "Faust"... U drami tumači još niz likova — Ledi Vindermer (Lepeza ledi Vindermer), Porcija (Mletački trgovac), Olivija (Bogojavljenska noć), Emilija (Otelo), Marija (Jelena Ćetković), Grofica Nordston (Ana Karenjina), Kraljica majka (Beket), gospođa de Rozmond (Opasne veze)... Bavila se pedagoškim radom kao asistent i profesor dikcije. Napisala je knjigu "Osnovi recitovanja za amatere".


Piše: K. R.

Divna Radić Đoković kremirana je na Novom groblju 19. januara.
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: