Izvorinka Milošević / Funta Luga / (1954)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « MUZIČKO STVARALAŠTVO I IZVOĐAŠTVO SRBA « Izvođači II « Izvorinka Milošević / Funta Luga / (1954)
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Izvorinka Milošević / Funta Luga / (1954)  (Pročitano 20333 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Mart 25, 2013, 09:55:16 pm »

*
IZVORINKA MILOŠEVIĆ


Izvorinka Milošević pevačica vlaške muzike rođena je 1954. godine i ima svoje vlaško ime Funta Luga. Živi i radi u Beogradu i jedna je od omiljenih pevačica kod Vlaha, gde nastupa na gotovo svim većim slavljima. Bila je udata za Mišu Blama čuvenog džez muzičara s kraja 70-tih. Takođe se pojavljuje i u filmu "Sekula se opet ženi" kao pevačica. Pevala je kod Mire Vasiljević, u njenoj grupi "Đerdan", gde je stekla popularnost i imala prilike da nastupa sa Snežanom Đurišić, Gordanom Stojićević, Jasnom Đokić. Završila je Srednju saobraćajnu školu. 1971. godine je izdala svoj prvi album, a do sad je ukupno izdala preko 20 albuma sa pesmama i na srpskom i na vlaškom jeziku. Poslednji album je izdala 2004. godine za PGP RTS. ... [Izvor: Poznati.info]

Fotografija I. Milošević sa singl ploče "Noću ga sanjam majko", produkcija RTB, 1977.
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Mart 25, 2013, 10:55:00 pm »

**

IZVORINKA MILOŠEVIĆ — DISKOGRAFIJASINGLOVI
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Mart 25, 2013, 10:57:20 pm »

**

ŠANKO SI BONKA ZALIBI!
Aleksandar Dišković - Šanko
tragična ljubavna pesma, okolina Negotina


Šanko si Bonka zalibi,
Libja, Šanko, grlija,
Godina i polovina,
Ali go Bonka izlaga.

Nali se Bonka isprosi
Kroz devet sela, deseto,
U toja pusti Negotin.
Vikale Šanka na svadba,
Da sviri, Bonka, da isprati.
Šanko si oro zasviri,
Bonka si oro povede.
Šanko si nož izvadi,
Zabi ga Bonki u srce.


OJ COKO, COKO, CRNO OKO
 
"Oj Coko, Coko, crno oko, crvena jabuko,
Idi pitaj na majka ti oće l' mi te dati."
 
"Pitala sam, prašala sam, majka me ne dava.
Majka sanduk dava, al me ne udava."
 
"Oj Coko, Coko, crno oko, crvena jabuko,
Idi pitaj na tatka ti oće l' mi te dati."
 
"Pitala sam, prašala sam, tatko me ne dava.
Tatko lojze dava, al me ne udava!"


VRTI KOLO1
Srbija

Vrti, vrti kolo k'mto mene,
Vrti kolo k'mto mene,
A bajća će, a bajća će k'mto tebe,
A bajća će k'mto tebe!

Bajća će ti, bajća će ti kupi nešto,
Bajća će ti kupi nešto:
Svilen, svilen z'b'n i šamiću,
Svilen z'b'n i šamiću.

Bajća će ti, bajća će ti dade srce,
Bajća će ti dade srce,
Celo srce, celo srce i dušata,
Celo srce i dušata.


PORANILA DEVOJČICA
Stihovi: Jovan Grčić Milenko (1846—1875)

Poranila devojčica golube da hrani,
oko nje se sakupili krilati gaćani.
Pa joj guču: dobro jutro, pa joj šapću: hvala,
što 'no ih je tako rano na doručak zvala.
 
A njozi je bilo milo što im prija hrana,
pa ih okom redom broji, al' nema gaćana.
Gde si gaćo, pi, pi, pi... Gaćan ne doleće,
a celo jato k'o da zbori: doleteti neće.
 
Vedro čelo cure mile oblakom se muti.
Srce malo zadrhtalo i poče da sluti:
sinoćke sam pušku čula u lisnatoj gori,
što ću Bože, tu je možda i gaćan najbolji.

1 Đorđe Karaklajić | RAZGRANALA GRANA JORGOVANA | Nota 1991 Knjaževac


YouTube: Izvorinka Milošević — Šanko si Bonka zalibi!
YouTube: Izvorinka Milošević — Oj Coko, Coko, crno oko
YouTube: Izvorinka Milošević — Vrti, vrti kolo
YouTube: Izvorinka Milošević — Poranila devojčica

Priča o tragičnoj ljubavi Šanka i Bonke i tekst pesme po zapisu Sergija Kalčića na odeljku: Svaka pesma ima priču [poreklo pesme] » » »
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: April 11, 2013, 02:19:44 am »

*
IZVORINKA MILOŠEVIĆ


SANJALA DA KRSTARI DRUMOVIMA

Muzička lična karta Izvorinke Milošević su pesme sa Homoljskih planina. Pevala je na vlaškom, ali je glasom, stasom i temperamentom ova crnka veoma brzo osvojila publiku. Pevala je ona i na srpskom jeziku, ali njene pesme su uvek imale miris Homolja. Odolela je turskom, grčkom, španskom melosu koji je zavladao narodnom muzikom. Ostala je dosledna svome. Čitav život se bori za vlašku kulturu i pesmu. Iza sebe ima više od 20 albuma, a pesme "Cica maca", "Hej, meseče", "Igra kolo", "Ja Vlajna, ti Srbijanac", "U tebe sam zaljubljena", "Ljubio me niko nije"... samo su pojedini od velikih hitova Izvorinke Milošević.

"Rođena sam u istočnoj Srbiji, u Homoljskim planinama u Neresnici nadomak Kučeva, kao Funta Luga. Moji roditelji su bili Vlasi, planinci, pa sam odrasla s prirodom, vrlo surovom, ali posebnom. Proleće kasni uvek, leto takođe, a zima rano stiže. Mala bašta, malo stoke, domaća jaja... Sasvim skroman život. Otac je radio u preduzeću za puteve u Požarevcu, a majka je držala kuću na svojim leđima. Moje ime Funtinjora, Funta nastalo je od latinske reči fontana, odnosno izvor. Još tada moji roditelji su bili svesni da će jednog dana morati da mi promene ime. Krenula sam u školu sa šest godina u pripremni razred zbog jezika, jer ni reči srpskog do tada nisam znala, osim da prevedem kako se zovem, Izvorinka. Miloševići smo postali, kako mi je pričao moj deda Vlajko, kada nas je Ranković popisivao posle Drugog svetskog rata. Rekli su da biramo prezime i to srpsko, da bude na -ić, da je tako lakše za popis. I mojima je prvo palo na pamet prezime Milošević ..."

Detinjstvo su joj ispunile igre po poljima i šetnje brdima sa drugaricom Gordanom Stojićević, pevačicom. Bile su nerazdvojne, zajedno su pevale po školskim priredbama, na festivalu Homoljski motivi u Kučevu, a posle ih je obe Mira Vasiljević učlanila u svoju grupu Đerdan. Vlaške pesme su joj u krvi od najranijih dana.

"Još kao mala slušala sam Radio Bukurešt i Temišvar. Tata je kući doneo ogroman tranzistor i gomilu baterija. Trešti muzika, brat i ja osnovci, odvrnuli do daske tranzistor, ludilo od lepote! Taj osećaj nosim kroz ceo život. Rasla sam uz taj melos istočne Srbije, ali i rumunski. Uzor mi je bila rumunska pevačica Marija Tanasa. Pošto mi je maternji jezik vlaški, razumela sam šta je pevala i mnogo mi se dopala. A, od srpskih pevača to je bila Ksenija Cicvarić, jer je Radio Beograd stalno emitovao emisije u kojima je ona gostovala. Mislila sam da ću krenuti očevim stopama, jer sam ga obožavala, pa sam upisala saobraćajnu školu u Požarevcu, a posle višu ekonomsku, drumski smer. Tata je imao motor i krstario je drumovima Srbije, išao u inspekciju, pa sam i ja to želela. Ali život te nekako baci na drugu stranu. Pri Domu omladine u Požarevcu bilo je kulturno-umetničko društvo, učlanila sam se i nastavila da pevam ...

DIPLOMA NA ZIDU Dolaskom u Beograd počinje ozbiljnija karijera. Mira Vasiljević i njen ansambl Đerdan raspisali su konkurs za prijem novih članova. Izvorinka se prijavila i odmah je primljena. To je bila njena odskočna daska za budućnost. Prvi javni nastup imala je upravo sa Đerdanom.

"Ansambl je kalio nas mlade pevače tako što smo imali po tri koncerta dnevno i tako smo se suočavali sa strahom, tremom. Samim tim što toliko dugo pevaš i često imaš koncerte, oslobađaš se treme i straha pa makar ne znam šta bilo. Mira je bila naša stroga šefica, koja nas je učila svemu i svačemu. Roditelji su bili oduševljeni kada sam odlučila da se bavim muzikom zato što je to bilo drugo vreme. Jedan jedini uslov je bio da završim školu, a posle toga da budem šta želim. Poslušala sam ih, nisam zapostavila školu, ali sam ostala verna profesiji koja me hrani, koju volim i u kojoj sam svim svojim bićem. Diplomu sam okačila na zid, nek stoji. Zahvaljujući pesmi obišla sam ceo svet nekoliko puta, vraćala se uvek na polaznu tačku i uvek iznova govorila sebi kako sam zapravo srećan čovek, jer neko ko od Boga dar koristi da uveseljava druge i prenosi pozitivnu energiju na druge jeste srećan čovek.

Kao i većina pevača tih davnih 70-ih i 80-ih Izvorinka je putovala širom bivše Jugoslavije i sveta.

"U Đerdanu sam provela godinu dana i tu sam stekla popularnost. Stara Jugoslavija bila je veliko tržište. U Đerdanu smo imali specijalno sašivene haljine i posebnu koreografiju. A tada nije bilo stilista, ali mi smo bile mlade i lepe. Sa nama je jedino radila kostimograf Mira Čohadžić, koja nam je kreirala haljine. I to je sve. Kasnije sam se sama snalazila za odeću. Kupovala sam za nastupe po inostranstvu kada sam sa kolegama išla na turneje. Potpisivanjem ugovora sa Beogradskom estradom, čuveni menadžer Mumin koji je u to vreme pod ugovorom držao staru gardu pevača: Usniju Redžepovu, Predraga - Cuneta Gojkovića, Predraga Živkovića Tozovca, vrtoglavo je krenula moja solistička karijera. Mi mladi pevači smo uz njih rasli i kalili se. To su bili divni dani i toga nikad više neće biti. Imala sam sreću da i pre dolaska u Đerdan upoznam Milana Obradovića, urednika Prvog programa Radio Beograda. Napravili smo prve snimke pesama "Vatrenica", "Zar tako, dušo Radoje". Bile su preteča mojih kasnijih hitova. Bilo je i uspona i padova, ali to nije neobično za jedan dobar ljudski vek."

NAJBOLJA JE CRNKINJA Izvorinka kaže da joj se objavljivanjem prve ploče život promenio.

"Krenulo je sve nabolje, imalo se novca. Zvali su me na nastupe, plaćali me. Držite koncerte, pa i živite bolje. A, moram priznati da mi je prijalo i to što sam postala popularna i poznata. A, kome to ne prija. Nisam od pevačica koje su pevale po svadbama gde domaćini i gosti kite hiljadarkama pevače. U stvari, to je najstrašniji posao. Ako hoćeš stvarno dobar honorar, onda si roba od trenutka kada kročiš u njihovo dvorište do trenutka kada izađeš i kažeš: "Do viđenja, domaćine!". Ovaj traži da pevaš ovo, onaj ono, pevaj ovoliko, onoliko, svako nešto traži, idi kod kuma da pevaš pet pesama, kod svata deset, i tako, kako se kome ćefne. A i ja se razlikujem od srpskih pevača jer ne pevam klasičan srpski repertoar, već samo rumunsko-vlašku muziku. Bilo je u toku karijere mnogo doživljaja, ali jedan mi je ostao u posebnom sećanju. Đerdan je jednog lepog letnjeg dana gostovao u basenu Bor, koji je organizovao neku proslavu. Sedimo mi tako sa direktorom i radnicima za stolom i on počeo nas da hvali kako smo sve lepe i lepo pevamo i igramo. I onda odjednom upre prst u mene i reče: "A, ova crnkinja, ona mi je najbolja od svih." Hteo je da kaže crnka. Posle toga su me devojke dugo zvale — crnkinja.

Iako se mlada udala, Izvorinka nije zapostavila karijeru.

"Udala sam se sa 20 godina za Mišu Blama, poznatog džez muzičara, oca mog sina Davida. Bila je to velika ljubav. Miša je bio čelista u Narodnom orkestru RTS-a, a ja mlada pevačica i ama baš ništa o životu nisam znala. Samo sam ga videla, svideo mi se i htela da mi bude dečko il' da poginem. Kada smo se upoznali imala sam 20 godina, a on zreo čovek. Mlada pevačica se zaljubila gle, ne u harmonikaša nego u kontrabasistu. Rodila se ljubav, rodilo se dete i tako je počeo bračni život. On je bio stariji od mene 10 godina i naučio me svemu, izgradio moj muzički ukus. Imala sam njegovu punu podršku, jer je i sam putovao, tako da je imao puno razumevanja i za moj posao. Išla sam bez problema svojim putem. E, onda je život počeo da piše neke druge romane, te se mi razvedosmo posle 17 godina braka."ČETIRI GRACIJE
— Volim svoj posao i dalje sam aktivna. Svakog petka pevam u restoranu moje drugarice iz detinjstva Goce Stojićević i njenog supruga Radeta Jankovića. Pozvale smo Nenu Vukadinović i Jasnu Đokić i nastao je kvartet Gracije LM. Napravile smo celovečernji program, tako da svaka peva ono što joj najviše leži. Goca srpski melos, ja temperamentni istočni, Jasna moderni, a Nena špansko-grčki evergrin.

SIN DALEKO OD MUZIKE
— Sin David koji ima 25 godina nije krenuo mojim i stopama bivšeg muža. Ima samo nižu muzičku školu, a završio je Fakultet poslovnih studija. Zamislite, ne želi da se bavi muzikom, iako mu je deda bio čuveni muzičar Rafael Blam, jedan od osnivača Narodnog orkestra, otac mu Miša Blam, ja majka. Ali, on je rešio da odabere svoj put. U početku mi je bilo teško zbog te njegove odluke, sada više nije.

NEMAM POJMA O BAJANJU
— Rijaliti program Dvor je bio veliki izazov za mene. Nisam tip koji će sedeti kod kuće, veze vez. Posle te emisije, ne da sam tražena, a zovu me čak i da im proreknem nešto, jer sam na Dvoru imala zadatak da polako kroz igru nenametljivo skrenem pažnju na nešto što šira javnost ne zna, a to je fenomen vlaške magije. Neki od učesnika su se uplašili mojih zafrkancija i "bajanja", pa sam prestala da se zezam sa tim. Inače niti gledam u karte, niti u kafu, čak ne čitam horoskop. Član sam nevladine organizacije "Gorgina" sa sedištem u Negotinu, a koja ima za zadatak da očuva kulturnu tradiciju naroda istočne Srbije.


Deo teksta preuzet sa: Vesti online 15.05.2011 | tekst: Sonja Đurić
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: April 19, 2013, 08:39:11 pm »

*
IZVORINKA MILOŠEVIĆ


KO KAŽE DA ZRELE GODINE NISU ZABAVNE

U nevelikom stanu na Dorćolu, sa sinom Davidom, psom Bebom i mačkom, živi naizgled miran i tih život Izvorinka Milošević. Ali samo naizgled... Jer ubrzo krenu da zvone telefoni, a čuvena pevačica vlaške muzike u već pripremljen blok precizno upisuje gostovanja, nastupe, susrete sa prijateljima i kolegama. Ne podnosi ustaljene okvire života. Zato je i odlučila da uđe u rijaliti šou "Dvor".
Život žene u zrelim godinama ne mora da se svede na posao i kuću.
Umem ja i dalje da se igram i da rušim graniceČitav život bori se za vlašku kulturu i pesmu. Iza sebe ima više od 20 albuma sa pesmama i na srpskom i na vlaškom jeziku.

U stanju sam da 30 godina udaram u jedan isti bubanj, samo da ispunim svoju želju, da vlaška pesma dođe do svakoga. Ali nemam nikakve veze sa vlaškom magijom!

Čitala sam knjigu Jasne Jojić o vlaškoj magiji i šalila se sa tim, igrala, koketirala. Ne mogu da verujem da su mnogi pomislili da sam ozbiljna. Ja živim u Beogradu i ovo je 21. vek. Ne verujem u horoskop, ni u natalne karte, verujem u surovu realnost i bitku sa životom, ali to nema veze sa mojim poreklom i magijom.

Bavili su se u njenom rodnom kraju magijom, pa i danas se bave, ali Izvorinka je ubeđena da iza magije stoji čista autosugestija. Jedino rusaljke izdvaja, žene koje navodno mogu da padanjem u trans primaju poruke iz onog sveta.

Kada sam bila mala u selu Duboka, nadomak moje rodne Nevesnice, organizovali bi veliku igranku. Napravi se kolo i u jednoličnom ritmu igraju satima i udaraju štapovima u pod, violinisti sviraju arhaičnu muziku, bubanj prati ritam. Kolovođa je rusaljka i ona se polako izdvaja, pada u trans, valja se po blatu i prašini i u tom trenutku joj kao pristižu poruke iz onog sveta. Cenim to kao tradiciju jednog naroda.

I NAZVAŠE JE FUNTA LUGA

U Homoljskim planinama nadomak Kučeva rođena je 1954. godine Funta Luga. Njeni roditelji, Vlasi, bili su planinci, te je ona odrasla u skladu s prirodom, vrlo surovom, ali posve posebnom. Proleće kasni uvek, leto takođe, a zima rano stiže. Mala bašta, malo stoke, domaća jaja... Sasvim skroman život. Njen otac bio je zaposlen u preduzeću za puteve u Požarevcu, a majka je držala kuću na svojim plećima. Krenuli su u to vreme rođaci i komšije da hrle ka Zapadu, a danas je Nevesnica pravi gastarbajterski kraj — raskošna pustoš.

U toj želji za izobiljem valjda i njoj dadoše ime Funtinjora, Funta, nastalo od latinske reči "fontana", odnosno "izvor". Još tada roditelji su znali da će jednog dana morati da joj promene ime, sa vlaškim imenom nije se moglo u školu. A krenula je sa šest godina u pripremni razred zbog jezika, ni reči srpskog nije znala, osim da prevede kako se zove — Izvorinka.

Miloševići smo postali kada nas je Ranković popisivao nakon Drugog svetskog rata. Rekao je da biramo prezime, i to srpsko. Vlaško pismo ni dan-danas nije profilisano, imamo jezik, kulturu i tradiciju, a nemamo škole. Tek je nedavno u Negotinu osnovano Udruženje "Gorgina", ja sam ponosna članica.

Vlaške pesme su joj u krvi još od najranijih dana, kada je njen tata na planinu dovukao ogroman tranzistor i gomilu baterija. Od Radio Bukurešta i Radio Temišvara prolamala su se polja.

Trešti muzika, ludilo od lepote! Taj osećaj nosim kroz život.

Ipak u to vreme mislila je da će krenuti stopama svog oca, koga je obožavala, te je upisala Srednju saobraćajnu u Požarevcu, a zatim Višu ekonomsku, drumski smer.

On je imao motor, krstario je putevima širom Srbije, išao u inspekciju, pa sam i ja to želela. Ali život te onda baci na neke druge strane... Htela sam da budem slavna i da imam mnogo para — grohotom se smeje i odmahuje rukom. — To vam je drugo vreme bilo! Ako imaš talenta, ne možeš da omaneš. Od pevanja sam kupila stan u centru Beograda.

Igre po polju, šetnje brdima, najlepše dane detinjstva delila je sa drugaricom Gocom Stojićević, pevačicom takođe. Jedna bez druge nisu mogle da žive. Zajedno su pevale po školskim priredbama, na festivalu "Homoljski motivi" u Kučevu, Mira Vasiljević ih je obe učlanila u svoju grupu "Đerdan".

ŽELIM DA ME NEKO FASCINIRA

U to vreme već je bila u ozbiljnoj vezi sa Mišom Blamom, poznatim džezerom. Ubrzo su se i venčali.

Bila je to velika ljubav. Miša je bio čelista u Narodnom orkestru RTS-a, a ja mlada pevačica od 20 godina i ama baš ništa o životu nisam znala. Samo sam ga videla, svideo mi se i hoću da mi bude dečko il' da poginem. On je bio stariji od mene deset godina i naučio me svemu, izgradio moj muzički ukus. Bili smo 17 godina u braku, dobili dete, to je ozbiljna životna priča. Sve posle toga su bile ljubavi, ali drugačijeg karaktera i, recimo, manje bitne.

Kaže da joj često prijatelji viču: "Ženo božja, pa što se ne udaš ponovo?!" Al' ona ide putem kojim se teže i ređe ide.

Neću izgubiti veru da će neko strašno da me fascinira, ali to je mnogo teško nakon godina brodoloma. Samo kad ste mladi verujete u bajku zvanu brak.

Izgleda da nije lako muškarcima da Izvorinki priđu, pa je najviše "telefonskih" udvarača.

Kada bi prišli i kada bismo se dobro pogledali, možda bismo se i pronašli. Ali neće niko da priđe. Moj sin David smeje se kad me neko zove telefonom, a ja zaobilazim kao kiša oko Kragujevca. Kaže: "Znao sam da opet ništa neće biti, ti ih sve oteraš!" Sigurna sam da je greška u meni. Godinama živim sama i ne delujem kao drvce koje se savija.


Manuela Graf | Foto: E. Čonkić | 03.04.2011 | Žena
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: