Akademski hor Collegium musicum [Beogard]
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Akademski hor Collegium musicum [Beogard]  (Pročitano 6597 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: April 24, 2013, 02:10:58 am »

*

AKADEMSKI HOR COLLEGIUM MUSICUM [Beogard]


Akademski hor Collegium musicum osnovan je 1971. godine na inicijativu prof. Vojislava Ilića, a čine ga studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Od samog osnivanja pa sve do današnjih dana dirigent Akademskog hora Collegium musicum je prof. Darinka Matić-Marović. Od 1971. godine do danas hor održao je preko 3000 koncerata u zemlji i inostranstvu (Italija, Francuska, Engleska, Irska, Španija, Rumunija, Bugarska, Norveška, Poljska, Češka, Slovačka, Austrija, Nemačka, Portugal, Švedska, Belgija, Grčka, Kipar, Turska, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Argentina, Brazil, kao i u Meksiku, Kubi, Ekvadoru, Rusiji, Belorusiji, Ukrajina, Litvanija, Letonija, Estonija, Indiji, Pakistanu, Avganistanu, Iranu, Mongoliji, Kini, Tajvanu, Južnoj Koreji i tako dalje).

Izuzetno uspešne nastupe Akademski hor Collegium musicum, imao je na renomiranim svetskim festivalima kao što su: Praško proleće, Žorž Enesku, Berlinske festivalske nedelje, Flandrijski festival u Gentu Festival vokalne muzike u Brnu, Festival duhovne muzike u Moskvi, Svetski festival omladine i studenata u Berlinu i Havani, Festival u Puebli i Tepozotlanu, Festival duhovne muzike u Palermu, Muzički dani u Trstu, Festival u Atini, Delfima, Levadiji, Atalanti, Kastoriji, Krfu, festivali u Turu i Tulonu, i drugi. Ovaj ansambl je na svim međunarodnim takmičenjima na kojima je učestvovao osvajao najviša priznanja, uglavnom prve i specijalne nagrade (Areco, Langolen, Goricija, Nagrada BBC-a...). Akademski hor Collegium musicum sa dirigentom Darinkom Matić Marović je na XXIX Međunarodnom festivalu pravoslavne duhovne muzike Hajnovka 2010 u Poljskoj osvojio tri prve nagrade — prvu nagradu za pobednika u kategoriji muzički obrazovanih horova, Darinka Matić Marović je proglašena za najboljeg dirigenta, a Poljska nacionalna televizija je hor proglasila za laureata prvih mesta u svim kategorijama i dodelila grand prix za celokupni scenski utisak.

Hor je snimao za Radio-Televiziju Srbije, Nacionalni Radio Norveške, RAI, RTV Meksiko i druge. Na repertoaru hora nalaze se kompozicije autora iz raznih perioda, od XI veka do savremenih autora. Visok profesionalni nivo i umetnička kreativnost ovog ansambla inspirisala je mnoge kompozitore da mu posvete svoja dela. U svojoj istoriji od 40 godina hor ima preko 200 premijernih izvođenja.


DARINKA MATIĆ MAROVIĆ, dirigent

Umetnost profesorke Darinke Matić Marović predstavlja savršeni sklad muzičke kulture, autoriteta, sugestivne snage, beskrajne energije i potpune posvećenosti svemu što radi. Njene nadahnute interpretacije složenih i zahtevnih dela iz domaćeg i stranog, klasičnog i modernog repertoara publika je sa oduševljenjem primila u najprestižnijim koncertnim dvoranama u preko 40 zemalja širom sveta: u skoro svim evropskim zemljama višekratno Italija, Francuska, Engleska, Irska, Španija, Rumunija, Bugarska, Norveška, Poljska, Češka, Slovačka, Austrija, Nemačka, Portugal, Švedska, Belgija, Grčka, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Turska, Rusija Belo Rusija, Ukrajina, Litvanija, Letonija, Estonija, zatim u S.A.D., Kanadi, Kubi, Meksiku, Kini, Indiji, Pakistanu, Avganistanu, Iranu, Mongoliji, Južnoj Koreji, Argentina, Ekvador...

Diplomirala je dirigovanje u klasi profesora Mihajla Vukdragovića. Bila je profesor u srednjoj muzičkoj školi "Stanković", a od 1971. godine je angažovana na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je bila profesor dirigovanja na Katedri za dirigovanje i dirigent mešovitog hora Akademije. Ubrzo postaje dekan Fakulteta muzičke umetnosti u tri mandata, a potom i rektor Univerziteta umetnosti u pet mandata.

Više od 20 godina angažovana je kao profesor na Muzičkoj akademiji koja je osnovana u Podgorici, a potom premeštena na Cetinje. Istovremeno je profesor dirigovanja i dirigent orkestra na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Odnegovala je mnoge brojne generacije mladih dirigenata.

Član je žirija na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima, kao i predavač na mnogim seminarima.

Paralelno sa pedagoškim radom razvijala se i briljantna karijera Darinke Matić Marović stalnim angažmanom sa dva akademska hora: "Collegium Musicum" (od osnivanja 1971. godine) i mešoviti hor "Branko Krsmanović", danas "Obilić" (od 1981. godine). Sa ovim horovima nastupala je širom sveta u najprestižnijim dvoranama, kao što su Karnegi Hol, Orkestar Hol u Čikagu, sala Konzervatorija "Čajkovski" u Moskvi, sala filharmonije u Peterogradu, Zlatna sala Muzikferajna u Beču, "Mocarteum" u Salzburgu, opere u Nici i Bukureštu i mnoge druge značajne dvorane u zemlji i inostranstvu.

Zahvaljujući njoj ova 2 hora spadaju u neke od najvažnijih muzičkih institucija u Srbiji. Darinka Matić-Marović ima velike zasluge u predstavljanju dela savremenih autora. Više od 200 domaćih dela premijerno je izvela u svojoj dosadašnjoj karijeri. ... više » » »
Koncert Collegium Musicum — Belgrade/Serbia 29.04.2012 Nijmegen NL
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Maj 03, 2013, 11:28:26 pm »

*

40 GODINA AKADEMSKOG HORA COLLEGIUM MUSICUM


Akademski hor Collegium musicum je proslavu svoje četrdesetogodišnjice, koja se navršila 2011. godine, započeo još 2009. godine nizom koncerata Posvete-premijere i Posvete-retrospektive, a zaokružio koncertom Svi na okupu, koji je priređen 24. decembra 2011. u Velikoj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca. Tom prilikom su se trenutnom sastavu Hora pridružile i "stare" članice, koje su zbog proslave došle iz svih krajva sveta.
 
Na koncertu su izvedena dela Agios O Theos (Isaija Srbin), Polijelej – Hvalite imja Gospodnje i Carska jektenija (ruski napevi iz XVII i XVIII veka), delovi iz Liturgije Sv. Jovana Zlatoustog i Primorski napjevi (Stevan St. Mokranjac), Vospojte (Marko Tajčević), Scherѕo in "SCH" (Dragutin Gostuški), Dodolske pesme (Marko Tajčević), Bajalice op. 144 (Dejan Despić), Livada (Zapro Zaprov), Ergen deda (Petar Ljondev), Idi vidi dedu! (Aleksandar Sedlar Bogoev), sa solistima tenorom Radivojem Simićem, sopranom Svetlanom Bojčević Cicović, basom Darkom Minićem, Milicom Tegeltija (blok-flauta), a ovom prilikom su kao gosti nastupili i kamerni orkestar Dušan Skovran i kompozitor Aleksandar Sedlar Bogoev. Horom su dirigovale Darinka Matić-Marović (umetnički direktor Hora), Biljana Radovanović i Dragana Jovanović, a prikazan je i dokumentarni film koji je priredio Logan Šušnjić. Fakultet muzičke umetnosti je ovim povodom uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije objavio i CD izdanje Collegium musicum sa snimkom koncerta održanog 12. decembra 2010. godine, koji je Darinki Matić Marović uručila dekan FMU, dr Dubravka Jovičić.

Collegium musicum osnovan je 1971. godine na inicijativu profersora Vojislava Ilića i čine ga studentkinje Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Od osnivanja do danišnjih dana dirigent hora je Darinka Matić Marović, profesor emeritus na Katedri za dirigovanje Fakulteta muzičke umetnosti. Od 1971. godine do danas preko 300 studentkinja Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu bile su članice ovog ansambla.
 
Collegium musicum je jedan od najeminentnijih horova u Srbiji. Od osnivanja održao je preko 3000 koncerata širom zemlje i sveta, a ostvario je i trajne snimke za Radio Televiziju Srbije, Nacionalni Radio Norveške, RAI (Italija), RTV Meksiko i mnoge druge. Učestvovao je na svim međunarodnim takmičenjima gde je osvajao najviša priznanja, uglavnom prve i specijalne nagrade (Areco, Langolen, Goricija, Nagrade BBC-a, Berlin, Varna, Torevjeha, Masmehelen, Preveza, Kork, Peking, Hajnovka...). Repertoar hora obuhvata dela kompozitora različitih stilskih epoha, od rane muzike do savremenog muzičkog stvaralaštva. Visok profesionalni nivo i kreativnost ovog ansambla inspirisala je mnoge kompozitore da mu posvete svoja dela. U svojih 40 godina postojanja hor je ostvario preko 200 premijernih izvođenja, od kojih veliki deo čine dela domaćih autora.

"Treptaj" | Broj 7 | Urednik: Nataša Danilović | Godina III | Beograd, februara 2012
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Jul 04, 2015, 01:18:37 am »

*

OVACIJE U KARNEGI HOLU ZA KOLEGIJUM MUZIKOM


BEOGRAD — Dirigent Akademskog hora "Kolegijum muzikum" (Collegium musicum), Dragana Jovanović, izjavila je po povratku sa turneje po SAD da je ovaj hor očarao publiku i žiri Internacionalnog horskog festivala u Njujorku gde je dobio Zlatnu plaketu.

Pedagog na Fakultetu muzičke umetnosti i dirigent hora koji od osnivanja 1971. godine čine studentkinje FMU, Jovanović je izjavila Tanjugu da se Akademski hor Kolegijum muzikum na najvišem umetničkom nivou prošle nedelje predstavio na festivalu u konkurenciji šest horova i osvojio Zlatnu plaketu za izvođenje duhovne muzike i kompozicija inspirisanih Balkanom.

"Ansambl kojim sam uz umetničkog direktora i dirigenta Darinku Matić Marović imala prilike da dirigujem, osvojio je značajno priznanje, Zlatnu plaketu Internacionalnog horskog festivala u Njujorku a posebnu čast organizator nam je ukazao jer je odredio da naš hor nastupi u jednoj od najreprezentativnijih svetskih dvorana, sali 'Isak Štern' u Karnegi holu", kazala je Jovanović.

Dirigent hora je ispričala da su se takmičili horovi iz SAD, Portorika i Češke ali da su studentkinje FMU očarale publiku i žiri jedinstvenim repertoarom koji obuhvata neka od najznačajnijih ostvarenja sprskog horskog stvaralaštva, da su doživele nezaboravne ovacije i pozive na bis. Pored nastupa u Karnegi holu, Kolegium je nastupio i u katedrali Sent Pol i u srpskoj pravoslavnoj crkvi Sv. Sava u Njujorku, koncertna turneja u SAD obuhvatila je i dva nastupa u Bostonu. "Hor je nastupio na Harvard univerzitetu gde sam studentima dirigovanja održala predavanje na temu "Interpretacija srpske pravoslavne muzike" i u crkvi Sv. Save", kazala je Jovanović i dodala da su pored srpske zajednice američki studenti bili domaćini studentkinjama muzike iz Boegrada.

"Srpska zajednica na čelu sa ocem Aleksandrom Vlajkovićem u Bostonu i ocem Đokanom Majstorovićem u Njujorku, učinili su sve kako bi se devojke osećale što prijatnije, u tome se posebno istakla porodica Milice i Donalda Porgozelskog čija je kuća postala pravi dom svima nama", kazala je Jovanović. Ona je istakla da je turneja dirigentu Darinki Matić Marović, solistima Darku Maniću i Tijani Ilišević kao i njoj, pružila nova profesionalna saznanja, priliku da predstave srpsku kulturu i prednost da osete snagu novih prijatelja.

Realizaciju turneje u SAD pomogla je generalni konzul Srbije u Njujorku Mirjana Živković koja se pridružila podršci srpskih ministarstava: kulture i informisanja, prosvete, spoljnih poslova i opštine Savski venac. [Tanjug] Glas Srbije
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: