Milan Timotić (1908—1988)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « MUZIČKO STVARALAŠTVO I IZVOĐAŠTVO SRBA « Izvođači I « Milan Timotić (1908—1988)
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Milan Timotić (1908—1988)  (Pročitano 20686 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Februar 05, 2011, 12:13:02 am »

**
MILAN D. TIMOTIĆ BATA  
(Banovo Polje, 1908 — Čikago, 13.11.1988)

Milan Timotić, za prijatelje Bata, rođen je 1908. godine u Banovom Polju, u Mačvi. Nakon završena četiri razreda gimnazije u Šapcu, odlazi u Beograd gde završаva prava i radi kao opštinski službenik.

U Beogradu je započeo uspešnu muzičku karijeru. Bio je stalni član Kraljevske opere. Negujući narodnu pesmu, muzička uprava Beogradske radio stanice uvela je novinu. Naime, pored poznatih radio pevača, narodnu pesmu su mogli interpretirati i naši najbolji operski pevači. U to vreme, Milan Timotić je bio jedan od najpopularnijih pevača sa prostora Kraljevine Jugoslavije. Zbog sličnosti interpretacije sa Mijatom Mijatovićem dobio je nadimak "Novi Mijat".

Rat je dočekao služeći vojni rok u Bijeljini. Za vreme rata radio je u Krušiku. Bio je oženjen sa Milenom Vuković. Nisu imali dece. Ilegalnim putem napustio je zauvek Srbiju. Jedno vreme je boravio u Salzburgu, potom u Beču. Na prvom solističkom koncertu arija i pesama pod protektoratom Branka Lazarevića, našeg poslanika, bečka publika i kritika oduševljeno su ga primili. "Publika se ponašala kao prilikom otkrivanja jednog novog tenorskog fenomena". Veliki bečki listovi najpohvalnijim rečima pisali su o Timotiću, upoređujući ga sa Ričardom Tauberom i Šmitom. Nakon uspešne karijere u Austriji, odlazi u Njujork da bi se potom trajno nastanio u Čikagu. U međuvremenu se razveo.

Godine 1959. upoznao je 25. godina mlađu pijanistkinju Joan Cornell. Venčali su se dve godine kasnije. Zajedno sa Džoen priređivao je brojne koncerte širom Amerike i uporedo je snimao za firmu gramofonskih ploča "Balkan". Zbog zdravstvenih problema sa srcem Milan i Džoen su tokom zimskih meseci boravili u Kaliforniji.
Milan kao dever kod Vesić Drage i Mladena
Bogatić, 1928. godine (iz privatnog foto-albuma)


Za zagrebački "Edison Bell", snimio je više ploča: "Služim cara", "Magla padnala", "Kad je bilo noću u ložnici", "Oj ti Mico, pevačico" uz pratnju kapele Paje Todorovića i harmonikaša i kompozitora Kostice Stanisavljevića.  

Imao je izuzetno bogat i raznovrstan repertoar, od popularne operske arije do narodne pesme. Na njegovom repertoaru nalazile su se, između ostalih, i pesme: "Kad mi pišeš mila mati", "Adio Mare", "Ne plači mala", "Moj se dragi na put sprema", "Ravno polje, žao mi je na te", "Ajde, s'lnce zajde", "Cigansko sam dete", Oprosti mi, mila mati", i "Opkladi se momče i devojče". Njegovo bogato muzičko stvaralaštvo još uvek je nedovoljno istaženo.

Preminuo je 13. novembra 1988. godine u Čikagu, u 81. godini života.


Angelina, 22.11.2007.
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Februar 05, 2011, 12:13:21 am »

**


PESME IZ MILANOVOG BOGATOG REPERTOARAOd 1929 — 1933 godine Milan Timotić snimio je sledeće pesme:

01. Kad je bilo noću u ložnici
02. Služim caru
03. Oprosti mi mila mati                                                          
04. Jednu noć samo                    
05. Magla padnala
06. Oj ti Mico pevačico
07. Kad mi pišeš mila mati
08. Cigansko sam dete
09. Ne plači mala
10. Uspavanka
11. Adio Mare
12. Kaži mome istine ti
13. Moj se dragi na put sprema
14. Uzeh džugum i mastrafu
15. Opkladi se momče i devojče
16. Lenče popovo
17. Senkina snaga
18. Trepću zvezdice male
19. Ajde sunce zađe
20. Čekaću te
21. Ravno polje, žao mi je na te


Gramofonske ploče snimile kompanije:
— Edison Bell
— Odeon


[postavljeno 22.11.2007]
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Februar 05, 2011, 12:13:38 am »

**

Milan D. Timotić Bata  
"Za moju i tvoju dušu"


SAMA SEDI I DUŠMANE KUNE

Aj, sama sedi, aman,
i dušmane kune:
Aj, bog ubio, aman,
ko nas rastavio.

Oj, koren grizo, aman,
s lista vodu pio!
Aj studen kamen, aman
pod pasom nosio.

Oj, studena mu aman,
srce u njedrima!
Aj, kamen bio, aman
ko ga je rodio.
Oj, u sinji se
kamen pretvorio.

RAVNO POLJE, ŽAO MI JE NA TE

Ravno polje,  
žao mi je na te;
što moj dragi
otide ni za te.

On je majko bekrija,
bekrija i delija.
On je majko sve!
On je majko bekrija,
bekrija i delija.
On je sve i sva!


Ja se za njim,  
jabukama bacam
a on na me
ni kamenom neće.
OJ TI MICO, PEVAČICO

Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Februar 05, 2011, 12:14:14 am »

**
IZ DNEVNE ŠTAMPE


MILAN D. TIMOTIĆ BATA

Bečka publika i kritika oduševljeno su primili
Timotića na njegovom prvom koncertu u Beču


~ ~ ~

MILAN D. TIMOTIĆ

G. Milan D. Timotić koji peva, u petak 27 februara u 20 časova, uz pratnju gitara. Toplota glasa koja se oseća u pesmama g. Timotića poznata je pretplatnicima Radio stanice. na programu od petka su sedam pesama: "Kad se setam", "Radna alma", "Pod Tuzlom se zeleni meraja", "Razbole se grivna", "Nema jada ko kad kiša pada", "Ovce čuva" i "Moj jarane".

G. Timotić, koji se da videti u veselim društvima, student je prava. Rođen je 1908 g. u Banovom Polju kod Šapca. U Beogradu, kao student živi dve godine, a za to kratko vreme uspeo je da stekne ime "novog Mijata Mijatovića".


27. februar 1931.

[postavljeno 16.05.2008]
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Februar 05, 2011, 12:14:34 am »

**
IZ DNEVNE ŠTAMPE


MILAN D. TIMOTIĆ BATA

Posle duge i teške bolesti ispustio je svoju plemenitu dušu u nedelju 13 novembra 1988 godine — Milan Timotić.

Milan je poznat srpskoj emigraciji kao Milanče, koji je ceo svoj život posvetio pesmi. Ako može za nekoga da se kaže: "Ko peva zlo ne misli", to je moglo sa sigurnošću, da se kaže za Milana. On je svoje misli, svoju ljubav prema Srpstvu izražavao kroz pesmu. Pevao je i uveseljavao ljude gde god je stigao, mogao i bio pozvan. Pevao je na mnogim priredbama, zabavama, banketima, koncertima i sedeljkama. Pevao je i bez nagrade, najčešće sa rečima: "Za tvoju i moju dušu".

Milan je živeo u Čikagu, gde se i oženio sa poznatom pianiskinjom Džoen.

Za sobom je ostavio ženu, rođake u Srbiji i mnogobrojne prijatelje.

Duši, dragog nam Milana, želimo rajsko naselje a njegovoj supruzi i mnogobrojnoj porodici, naše iskreno saučešće u velikom bolu.

Uređivački odbor
Glas Srbije
godina VIII broj 85
februar 1989


~ ~ ~
Milan Timotić ili "novi Mijat", ime koje je stekao već kao student.


Fotografija: Tamburitza 78[/size]

[postavljeno 06.11.2008]
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: Februar 05, 2011, 03:56:54 pm »

*

MILAN D. TIMOTIĆ BATA


...Postoje novi podaci u vezi osobe/pevača koji je pevao u "Maratoncima...". Njegovo ime je Milan Timotić, bio je advokat koji se izdržavao pevanjem i jedan od veoma popularnih i poznatih pevača onog doba.

Timotićeva sudbina bila je poprilično okrutna (ali i duboko vezana za uobičajene šablone onog doba): posle rata osuđen je kao "narodni neprijatelj" na smrt streljanjem, ali ju je ipak izbegao, nekako, osetivši povoljan moment, i skloni se u u Ameriku. Tu je i dalje ponešto pevao, mahom za krugove naše emigracije, ali ovaj deo njegove karijere je potpuno nerazjašnjen (nema zasada podataka da li je tamo, recimo, snimio neku ploču).

Umro je krajem sedamdesetih godina, i nikada se više nije vratio u zemlju. Nije dakle misteriozno nestao, već veoma "uobičajeno".

Pre rata snimio je pregršt ploča koje su označavale crossover od narodne muzike ka popularnim pesmama i šansonama/romansama. Od ovih izvođenja treba izdvojiti: "Adio Mare" (koju je komponovao jedan advokat iz Novog Sada još 1909., a ne kako se to pogrešno navodi Vlaho Paljetak), "Kad trepću zvezdice male", "Kad mi pišeš mila mati"... Nije zasada poznato da li je pesma koja je zabeležena u filmu "Svi vi (I vi?) što maštate o sreći" snimljena i za gramofonsku ploču (iako je poznato da je Timotić pred rat potpisao ugovor za "Columbia" izdavačku kuću, a dotle snimao za zagrebački Edison Bell Penkala). Osim toga, u ranijem perodu, a osim romansi i šlagera poznato je da je snimio još i neke pesme koje ga čvrto vezuju za narodni repertoar: "Maglata padnala" (pesma je sa Kosova, ako sam dobro protumačio) i "Oj ti mico pevačico" (iz koje se danas najčešće sećamo stiha — Cajka, Cajka iz Novoga Sada). I pored uspeha i nesumnjivih kvaliteta Timotić je živeo veoma bedno, jedva krpeći kraj s krajem, što je pronađeno u jednom sačuvanom pismu rodbini.

Jedno davno poređenje ovog pevača sa Mijatom Mijatovićem nije toliko nesuvislo: pre rata su ga i zvali "Mali Mijat" ili "Novi Mijat" (Mijatović je umro 1937. godine).

Može se slobodno reći da je Timotić, u neku ruku, bio za Beograd ono što je Paljetak bio u Hrvatskoj i za Zagreb/Split/Dubrovnik u isto doba, a posebno posle Mijatovićeve smrti.

Neko je spominjao da je traka sačuvana u "Maratoncima..." jedino što je ostalo od "Nedovršene simfonije jednog grada", što nikako nije tačno. Film je sačuvan u celosti, i nadamo se da će neko, iz Kinoteke, imati dovoljno sluha i na novom montažnom stolu dobijenom kao donacija japanske vlade uspeti da digitalizuje i učini svima dostupnima ovaj neobični i veoma vredan, eksperimentalni film talentovanog režisera Maksa Kalmića.


Deo teksta preuzet sa interneta
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: