Marš na Drinu dobar celom svetu, a loš Bošnjacima!
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « MUZIČKA ČITAONICA « Muzička dešavanja, zanimljivosti i ličnosti « Marš na Drinu dobar celom svetu, a loš Bošnjacima!
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Marš na Drinu dobar celom svetu, a loš Bošnjacima!  (Pročitano 11685 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Januar 29, 2013, 10:58:38 pm »

*

BOŠNJACI POBESNELI: Marš na Drinu u UN oduševio svet!

Koncert srpskog hora Viva voks koji je Vuk Jeremić organizovao u UN pozdravio ceo svet, za predstavnike BiH stara srpska pesma fašistička

Njujork — Pobunili se.

Zaslugom predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuka Jeremića u tom međunarodnom telu u centru Njujorka za srpsku Novu godinu organizovan je spektakularan nastup najpoznatijeg hora iz Srbije, Viva voks, koji je oduševio najmoćnije ljude sveta. Međutim, nastup koji je sve prisutne zadivio zasmetao je Bosancima, jer je beogradski hor u središtu UN otpevao pesmu "Marš na Drinu", koja je prema njihovim navodima "napadačka" i "fašistička" numera.
 
Više od 85.000 bosanskih Amerikanaca i Kanađana potpisalo je protestno pismo, koje je stiglo na adresu generalnog sekretara UN Ban Ki Muna. — Vaša ekselencijo, želimo da izrazimo razočaranje zbog koncerta održanog u UN koji je organizovao Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Republike Srbije. Koncert je bio skandalozno uvredljiv za žrtve genocida u BiH jer je hor otpevao ozloglašenu i napadačku srpsku nacionalističku pesmu "Marš na Drinu".
 
Ova posebno fašistička pesma korišćena je da inspiriše širenje mržnje protiv svega nesrpskog i kao instrument podsticanja inspiracije ubistva hiljade civila od strane srpskih nacionalista — istaknuto je u pismu i dodato da su Srbi ubijali i silovali uz tu numeru tokom rata.
 
S druge strane, predstavnici svih zemalja članica UN i istaknuti njujorški biznismeni bili su oduševljeni impresivnim nastupom Viva voksa. Oni su gromoglasnim aplauzom nagradili srpske umetnike i izrazili veliko zadovoljstvo što su pored svetskih hitova, poput "Imagine" Džona Lenona i "Ameno", mogli da čuju i tradicionalne pesme Srbije "Hajde, Jano", "Tamo daleko" i "Marš na Drinu", koji im se posebno dopao. Naročito zadovoljstvo izrazio je Ban Ki Mun. — Dobro veče Srbijo, srećna Nova godina — pozdravio je Ban na srpskom jeziku, a onda zahvalio grupi Viva voks i istakao da kad takvi umetnici nastupaju, prevodioci mogu da odahnu, jer muzika dodiruje srca.

JEREMIĆ VEČE POSVETIO SRBIJI

Predsednik GS UN Vuk Jeremić imao je pravo da izabere jedan dan koji će u tom međunarodnom telu biti posvećen Srbiji, pa je on odlučio da to simbolično bude baš za srpsku Novu godinu. - Muzika nas ujedinjuje, a danas nema važnije poruke od one da topovi utihnu. Možete reći da sam sanjar, ali ovaj koncert posvećujem onima koji sanjaju o miru — rekao je na proslavi Jeremić.

Autor: Autor: Ekipa Kurira | 16.01.2013. | Kurir
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Januar 29, 2013, 11:20:04 pm »

*

MARŠ NA DRINU DOBAR CELOM SVETU, A LOŠ BOŠNJACIMA!

Pesmu "Marš na Drinu", čije je izvođenje na proslavi u UN izazvalo protest predstavnika BiH, obradili su mnogi svetski muzičari, uključujući i američku grupu Šedouz

Beograd — Samo da komšiji crkne krava.

Pesma "Marš na Drinu" u fantastičnoj izvedbi hora Viva voks na proslavi srpske Nove godine u UN oduševila je ceo svet, osim Bošnjaka, koji su u protestnom pismu Ban Ki Munu osudili to što je hor otpevao "ozloglašenu i napadačku srpsku nacionalističku pesmu". Međutim, Bošnjaci su zaboravili da se požale na to što je, pored "zlih Srba", i veliki broj stranih kompozitora i grupa u poslednjih 50 godina obradio ovu pesmu!

"Marš na Drinu" je obradio i poznati američki kompozitor Džejms Last sa svojim bendom, ali i engleska grupa Šedouz, koja je imala veliki uticaj na razvoj pop muzike.

Istoričar Predrag Marković kaže da je "Marš na Drinu" patriotska pesma iz Prvog svetskog rata i da nema apsolutno nikakve veze s Bosancima.

— To je patriotska numera iz Prvog svetskog rata, a ne politička. To je kao kad biste zabranili Vagnera jer ga je voleo Hitler — naveo je Marković.

I sam Vuk Jeremić je u otvorenom pismu kojim se obratio javnosti podsetio da je pesma "Marš na Drinu" u proteklim decenijama izvođena nebrojeno puta širom sveta i da su je izvodili poznati umetnici poput Klifa Ričardsa i Četa Atkinsa.

— Maliciozna tumačenja pesme koja je izvedena na bis tiču se njene navodne zloupotrebe tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Uz dužno poštovanje prema svim žrtvama tih tragičnih konflikta, ovi napadi predstavljaju žalosne pokušaje da se izvrne značenje muzičkog dara koji smo ponudili svetu i predstavljaju duboku uvredu za srpski narod.

Napisana pre jednog veka, "Marš na Drinu" je pesma koja zauzima središnje mesto u našem sećanju na odbranu od agresora u Prvom svetskom ratu — naveo je Jeremić.

Kongres Bošnjaka Severne Amerike tražio je juče da UN adekvatno kazni Vuka Jeremića zbog organizacije koncerta Viva voksa i da ga smene s položaja predsednika 67. zasedanja Generalne skupštine UN.

NIJE BILO IZVINJENJA UN

Portparol generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, Martin Nesirki ponovio je juče da je prvi čovek UN samo izrazio žaljenje ako su se neki ljudi našli pogođenim zbog pesme "Marš na Drinu", ne pomenuvši izvinjenje, kako su juče neki mediji preneli njegovu izjavu.

Vuk Jeremić je, takođe, rekao da izvinjenja Ban Ki Muna nije bilo.

— Da jeste, ono bi, imajući u vidu značaj ove pesme za naš nacionalni identitet, predstavljalo uvredu za srpski narod — rekao je on.
 
BILJANA SRBLJANOVIĆ OPET PLJUJE

Dramska spisateljica Biljana Srbljanović ponovo se okomila na svoju omiljenu "žrtvu" — Vuka Jeremića! Srbljanovićeva je napisala da Jeremić gleda isključivo svoju korist i da su se sad svi nacionalisti digli da brane pesmu "Marš na Drinu", te ako nije važno šta je svirano, zašto onda nisu svirali nešto od Stonsa... Tokom prepucavanja s tviterašima Srbljanovićeva je ironično konstatovala da je izdajnik, narkoman, da je snimila pornić...

— Ja, zavisnica od narkotika, potonula u najdublji mulj nemorala što se stidim, poredim naciste sa Srbima...

BOŠNJAČKI KONGRES: HITNO SMENITI JEREMIĆA

Kongres Bošnjaka Severne Amerike pozdravio je izvinjenje Ban Ki Muna zbog izvođenja, kako su istakli, militantne srpske nacionalističke pesme "Marš na Drinu" na koncertu u Ujedinjenim nacijama koji je organizovao Vuk Jeremić.

— Tražimo da Ujedinjene nacije napravi odgovarajuće korake kako bi se adekvatno kaznio glavni arhitekta i krivac za ovaj nemili događaj — navodi se u dopisu KBSA i dodaje da se traži smena Vuka Jeremića s položaja predsednika 67. zasedanja Generalne skupštine UN.


MARŠ NA DRINU

U boj krenite junaci svi
Kren'te i ne žal'te život svoj
Cer da čuje tvoj, Cer nek vidi boj
A reka Drina slavu, hrabrost
i junačku ruku oca, sina
Poj, poj, Drino, vodo hladna ti
Pamti, pričaj kad su padali
Pamti hrabri stroj
Koji je pun ognja, silne snage
Proterao tuđina s reke naše drage
Poj, poj, Drino, pričaj rodu mi
Kako smo se hrabro borili
Pevao je stroj, vojev’o se boj
Kraj hladne vode
Krv je tekla
Krv je lila
Drinom zbog slobode

KO JE SVE IZVODIO "MARŠ NA DRINU"

Šedouz 1966.
Lajbah 1994.
Peti Pejdž 1964.
Čet Atkins 1966.
Džokers 1963.
Spotniks 1964.
Bauernkapel
Mindersdorf 2008.
Keptan Harp 2010.

Autor: Katarina Blagović | 19.01.2013. | Kurir
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Januar 29, 2013, 11:28:11 pm »

*

PLANETARNI HIT: Klif Ričard i Čet Atkins sviraju Marš na Drinu

Izuzetno sam ponosan na "Marš na Drinu". Ta pesma u proteklim decenijama izvođena je nebrojeno puta, ne samo na Balkanu, već i širom sveta, od strane poznatih umetnika poput Klifa Ričardsa i Četa Atkinsa, rekao je predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić

Njujork — Predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić uputio otvoreno pismo povodom kako je naveo skandaloznih tvrdnji u vezi sa pesmom "Marš na Drinu" izvedenom u UN.

U otvorenom pismu Jeremić se osvrće na proslavu Pravoslavne nove godine i koncert koji je 14. januara održan u Generalnoj skupštini UN. On ističe da je taj koncert bio nezaboravan a da su nakon toga iznete skandalozne i maliciozne tvrdnje o pesmi "Marš na Drinu" koja je napisana pre jednog veka povodom odbrane Srbije od agresora u Prvom svetskom ratu.

"Maliciozna tumačenja pesme koja je izvedena na bis "Marš na Drinu" tiču se njene navodne zloupotrebe tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Uz dužno poštovanje prema svim žrtvama tih tragičnih konflikta, ovi napadi predstavljaju žalosne pokušaje da se izvrne značenje muzičkog dara koji smo ponudili svetu prošlog ponedeljka i predstavljaju duboku uvredu za srpski narod. Napisana pre jednog veka "Marš na Drinu" je pesma koja zauzima središnje mesto u našem sećanju na odbranu od agresora u Prvom svetskom ratu, tokom koga je Srbija izgubila trećinu svog muškog stanovništva u brojnim bitkama u kojima smo se borili na strani Saveznika", piše Vuk Jeremić.

On dodaje i da je izuzetno ponosan na "Marš na Drinu" i podseća da je ta pesma u proteklim decenijama izvođena nebrojeno puta, ne samo na Balkanu, već i širom sveta, od strane poznatih umetnika poput Klifa Ričarda i Četa Atkinsa.

"Pozitivan utisak koji je ostavio na probranu međunarodnu publiku na koncertu u ponedeljak, samo je još jedno svedočanstvo veličine ovog umetničkog dela. Odlučili smo da podelimo ovu pesmu sa celim svetom, uz jasnu propratnu poruku mira upucenu sadašnjim i budućim generacijama", navodi Jeremić u otvorenom pismu.

On podseća i da u Evropi postoji ustaljena tradicija da se novogodišnji koncerti završavaju popularnim marševima, pretvorenim u poruke mira. To je slučaj sa Štrausovim "Radeckim maršom" na kraju bečkih koncerata, a tako je bilo i sa "Maršom na Drinu" prošlog ponedeljka u Njujorku.

"Uprkos ovim neutemeljenim napadima, nastavićemo sa našim iskrenim naporima, usmerenim na postizanje suštinskog pomirenja na Balkanu i širom sveta", zaključio je Vuk Jeremić.

UN izrazile su sinoć žaljenje ukoliko je nekog uvredilo izvođenje pesme "Marš na Drinu" na koncertu u Generalnoj skupštini UN.

Prethodno su društvo iseljenika iz BiH u SAD i Udruženje Srebreničke majke generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu uputile protestno pismo u kome su navele da je koncert 14. januara u UN bio skandalozno ponižavanje žrtava genocida u BiH jer je orkestar svirao "ozloglašenu i nasilničku srpsku nacionalističku pesmu 'Marš na Drinu'".

Kabinet predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića je sinoć saopštio da je reč o žalosnom pokušaju da se izvrne značenje pesme.

Podsetimo, predsedavajući Generalnom skupštinom UN Vuk Jeremić organizovao je proslavu Nove godine po julijanskom kalendaru i predstavljanje Srbije u velikoj sali Generalne skupštine, čemu je prisustvovao i Ban Ki Mun koji je aplauzom propratio ceo koncert Viva Voxa koji je između ostalih izvodio popularne hitove grupe ABBA, Queen, Beatels kao i pesmu "Tamo daleko" i pesmu "Srce" EKV-a.

Autor: Autor: EPK/B92 | 18.01.2013. | Kurir
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #3 poslato: Januar 29, 2013, 11:42:20 pm »

**

Marš NA DRINU
poema: Miloje Popović
muzika: Stanislav Binički


Tiho spuštala se letnja noć
na Cer, na tu gordu planinu.
Čak i divlja zver gubila je smer
od čudnog straha
da će smetat' četama što kreću se bez daha.

Drini, Savi, svuda gde je plač
tamo hita britak, srpski mač,
samo laki bat
niko nikog zvat' te noći neće
dok se vojska s proplancima i brdima sreće.

Sred tog mraka
preko obronaka
svakog srce mori
svakom vatra u grudima gori
da se odmah bori.

U toj zemlji gunja, opanka
gde su zore večno crvene
nikad boj ne spi
a kad žito zri
tad bez prestanka
svuda se čuje pesma tanka, pesma od
uranka.

Jedan rat tek što je prošao
drugi je sa letom došao
tuđin je za tren
kao neka sen iz mrklog mraka
prekinuo letinu i pesmu devojaka.

Nije teško
za seljaka, đaka
za pravog junaka
iz veselja, kola devojaka
latit' se pušaka.

Borac svaki nema pušku, ne
ali nosi srce planine.
Borce, drži steg
tuđin će u beg se brzo dati
ponovo će sunce Šumadiju obasjati.

Zov junaka s bojne Drine te
sve se ori, sve do daljine.
Svuda, svaki puk
puške, trube zvuk i juriš pravi
pevala se pesma rata, slobodi i slavi.

Pucaj, momče
majka ti ne plaka
jer je kuća svaka
dala Ceru po jednog junaka
oca, sina, brata.

Na Cer, pođite sa snagom svom
znajte, vi branite rod i dom
svud' je poklič, zov
taj viteški kov starca, momaka
to je oganj što ga nose od svojih predaka.

U boj, krenite junaci svi
kren'te i ne žal'te život svoj
Cer da čuje tvoj, Cer nek' vidi boj
a reka Drina — slavu, hrabrost
i junačku ruku srpskog sina.

Napred borče
brani svoju zemlju
ne daj, nikad ne daj
za nju život uvek rado predaj
ali je nikom ne daj!

Poj, poj Drino, vodo hladna ti
pamti priče kad su padali
pamti hrabri stroj
koji je pun ognja, silne snage
proterao tuđina sa reke naše drage.

Poj, poj Drino, pričaj rodu mi
kako smo se hrabro borili
pevao je stroj, vojevo se boj kraj hladne vode
krv je tekla
krv se lila Drinom zbog slobode.


Youtube: Dušan Jakšić i Braća Bajić — (Marš) Na Drinu

Više o kompozitoru Biničkom  
Više o autoru poeme Popoviću  
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: