Povodom albuma "Ajde Jano, kuću da ne damo"
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « MUZIČKA ČITAONICA « Muzička dešavanja, zanimljivosti i ličnosti « Povodom albuma "Ajde Jano, kuću da ne damo"
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Povodom albuma "Ajde Jano, kuću da ne damo"  (Pročitano 27217 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Decembar 05, 2013, 01:51:53 am »

*

AJDE JANO, KUĆU DA NE DAMO

Ajde Jano, ajde dušo kolo da igramo
Ajde Jano, ajde dušo kolo da igramo
Ajde Jano, ajde dušo da se pogledamo

Ajde Jano, pesme da pevamo
Ajde Jano, ajde dušo, da ih sačuvamo
Ajde Jano, ajde dušo blago da čuvamo.

Ajde Jano, konja da sedlamo
Ajde Jano, ajde dušo da se prošetamo
Do Bistrice da idemo da se umijemo.

Ajde Jano, kuću da ne damo
Da ne damo, Jano dušo, da je ne prodamo,

Kad prodamo, Jano dušo, kako da igramo?
Kad prodamo, Jano more, kako da igramo?

Da ne damo, Jano dušo, da je ne prodamo,
Kad prodamo, Jano more, kako da igramo?


Album Asima Sarvana "Ajde Jano, kuću da ne damo" snimljen je 2007. godine u studiju Vlada Georgieva, besplatno. Osim Sarvana pojavljuju se gosti: Slobodan Trkulja, Goran Milošević, Ljuba Ninković, Nebojša i Bojan Brdarić, Branko Isaković...

"Na pitanje 'Blica' zašto je promenio tekst pesme 'Ajde Jano kolo da igramo', u kojoj je suština upravo u tome da se sve proda zbog igre (ljubavi), Asim Sarvan odgovara: 'Pitanje u pravi čas i na pravom mestu. Da li ste primetili da sve vreme, zapravo, govorim o buntu? Naime, ovaj album je istinski bunt i to je pravo otkriće. Međutim, taj bunt nije uperen 'protiv' nekoga ili nečega niti protiv svega, kako je to u rokenrolu, već se radi o buntu 'za' vrednosti koje čoveka grade, koje mu omogućavaju da sazreva u svakom pogledu i bude od koristi drugima. Prema tome, album 'Ajde Jano, kuću da ne damo' je mnogo više od muzike jer je rađen sa drugačijom svešću i savesti od mnogih albuma istog ili sličnoga žanra, otvarajući jedan potpuno nov prostor za slične poduhvate, tj. bunt koji je uvek aktuelan, uvek uzbudljiv samo zbog toga što ispravan u svakom pogledu'."

Poslušajte pesmu "Ajde Jano, kuću da ne damo" na YouTube
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Decembar 05, 2013, 02:57:36 am »

*

POVODOM ALBUMA "AJDE JANO KUĆU DA NE DAMO"


Album "Ajde Jano, kuću da ne damo", prvo muzičko izdanje manastira Podmaine iz Budve, pojavio se na ovogodišnjem Sajmu knjiga. Za sada, može se naći tek u nekoliko manastirskih prodavnica, prodavnicama crkvenih predmeta i knjižarama. Sa blagoslovom Mitropolita crnogorsko primorskog, vladike Amfilohija, ostvaren je zanimljiv muzički projekat, u kome su učestvovali muzičari iz Srbije i Crne Gore, uspešni izvođači duhovne i etno muzike.

Inicijator ovog zajedničkog albuma je beogradski muzičar Asim Sarvan, nekadašnji član grupe "S vremena na vreme" koji, za Pravoslavlje priča:

POVOD

— U iščekivanju PGP-ovog izdanja ovog priložničkog albuma i njegovog plasmana, lagano distribuiramo naše, manastirsko izdanje, pripremajući se za predstojeću promociju u Beogradu.

Budući da se obraćam, pre svega, hrišćanima, mogu slobodno reći, da je ovaj album pravo malo čudo Božjeg Promisla što se vidi i iz samog naslova. Ko je uspeo da se skloni sa promaje savremenog života, primetiće da album prevazilazi muzičko izdanje kao takvo i predstavlja svojevrstan zvukopis iskustvom hrišćanskog života.

Dabome, naslov "Ajde Jano, kuću da ne damo", najveći je povod i argument te kao takav, on je glava i uvodna reč u album koji, rekao bih, objavljuje pitomo, pokajničko i stradalno, ali radosno življenje jer se u toj radosti sluti predukus večnoga života. Album zatvara autorska pesma u duhu tradicije "Ajde Jano, ajde rano", autorke Svetlane Spajić - Drine, koja potvrđuje da je tradicija živa i ima predanjski karakter. Ona obodruje i mobiliše unutrašnje snage, ali majčinskom i sestrinskom toplinom, istovremeno, obraćajući se rečima; "Spremaj Jano, konje vrane, za svatove nagizdane". Očevidno, album je realizovan sa potpuno različitom svešću i savesti od onoga kako se inače radi izvan crkvenog iskustva života. Naime, od samog početka je krenulo kao po nekom već unapred utvrđenom planu. Odlično se sećam toga dana.

Mislim, da je bilo rano proleće prošle godine, vozeći se u automobilu, nekoliko nas, prođosmo kroz Košutnjak i nađosmo se u blizini crkve Sv. Petra i Pavla, započevši priču o muzici. "Ko o čemu baba o uštipcima". Razgovarali smo o tome koliko je ko dobar u onome što radi, dakle, uobičajeno, a onda se neko dotakao dobro poznate pesme sa Kosova, "Ajde Jano, kolo da igramo"... Ajde Jano, konja da prodamo, samo da igramo, pa kola da prodamo samo da igramo i, najzad, kuću da prodamo samo da igramo". ...

Odjednom, puklo mi je pred očima. Kao da mi je neko stavio nekakve naočari kojima se vidi nevidivo i ja sam tek tada, u stvari, ušao u tekst i od tada se ne odvajam. Pokušao sam da podstaknem ostale na priču u vezi toga rekavši da je neverovatno šta nam je promaklo svih ovih godina. Jedan brat se složio sa mnom dok su ostali branili originalnu verziju, ljuteći se: "Vređaš sve one koji vole tu pesmu, to je deo nacionalnog blaga i sl." ...

HRISTOLIKI BUNT I MOTIVACIJA

Prepravljajući originalan tekst za pesmu "Ajde Jano, kuću da ne damo", po prirodi stvari, i u meni se dogodila izvesna promena jer, takav susret sa istinom menja i doteruje čoveka. To se pokazalo sve vreme rada na albumu jer sam kao kormilar proživljavao svaki momenat, svaku plimu i oseku, imajući u vidu sve što se događa i ima eventualni pozitivan uticaj na projekat. Zaista, sve vreme sam bio budan, dakle, godinu dana, koliko je trajalo snimanje, strogo vodeći računa da se ne pretera niučemu. ...

BRAĆA PO DUHU I ORUĐU

... Rečju, sve vreme, osećao sam se kao neki drevni hrišćanin sa dalekog istoka koji je nekim čudom u pustinjskom pesku pronašao prelep, blještav i veoma skupocen dragi kamen. Međutim, znao sam, da to ne pripada meni lično, niti ga je neko izgubio. Čak i da ga je izgubio, izgubio ga je Božjim Promislom, da bi ga neko od onih koji za sebe misle da su večiti dužnici Bogu pronašao i obavio zadatak. Znao sam, da tom dragulju moram naći njegovo mesto, a njegovo mesto ne može biti pesak u pustinji.

Prepravkom teksta pesme "Ajde Jano ...", našli smo mu pravo mesto.

Ko bi očekivao tako nešto u narodnoj muzici novijeg vremena? Još manje u popularnoj muzici, zar ne? Ali, kao što lotos uspeva na močvarnom zemljištu tako je i ovaj album sazdan, upravo, na takvom mestu, u vidu bunta ZA ono što je neprolazno tj. u večnosti.  

Pesma "Ajde Jano, kolo da igramo" je novokomponovana pesma i pojavila se početkom 20. veka, upravo, u vreme kada su se iz Evrope, koja je već odavno proterala Boga, izrodile nove filosofske i druge teorije i ideje o novom svetu i novom društvu. Autor teksta pesme "Ajde Jano, kolo da igramo", hteo je da se prikloni novom duhu, duhu vremena, tvoreći stihove potpuno strane našem mentalitetu, do tada, ukorenjenom duboko u veri i tradiciji. Sklop tih reči je kao laser za oslepljivanje duhovnog vida ...


Asim Sarvan za Pravoslavlje
Napomena: tekst je preuzet u delovima
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Decembar 05, 2013, 03:07:37 am »

*

PESME U DUHU NAŠE VERE I TRADICIJE

Sarvan kaže da bi voleo da njegova verzija pesme sa novim stihovima "kuću da ne damo" uđe u narod kao što je nekad ušla prva verzija sa "kuću da prodamo"

Muzičar Asim Sarvan ovih dana objavio je novo CD izdanje "Ajde Jano kuću da ne damo", koje je najavljeno kao album muzike u duhu vere i tradicije.

Sarvan je u promenio reči narodne pesme "Ajde, Jano, kuću da prodamo" na svom novom albumu koju je objavio PGP RTS.

O promeni reči i imena pesme nastale početkom prošlog veka na Kosovu i Metohiji, Sarvan je rekao da ona u skladu sa mentalitetom srpskog naroda, njegovim duhom i duhom vere koja ga održava zapravo treba da glasi "Ajde Jano kuću da ne damo".

Sarvan kaže da bi voleo da njegova verzija pesme sa novim stihovima "kuću da ne damo" uđe u narod kao što je nekad ušla prva verzija sa "kuću da prodamo". Posle promene stihova, Sarvan se nada da mu je "pošlo za rukom da vaskrsne pesmu i vrati joj izvornu lepotu, čistotu i drevnu retoriku naših otaca koji su čuvali svoje ognjište".

— Može li se reći da je ta prva verzija original? Verujemo da smo baš mi na ovom albumu pronašli original, a da je prva verzija zapravo falsifikat. Budući da su svakojaka čuda moguća na Balkanu, realno je da se prvo pojavi falsifikat, pa onda original - kaže Sarvan.

Album Asima Sarvana i prijatelja "Ajde Jano, kuću da ne damo" zajedničko je izdanje manastira Podmaine iz Budve i PGP RTS-a, u čijem stvaranju je učestvovala brojna ekipa muzičara iz Srbije i Crne Gore.

Na albumu se nalazi i pesma "Nebo" etno-muzičara Slobodana Trkulje, koji je sa njom učestvovao na ovogodišnjoj Beoviziji i osvojio drugo mesto. Nekadašnji član akustičarskog sastava "S vremena na vreme" na svom poslednjem izdanju potpisanom sa Asim Sarvan i prijatelji, pored Trkulje, sarađuje sa saborcem iz pomenute grupe Ljubom Ninkovićem, ženskom vokalnom grupom "Moba", ali i mnogim drugim muzičarima. Materijal je sniman u studiju "Barba" Vlade Georgieva.
 

Autor: M.V. | 13.12.2007 | Glas javnosti
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: