Pavle Irić (?—?)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Pavle Irić (?—?)  (Pročitano 4256 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Decembar 05, 2013, 04:18:01 am »

*

PAVLE IRIĆ


Pavle Irić je bio jedan od pevača Vuka Stefanovića Karadžića. Vuk je od njega zapisao pesme Đurđeva Jerina i Janko i Sekula.


BIOGRAFIJA

Pavle Irić je rođen krajem XVIII veka. U mladosti je bio hajduk, a zatim je služio kao momak kod Knjaza Miloša. U zvaničnim spisima (Knjažeska kancelarija, knjiga II, 1815—1827) se spominje u kao stražar koji je avgusta 1819. godine pratio optuženika od Kragujevca do Beograda.


SARADNJA SA VUKOM

Do susreta Pavla i Vuka je došlo u proleće 1816. godine.

U Srpskom rječniku objavljenom 1818. godine, Vuk je u objašnjenju pojma bezumlje naveo stihove iz pesme koju je zapisao od Pavla.

Pesme Đurđeva Jerina (o Jerini Branković, supruzi Đurđa Brankovića) i Janko i Sekula (tj. Sekula se u zmiju pretvorio, o Sibinjanin Janku) su objavljene 1823. godine. Pripadaju po svojem sadržaju pesmama o Brankovićima i Ugričićima. Pesma Janko i Sekula postoji i u drugim izvorima. Pavlova varijanta je specifična po tome što je kod njega motivu rastanka junaka i porodice posvećena skoro polovina pesme. Kod drugih izvora tom motivu je posvećen tek mali deo pesme. Najverovatniji razlog za to je hajdukovo lično sećanje na težinu svog rastanka sa porodicom. [Wikipedia]
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: