Zoran Petković — Tuđe slađe
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « MUZIČKA ČITAONICA « Muzička dešavanja, zanimljivosti i ličnosti « Zoran Petković — Tuđe slađe
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Zoran Petković — Tuđe slađe  (Pročitano 5639 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Februar 01, 2011, 04:00:07 am »

*
ESTRADNE PRILIKE


TUĐE SLAĐE

O nepoštovanju autorskih prava mogao bi se napisati feljton, a ovo neka bude samo jedan od njegovih nastavaka Dragan Brajović Braja sprema tužbu, a Tozovac, izgleda, ne zna koje su pesme njegove

Kragujevački pevač i kompozitor Živorad Žića Blagojević nije uspeo da napravi značajnije ime na estradi. Miran i povučen, nije umeo da se gura, lakta, vuče za rukav novinare i važne ljude iz šou biznisa, pa je ostao na marginama muzičkih događanja. Muzika mu je, kako kaže, bila i ostala samo hobi. Ustvari, uspeo je da postigne samo lokalnu popularnost, ako se to tako može reći. Jedan slučajan susret sa Predragom Živkovićem Tozovcem bio je dovoljan da estradni as čuje njegovu pesmu Dozvoli mi da te zaboravim (autor teksta Dragiša Pandurović) pa da je snimi.

Od tada počinju Žićini problemi. Iako ga je Tozovac uredno potpisao kao autora muzike, svi su ubeđeni da je pesma Tozovčeva.

Kako vreme odmiče, pesma postaje pravi evergrin i sve više izvođača je uvršćuje u svoj repertoar. Prvo je to učinio Predrag Drezgić Preša. Umesto Žiće i Dragiše (o tome smo pisali) potpisuje Tozovca. Ista numera se našla i na poslednjem izdanju ansambla Svilen konac. Opet su pravi autori muzike i teksta zapostavljeni.

— Ne znam više kako da se ponašam — žali nam se Žića Blagojević. — S jedne strane, vrlo sam počastvovan što se moja pesma našla i na repertoaru ansambla Svilen konac, zaista ih cenim, ali, s druge i povređen što se ime mog prijatelja tekstopisca Dragiše Pandurovića i mene, kao autora muzike, redovno izostavlja na nosačima zvuka. Ko zna ko je još sve presnimio tu pesmu. I do novog kompakt diska grupe Svilen konac došao sam sasvim slučajno i to do piratskog izdanja. Original nisam ni video, a da ne pričamo o tome kako niko od mene ne traži ni dozvolu za to niti me konsultuje.

Potražili smo i šefa ansambla Svilen konac Stevicu Kneževića i preneli mu optužbe Žiće Blagojevića. Bio je vrlo iznenađen:

— Pre deset meseci izdali smo kompakt disk pod naslovom 'Dvadeset godina sa vama' u nameri da obeležimo dve decenije rada na estradi. Na njemu se našlo nekoliko novih numera, a preostale su starijeg datuma. Otišli smo kod Tozovca i zatražili da snimimo neku njegovu pesmu. Predložio nam je 'Dozvoli mi da te zaboravim'. Dao nam je i podatke za nju rekavši da je on napisao. Sada prvi put čujem za tog Žiću i vrlo mi je neprijatno što nije potpisan ispod te pesme. Dobro je što pišete o tome da bar malo ispravimo nepravdu prema tom čoveku preko medija. Toliko u ovoj situaciji možemo da učinimo za njega. Dajte nam njegov broj pa da se u ime ansambla izvinim čoveku. Ako ima još ovako dobrih pesma predložićemo mu da ih snimimo na našem sledećem izdanju.

Vrsni tekstopisac Panta Radivojević ima još više razloga za ljutnju. Pritisle su ga godine i nije više u punom stvaralačkom naboju, ali njegove pesme se, gotovo svakodnevno, presnimavaju. O tome saznaje tek kada je sve gotovo. 'Ajd što mu često upropaste pesmu, nego se i ne sete da ga pitaju za dozvolu kao da je snime kao da je ona (pesma) opštenarodno dobro, a neki ga čak i ne potpisuju ispod presnimljenih numera iako i vrapci znaju da ih je čika Panta napisao. U poslednje vreme pesme su mu presnimili Zorica Brunclik (Ljubav mi srce mori), Marinko Rokvić (Prolazi jesen), Milan Babić (Sliku tvoju ljubim), Sneki (Ludujem za tobom).
   
Pantino nezadovoljstvo je kulminiralo nedavno kada su mu presnimljene još dve pesme.

— Niko se od tih silnih pevača sa mnom nije konsultovao kada se odlučivao na taj korak — sa gorčinom u glasu komentariše Panta Radivojević.

— Nedavno su mi pesme presnimili, između ostalih, Dragan Pantić Smederevac i Živkica Miletić. Gospođa Miletić je želela da ostvari malo slave i uz pomoć moje pesme Ludujem za tobom sa kojom se proslavila Silvana Armenulić, a Smederevcu se mnogo dopala Moj život je sada ruševina stara. Nije samo red, nego i obaveza da mi se jave. Pogođen sam i materijalno i moralno. Ponašanje naših pevača je prevršilo svaku meru. Nemam živaca da se sa njima preganjam.

Samo na poslednjih nekoliko albuma Dragan Pantić Smederevac je snimio desetak velikih, pomalo zaboravljenih, hitova. Za razliku od ostalih kolega, trudio se maksimalno da ih što vernije originalu otpeva. Među njima je i sporna numera Moj život je ruševina stara.

— Nema razloga da se gospodin Radivojević ljuti na mene — kaže Smederevac. — Pomenutu pesmu mi je dao njen kompozitor Danilo Mišković i mislim da je to dovoljno. Tog tekstopisca i ne poznajem, ali je na mom izdanju uredno potpisan. Ja ne spadam u grupu onih pevača koji sahranjuju kompozitora i tekstopisca, pa ispod pesama pišu obrada ili narodna. On će ostvariti sva svoja prava preko autorske agencije. Treba da mi bude zahvalan jer sam mu oživeo pesmu koja će se slušati i u narednih dvadeset godina, a ne da se žali i protestuje.

Za razliku od Smederevca, lovca na stare hitove, Živkica Miletić je nedavno, prvi put u karijeri, odlučila da presnimi jednu nezaboravnu pesmu.

— Numera Ludujem za tobom stara je trideset godina, a ja sam je pevala još kao devojčica. Snimila sam je zato što je lepa i što treba da živi. Trudila sam se da je što bolje otpevam i da zvuči što vernije Silvaninoj verziji. Znam da je autor muzike pokojni Miodrag Todorović Krnjevac, a autora teksta ne poznajem, niti sam znala ko je to napisao. Informaciju za ploču uzeo je Novica Nikolić Patalo u Radio Požarevcu. Izvinjavam se ako sam napravila neki ružan gest prema tom gospodinu. Uostalom, tu pesmu je presnimila i Sneki pre mene — kaže Živkica.
   
Osim ovih domaćih estradnih nesporazuma, pažnju privlači i jedan internacionalni slučaj. Naš poznati kompozitor Dragan Brajović Braja je presavio tabak i tužio hrvatskog pevača Sinišu Vuca, zato što je presnimio pesmu Đavolica koja je u našoj zemlji bila prvi hit folk grupe Medeni mesec.

— Nedavno sam saznao da je hrvatski pevač Siniša Vuco za produkciju Kroacija rekords iz Zagreba presnimio moju pesmu Đavolica, a ispod nje potpisao kao autora Medeni mjesec, našeg izvođača pomenute numere. Ništa mi drugo nije preostalo nego da pravdu potražim preko suda. Angažovaću nekog advokata iz Hrvatske i privatno pokrenuti parnicu, kako bih naplatio odštetu. Reč je o pozamašnoj cifri koju tražim, ali ona nije za novine. Istovremeno, preko SOKOJ-a (Savez kompozitora Jugoslavije) zatražio sam da se potvrdi oficijelno moje autorstvo za Đavolicu, jer su mi u ovom slučaju ugrožena i moralna i materijalna prava. Nadam se povoljnom ishodu u oba slučaja, jer su svi argumenti na mojoj strani — kaže samouvereno Dragan Brajović.


Zoran Petković
http://www.tvnovosti.co.yu
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: