Ivana Pandurović (1932—2002)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « MUZIČKO STVARALAŠTVO I IZVOĐAŠTVO SRBA « Izvođači I « Ivana Pandurović (1932—2002)
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Ivana Pandurović (1932—2002)  (Pročitano 10120 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Februar 05, 2011, 06:32:11 pm »

**

LEGENDA NARODNE MUZIKE: IVANA PANDUROVIĆ

IVANA PANDUROVIĆ (1932—2002)

Početak karijere u duetu sa sestrom Ljiljanom.
Prvi solistički koncert u Americi.
Trajni snimci i za švajcarski radio.


Odrasla u porodici intelektualaca, potomaka slavnog Sime Pandurovića (brat od strica Ivaninog oca), muzički obrazovanih i talentovanih ljudi, Ivana se u ranoj mladosti susrela s muzikom. Majka, pored studija medicine učila je klavir i solo pevanje (ali na žalost nije imala podršku roditelja da krene sa solističkom karijerom, iako je bila izuzetno talentovana). Otac diplomirani pravnik, svirao je i violinu. Svojim trima kćerima Ljiljani, Ivani i Mileni, dali su punu podršku i slobodu u izboru zanimanja.

— Posle srednje muzičke škole "Mokranjac" završila sam dve godine geodezije i dve godine germanistike. Starija sestra Ljiljana, sa kojom sam veoma mlada, sa 17 godina počela da pevam u duetu, diplomirala je na Muzičkoj akademiji i kada je počela da se bavi pedagoškim radom, ja sam pevačku karijeru nastavila kao solista. I mlađa sestra Milena je učila solo pevanje, iako je završila građevinski fakultet. Sve smo uživale u muzici i naši roditelji sa nama. Danas i naša deca, takođe. Moja kći Jelena je diplomirala na opštem odseku na Muzičkoj akademiji, ali je završila i tri godine istorije umetnosti. U Ivaninom pevanju uživao je i njen muž, lekar, specijalista reumatolog. Uživali su obožavaoci širom naše bivše Jugoslavije, ali i drugih kontinenata. Nije onda ništa neobično što je svoj prvi solistički koncert ova vrsna pevačica imala u Americi, u San Pedru, među jugoslovenskim iseljenicima. "Zapivaj pismu ribaru stari" otvorila je ovaj koncert, a onda su se ređale druge dalmatinske pesme za koje je Ivana bila specijalista, ali i italijanske kancone, jer je i njih izuzetno lepo pevala.

— Sećam se da sam jednom na koncertu na Tašmajdanu otpevala "Arive-derči Roma" i da me je sačekao jedan Italijan i u znak zahvalnosti poklonio malu ikonu — priča Ivana.

Malo ko od domaćih pevača može da se pohvali tako velikim uvažavanjem inostranih medija. Ova izuzetno prijatna žena četiri godine zaredom 1968, 69, 70. i 71. godine snimila je za radio stanicu "Monte čeneri" u Luganu u Švajcarskoj sa njihovim orkestrom i dirigentom Mariom Rovianijem trajne snimke naših starogradskih pesama na srpskom, ali i italijanskih zabavnih, poput "Ave Marija" ili "Ljubavne priče" iz istoimenog američkog filma. Bila je gost i na njihovoj televiziji gde je, takođe nastupala pevajući zabavne pesme.

— Pevala sam narodne pesme sa orkestrom Vlastimira Carevca, koji je bio veoma strog i samo mi je rekao: "Ivanka, ja tebi nemam šta da kažem", zatim zabavne sa Ilijom Genićem, sada u zrelim godinama pevam starogradske pesme i romanse, jer mislim da njih i treba da pevaju stariji pevači — govori Ivana. — Bila sam specijalista za dalmatinsku pesmu, ali i za italijanske melodije. Moja sestra Ljiljana i ja smo šezdesetih godina snimile u dokumentarnom filmu "Minareti i portali" divne dalmatinske pesme, i taj film je u Veneciji na festivalu dobio prvu nagradu. Pesmu "Piši mi" pevala sam u filmu "Korak" Puriše Đorđevića...
Sa sestrom Ljiljanom nekada je pevala u duetu

Teško je izbrojati i setiti se svih koncerata i nastupa na kojima je bila Ivana Pandurović. Ipak, pevanje na Beverli Hilsu 1992. i 1993. godine ne može da se zaboravi, kao ni dve i po hiljade koncerata u dobrotvorne svrhe, ili onaj 1991. u porušenom Vukovaru, kada je bila u ekipi prvih umetnika koji su sa orkestrom Slobodana Bode Nikolića iz Radio Beograda otišli da bar malo učine lepšim život tamošnjim stanovnicima.

Pominje rado Ivana i poslednjih nekoliko godina profesionalnog rada.

— Na "Beogradskom proleću" 1992. godine sa kompozicijom Ilije Gavrilovića Džonija "Da l' me ljubiš reci sada" osvojila sam dve prve nagrade - publike i starih Beograđana. I pesme "Ružo moja mala" i "Kada me napuste svi" Dragana Bendekovića, isto na "Beogradskom proleću" 1993. i 1995. su takođe nagrađene.

Status istaknutog umetnika Ivana Pandurović zasluženo nosi. I kada kritikuje današnji "turbo folk" koji ne zna gde da ga svrsta, ona to radi iz najbolje namere, ne bi li se nešto učinilo na poboljšanju današnje muzike. Isto tako bez sujete kaže da i među novokomponovanim pesmama ima dobrih, da je čak neke uvrstila u svoj repertoar. To su, pre svih, pesme Harisa Džinovića "Ako posle dugih godina" "Zavoleh te ludo", ali i "Volela sam oči zelene", "Ne idi od mene zlato moje", kao i Tozovčeva "Oprosti što sam tvoju ljubav krao".


Lj. Vučković
SABOR

~

"Ivana Pandurović, rođena je 1932. godine u Svilajnacu. Iako je poznatija kao interpretatorka zabavnih melodija, sa Carevcem i njegovim orkestrom pevala je i narodne pesme, a među njima najčešće pesmu 'Oj Jelena, kćeri moja jedna'."

— Bez lažne skromnosti mislim da nisam dovoljno uspela ranije, da sam mogla više, ali nisam umela niti želela da se "laktam". Zato to sada želim da nadoknadim. Glas me još dobro drži i publika me hoće. I sve dok budu želeli da im pevam i da me slušaju, ja ću to činiti.

Poslednje muzičko izdanje Ivane Pandurović sa izvornim narodnim i starogradskim pesmama objavila je izdavačka kuća PGP RTS 2000. godine.


Fotografija 1: sa singla Pesme iz Srbije "Kad u jesen lišće žuti" — Jugoton EPY-3377 (duet Ivana Pandurović i Đorđe Masalović)
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: