Kako je nastala pesma "Sve smo mogli mi"
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « MUZIČKA ČITAONICA « Svaka pesma ima priču [poreklo pesme] « Kako je nastala pesma "Sve smo mogli mi"
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Kako je nastala pesma "Sve smo mogli mi"  (Pročitano 9230 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Maj 05, 2016, 11:27:44 pm »

*

KAKO JE NASTALA PJESMA "SVE SMO MOGLI MI"


Tekst pjesme "Sve smo mogli mi" napisao je sarajevski književnik Valerijan Žujo. Muziku Žarko Šipka, još jedan od talentovanih ljudi iz muzičkog Sarajeva sedamdesetih koji je poginuo prvih mjeseci rata u Sarajevu, juna 1992.

Kada je prije nekoliko godina dobio Šestoaprilsku nagradu Sarajeva, Valerijan Žujo je u intervjuu za portal Klix govorio, između ostalog, i o nastanku muzike i teksta. Evo te ispovijesti:

Ko očekuje romantičnu ispovijest, prevario se. Meni je, početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Duško Trifunović povjerio da čitam po zadatku i onda na temelju pročitanog i naših razgovora, napišem scenario za emisiju "Na ti". Konačan oblik emisiji, davao je uvijek sam Duško. Tada sam upoznao puno sarajevskih muzičara na početku njihovih karijera. Jednog dana, silazili smo niz Džidžikovac, moj drug i kum pokojni Žarko Šipka i ja. Uz Džidžikovac je, s gitarom u "futroli", išla Jadranka Stojaković. Nakon standardnih rečenica, Jaca je kazala da joj je neophodna B pjesma za singl-ploču koju priprema. Žarko je upitao, kada joj pjesma treba…Sutra, veli Jaca. Na to Žarko, otprve:

― Imam pjesmu za tebe.

Meni je bilo drago što je Jacin problem riješen... Tek kasnije, kod Žarka, shvatio sam da je to, zapravo moj problem. Odsvirao mi je dopadljivu melodiju, donio papira i pisaljku i kazao:

― Čovječe, piši, nema se vremena.

Uzalud sam ja govorio, da se to tako ne radi, da treba čitati poeziju i tražiti prave stihove za muziku... "otkrivati muziku u poeziji" i sve tako, opća mjesta i fraze… On je stalno svirao istu melodiju i pjevao la-la-la-la… na-na-na-na. Na kraju sam ja počeo jedan mučan i nelogičan posao, naime graditi kuću od krova… Istina glavnina zadatka je obavljena, postojala je muzika… Samo, valjalo je nešto na te note i pjevati. Nakon dva-tri sata gnjavaže i dva-tri decilitra loze, ja sam konačno proradio i na papir nabacio takozvane "tarabe", crtice i zareze, koji su označavali slogove i akcente. Još ne bijaše niti jedne jedine riječi, a kamoli priče. Znali smo samo da to treba biti lirska i nostalgična pjesma, primjereno Jadranki i primjereno već napisanoj muzici. Žarkova sestra Branislava, gotovo lebdeći, donosila je tekućinu i ostalu "logistiku"...

U neko doba, pjesma je bila dovršena. Prvi jednostavni i najbolji aranžman, napisao je pokojni Bodo Kovačević. Jaca je snimila svoj singl, ostalo se zna. Potpuno mimo naših prognoza, pjesma se održala. Vidio sam na njebu, da ima puno izdanja i interpretacija. Pjesma prati odjavnu špicu novog filma Danisa Tanovića (Cirkus Kolumbija)... Na mojoj stranici je Jadrankina interpretacija na našem lijepom višeimenom jeziku i na japanskom. Zanimljiv je način na koji pjesmu na slovenačkom ("Midva bi lahko") pjeva Tanja Ribič.

Ali, važnije od toga, čuo sam tu pjesmu nebrojeno puta, na moru, na rođendanima, među izviđačima, u birtijama i elitnim klubovima, u vozu...

Prošlog ljeta, neki sasvim mladi momci i djevojke, svirali su i pjevali na Vilsonovom "Sve smo mogli mi", sa toliko iskrenosti i zanosa, da bi im samo krajnje ciničan, pa i pomalo perverzan tip, mogao pokvariti štimung pričom, kako iza te pjesme ne stoji nikakva velika ljubav autora stihova, nego da su to sasvim zanatski, na "tarabe" nakalemljene riječi.

Glas Srpske | 05.05.2016.


* * *

SVE SMO MOGLI MI
Ž. Šipka — S. Kovačević — V. Žujo
Godina 1975.


Sve smo mogli mi
da je duži bio dan;
da si našao
za me malo vremena...

Sve smo mogli mi
da si samo htio ti;
biti nježan kao nekada.

Kako naći put
koji vodi do tebe?
Kako naći mir
kad je svega nestalo?...

Sve smo mogli mi
da si samo htio ti;
biti nježan kao nekada.

Nikoga nema u sivom gradu,
ulice moje korake kradu
i ja kao sjena sad lutam.
U tvome srcu padaju kiše
i sve se naše polako briše —
iz svijeta tog...


YouTube: Sve smo mogli mi Live
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: