*
BRE ISKOČI, LUDO MLADO, PORTA DA OTVORIŠMuzika i tekst: Dušan Đ. Cvetković DucaBre iskoči, ludo mlado,
porta da otvoriš, gosti da pričekaš.
Ako j' momče s tatka došlo,
a ti mu otvori, na tatko nek' zbori.
Neje s tatka, samo došlo,
i cveće mi nosi, oće da me prosi.
Ne puštaj ga, no mu kaži:
Ne da mene nana još godinu dana.
NE GONI KONJA, MORI, MOIMČEMuzika i tekst: Dušan Đ. Cvetković DucaNe goni konja, more, moimče,
Ne goni konja, lipca pod tebe,
Kako i ja, dušo moja, za tebe,
kako i ja, dušo moja, za tebe.
Zastani mome, mori, zastani,
Umorna konja malo odmori.
I sas mene, dušo moja, prozbori,
i sas mene, dušo moja, prozbori.
Za konja treba trava zelena,
Za mene rujna ruža rumena,
I da ljubim usta tvoja medena,
I da ljubim usta tvoja medena.
OJ NIŠAVO, VODO MUTNAMuzika i tekst: Dušan Đ. Cvetković Duca Oj Nišavo, vodo mutna
Ja te gazih često puta
I nikad me ne zanese, oj, Nišavo.
I nikad me ne zanese, oj, Nišavo.
Kraj krivoga vira tamo
Ja i draga samo znamo,
Jedno drugom šaputasmo, oj, Nišavo.
Jedno drugom šaputasmo, oj, Nišavo
Koliko je puta rekla:
"Dragu ljubav ja sam stekla."
Pa ipak me izneveri, oj Nišavo.
Pa ipak me izneveri, oj Nišavo.
*
* *
SADILA MILENA LOJZENarodnaSadila Milena, nane,
Golemo lojze, u Goricu
Po tri nedelje lozu v'zuje
A po četiri posle tuguje
Prokleto bilo, nane,
Golemo lojze u Goricu
Dok tri nedelje lozu v'zujem
Za dragana si svoga tugujem
Oganj nek spali, nane,
Golemo lojze u Goricu
Zbog pusto lojze, grdna propade
Nit se Milena jadna udade
"... posedovao glas izuzetne lepote a koji ga je odvodio do Beča i Pariza. Pesmom i pevanjem je postigao mnogo, vrlo mnogo, kao malo koji pevač danas, mada je njegova osnovna profesija bila gluma. Dušan Cvetković Dule je takođe spevao neke od najlepših pesama koje se vezuju za niški kraj, preko 32 za koje se danas misli da su narodne — izvorne. One su samo ponarodnjene kao i mnoge. Obdaren još kao mladić pisao je stihove, kasnije pisao note i te reči je pretvarao u muziku jer pevaju se reči a ne melodija. Slava, ona prava slava i popularnost došla je tek sa pločama Dušana Cvetkovića Duleta kojih je snimio 43 i to još 1928. godine. Neke od tih ploča su se čuvake u pozorišnom muzeju kao posebna vrednost. Među njima izdvajamo sledeće naslove: "Dude, mori, dude", "Kaži Leno koga voliš", "Reših da se ženim", "Stojanke, bela Vranjanke"... Za Dušana Cvetkovića Duleta se zna da je kao glumac, pisac pozorišnih komada i upravnik pozorišta u Nišu bio jako uspešan. Ali, zaboravilo se da je on spevo i komponovao 32 melodije među kojima se nalaze mnoge za koje se danas misli da su narodne: "Oj Nišavo, vodo mutna", "Rakito, mori Rakito", "Bre iskoči ludo, mlado, porta da otvoriš" i danas veoma popularnu, često obrađivanu "Ne goni konja, mori moimče", koja nažalost nije sačuvana u njegovom izvođenju."
RTS* * *
"U Nišu pored glume bavi se i režijom i pisanjem. Piše pesme (Oj Nišavo, Mori Tuto, Jordanke mori i dr.) i komade (Jovanča meraklija, Plamen Toplice, Vranjčani se sude, Vranjanci na Jadranu i dr.)" Miroljub Nedović Riki
FBYouTube:
Dušan Đ. Cvetković Duca — Sadila Milena lojze