Angelina
|
 |
« poslato: Februar 05, 2011, 01:58:54 am » |
|
*
S A D R Ž A J
Srpska se truba s Kosova čuje Sedi moma na visoko Stanika mi bolna Sabazorski vetrovi Simbil cveće * Sedenća Stara varoš Sedam sati udara Srce mi boluje Sinđirići zveče Slavej pile, ne poj rano Slavuj pile, ne budi mi gospodara Svunoć mi slavuj prepeva Set' se draga tih prošlih vremena * Sama sedi i dušmane kune * Svu noć odim * Sinoćke te videh, lele, Zone * Soko mi leti visoko Stojna moma * Stojna moma brazdu kopa Sedi Mara na kamen studencu (Maro, Maro, od bisera grano) * Sve livada nigde 'lada nema / Tri livade Sedlaj konja, Rado Sastale se tri devojke Sitan kamen Samo ti se čudim, Cveto Svani zoro Stojane, sine Sadila moma lojze Spava moma... Svu noć sedim na kapiju Smilj' Smiljana, smilj' po gori brala Smilj Smiljana Sejdefu majka buđaše * Sadila Milena lojze Sazdade se crni oblak
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #1 poslato: Februar 05, 2011, 01:59:25 am » |
|
* SRPSKA SE TRUBA S KOSOVA ČUJE Srpska se truba s Kosova čuje, Srbina svakog da obraduje. Trubite braćo, silnije, bolje, opet je srpsko Kosovo Polje. Srpski junaci, sunce vam sinu, osvetiste se vi dušmaninu. Osvetili ste Cara Lazara, sve Jugoviće, Bogdana stara. Ivana, Milana, Miloša lava, Srpstvo im kliče hvala i slava. Banović Strahinju, Kraljević Marka, sve nas je srpska rodila majka. YouTube: Radiša Urošević — Srpska se truba s Kosova čuje
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #2 poslato: April 15, 2011, 04:29:07 pm » |
|
* SRCE MI BOLUJE 1Peć / devojačka pesma Zapisao: Aco DogandžićSrce mi boluje, srce mi boluje, 2x a ne znam što mu je. 2x Da li od meraka, da li od meraka, 2x ili od sevdaha? 2x Da li žališ, momo, da li žališ, momo, svoje devovanje, svoje devovanje, ludo agovanje? Pusta mladost, momo, pusta mladost, momo, pusto devovanje, pusto devovanje, ludo agovanje. Mladost brzo dođe, mladost brzo dođe, 2x starost teško prođe! 2x Ljubavna pesma sa motivom žalosti za mladošću. 1 CD Mara Đorđević — Pesme sa Kosova i Metohije | Izdanje RTS PGP | 2000.YouTube: Mara Đorđević — Srce mi boluje YouTube: Merima Njegomir — Srce mi boluje
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #4 poslato: April 15, 2011, 04:37:17 pm » |
|
** SABAZORSKI VETROVI 1Aj, zadunuše sabazorski vetrovi, Aj, otvoriše na đul bašti kapiju, Aj, i razviše u đul bašti ružicu, Aj, pod njom sedi isprošena devojka. 1 CD Teofilovići — Sabazorski vetrovi / Snimano, 14. maj, 2001. godine, Banski Dvor — Banja LukaYouTube: Jordan Nikolić — Aj, zadunuše sabazorski vetrovi
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #5 poslato: Maj 26, 2011, 03:37:58 pm » |
|
** SIMBIL CVEĆE 1Simbil cveće, more, simbil cveće mavi i zeleno, mavi i zeleno Moje srce, lele, moje srce jadno i čemerno, jadno i čemerno Merak imam, more, merak imam na prvu kojšiku, na prvu kojšiku. Ama mi gu, lele, ama mi gu drugar zaprosija, drugar zaprosija. Pa me vika, more, pa me vika dever da mu bidnem, dever da mu bidnem. Da l' da idem, lele, da l' da idem da li da ne idem, ili da ne idem? Će da idem, more, će da idem makar da ne dođem, makar da ne dođem. 1 Antologija srpske narodne muzike | Pesme sa Kosova i Metohija | Sakupio i priredio Ljubiša PavkovićYouTube: Jordan Nikolić — Simbil cveće YouTube: Dara Ružić — Simbil cveće
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #6 poslato: Maj 26, 2011, 03:38:55 pm » |
|
* SEDENĆA Sedenća se klade, Mama me ne pušta: "Sedi, sedi čere, Sedi, te večere." "Neću, neću, nane, Mojto libe došlo. Mojto libe došlo, Kod ognjište stoji. Kod ognjište stoji, S' krivak se potprelo. Uspa mama tatu, Odo' na sedenću. YouTube: Snežana Spasić — Sedenća se klade
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #7 poslato: Jun 15, 2011, 11:46:40 pm » |
|
* SOKO MI LETI VISOKO 1Soko mi leti visoko, more, devojko Dođi mi, dođi, devojko, more, lepojko, U moju baštu zelenu, more, zelenu, Pod moju ružu mirisnu, more, mirisnu, Sitan sam biser rasula, more, rasula, Odi ga sa mnom kupiti, a ja ću tebe ljubiti. 1 CD Teofilovići "Sabazorski vetrovi" Snimano, 14. maj, 2001. godine, Banski Dvor — Banja LukaYouTube: Jovan Milošević — Soko mi leti visokoYouTube: Miodrag Popović — Soko mi leti visoko
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #8 poslato: Jun 16, 2011, 12:37:46 am » |
|
* SEDAM SATI UDARA Sedam sati udara, Beograd se otvara. Otvara ga Karađorđe u njega da dođe. Karađorđe na čelo, a za njim sve vojvode a za njim sve vojvode, stupaju Beograde! Ustaj majko Srbijo i velika Rusijo Pozdrav'te mi pesmama srpskog vožda Đorđija! YouTube: Svetlana Stević — Sedam sati udara YouTube: Etno grupa "Trag" — Sedam sati udara
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #9 poslato: Jun 16, 2011, 12:39:20 am » |
|
**
SEDI MOMA NA VISOKO ljubavna pesma / Srbija
Sedi moma na visoko, na visoko, na široko, svilu prede, gajtan šara, s gajtanom se razgovara:
— Kad bi' znala, moj gajtane, da će tebe star nositi, likom bi' te opletala, koprivama prepletala.
Kad bi' znala, moj gajtane, da će tebe mlad nositi, svilom bi' te uvijala, biserom te okitila!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #10 poslato: Jun 16, 2011, 12:44:03 am » |
|
** STOJNA MOMA 1KosovoStojna moma vodu vadi, dade, Stojna moma vodu vadi. Vodu vadi, cveće sadi, dade Vodu vadi, cveće sadi. Cveće sadi, struk bosiljak, dade, Cveće sadi, struk bosiljak. Da zakiti svog dragana, dade, Da zakiti svog dragana. Svog dragana, svog dilbera, dade, Svog dragana, svog dilbera. 1 Đorđe Karaklajić | RAZGRANALA GRANA JORGOVANA | Nota 1991 KnjaževacYouTube: Vasilija Radojčić — Stojna moma vodu vadi
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #11 poslato: Jul 15, 2011, 09:23:17 pm » |
|
* STOJNA MOMA BRAZDU KOPA 1Kopačka, selo Gračanica, KosovoStojna moma brazdu kopa, Brazdu kopa, vodu vadi, Vodu vadi, cveće sadi. Gde kopala, tu zaspala, Zasadila struk bosiljak. Struk bosiljak uvenuće, Stojna moma nikad neće. (Stojna moma brazdu kopa, dado, Stojna moma brazdu kopa.) STOJNA MOMA BRAZDU KOPA Stojna moma brazdu kopa, dado, Stojna moma brazdu kopa. Brazdu kopa, vodu vadi, dado, Brazdu kopa, vodu vadi. Vodu vadi, cveće sadi, dado Vodu vadi, cveće sadi. 'De vadila, tu j' zaspala, dado. 'De vadila, tu j' zaspala. Od dol' ide ludo mlado, dado, Od dol' ide ludo mlado. Ludo mlado, neženjeno, dado, Ludo mlado, neženjeno. Uze ludo da gu ljubi, dado, Uze ludo da gu ljubi. Stani Stojno, stani momo, dado, Stani Stojno, stani momo. Razbudi se Stojna moma, dado, Razbudi se Stojna moma. 1 Projekat "Rastko"YouTube: Nemanja Guzijan — Stojna moma brazdu kopa YouTube: Kulin ban — Stojna moma brazdu kopaSvetlana Spajić & Minja Nikolić — Stojna moma brazdu kopa
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #12 poslato: Decembar 16, 2011, 12:23:56 am » |
|
* SLAVEJ PILE, NE POJ RANO* Svatovska-ljubavna pesma / stari NišSlavej pile, ne poj rano, ne budi mi gospodara, sama sam ga uspavala, sama ću ga probuditi; otićiću u az bašču, otkinuću struk bosiljka, milovaću po obrazu! SLAVUJ PILE, NE POJ RANO Slavuj pile, ne poj rano, ne budi mi gospodara! Sama sam ga uspavala, sama ću ga probuditi; otićiću u đul baštu, uzabraću struk bosiljka šinuću ga po obrazu: "Ustaj ago, ustaj drago!" I on će se probuditi. YouTube: Dušica Bilkić — Slavuj pile YouTube: Brankica Vasić — Slavuj pile
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #13 poslato: Decembar 16, 2011, 01:10:53 am » |
|
* SVE LIVADA, NIGDE 'LADA NEMA TRI LIVADESve livada, sve livada nigde 'lada nema. Samo jedna, samo jedna ruža kalemljena. Ispod ruže, ispod ruže zaspala devojka. Ja je budim, ja je budim među oči ljubim. Ustaj rano, ustaj rano, svanulo je davno. Ustaj rano, ustaj rano, svanulo je davno. YouTube: "Sve livada nigde 'lada nema" u izvođenju Radmile Dimić YouTube: Dragoslav Mihajlović Kanarinac — Tri livadeYouTube: Braća Bajić — Tri livade
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #14 poslato: Decembar 16, 2011, 04:54:24 am » |
|
**
SVUNOĆ MI SLAVUJ PREPEVA svadbena pesma / Mačva
Svunoć mi slavuj prepeva, iz sna mi Jova probudi: Ustani, lepi Jovane, tvoja se ljuba udaje, i tebe zovu na svadbu. Ako joj nećeš na svadbu, a ti joj pošlji darove, darove i čestitanje! — Neka je, nek se udaje. Muškoga čeda nemala; koliko leba pojela, toliko jada izela: koliko vode popila, toliko suza prolila!
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #15 poslato: Januar 11, 2012, 01:48:37 am » |
|
** SVU NOĆ ODIM Svu noć odim, nanole, Svu noć odim, nanice, Svu noć odim, ništa ne naodim 2x Kad na zoru, nanole, Kad na zoru, nanice, Kad na zoru devojče ukrado' 2x Ukrado ga, nanole, Ukrado ga, nanice, Ukrado ga iz majkine čerge 2x Povedo ga, nanole, Povedo ga, nanice, Povedo ga u goru zelenu 2x Vezah konja, nanole, Vezah konja, nanice, Vezah konja za granu zelenu 2x Pa ja zaspa, nanole, Pa ja zaspa, nanice, Probudi se, nigde nikoj nema 2x YouTube: Staniša Stošić — Svu noć odim
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #16 poslato: Januar 19, 2012, 09:34:54 pm » |
|
** SINOĆKE TE VIDEH, LELE, ZONE 1Sinoćke te videh, lele, Zone, Da se se promenjuvaš, Oj, lele, Zone, Zone Zamfirovo. Gde se premenjuvaš, lele, Zone, U tvoja gradina, Oj, lele, Zone, Zone Zamfirovo. Gde se premenjuvaš, lele, Zone, U svilena riza, Oj, lele, Zone, Zone Zamfirovo. U svilena riza, lele, Zone, U čiček anterija, Oj, lele, Zone, Zone Zamfirovo. 1 Ivo Cenerić: NARODNE PESME iz istočne i južne Srbije | Beograd, 1974.YouTube: Jovan Milošević — Sinoćke te videh, lele, Zone YouTube: Čeda Marković — Sinoć ke te vidoh, lele, Zone
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #17 poslato: Januar 19, 2012, 09:54:12 pm » |
|
**
SINĐIRIĆI ZVEČE1
Sinđirići zveče, ta vala, zveče, ta bila, zveče; zveče, vala, zveče, bila, zveče ja, a, a, ju, ju, ijuju!
Meni Anđu daju, ta vala, daju, ta bila, daju; daju vala, daju bila, daju ja, a, a, ju, ju, ijuju!
A ja Anđu neću, ta vala, neću, ta bila, neću; neću, vala, neću bila, neću, ja a, a, ju, ju, ijuju!
Već ja Petru 'oću, ta vala, 'oću, ta bila, 'oću; 'oću, vala, 'oću, bila, 'oću, ja, a, a, ju, ju, ijuju!
1 Iz pozorišnog komada Janka Veselinovića: "Đido", slika iz seoskog života u pet činova s pevanjem
YouTube: Braća Bajić — Sinđirići zveče
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #18 poslato: Januar 20, 2012, 02:08:58 am » |
|
** SAMA SEDI I DUŠMANE KUNE Aj, sama sedi, aman, i dušmane kune: Aj, bog ubio, aman, ko nas rastavio. Oj, koren grizo, aman, s lista vodu pio! Aj studen kamen, aman pod pasom nosio. Oj, studena mu aman, srce u njedrima! Aj, kamen bio, aman ko ga je rodio. Oj, u sinji se kamen pretvorio.  Milan D. Timotić Bata — Sama sedi i dušmane kune
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #19 poslato: Januar 20, 2012, 10:19:17 am » |
|
** SET' SE DRAGA TIH PROŠLIH VREMENA narodna / MačvaSet' se draga tih prošlih vremena Ja još momak a ti tuđa žena Ti si meni tri poljupca dala To je tvoja devojačka šala 
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #20 poslato: Januar 20, 2012, 11:03:31 am » |
|
** SMILJANA I VIJENAC 1svečarska pesma str. 81. / pesma br. 128.Smilj Smiljana pokraj vode brala, nabrala je nedra i rukave, izvila je tri zelena venca; jednoga je sebi ostavila, drugi svojoj drugarici dala, a treći je niz vodu pustila, pa je njemu tijo besedila: "Plovi, plovi, moj zeleni venče! Te doplovi do Đurđeva dvora, pa zapitaj Đurđevu majčicu: oćeš, majko, oženiti Đurđa? Ne ženi ga mladom udovicom, već ga ženi lepotom devojkom." SMILJ SMILJANA POKRAJ VODE BRALA 2Smilj Smiljana pokraj vode brala, Nabrala je nedra i rukave; Izvila je tri zelena venca. Jednoga je sebi ostavila. Drugi svojoj drugarici dala, A treći je niz vodu pustila, Pa je njemu tijo besedila, Plovi, plovi, moj zeleni venče! Te doplovi do Đurđeva dvora, Pa zapitaj Đurđevu majčicu: Oćeš, majko, oženiti Đurđa? Ne ženi ga mladom udovicom, Već ga ženi lepotom devojkom. MARA DEVOJKA... 3Mara devojka tri venca plela, Tri venca plela, sva tri je klela. Prvi je venac sebi zadržala, Drugi je venac drugarici dala, Treći je venac niz vodu pustila. Ej, pa je vencu tiho govorila: Plovi mi plovi, moj zeleni venče, Ej, kad doploviš do Jovina dvora, Ej, ti zapitaj Jovanovu majku, Ej, dal' se, majko, Jovo oženio? SMILJ SMILJANA 4 Smilj Smiljana pokraj vode brala. Nabrala je nedra i rukave, izvila je i zeleni venac. Zelen venac niz vodu puštala: — Plovi, venče, plovi, plovi, moj zeleni venče, do Jovina dvora, pa zapitaj Jovanovu majku 'oće l' Jova oženiti? TRI VENCA PLELA DEVOJANA JELA 5Tri venca plela devojana Jela Sva tri su zelena. Prvi je venac sebi zadržala, Drugi je venac, lale, drugarici dala. Treći je venac u vodu spuštala. Ej, pa je njemu, lane, tijo govorila: Plovi mi plovi, moj zeleni venče, Ej, pa otplovi lane do Jovini dvora. 1Vuk Stef. Karadžić, Narodne srpske pjesme. Knjiga 1: u kojoj su različne ženske pjesme u Lipisci u štampariji Brejtkopfa i Ertla 1824. 2 Kornelije Stanković — Sabrana dela / knjiga 2 | Glvni urednik: Danica Petrović | Beograd — Novi sad 2007. [Srpske narodne pesme, posvećene knezu Danilu I Crnogorskom (1858), str. 49] 3 NARODNA PEVANKA | Sastavio Vlad. R. Đorđević | Štamparija i litografija "Narodna Samouprava" | Beograd, 1926 4 Po pevanju Jordana Nikolića 5 Po pevanju Ane Grujićpesme svečarske pevaju o verskim praznicima ili krsnom imenu i obredima YouTube: Jordan Nikolić — Smilj Smiljana pokraj vode bralaYouTube: Duet Milošević — Aleksić Mara devojka tri venca plela uz pratnju NO Žarka Milanovića YouTube: Krsta Petrović — Mara devojka...YouTube: Ana Grujić — Tri venca plela devojana Jela
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #21 poslato: Februar 14, 2012, 04:12:35 pm » |
|
** SMILJ, SMILJANA SMILJ' PO GORI BRALA Sedeljačka pesma Zapis: Miodrag Vasiljević Smilj' Smiljana, smilj po gori brala, more, jasna sedeljko, oj!Smilj' Smiljana, smilj' po gori brala, smilje bere, pa je zalutala, nalutala u gorici vojsku i pred vojskom Sibinjanin Janka. Smilja Janka bogom bratimila: "Bogom, brate, Sibinjanin Janko, izvedi me iz gore zelene i odvedi do vode studene." To je Janko za boga primio, izvede je iz gore zelene, odvede je do vode studene. Smilja savi skute i rukave, pa se napi studene vodice. Tad govori Sibinjanin Janko: "Kučko, Smiljo, voda te odnela, kad si znala da si tako lepa zašto si me bogom bratimila? Tu je Janko kletvu pogazio, Smiljanino lice poljubio. Kune Janka Smiljana devojka: "Pasji sine, prokleto koleno, pasji sine, Sibinjanin Janko, ti si svoju veru pogazio, ne došao zdravo sa Kosova, ubile te moje ljute kletve!" YouTube: Duet Živka Milošević & Lela Aleksić — Smilj, Smiljana, po goricu bralaNapomena: prvi stihovi pesme koju pevaju Ž. Milošević i L. Aleksić kao da su pozajmljeni dok je ostali deo pesme koju je Vasiljević zapisao drugačiji
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #22 poslato: Mart 18, 2012, 02:24:54 am » |
|
* SEDLAJ KONJA, RADO Sedlaj konja, Rado sedlaj konja, bela Rado ajde da begamo Svezah konja, Rado svezah konja, bela Rado za jelovu granu Kad u jutro, Rado kad u jutro, bela Rado mog konjića nema Poćićemo, Rado poćićemo, bela Rado bez konjića moga YouTube: Aleksandar Stojić — Sedlaj konja, Rado
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #23 poslato: April 21, 2012, 08:36:04 am » |
|
* SASTALE SE TRI DEVOJKE Sastale se tri devojke na ovoj dugoj noći na ovoj tihoj noći, jesenjoj. Sastale pa govore na ovoj dugoj noći na ovoj tihoj noći, jesenjoj. Šta bi koja naj volela na ovoj dugoj noći, na ovoj tihoj noći, jesenjoj. Jedna voli suho zlato na ovoj dugoj noći na ovoj tihoj noći, jesenjoj. Druga voli čisto srebro na ovoj dugoj noći, na ovoj tihoj noći, jesenjoj. Treća voli ime dragog na ovoj dugoj noći, na ovoj tihoj noći, jesenjoj. YouTube: Dušica Bilkić — Sastale se tri devojke
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Angelina
|
 |
« Odgovor #24 poslato: Jun 26, 2012, 10:21:55 pm » |
|
** SITAN KAMEN 1Zapis po kazivanju Živojina Stošića...Sitan kamen do kamena, Zelen zdravac do kolena, Pratiše me da ga berem, Za d'n nabra do tri struka, Za nedelju cela kitka. Sama kitka progovara: Ne me dajte na neveste, Već me dajte na devojke. Meveste me grubo nosiv V'z d'n na glavicu, A uveče pod glavicu. Devojke me bolje nosiv, Cel d'n na glavicu, A navečer u čašicu, U čašicu, u vodicu. 1 Kitka ti padna, Deno, zbirku pesama sakupio, zapisao i priredio Stojadin Dine Paunović | Izdavač: Narodni univerzitet Vranje, 1998.YouTube: Nestor Gabrić — Sitan kamen do kamena II verzija
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|