Olivera Marković (1925—2011) *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « POPULARNA MUZIKA « Izvođači [Ostali žanrovi popularne muzike] « Olivera Marković (1925—2011) *
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Olivera Marković (1925—2011) *  (Pročitano 27197 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Februar 05, 2011, 06:36:40 pm »

*
 
OLIVERA MARKOVIĆ

Početak — rođena je 3. maja 1925. u Beogradu. Otac Velizar bio je činovnik, majka Olga, od Đorđevića, domaćica.

Detinjstvo — volela je da se šali, i od batina se uvek spasavala nekom smešnom pričicom. Bila je nestašna, često uprljana od igre, ali najviše od svega volela je i umela da peva.

Verska opredeljenost — pravoslavna.

Nacionalnost — Srpkinja, ali ne baš tipična, u pozitivnom smislu. Jer, nije iz priče "nije srpski ćutati", naprotiv, nikada je niko (prijatelji se ne računaju) nije čuo da se žali, na bilo šta, a nije baš da nije imala razloga... Sunarodnici je, pre svega, doživljavaju kao najbolje iz slovenske rase — po duši, odnosu prema životu, lepoti, romansama, vrcavom duhu.

Obrazovanje — završila je čuvenu Drugu žensku gimnaziju, upisala studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu, i apsolvirala. U međuvremenu, prešla je na glumu i FDU, gde je 1952. i diplomirala u klasi profesora Mate Miloševića.

Karijera — odmah po završetku fakulteta, postala je član Beogradskog dramskog pozorišta, gde je ostala do 1965, kad prelazi u Narodno pozorište, u kojem igra sve do 1991. Često je gostovala i u Ateljeu 212 i Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Njeni vatreni obožavaoci, a ima ih u svim generacijama — od sedamnaest do sedamdeset sedam — pamte je po prvim, zaista briljantno odigranim rolama. Na primer, iz predstave "Mačka na usijanom limenom krovu".

Kada se 1957. proneo glas da će ona u crnom kombinezonu zaigrati na sceni BDP u "Mački", digla se prava uzbuna! Za pojedine drugove bila je to ideološka subverzija, te je drama posle prve probe jedva prikazana pred publikom. Komunisti su gradili svetliju budućnost, jednaku za sve, u kojoj nije bilo mesta za neke tamo priče o nekim tamo impotentnim muškarcima i skarednim ženama i ostalim dekandentnim odlikama trulog Zapada. U "Mački" je igrao i njen prvu suprug, Rade Marković, i to g. Brika...

Mnogi je se sećaji i iz "Pigamaliona", ali i po ulozi Živke u Nušićevoj "Gospođi ministarki". Jer, ona je rođena komičarka, a njena prirodna duhovitost činila je svaku repliku neponovljivom. Tu su i uloge Arkadine u "Galebu", pa Maše u "Tri sestre", i Grušenjke u "Braći Karamozivima". Igrala je i "Koštanu"...

Kad je zaigrala ledi Magbet u filmu "Sibirska ledi Magbet", i kada je to video i jedan od velikana iz Holivuda, hteo je da je vodi u filmsku Meku. Ali, nju to nije naročito zanimalo, imala je svoje pozorište i život u njemu. A da je nekada baš živela u pozorištu, ilustruje priča kako je nju i celu ekipu, čuveni Paolo Mađeli, doslovce "zatvorio" u Narodnom pozorištu, pola godine, dok su pripremali Goldonijeve "Ribarske svađe".

Tada je i poslednji zavidnik shvatio da je bog zaista bio milostiv prema njoj. Jer, ženi čije su glavne reference bile crna, sjajna kosa beo, porculanski ten, crne, kao ugarak oči, bujne grudi, a lepo je izgledala i s crnim brkovima... Pa čak i obučena u kućicu za presvlačenje na plaži...

Odigrala je više od šezdeset filmskih uloga, upravo snima "Civilni život", više od stotinu pozorišnih predstava, oko pedeset TV drama i serija, snimila je dvadesetak ploča, mnogi i danas kažu da peva kao slavuj (popularne mlade pevačice vole da im bude prateći vokal), gostovala je na svim kontinentima. Ali, nikada nije bila na žutim stranama, ni u trač rubrikama, pa bi se moglo reći da je biografija njenog prvog supruga i kolege mnogo bogatija - u privatnom delu.

Stranački angažman — na svu sreću, njena generacija je imala pune ruke posla, pa nije imala kad da se bavi politikom. Ne javno. Kako su se vremena menjala, mahom na gore, morala je i sama da konstatuje: "Vidite, leškarim kod kuće, čekam "Arsenik" i gledam TV. Možda i previše gledam. S jedne strane vodi me kroz događaje i svet, s druge strane me sve to što gledam čini depresivnom, pritiska me, kao i druge. Treba izdržati ove sumorne, sive i smutne godine. Ja sam svoje progurala i razmišljam kakva budućnost čeka mog sina Gorana Markovića, koji ovde ne snima jer nema novca, i mnoge mlade ljude, decu..." Ovako je pričala decembra 2001.)

Zanimljivosti — velika diva ju-filma i pozorišta, i sada voli posle ručka da popije čašu dobrog crnog vina. I da se šali, pa nije isključeno da prijateljima priređuje sjajne trenutke — sve onako ko da neće, iz svoje stare, udobne fotelje. Mnogi su je i mnogo voleli, mnoge nagrade je zasluženo dobila, a jedan od najlepših komplimenata stigao joj je od koleginice, takođe glumačke legende, Ružice Sokić:

"Nisam se trudila da imam uzore, jedino sam mnogo volela Oliveru Marković. Gledala sam je kad je bila na vrhuncu, bože šta je sve ta žena odigrala... Toliko divnih uloga. Samo kad se setim "Karoline Riječke"! Ne znate da li je bila lepša ili šarmantnija. Čudo jedno! Obožavala sam je. To što je ona odigrala, teško da će se nekom još desiti." Najlepše godine Olivera je proživela u drugom braku, s kolegom Dušanom Bulajićem, inače rođenim bratom režisera Veljka Bulajića.


Zorica Vulić | Forum teatar

Više » » »
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Februar 05, 2011, 06:36:59 pm »

*


D I S K O G R A F I J A


Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Februar 05, 2011, 06:37:42 pm »

**
OLIVERA MARKOVIĆ — TEKSTOPISAC


HRIZANTEME

Prvi susret naš, prvi dodir blag,
Hrizantema mir i tvoj nežni glas
Vrt je skrio taj, gde sam sama ja,
Gde u srcu još skrivam bol i jad.

Davno već svele tu
Hrizanteme su te
I bez njih svele su
Oči i suze sve?

Pust i tuđ je prag, davno nema vas,
Tužni miris tek hrizantema tih
Uvek seća me na taj nežni dah.
Na vrt što je tuđ, tako pust je sad.

Davno već svele tu
Hrizanteme su te
I bez njih svele su
Oči i suze sve.


PIJMO

Kad zalevaš cveće, lepše tad miriše,
Kad zavoli srce, čovek lepše diše.
Pijmo za drugarstvo i za ljubav večnu,
Za minulu prošlost i budućnost srećnu.

Kao što i trava pije kišne kapi,
Tako ljudsko srce za ljubavlju vapi
Pijmo za drugarstvo i za ljubav večnu,
Za minulu prošlost i budućnost srećnu.


ŠARABAN

Kad srce zadrhti i želja ovlada,
Tad ga videt moram i ljubiti ja.
Sve srce moje, sva moja blaga,
Njemu ću dati, njemu sad ja.

Ciganski tabor, čerga daleka.
Tamo sad dragi čeka me, čeka.
Požuri, momče, konje sad goni,
Nek lete brže, trojka nek zvoni.
Sve što sad imam tebi ću dati,
Da leti trojka, vreme da krati.

Kad srce zadrhti i želja ovlada,
Tad ga videt moram i ljubiti ja.
Sve srce moje, sva moja blaga,
Njemu ću dati, njemu sad ja.

Prozirnim šalom, mrznu se grudi,
A njih će dragi noćas da ljubi.
Mećava veje, lede se usta,
A njih će dragi noćas da ljubi.
Požuri, momče, konje sad goni,
Nek lete brže, trojka nek zvoni.


ZAŠTO TE TOLIKO VOLIM

Reci, slutiš li ti moju ljubav i bol?
Slutiš li da bezumno te volim?
Neću nikada, znaj, drugom da tebe dam.
Nemoj da odeš sad, ja te molim.

Ah, ne reci mi bar da je došao kraj,
Zašto patnju svom srcu ti želiš?
Čemu rastanak taj, čemu suza tih sjaj,
Kad ja znam da i ti mene voliš?


JA HOĆU DA VOLIM I DA PATIM

Kada srce zaželi da voli,
Želju njemu ispunite tad,
U životu ima puno boli,
Naš je život sreća ili pad.

Za trenutak jednog divnog sna
Bolno čezne moja duša sva,
Otkucajem svakim srce moli,
Jer hoće da ljubi i da voli.

Rekli su mi da su sve to laži
Nema sreće, zalud je ne traži,
Neću to da primim i da shvatim,
Jer hoću da volim i da patim.


Tekstovi pesama Olivere Marković preuzeti su iz knjige notnih zapisa Žarka Petrovića
Pesme koje večno žive
| tri stotine pesama | Prvo izdanje, 1987. godine

Za izdavača, gl. i odg. urednik Zoran ŽIVKOVIĆ | Redakcija i notografija: ODELJENJE NOTOGRAFIJE IO "NOTA"
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Februar 05, 2011, 06:38:30 pm »

*
OLIVERA MARKOVIĆ O PEDESET GODINA KARIJERE, POŠTOVANJU PUBLIKE, ULOGAMA


LEPOTA JE BILA PRETEŠKA

Danas bih birala mirniji život, intimniji, da nadoknadim ljubav koju nisam dala onima kojima sam morala. Doživela sam sreću da igram u podeli svog sina

Monografija posvećena Oliveri Marković, 13. laureatu nagrade Dobričin prsten (priređivač knjige je kritičar Feliks Pašić, izdavač SDUS, odgovorni urednik Danica Maksimović, predsednik SDUS-a), promovisana je u Beogradskom dramskom pozorištu, kući u kojoj je jedna od naših najvećih glumica odigrala verovatno najznačajniji deo svog repertoara. Na dve stotine strana, bogato ilustrovana fotografijama koje prate njen život od detinjstva, prvih pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga do današnjih dana, knjiga je i dokument o kulturnoj sceni dvadesetog veka i sjajnoj generaciji umetnika koja je karijeru počela krajem Drugog svetskog rata.

— Zbunjena sam i malo mi je nelagodno što sam na ovoj promociji čula toliko lepog o sebi, ali sam i zahvalna što su mi moje kolege ovom knjigom podigle spomenik još za života.

Monografija se poklapa i sa jednim značajnim datumom — 50 godina karijere. Ako biste danas birali, da li bi to bio isti put?

— Prvo, treba i sama da poverujem da već pedeset godina igram, i da već pola veka postoje neki ljudi koji dolaze u pozorište ili u bioskop da gledaju šta ja to radim. Meni je to vrlo važno, zato što sam uvek duboko poštovala i volela svoju publiku. Taj osećaj imam i sada, i danas sam spremna da bolesna ustanem iz kreveta i izađem na scenu.

Više od pola svog života dala sam pozorištu. Sve je teklo onako kako jedan glumac želi da proživi svoj glumački vek, bilo je mnogo srećnih i tužnih trenutaka. Ali, danas mi se čini da taj put nikada više ne bih izabrala i ponovila. Jednostavno zato što je čitava ta lepota koju sam doživela bila vrlo teška i naporna. Sada bih birala neki mirniji život, intimniji, samo moj, da nadoknadim ljubav koju zbog karijere nisam dala onima kojima sam morala i koji su zasluživali više.

U knjizi govorite o svom sinu, reditelju Goranu Markoviću, glumcima Radetu Markoviću i Dušanu Bulajiću, sa kojima ste bili u braku?

— Kad je Goran upisao režiju, nadala sam se da ću bar jednom igrati u nekom njegovom filmu. I to sam doživela. Sa Radetom sam odigrala veliki i značajan repertoar. Ali, na promociji ove knjige imala sam želju da pored Gorana i Radeta tu bude još neko, moj suprug Dušan Bulajić. Mislim da se od njegove smrti i od tog bola još nisam otrgla.NE POSTOJI KARIJERA OD RESTLOVA

Da li i danas smatrate da uloga "čini" glumca, a ne glumac ulogu?

— Ne, ja sam samo govorila da ne verujem u ono što Stanislavski tvrdi — da nema malih uloga, da ima samo malih glumaca. Znamo, međutim, da niko u svetu nije od restlova napravio karijeru. Glumac se postaje isključivo ulogom.

R. Radosavljević | 16.10.2001. | Glas javnosti
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Februar 05, 2011, 06:39:12 pm »

*
OLIVERA MARKOVIĆ

NE DAJ SE OLIVERA

Glumica Olivera Marković u teškom zdravstvenom stanju, gotovo je nepokretna i pod stalnom je negom dežurnog medicinskog osoblja

Glumica Olivera Marković (Đorđević) je u teškom zdravstvenom stanju, zbog čega nedavno nije mogla da prisustvuje premijeri filma "Turneja", koji je režirao njen sin Goran Marković.

Jedna od najboljih glumica u istoriji srpske kinematografije pre izvesnog vremena je izašla iz bolnice i trenutno se nalazi na kućnom lečenju, ali je gotovo nepokretna i pod stalnom je negom dežurnog medicinskog osoblja.
U izjavi za Press Oliverin sin Goran, inače reditelj srpskog kandidata za Oskara, kaže da se nada da će njegova majka, na radost brojnih fanova, biti bolje.

— Šta da vam kažem, i ja bih voleo da je moja majka bila na premijeri filma, ali je ona veoma, veoma bolesna i nije bila u stanju da dođe. Nisam za to da je trenutno neko zove jer ne znam ni šta bi mogla da kaže za medije. Hvala svima koji se interesuju za zdravlje moje majke i hvala svim njenim obožavaocima što se raspituju i brinu — rekao je za Press Goran Marković, nadajući se da će upravo ta briga pomoći slavnoj glumici da ojača.

Glumica Olivera Marković dugo je bila u braku sa kolegom Radetom Markovićem. Posle razvoda, udala se takođe za kolegu Dušana Bulajića, koji je umro 1995. godine. Olivera je jednom prilikom i sama priznala da smrt svog drugog supruga nikad nije uspela da preboli, a poslednjih nekoliko godina gotovo je nepokretna.


M. Stojković | Beograd, 12.11.2008. | PRESS online
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: Jul 02, 2011, 04:09:23 pm »

*

OLIVERA MARKOVIĆSačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #6 poslato: Jul 02, 2011, 04:32:46 pm »

*

PREMINULA OLIVERA MARKOVIĆ

Glumica Olivera Marković preminula u Beogradu, u 87. godini. Slavna umetnica, koja je ostvarila veliki broj uloga u teatru, na filmu i televiziji, ostaće upamćena i kao vrsna pevačica ruskih romansi i šlagera.

...Slavna umetnica rodila se u Beogradu 3. maja 1925. godine. Ljubav prema teatru pokazivala je u najranijem detinjstvu da bi za vreme okupacije, sa grupom vršnjaka-gimnazijalaca i studenata, počela da sprema predstave na Kolarčevom univerzitetu i u beogradskim stanovima.

Prvi film "U planinama Jugoslavije" snima već 1945. godine. Član je Omladinskog, pa Akademskog pozorišta, a 1948. postaje jedan od studenata prve generacije Pozorišne akademije, u klasi Mate Miloševića.

Sledeće godine postaje član Beogradskog dramskog pozorišta, u kojem igra i diplomsku predstavu, "Poslednji" Maksima Gorkog (1952). Posle kraćeg angažmana u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu, 1967. godine postaje član Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je ostvarila više od trideset značajnih uloga, počev od Darje u "Tihom Donu", preko Maše u Tolstojevom "Živom lešu", Agafje u Gogoljevoj "Ženidbi", Aleksandre u Anujevoj "Kolombi", Juliške u Nušićevom "Putu oko sveta", Libere u Goldonijevim "Ribarskim svađama", Arkadine u Čehovljevom "Galebu", Babe u "Gorskom vijencu", Gospođe Olge u istoimenom komadu Milutina Bojića, Gospođice Jece Đerman u "Kako zasmejati gospodara" Vide Ognjenović, Filamente i Madam Parnel u Molijerovim "Učenim ženama" i "Tartifu", do Brehtove Majke Hrabrosti, Nušićeve Živke ministarke i Stankovićeve Koštane.

U penziju je otišla 1989, a poslednju premijeru na matičnoj sceni igra 1998. godine (uloga Mame u Makdoninom komadu "Sakati Bili sa Inišmora"). Nagradu Narodnog pozorišta je dobila dva puta, za uloge Majka Hrabrost (1972) i Klara ("Leda", 1978). Najveće priznanje koje dodeljuje Nacionalni teatar, Plaketu, dobila je 1988. godine.

Olivera Marković je i na drugim teatarskim scenama širom bivše Jugoslavije ostvarila veliki broj uloga. Pored priznanja u matičnom Teatru, dobitnica je i Specijalne nagrade na Danima Komedije, Oktobarsku nagradu grada Beograda, Plakete "Mata Milošević" i "Dobrica Milutinović" te Dobričin prsten.

U impozantnom opusu od 63 snimljena filma, izdvajamo: "Sumnjivo lice", "Poslednji kolosek", "Vlak bez voznog reda", "Uzavreli grad", "Dr", "Kozara", "Put oko sveta", "Sibirska ledi Magbet" (režija Andžej Vajda), "Nacionalna klasa", "Petrijin venac", "Majstori, majstori", "Moj tata na određeno vreme", "Balkan ekspres", "Već viđeno", "Braća po materi", "Sabirni centar", "Urnebesna tragedija". Među filmskim nagradama ističu se Srebrna i dve Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli, te "Slavica" za ukupni doprinos razvoju filmske umetnosti.

Za televiziju je snimila 13 drama, 26 serija i više šou-programa, a ostvarila je i pedesetak uloga u radio-dramama. Najšira publika je pamti kao vrsnu, po mnogima najbolju pevačicu ruskih romansi i šlagera.

Olivera Marković je bila je udata za glumca Radeta Markovića, koji je preminuo u septembru 2010. godine. Njihov sin je poznati filmski i pozorišni reditelj Goran Marković.


subota, 02. jul 2011 | www.rts.rs
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: Jul 02, 2011, 11:52:23 pm »

*


"NEPONOVLJIVI ŠARM NAŠE SCENE" — OLIVERA MARKOVIĆ  ŠARABAN

Kad srce zadrhti i želja ovlada,
Tad ga videt moram i ljubiti ja.
Sve srce moje, sva moja blaga,
Njemu ću dati, njemu sad ja.

Ciganski tabor, čerga daleka.
Tamo sad dragi čeka me, čeka.
Požuri, momče, konje sad goni,
Nek lete brže, trojka nek zvoni.
Sve što sad imam tebi ću dati,
Da leti trojka, vreme da krati.

Kad srce zadrhti i želja ovlada,
Tad ga videt moram i ljubiti ja.
Sve srce moje, sva moja blaga,
Njemu ću dati, njemu sad ja.

Prozirnim šalom, mrznu se grudi,
A njih će dragi noćas da ljubi.
Mećava veje, lede se usta,
A njih će dragi noćas da ljubi.
Požuri, momče, konje sad goni,
Nek lete brže, trojka nek zvoni.

Olivera Marković & Sekstet "Skadarlija" — ŠarabanSačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #8 poslato: Jul 05, 2011, 09:37:59 pm »

.
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: