Dušan Đ. Cvetković Duca (1892—1978)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « MUZIČKO STVARALAŠTVO I IZVOĐAŠTVO SRBA « Izvođači I « Dušan Đ. Cvetković Duca (1892—1978)
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Dušan Đ. Cvetković Duca (1892—1978)  (Pročitano 9111 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Maj 11, 2013, 10:05:13 pm »

*
DUŠAN Đ. CVETKOVIĆ

Dušan Duca Đ. Cvetković (Niš, 29. januar 1892 — Niš, 18. april 1978) je bio srpski glumac, operski pevač, reditelj, dramski pisac i upravnik pozorišta.


BIOGRAFIJA

Rodio se u niškoj zanatlijskoj porodici, izučio obućarski i fotografski zanat i 1908. postao član "Abraševića". Učestvovao je u Balkanskom ratu odakle se vratio ranjen. U niškoj Vojnoj bolnici sreo svog prvog učitelja glume Kostu Delinija koji ga je, po ozdravljenju, primio u svoju pozorišnu trupu Povlašćeno pozorište "Joakim Vujić", u kojoj je Duca prvi put nastupio 6. jula 1912. godine u predstavi "Kapetanovo dete". U toku Prvog svetskog rata sa srpskom vojskom prelazi preko Albanije, 1916. je na oporavku u Africi, gde naredne godine počinje da igra u Srpskom vojničkom pozorištu u Bizerti pa sve do početka proboja Solunskog fronta. U predstavama je igrao mahom ženske uloge (između ostalog i Koštanu). Nastupao je se Dušanom Radenkovićem, Dušanom Životićem i Aleksandrom Zlatkovićem, pod upravom drugog učitelja Dimitrija Ginića.

U Niš se vratio 7. avgusta 1919. godine kao nosilac Albanske spomenice i stupio u Povlašćeno putujuće pozorište "Trifković" Sime Bunića čije je sedište bilo u Nišu. Istovremeno igrao je i u Narodnom pozorištu u Skoplju, gde je zaavršio kurs glume kod reditelja Aleksandra Vereščagina. Od 1924—1925. je u Narodnom kazalištu u Splitu, 1926—1927. godine vodio je, kao upravnik, reditelj i glumac, poluprofesionalno pozorište u Štipu, 1927—1928. je kraće vreme u pozorištima u Bitolju i Leskovcu, 1928—1929. u dobro organizovanoj Maloj komediji Miloša Rajčevića — Čvrge, 1931—1933. u Narodnom pozorištu Moravske banovine u Nišu, 1934—1937. u Narodnom pozorištu Vrbaske banovine u Banjaluci, od avgusta 1937. godine je v.d. upravnika Pozorišta moravske banovine u Nišu, a kasnije Narodnog pozorišta u Nišu, gde je ostao i igrao kao glumac sve do 1952. godine, kada je penzionisan. Posle penzionisanja i dalje je nastupao u manjim ulogama u ovom pozorištu sve do 1971. godine. Umro je u Nišu 1978. god u 86. godini.


UMETNIČKI RAD

Narodno pozorište u Nišu Dušanu Cvetkoviću je priredilo proslavu značajnih jubileja — 17. maja 1953. godine — "40 godina umetničkog rada veterana niške scene" i 17. novembra 1974. godine — "60 godina umetničkog rada". Još u mlađim godinama, pa i posle penzionisanja pevao je prijatnmim visokim, toplim tenorom u operetama i komadima s pevanjem i igranjem, u solističkim izvođenjima na raznim priredbama, u pozorištu i na Radio-Beogradu. Iz Beograda 1923. godine odlazi za Pariz, gde snima prvu ploču na srpskom jeziku za Fabriku gramofonskih ploča Pate Ferer. Snima i u Berlinu. Artistička agencija Krampf ga angažuje za varijeteje i igra po celoj međuratnoj Jugoslaviji.

U Nišu, pored glume, bavi se režijom i pisanjem. Piše drame, ali i pesme ("Oj Nišavo", "Mori Tuto", "Jordanke mori" i dr.) i komade ("Jovanča meraklija", "Plamen Toplice", "Vranjčani se sude", "Vranjanci na Jadranu" i dr.).

Igrao je i u filmovima.
više » » »
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Maj 11, 2013, 10:21:51 pm »

*

BRE ISKOČI, LUDO MLADO, PORTA DA OTVORIŠ
Muzika i tekst: Dušan Đ. Cvetković Duca

Bre iskoči, ludo mlado,
porta da otvoriš, gosti da pričekaš.
Ako j' momče s tatka došlo,
a ti mu otvori, na tatko nek' zbori.

Neje s tatka, samo došlo,
i cveće mi nosi, oće da me prosi.
Ne puštaj ga, no mu kaži:
Ne da mene nana još godinu dana.


NE GONI KONJA, MORI, MOIMČE
Muzika i tekst: Dušan Đ. Cvetković Duca

Ne goni konja, more, moimče,
Ne goni konja, lipca pod tebe,
Kako i ja, dušo moja, za tebe,
kako i ja, dušo moja, za tebe.

Zastani mome, mori, zastani,
Umorna konja malo odmori.
I sas mene, dušo moja, prozbori,
i sas mene, dušo moja, prozbori.

Za konja treba trava zelena,
Za mene rujna ruža rumena,
I da ljubim usta tvoja medena,
I da ljubim usta tvoja medena.


OJ NIŠAVO, VODO MUTNA
Muzika i tekst: Dušan Đ. Cvetković Duca

Oj Nišavo, vodo mutna
Ja te gazih često puta
I nikad me ne zanese, oj, Nišavo.
I nikad me ne zanese, oj, Nišavo.

Kraj krivoga vira tamo
Ja i draga samo znamo,
Jedno drugom šaputasmo, oj, Nišavo.
Jedno drugom šaputasmo, oj, Nišavo

Koliko je puta rekla:
"Dragu ljubav ja sam stekla."
Pa ipak me izneveri, oj Nišavo.
Pa ipak me izneveri, oj Nišavo.


* * *

SADILA MILENA LOJZE
Narodna

Sadila Milena, nane,
Golemo lojze, u Goricu
Po tri nedelje lozu v'zuje
A po četiri posle tuguje

Prokleto bilo, nane,
Golemo lojze u Goricu
Dok tri nedelje lozu v'zujem
Za dragana si svoga tugujem

Oganj nek spali, nane,
Golemo lojze u Goricu
Zbog pusto lojze, grdna propade
Nit se Milena jadna udade

"... posedovao glas izuzetne lepote a koji ga je odvodio do Beča i Pariza. Pesmom i pevanjem je postigao mnogo, vrlo mnogo, kao malo koji pevač danas, mada je njegova osnovna profesija bila gluma. Dušan Cvetković Dule je takođe spevao neke od najlepših pesama koje se vezuju za niški kraj, preko 32 za koje se danas misli da su narodne — izvorne. One su samo ponarodnjene kao i mnoge. Obdaren još kao mladić pisao je stihove, kasnije pisao note i te reči je pretvarao u muziku jer pevaju se reči a ne melodija. Slava, ona prava slava i popularnost došla je tek sa pločama Dušana Cvetkovića Duleta kojih je snimio 43 i to još 1928. godine. Neke od tih ploča su se čuvake u pozorišnom muzeju kao posebna vrednost. Među njima izdvajamo sledeće naslove: "Dude, mori, dude", "Kaži Leno koga voliš", "Reših da se ženim", "Stojanke, bela Vranjanke"... Za Dušana Cvetkovića Duleta se zna da je kao glumac, pisac pozorišnih komada i upravnik pozorišta u Nišu bio jako uspešan. Ali, zaboravilo se da je on spevo i komponovao 32 melodije među kojima se nalaze mnoge za koje se danas misli da su narodne: "Oj Nišavo, vodo mutna", "Rakito, mori Rakito", "Bre iskoči ludo, mlado, porta da otvoriš" i danas veoma popularnu, često obrađivanu "Ne goni konja, mori moimče", koja nažalost nije sačuvana u njegovom izvođenju." RTS

* * *

"U Nišu pored glume bavi se i režijom i pisanjem. Piše pesme (Oj Nišavo, Mori Tuto, Jordanke mori i dr.) i komade (Jovanča meraklija, Plamen Toplice, Vranjčani se sude, Vranjanci na Jadranu i dr.)" Miroljub Nedović Riki FB

YouTube: Dušan Đ. Cvetković Duca — Sadila Milena lojze
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: