Vasilija Radojčić (1936—2011)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « MUZIČKO STVARALAŠTVO I IZVOĐAŠTVO SRBA « Izvođači I « Vasilija Radojčić (1936—2011)
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Vasilija Radojčić (1936—2011)  (Pročitano 26083 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Februar 05, 2011, 06:45:56 pm »

*
VASILIJA RADOJČIĆ

Vasilija Radojčić je rođena u Kragujevcu 1936. godine. Po završenoj gimnaziji 1954. godine prelazi u Beograd, gde upisuje redovne studije na Filološkom fakultetu.

Dar za pevanje uočen je rano, tako da već kao solista dečijih horova dobija prve nagrade. Sa pevanjem nastavlja i u gimnaziji, a prve značajne pevačke i glumačke nastupe ima u Omladinskom pozorištu u Kragujevcu. Posle velikog uspeha, i ako je imala podršku poznatih glumaca kragujevačkog Narodnog pozorišta, nije upisala Pozorišnu akademiju, več francuski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu — ali pesmu ni tada nije ostavljala.

Ubrzo postaje član KUD "Žikica Jovanović Španac" i KUD "Branko Krsmanović", a potom i član Saveza zabavne i narodne muzike Jugoslavije, Udruženja estradnih umetnika Srbije i Džez udruženja. Na takmičenju KUD-a Beograda 1957. godine interpretirala je pesme iz Vranja i zauzela prvo mesto. Tu je zapazio poznati etnomuzikolog profesor Miodrag Vasiljević, čestitao joj, a poznatom dirigentu Đorđu Karaklajiću i ostalim važnim ljudima iz Radio Beograda preporučio da što pre sa ovom mladom pevačicom naprave trajne snimke narodnih pesama. Tako od 1958. godine Vasilija Radojčić postaje jedan od najmlađih solista Radio Beograda. Imala je sreću da upozna osnivača Narodnog orkestra, vrhunskog pedagoga, slavnog Vlastimira Pavlovića - Carevca, i da bude među poslednjima u generaciji koji su imali tu čast i sreću da sarađuju sa njim. Bila je ponosna što je ocenio njeno pevanje najvišom ocenom, što je slušao i divio joj se — tako je dobila najveće priznanje koje se do tada moglo dobiti. Za svaku njenu interpretaciju je govorio — tako ona peva! Veća nagrada u to vreme nije postojala.

Našu narodnu pesmu je predstavila u čitavoj Evropi: Bugarskoj, Čehoslovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Istočnoj i Zapadnoj Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Holandiji, Švedskoj, Danskoj, SSSR-u, a kasnije i u SAD-u. Od 1961. godine snimala je za našu najpoznatiju i tada najbolju produkciju ploča RTB, izvornu narodnu, a u isto vreme i zabavnu muziku. U to vreme je snimila i prvu emisiju za televiziju Beograd, odnosno živ prenos koncerta narodne muzike iz Beogradskog dramskog pozorišta. Iza toga, snimljene su i dve melodije za televizijsku humorističku seriju.

Godine 1967. kao predstavnik Srbije, učestvovala je na koncertu "Džez na Jelisejskim poljima" u Berlinu, gde je dobila priznanje i ponudu za snimanje LP ploče naše izvorne muzike u Kelnu za produkciju "Kornet".

Za Radio Beograd je snimila preko 100 narodnih pesama, pretežno iz južne Srbije (Kosovo, Vranje, Leskovac, Niš, Pirot, Sandžak). Veliki broj tih pesama je iz zapisa naših najpoznatijih melografa, po čemu je i ostala trajno upamćena (Dimitrijo sine Mitre, Veseli se kućni domačine, Magla padnala v dolina), ali i po već poznatim na njen način otpevanim pesmama (Na Uskrs sam se rodila, Ajde Jano, Zapevala sojka ptica, Tamna noći).

Snimala je i nove pesme, ali one koje su po melodiji, ritmu i tekstovima bile približne starim narodnim pesmama.

Snimila je za Radio Beograd i trideset pet melodija zabavne muzike sa gudačkim orkestrom llije Genića i Džez orkestrom Vojislava Simića. Učestvovala je i na festivalima zabavne muzike "Beogradsko proleće".

Od prvog snimka ostala je verna PGP RTB-u, koji je izdao deset LP i dvadeset i pet singl ploča narodne muzike, mnogo njenih pesama na koktel izdanjima, kao i dva CD-a, a što se tiče zabavne muzike, izdato je šest samostalnih singl ploča. Za mnoga od ovih izdanja dobitnik je srebrnih i zlatnih ploča.

Učestvovala je na svim festivalima i smotrama narodne muzike (Beogradski sabor, Beogradsko proleće, Hit parada, Pesma leta, Jesen '67, '68, '69 — Šabac, Festival u Prištini, Festival u Novom Sadu, Festival u Sarajevu, Festival na llidži, Zvuci rodnog kraja — Zagreb itd.) i skoro uvek bila nosilac neke od nagrada (1966. pesama HEJ SUSRELA SAM, '67. VERUJ Ml, '68. SRCE MOJE TIŠE, TIŠE, '69. MITO BEKRIJO, '70. RUKE BELE, RUKE ŽELJNE).

Za televiziju Beograd snimila je pet šou programa od 45 minuta i učestvovala u skoro svim emisijama narodne muzike (Čaša voda sa izvora, Folk parada, Folk majstori, Pesma mog života, Od srca srcu, Spomenar, Znanje imanje, Kod zlatnog konja, Muzički pejzaži, Siluete, Leti, leti pesmo moja mila, Jedna pesma, jedna želja itd.)

Učestvovala je često na koncertima u dobrotvorne svrhe, dobila mnoge zahvalnice, pohvale, podrške, dokaze ljubavi i poštovanja, proglašavana kraljicom i legendom narodne pesme. Nije dobila možda onoliko nagrada koliko bi se očekivalo, jer je najveći deo svoje karijere provela u nekom vremenu kada se nisu tako lako delile nagrade. Dobila je onu najveću — bila je prvi solista Radio Beograda onda kada je to mnogima bilo nedostižno, predstavljala je Radio Beograd, izvornu muziku i svoju zemlju dostojanstveno. Učinila je mnogo za očuvanje našeg nacionalnog blaga — naše kulture.

Radni staž joj je tekao od 1955. godine. Dobila je najpre zvanje samostalnog, a zatim i istaknutog umetnika 1985. godine, i sa punim radnim stažom odlazi u penziju 1990. godine.


Tekst: CD 3 set — Zapisano u vremenu Vasilija Radojčić
Izdanje RTS PGP | 2008.
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Februar 05, 2011, 06:46:15 pm »

*

VASILIJA RADOJČIĆ — DISKOGRAFIJA


SINGLOVI & ALBUMI


Dimitrijo, sine Mitre
Veseli se kućni domaćine
Moj Milane kad' u vojsku pođeš
Na Uskrs sam se rodila
Zašto pitaš kol'ko mi je leta
Mito, bekrijo
Džumbus, džumbus mašala
Beše nekad Mitke i Koštana
Pamtiš li još ljubav moju
Srce moje tiše, tiše
Šta ću majko, šta ću
Zar je naša ljubav lažna bila
Za rođendan tebi, sine
Zapevala sojka ptica
Ajde Jano, kolo da igramo
Zbogom ostaj moja ljubavi
Kiša pada trava raste
Nemoj mene ljubiti
Tamna noći, tamna li si
Jel' ti žao što se rastajemo

U izdanju PGP RTS objavila je kompilatorni album, Vasilija Radojčić: "Pesme koje se pamte I — 40 godina sa nama". Pesme sa ovog albuma su ujedno i njeni najpoznatiji hitovi.
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Februar 05, 2011, 06:46:23 pm »

**

SRCE MOJE TIŠE, TIŠE

Srce moje tiše, tiše
jer mi dragog nema više
u duši mi sada seta;
proleće je bagrem cveta

Srce piše uspomene
zbog ljubavi mladost vene
volela sam noćcu tamnu
volela sam zoru ranu

Srce luta, vetar veje
sebe pitam, dragi gde je
srce traži zaborava
al' mu ne da ljubav prava

Ranjeno je srce moje
uspomene čuva svoje
kad se voli, lako nije
zato srce tugu krije


JEL TI ŽAO ŠTO SE RASTAJEMO

Je l' ti žao što se rastajemo
aj, je l' ti žao, more, što se rastajemo
rastajemo, a ne sastajemo
aj, rastajemo, more, a ne sastajemo
 
Jest' mi žao i srce to znade
aj, jest' mi žao, more, i srce to znade
žao mi je i duša me boli
aj, žao mi je, more, i duša me boli
 
I umreću, prežalit' te neću
aj, i umreću, more, prežalit' te neću
proklet bio ko nas rastavio
aj, proklet bio, more, ko nas rastavio


ŠTA ĆU MAJKO, ŠTA ĆU

Šta ću majko, šta ću, ne znam ja
Zavolela ja sam dragana
A on lola, pije
Od kapije do kapije s momcima

Šta ću majko, šta ću s očima
Svidele se mnogim momcima
Ali nisu loli,
Da prevari mnoge curi on voli

Pazi ćeri, pazi šta činiš
Nemoj da me dušo sramotiš
Naćiće ti nana boljeg momka
Najlepšega jarana

Neću majko, neću drugoga
Srce traži samo jednoga
Pa i ako pije, nigde majko
nema takvog delije
Fotografija: Francko Nobelj


YouTube: Vasilija Radojčić — Srce moje tiše, tiše
YouTube: Vasilija Radojčić — Je l' ti žao što se rastajemo
YouTube: Vasilija Radojčić — Šta ću majko, šta ću
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Februar 05, 2011, 06:46:42 pm »

**

ZAPISANO U VREMENU — Vasilija Radojčić


Vasilija Radojčić spada u red vrhunskih vokalnih umetnika u Srbiji. Svojim sjajnim interpretacijama izvornih narodnih pesama, posebno afinitetom za kosovske srpske pesme i one "adzijske", vranjanske, dostigla je sam vrh. Njene prelepe i sugestivne interpretacije dočaravaju na najbolji način svu lepotu i kolorit starog vranjanskog derta i meraka.

Pesma Radoslava Graića "Mito bekrijo" ušla je u antologiju i našla je u Vasiliji najoriginalnijeg tumača jednog vremena, koga, nažalost, više nema.

Boki Milošević


* * *

1958. godine upoznao sam Vasiliju Radojčić, koja je uveliko krčila put ka zvezdama zabavne muzike. Diskretno je snimala i narodne pesme uz pratnju orkestra Vlastimira Pavlovića Carevca, koji je zastupao teoriju — gde si rođen iz tog kraja treba i pevati autentično.

Vasilija, rođena u Kragujevcu, je u potpunosti ubedila Carevca da je njena interpretacija vranjanskih pesama vrhunska. Verna tradiciji, pažljivo je birala repertoar tako da je došlo do saradnje sa vrhunskim kompozitorima koji su poštovali tradiciju. Jedan od njih je i Radoslav Graić, koji joj je poklonio pesmu "Mito bekrijo", koja je postala hit za sva vremena. Skromna i tiha iza scene, a na istoj vatreno temperamentna, ostavila je dubok trag u našoj narodnoj muzici.

Ovo pišem Nove 2007. godine i ponosan sam da sa Vasilijom sarađujem 50 godina.

Živela mnogaja ljeta!

Cune Gojković


* * *

U svom dugom kompozitorskom radu i trajanju uspešno sam sarađivao sa mnogim vrsnim i poznatim pevačima naše popularne muzike. Pa, ipak, jedna saradnja mi je posebno draga i značajna. Reč je o Vasiliji Radojčić, izuzetnoj umetnici, sjajnoj interpretatorki naše tradicionalne narodne muzike, naših prelepih starogradskih pesama i mnogih poznatih zabavnih "evergrin" melodija. Vasilija je uvek plenila i još uvek pleni svojim lepim glasom, svojim velikim vokalnim mogućnostima i svojom nesvakidašnjom muzikalnošću. Priroda joj je dala jedan redak i čudesan pevački nerv, koji se snažno oseća u svakoj njenoj interpretaciji. Kada je slušamo i kada je gledamo na sceni, mi uvek sa sigurnošću znamo da se ona u tom trenutku bez rezerve predaje svojoj pesmi, da u njoj do kraja izgara, darujući nam sve svoje iskrene emocije i svu snagu svog umetničkog bića.

Pevala je Vasilija puno mojih pesama, ali pesma "Mito, bekrijo" ostala je upamćena kao naš nesumnjivo najveći zajednički uspeh i trajno je obeležila naše muzičke karijere. Svojom nezaboravnom i neprevaziđenom interpretacijom ona je toj intimnoj i dirljivoj priči iz starog Vranja udahnula dušu i osigurala joj dugovečan život. Primajući taj njen prelepi poklon, ja sam joj kao autor te pesme, kao stari kolega i prijatelj od srca i zauvek zahvalan!

Radoslav Graić, mart, 2008.


* * *

Kada sam za redakciju radija 1962. godine doneo snimke 20-tak "starovremskih" vranjanskih ljubavnih pesama, koje mi je kazivala i otpevala Stana Avramović — "Karamingna" — upoznao sam i Vasiliju Radojčić. Ona je već sarađivala sa sekstetom Dušana Radetića. Tada sam bio u istoj redakciji, sa Radetićem koji je dobro upoznao Stanino pevanje, i predložio mi je da mu notiram brzo nekoliko pesama za Vasiliju. Izdvojio sam tada dve pesme — priče koje je Stana posebno volela, o momi Gajtani, naročito cenjenu od vranjanskih aga, koje je Gajta prezirala, i priču o Miti — Dimitriju — sevdaliji i bekriji, koji je u mladosti, mnoge vranjanske plotove — "porte" — preskakao sukobljavajući se sa očevima i braćom vranjanskih lepotica. Pesme su do sada ostale na repertoaru Cice - Vasilije Radojčić, postavši omiljene i brojnim, ne samo starijim ljubiteljima narodne muzike.

D. Dević, 18. april, 2008.


* * *

Repertoar Vasilije Radojčić je veoma bogat i raznovrstan. Uspešno je izvodila pesme iz svih krajeva Srbije, ali melodije iz južne Srbije, obojene njenim autentičnim izvođenjem, svrstavaju je u najpoznatijeg izvođača vranjanskog melosa.

Debitovala je na Radio Beogradu, 1958. godine, a prvu ploču je snimila 1962. godine. Na početku profesionalne karijere imala je sreću da sarađuje i uči od legendarnog Vlastimira Pavlovića Carevca, koji je njen rad i interpretaciju visoko cenio.

Sarađivala je sa svim orkestrima Radio Beograda: Žarkom Milanovićem, Duškom Radetićem, Maksom Popovim, Radetom Jašarevićem, pa sve do danas, sa orkestrom Ljubiše Pavkovića i Branimira Đokića.

Izuzetna interpretacija i osećaj za pesmu, izdvojio je Vasiliju Radojčić, kao mladog pevača na početku karijere, od veoma priznatih interpretatora iz "zlatnog perioda" Radio Beograda početkom šezdesetih godina, kao što su Danica Obrenić, Zora Drempetić, Anđelija Milić i mnogi drugi. A tako visoki standardi potvrđeni su kvalitetnim i veoma autentičnim izvođenjem.

Pesma "Dimitrijo sine Mitre" postaje neopozivo vezana za prirodu njene interpretativne izvođačke ličnosti. Slede pesme kroz koje nam je podarila najtananije treptaje svoga glasa: "Magla padnala v dolina", "Mito bekrijo", "Ajde Jano kolo da igramo", "Zemi me, zemi", "Zašto sike, zašto" i mnoge druge.

Za Arhiv Radio Beograda zabeležila je više od sto trajnih snimaka narodnih pesama sa raznim orkestrima. Mnoge od njih su zapisi naših poznatih etnomuzikologa i melografa što predstavlja trajnu kulturnu vrednost.

Na mnogim koncertima u zemlji i inostranstvu predstavljala je Radio Beograd i izvornu narodnu muziku na najbolji način. Miljenica je mnogih, i publike i slušalaca, jer je pesma koju Vasilija Radojčić izvodi, uvek rado slušana.

Urednik emisije "OD ZLATA JABUKA" — Dragana Marinković


* * *

Vasilija Radojčić je istinska zvezda, ali ne u onom smislu u kojem se to danas objašnjava. Ona je interpretator sjajne besmrtne srpske muzike.

Vasilija je skromna i uvek su veliki skromni, ali se bojim da zbog te skromnosti ostane nešto nedorečeno jer teško je govoriti o sebi u superlativu. Vasilija Radojčić je jedan svojevrstan fenomen koga je teško porediti sa bilo kim. Govorim kao čovek koji pripada ovoj naciji, ali i kao čovek koji je proveo radni vek u Radio Beogradu. Zamislite kako je to bilo pedesetih godina prošlog veka, kada je veliki Carevac, koji je bio strah i trepet, odabrao devojče koje se zvalo Vasilija Radojčić i dozvolio joj da peva vranjanske pesme, a bio je upravo poznat po tome što nikada nije dozvoljavao nikom ko je rođen npr. u Mladenovcu da peva bosansku pesmu. To je bio princip, a ona je na jedan univerzalan način pevala vranjansku pesmu, bez tih suvišnih trilera, kako ona kaže, bez te ornamentike koja prosto pokrije melodiju — ne možete da znate šta je melodija od svih tih silnih tonova. Ona je na jedan univerzalan način ovekovečila te pesme, tako da to govore i Vranjanci, a jako je teško da se dodvorite nekom čiju pesmu pevate, a ne pripadate tom etničkom sloju. Ona je cenjena svuda, ona je osoba koja je sa tim božanstvenim glasom toliko zadužila ovu naciju, da to prosto ne može numerički da se izrazi. To može da se izrazi samo jednim sjajnim divljenjem, jednim omažom, onim ljudskim, najtoplijim — drugačije nikako.

Ja zaista sve što mogu kao čovek da kažem jeste da takvoj jednoj osobi kao što je Vasilija Radojćić mogu da poželim samo da živi što duže i da moli Boga da joj čuva taj glas, da može da peva sve dok bude živa.

Bora Dugić

Tekst: CD 3 set — Zapisano u vremenu Vasilija Radojčić
Izdanje RTS PGP | 2008.
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Septembar 27, 2011, 12:45:01 am »

*

NIKAD NIJE ZAPEVALA U KAFANI

Naši iseljenici koji žive i rade u Njujorku iznajmili su za Dan Republike 1980. godine veliki restoran u tom gradu, jer im je goste dolazila jedna od najpoznatijih srpskih pevačica, Vasilija Radojčić. Karte su bile razgrabljene, stolovi danima unapred rezervisani, uoči koncerta pred ulazom u restoran okupila se masa tadašnjih Jugoslovena da dočekaju Vasiliju.

Nekoliko automobila sa muzičarima je pristiglo, ali ne i srpska zvezda. Obožavaoci su uzalud pogledom tražili visoku, kršnu Vasiliju koja je svojim glasom pomerala zidove, ali takve nije bilo među muzičarima i organizatorima koncerta. Nastala je uzbuna, mnogi su mislili da će nastup biti odložen, ali to se ipak nije dogodilo. Vasilija je stigla, međutim dogodilo se ono što joj se bezbroj puta događalo na koncertima širom Evrope.
  
Ja sam omalena žena, ali su moji obožavaoci slušajući moje pesme i gledajući fotografije u časopisima i na reklamnim plakatima uvek mislili da sam ogromna, sa grudima neke operske dive. Tako je bilo i u Njujorku, stigla sam sa muzičarima, nosila sam dva kofera, ali sam ljudima ličila na neku devojčicu. Niko me nije primetio. Održala sam koncert, mene i muzičare bukvalno su okitili dolarima, ali su na meni uštedeli, baš zbog mog gabarita — veli srpska estradna diva sećajući se svog nastupa preko okeana.
  
Za Vasiliju Radojčić kažu da je u Srbiji uvek bila pevačica iz senke, čiji albumi nisu na ceni, dok je u inostranstvu dizala publiku na noge. Odavno više ne gostuje preko granice, a retko se pojavljuje i na domaćim koncertima i u muzičkim TV emisijama.

Suprug Milan mi je umro pre šest godina, a čini mi se da je to bilo juče, još tugujem za njim... Povredile su me i kolege muzičari, estradnu penziju nisam dobila iako sam nekoliko puta podnosila zahtev. Kada je penzija izglasana, trebalo je da je prvi dobijemo Cune i ja. On je penziju dobio, mene su zaobišli iako važim za pevačicu koja ima najviše snimljenih pesama u fonoteci Radio Beograda. Nedavno sam za PGP RTS snimila 60 antologijskih pesama, obećali su da će mi objaviti trostruki album, a onda su desetak mojih pesama strpali u nekakav zajednički muzički projekat za koji još ne znam šta predstavlja. Kako da pevam kada mi se plače — sleže ramenima Vasilija.
  

CAREVA LJUBIMICA

A uspomene se nikad ne zaboravljaju.
  
Rođena sam 1936. u Kragujevcu, tamo sam završila osmogodišnju školu i gimnaziju, a onda upisala studije francuskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu. Počela sam da pevam u Kragujevcu, u omladinskom pozorištu, u svim predstavama u kojima sam nastupala morala sam i da pevam, jednostavno bi u pozorišni komad ubacivali moje pevanje, tako sam, verovali ili ne, pevala i u predstavi "Romeo i Julija" Vilijama Šekspira! Kada sam se zarad studiranja preselila u Beograd, jedan prijatelj me je odveo u KUD "Žikica Jovanović Španac". Lepo sam pevala, primili su me. Violinista Branko Belobrk, upoznao me je kasnije sa čuvenim violinistom Vlastimirom Pavlovićem Carevcem, koji se sa svojim orkestrom spremao za turneju po Makedoniji. Jedna pevačica je otkazala učešće, upala sam na njeno mesto iz čiste radoznalosti. Tako je počelo, čika Car, kako sam ga zvala, nije mi dozvolio posle toga da predahnem. Zbog svog glasa i dikcije postala sam mu ljubimica, često sam pevala po pet-šest pesama u restoranima gde je on svirao, dobijala honorar i presrećna odlazila kući. Zahvaljujući njemu i Đorđetu Karaklajiću pružena mi je šansa da 1958. godine snimim nekoliko izvornih narodnih pesama u Radio Beogradu. Od tada sam počela da učestvujem redovno u emisijama narodne muzike i snimam pesme za fonoteku. Ali, na ulazak u studio PGP RTS i snimanje prve singlice čekala sam pet godina. Prvu ploču sa dve udarne pesme "Poletela sojka ptica" i "Zelen bor" snimila sam 1961. godine. Tada sam konačno odlučila da ću biti pevačica, a ne profesor francuskog jezika, kako su to očekivali moja majka, očuh i sestra.
  
Interesantno je da je karijera Vasilije Radojčić išla nekim sasvim drugačijim tokom od karijere njenih estradnih koleginica. Vasilija je pevala stare vranjanske pesme na način da se ljudima dizala kosa na glavi, često i makedonske i bosanske. Nijedna zajednička turneja pevača po tadašnjoj velikoj Jugoslaviji ili Evropi nije mogla da prođe bez Vasilije. Radila je za Radio Beograd, a nikada je niko nije pozvao da peva neku svadbu ili ispraćaj u vojsku. U svojoj pedesetogošnjoj karijeri nikada nije pevala u kafani.

  
LJUBAV NA TURNEJI

Publika me je obožavala, dočekivala i ispraćala sa ovacijama, ali me ljudi nisu zvali da im pevam na tim njihovim veseljima. Valjda pesme koje sam pevala nisu bile za šatru i lupanje čaša. Možda su se i plašili da me pozovu jer su me u medijima uvek predstavljali kao damu, udatu ženu, dobru domaćicu i majku. Pevala sam i zabavne kompozicije sa orkestrom Aleksandra Nećaka, snimala za Radio Beograd.  

Jednoga dana Vasilija je srela ljubav svog života. Zaljubila se i udala za Milana Đorđevića, koji je u to vreme bio bubnjar u orkestru Dušana Radetića.
  
Sećam se da sam Milana prvi put ugledala kako izlazi iz kafane "Mornar" u centru Beograda. Bila sam s druge strane ulice, oči su mi se bukvalno zalepile za tog muškarca, a nisam znala ni ko je ni šta radi. Umalo se nisam srušila kada sam krenula sa orkestrom Dušana Radetića na turneju po Bugarskoj i tako saznala da je Milan član Duškovog benda. Milan i ja smo se spanđali na toj turneji i više se nismo razvajali. On je kasnije postao muzički urednik produkcije gramofonskih ploča Radio Beograda, a ja pevačica. Rodila sam mu ćerku Mirjanu koja je sada devojka — priča Vasilija a pogled kao da joj beži u prošlost u sećanja koja su ponekada stvarnija od života.
 
 I opet kaže, pevala bi, ali joj se plače. Drugačije bi možda sada zvučale pesme "Dimitrije, sine Mitre", "Na Uskrs sam se rodila, nane", "Aj veseli se, kućni domaćine", "Mito, bekrijo" ili "Ajde, Jano, kolo da igramo"... A Vasilija Radojčić danas živi od muževljeve penzije. Nikad nije mnogo zaradila iako je dobila Majstorsko pismo za životno delo u Nišu 2005. Tom prilikom je rekla: "Različito su me do sada nazivali — doajenom i prvakom, ali nikada majstorom".
  

BEZ NASLEDNIKA

Vasilija sleže ramenima i širi ruke kad god je pitaju da li joj je ćerka Mirjana naslednica, da li je nasledila njen raskošni glas, i kaže:
  
Mirjana izuzetno dobro peva, međutim ne pada joj na pamet da bude pevačica, završila je studuje psihologije i radi u svojoj struci. Ljudi su je često moljakali kada je bila mala: "Malena, hajde otpevaj nam nešto, sigurno želiš da naslediš mamu." Mojoj Mirjani se, znam, to smučilo, pa je krenula nekim svojim putem i dobro je što je tako.

  
IRSKE I BRAZILSKE PESME

Vasilija ne može da zaboravi detinjstvo i mladost u rodnom Kragujevcu, ali ni studentske dane u Beogradu, posebno one koje je provela kao član KUD "Žikica Jovanović Španac".
  
Čim bi mi se završilo predavanje na fakultetu, hitala bih u KUD da se družim sa vršnjacima, studentima. U "Špancu" nije bilo Beograđana, sve momci i devojke iz provincije, iz siromašnih porodica, pa smo često delili pogaču, mladi sir ili kajmak, a momci rakiju koja je stizala sa sela. Bilo mi je divno, posebno kada bi došao čika Carevac. Takvu bujnu sedu kosu i tako plave oči nikada više nisam videla kod nekog muškarca. Onim svojim dubokim glasom pričao nam je o muzici, dogodovštinama, svom zarobljeništvu u nacističkom logoru za vreme Drugog svetskog rata... Žao mi je što KUD danas imaju sve manje članova, što ni deca iz provincije ne neguju izvorne narodne pesme i folklor, radije pevaju nekakav turbo-folk i igraju irske, škotske, brazilske, ne znam više čije i kakve igre — priča Vasilija.ŽAL ZA ŠANSONOM

Vasilija Radojčić kaže da bi opet bila pevačica kada bi je vratili u prošlost i kada bi mogla da ponovo bira profesiju, ali da bi karijeru gradila malo drugačije.

Bila sam, bolje rečeno, još sam zaljubljena u francuski jezik. Potajno sam se nadala da ću snimati i francuske šansone, ali ništa od toga, muzički urednici bili su pod kontrolom komunističke vlasti koja nije dozvoljavala da narod truje ništa što dolazi sa Zapada. U Evropi su me čuli kako pevam šansone, zvali su me, ali sam tada već bila udata žena i majka, a plašila sam se i neizvesnosti. Kada se pojavio pokojni Dragan Stojnić i napravio pravi džumbus sa prepevima šansona, mogla sam i ja da se vinem u jugoslovensko i evropsko nebo šansona. Ali, nisam, ne znam, nije me to više interesovalo i priznajem, žalim za tim — veli Vasilija.
Vesti online
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: Septembar 27, 2011, 12:56:43 am »

*

NA USKRS SAM SE RODILA...

Kad se zapeva "Na Uskrs sam se rodila" svima je poznato da je taj ultimativni hit zapevala doajenka srpske izvorne muzike Vasilija Radojčić.

Iako je dugo nije bilo u medijima, diskografski je aktivna, pre nekoliko meseci je u izdanju PGP RTS-a objavila trostruki album svojih najvećih hitova. Ipak, naša sagovornica je ljuta na svog izdavača jer nisu želeli da utiču na marketing RTS-a da joj puste reklamu.

Čak sam htela da povučem ceo tiraž, jer mi ne treba, ali su mi rekli da to ne radim. Šta da radim? Da platim reklamu!? Ne pada mi na pamet da nekom platim, vremena se jesu promenila, neka snimaju mlađi, ne moram ja, nemam ništa protiv, ali opet, mora da se zna neki red. Do sada sam jedino gostovala na TV Novi Sad i "Kopernikusu" u emisiji kod Vesne Rivas. Album je trebalo da bude objavljen mnogo ranije — priseća se Vasilija Radojčić.

Šta mislite, koji je razlog? I u "Grandu" ima starijih pevača?

Sama sam kriva, to mi je familijarna osobina, kod mene je uvek bilo, što na um, to na drum, uvek sam govorila ono što mislim, nikom se nisam ulagivala. Kritičari i muzički stručnjaci su uvek znali kako pevam, a da li je publika ocenila da manje vredim, to ne znam.

Kako ćete obeležiti 40 godina na sceni?

Kako? Za koncert su potrebni sponzori, a ja ne umem da ih nađem, ne snalazim se, nemam menadžera koji bi to radio. Želela sam da pre nekoliko godina napravim oproštajni koncert, ali sam odustala od toga. Boli me što me ne zovu u emisije, čak ni onda kada treba da se prikaže prava, izvorna pesma, a kamoli sad za reklamu kompilacije. Pravo da vam kažem, ne pamtim kad sam negde bila, čak ni u ovim novogodišnjim "Grand" emisijama gde pevaju moje pesme. Možda Saša Popović ne želi da me čuje, otkud ja to znam? Ne verujem da je Brena u pitanju, moj muž je bio dobar prema njoj i ona prema meni. Ne volim da se namećem, možda je samo to u pitanju, ima mnogo pevača, teško je doći na red, a ja ne volim da se namećem, niti da se nudim. Ponekad kad me zovu, kao Erna Perić sa RTS-a, pitaju me "je l' možeš ti još da pevaš"? Maltene me pitaju da li sam živa!?

Od čega živite?

Od muževljeve penzije. Narod misli da imam mnogo, nemam, nisam mnogo zaradila, pevala sam na koncertima, ali nikada nisam na svadbama. Takva sam ko čovek, kad se nečem posvetim, to je iz srca i glave. I dan-danas kada pevam neku pesmu, tresem se od uzbuđenja — kaže Vasilija Radojčić i čestita čitaocima "Alo!" Vaskrs.


BEZ NACIONALNE PENZIJE Čuvena pevačica još nije dobila nacionalnu penziju, a, prema njenim rečima, već tri puta je podnosila dokumenta za istu.
Ako oni ne znaju ko je Vasilija Radojčić, šta onda imam da pričam? Nek me pozovu da im ispričam ko je ko od ovih koji su dobili i koji konkurišu za nacionalnu penziju — zaključuje ona.


Nada Grujić | 05.04.2010 | Alo!
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: Septembar 27, 2011, 01:52:35 am »

*
PREMINULA VASILIJA RADOJČIĆ

Istaknuta umetnica Vasilija Radojčić preminula je u Beogradu u 75. godini. Sahrana je u sredu na Novom groblju u Beogradu.

Vokalna solistkinja i istaknuta umetnica Vasilija Radojčić preminula je juče u Beogradu, u 75. godini.

Vasilija Radojčić rođena je u Kragujevcu 21. aprila 1936. godine. U rodnom gradu završila je i gimnaziju, a potom upisala studije francuskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Od 1958. bila je solista Radio Beograda, a od 1961. počinje da snima za PGP-RTB.

Kao dugogodišnji saradnik Radio-televizije Srbije snimila je veliki broj emisija i trajnih snimaka za zvučni arhiv RTS-a.

Mnoge pesme koje je izvodila tokom duge i bogate pevačke karijere postale su "evergrin" hitovi, koje rado slušaju različite generacije.

Komemoracija Vasiliji Radojčić biće održana u sredu, 28. septembra, u 10 sati u Maloj sali Doma Sindikata, a sahrana je istog dana, u 11.30 na Novom groblju u Beogradu.

ponedeljak, 26. sep 2011 | Radio-televizija Srbije
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: Oktobar 17, 2014, 12:54:27 am »

**

ZBOGOM OSTAJ MOJA LJUBAVI

Zbogom ostaj dragi
zbogom ostaj moja ljubavi
ne mogu te više voleti
ne mogu te više ljubiti

Ref
Mnoge sam noći same provela
mnoge sam noći tebe čekala
ti si uvek kasno kući dolazio
s drugima si noći provodio

Koliko sam noći,
koliko sam noći čekala
koliko sam suza prolila
još više sam tebe želela

Rastajmo se dragi,
rastajmo se moja ljubavi
ne može se tako voleti
ne može se tako živeti

Izbrisaće vreme
uspomene naše ljubavi
al zapamti dobro dragane
nekad ćeš se gorko kajati...

YouTube: Vasilija Radojčić — Zbogom ostaj moja ljubavi
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: