Mile Paunović (1955)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Mile Paunović (1955)  (Pročitano 7853 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Septembar 16, 2013, 08:03:46 pm »

**
MILE PAUNOVIĆ

Mile Paunović je rođen 1955. u Crnomasnici kod Negotina. Srednju muzičku školu "Kornelije Stanković" završio 1977. godine u klasi Alojza Strada. Višu pedagošku akademiju završava u Beogradu 1980. i upisuje FMU — Muzičku akademiju u Beogradu, koju završava 1984. na instrumentalnom otseku — truba. Akademiju je započeo u klasi Dimitra Angelova a diplomirao kod profesora Mladena Đordevića.

Radi kao profesor trube u Muzičkoj školi "Stevan Mokranjac" u Negotinu.

Svoj orkestar, sa kojim nastupa u zemlji i inostranstvu, formirao je 1986. godine.

Podaci i fotografija preuzeti sa CD Sa Istoka Sunce
Fotografije & desing Stanoje Radulović
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Septembar 16, 2013, 08:58:30 pm »

**


MILE PAUNOVIĆ — DISKOGRAFIJASINGLOVI

Mile Paunović | Beograd disk SBK 0422 | 21.03.1978.

01. Crnomasničko kolo (M. Paunović)
02. Vidinsko kolo (Tomica Milić)


ALBUMI

Tri drugara — nova kola | PGP RTB 2111292 | 1982.
Mile Paunović — truba, Veriša Miloradović — klarinet i Lazar Panajotović — harmonika

01. Oreško kolo (Lazar Panajotović)       
02. Planina u mome srcu (Mile Paunović—Veriša Miloradović)     
03. Trapava mečka (Mile Paunović)   
04. Istok (Veriša Miloradović)        
05. Merak (Mile Paunović)        
06. Akademsko kolo (M. Paunović—V. Miloradović—L. Panajotović)
07. Ciganski bal (Veriša Miloradović)       
08. Brzi prst (Lazar Panajotović)       
09. Vrela usna (Mile Paunović)   
10. Ortačko kolo (Veriša Miloradović)
11. Timočki korak (Lazar Panajotović)

Sa istoka sunce 
vlaške i srpske pesme Timočke Krajine
cǎnttese valahe şi sǎrbe din Valea Timocului


01. Ko ljubi i ostavi — Cine iubeşte şi lasǎ
02. Vlaški bolero — Bolero valah (instrumental, M. Paunović)
03. Cvetiću moj iz bašte — Floricicǎ din grǎdinǎ
04. Stara gospa (Gospođino kolo) — Cocoana bǎtrǎnǎ (instr. M. Paunović)
05. Marija, Marija — Mǎrie, Mǎrie
06. Dunave, Dunave — Dunǎre, Dunǎre (instr. M. Paunović)
07. Sa brega se mesec javi — De la deal rǎsǎre luna
08. Đerdapski orao — Vulturul Gherdapului (instr. M. Paunović)
09. Sini jako sa istoka sunce — Rǎsare soare din rǎsǎrit

vokal (vocal): Dragoljub Firulović truba (la trompetǎ): Mile Paunović kaval: Kalin Georgijev gajde: Božidar Simeonov harmonika i klavijature: Dragan Jenić bubanj (tupan): Mile Paunović limeni duvači: Mile Paunović bas gitara: Miodrag Mikić aranžmani: M. Paunović, D. Jenić
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Septembar 16, 2013, 09:34:25 pm »

*

MILE PAUNOVIĆ I "BALKANSKI ISTOČNICI"


Negotinska krajina posle nenadmašnog Stevana Stojanovica Mokranjca bez sumnje dobila je još jednu muzičku legendu. U najboljim stvaralačkim godinama trubač Mile Paunović rodom iz Crnomasnice kod Negotina (rođen 1955 god.) je gotovo tri i po decenije muzičar o kome pravi poštovaoci ove umetnosti i krajinski veseljaci danas obično govore samo biranim rečima. Kako i ne bi kada ovaj "čarobnjak iz krajine" svoj raskošan talenat i nenadmašnu virtuoznost potvrdio još u danima najranijeg detinjstva.

U predivnom ambijentu rodnog sela čuvajuci stado Mile Paunović je, kao malo ko, umeo da čuje čarobne zvuke prirode. Več to preplitanje nejakih prstiju, najpre po fruli a odmah zatim i trubi ukučanima i prijateljima kao i dobronamernim seljanima, bio dovoljan znak da je raspevana Negotinska krajina posle Mokranjca dobila još jednog muzičkog genija.

Po završetku osnovne i niže, Mile Paunović upisuje srednju muzičku školu u Beogradu i pod nadzorom čuvenog i priznatog muzičkog pedagoga Alojza Strnada stiče prva muzička znanja. Njegovi vidici međutim postaju još širi na fakultetu muzičke umetnosti gde u klasi profesora Dimitra Angelova ubrzo postaje apsolvent. Na tradicionalnim takmičenjima muzickih škola i akademija Srbije, mladi trubač skreće pažnju široj javnosti i po pravilu osvaja mnoge nagrade i priznanja.

Prekretnicu u muzičkom sazrevanju Maestra Mileta Paunovića svakako čini aktivan rad u nekoliko kulturno-umetničkih društava. Druženje sa Beogradskim amaterima je za njega od dragocene koristi da još bliže upozna sve pravce i muzičke stilove u tadašnjoj Jugoslovenskoj narodnoj muzici. 1976. godine uz pratnju velikog revijskog orkestra radio televizije Beograd, ženskog hora "COLEGIJUM MUSICUM" i dirigentske palice Dariinke Matić Marović, učestvuje na Beogradskom saboru, gde sa kompozicijom Dimitrija Mikana Obradovića "IZ MOJIH ŠUMA" — PESMA BEZ REČI, izvodi kompoziciju inspirisanu narodnim folklorom, zašta osvaja PRVU NAGRADU stručnog žirija i PRVU NAGRADU publike.

S obzirom da do tada na ovakvoj muzičkoj manifestaciji nije takav žanr upražnjavan, mladi trubač (Mile Paunović) dolazi do punog izražaja i njegov senzibilitet ne ostavlja ravnodušne ni muzičke urednike prvog programa Radio Beograda, koji ubrzo ovu kompoziciju snimaju kao trajni snimak radija i uvrstava ga u svoju programsku šemu. Kao solista ili član orkestra postaje stalni gost radio i televizijskih emisija, a pred angažovanja i učešća u izdavanju ploča i video kaseta, svesrdno pomaže u realizaciji više od sedam stotina muzičkih projekata. Dobro poznavajućii običaje i tradicije u narodu u istočnoj Srbiji, trubač Maestro MILE PAUNOVIĆ, 1986. godine osniva NARODNI ORKESTAR.

1993. godine u zavičajnom gradu Negotinu otvara se srednja muzička škola. Tadašnji predsednik opštine poziva MAESTRA MILETA PAUNOVIĆA da se vrati iz Beograda, gde je aktivno radio na estradi, da uzme učešće u novoformiranoj školi i da kao profesor trube oformi klasu mladih trubača što se on rado i odaziva, s obzirom da je u svom životu uvek rado prihvatao nove izazove.

Danas može da se pohvali izuzetno velikim brojem takmičenja na kojima je učestvovao sa svojim učenicima, i na kojima danas učestvuje, sa izuzetno velikim brojem nagrada. Negotinsku muzičku školu je maksimalno uzdigao i reprezentovao na republičkom takmičenju u Beogradu 2001. godine gde je od 53 muzičkih škola u Srbiji iskotirao za izuzetno kratko vreme na visokom 8. mestu čime se ovaj vrhunski umetnik potvrdio i kao veliki pedagog. U muzičkoj radionici ovog izuzetnog stvaraoca i njegovih muzičara, rođeni su čarobni zvuci inspirisani neiscrpnim bogatstvom narodnog folklora TIMOČKE i NEGOTINSKE KRAJINE. Umesto novih komentara, neka ovaj uvodnik upotpune reći muzićkog kritićara i televizijskog urednika (muzićkih emisija Radio Televizije Beograd), Boška Pantića, koji je ocenjujući muzičko stvaralaštvo Maestra Mileta Paunovića, na stranicama specijalizovane revije "S A B O R" između ostalog, napisao i ovo: ''Mile Paunović je verovatno najbolji trubać u oblasti narodne muzike u našoj zemlji. Svojevremeno je poslušao savet jednog od najboljih frulaša koje je naša zemlja imala, Dimitrija Obradovića, inače kompozitora uglavnom nove narodne muzike, i došao u Beograd da svoju prirodnu obdarenost usavrši, i svoj već naznačeni trubački talenat školovanjem iskuje u nenadmašnu virtuoznost!!!''

Tekst postavljen na: | YouTube
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: