Miroslav Čangalović (1921—1999)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « MUZIČKO STVARALAŠTVO I IZVOĐAŠTVO SRBA « Izvođači [Klasična muzika] « Miroslav Čangalović (1921—1999)
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Miroslav Čangalović (1921—1999)  (Pročitano 18403 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Avgust 14, 2012, 12:53:23 am »

*
MIROSLAV ČANGALOVIĆ
(Glamoč, 18.01921 — Beograd, 01.10.1999)

Miroslav Čangalović je rođen 1921. godine u Glamoču i jedan je od najvećih i najznačajnijih vokalnih umetnika u istoriji srpske muzičke kulture. Sam je govorio da je u stvari naučio da peva, ne u školi, već na planini pevajući krajiške pesme sa čuvenim krajiškim napevom.

Miroslav Čangalović je stvorio impozantnu galeriju likova od seljana i popova, preko slugu, provadadžija, trgovaca, boema, do kneževa i careva. Čangalovićev repertoar obuhvatio je najveća imena svetske i domaće muzičke literature. Svim likovima koje je tumačio, a bilo ih je preko dvadeset, prilazio je s istom prilježnošću i studioznošću. Za izuzetna umetnička dostignuća, Čangalović je dobio brojne nagrade i priznanja.

Umro je u Beograu 1. oktobra 1999. godine u sedamdeset osmoj godini.
Srpski krajevi


"Čangalović je bio veliki solista i umetnik. Čak i oni koji nisu znali šta je opera, znali su ko je Miroslav Čangalović."
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Avgust 14, 2012, 01:01:23 am »

*

SEĆANJE NA MIROSLAVA ČANGALOVIĆA

Deset godina od smrti velikog basa srpske i evropske operske scene Miroslava Čangalovića, obeleženo programom u Narodnom pozorištu u Beogradu.

U ime Narodnog pozorišta jednom od najznačajnijih vokalnih umetnika u istoriji srpske muzike Čangaloviću (1921—1999) koji je za tri decenije pevačke karijere stvorio impozantnu galeriju likova, poklonio se upravnik Božidar Đurović koji je istakao da je Čangalović ostao u trajnom sećanju publike i kolega, da je njegovo delo ugrađeno u najbolje godine Opere Narodnog pozorišta.

Programu su se pridružili ministar kulture Nebojša Bradić i ministar prosvete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović, koji su danas u Beogradu potpisali Memorandum o saradnji dva ministarstva za period do 2012. godine.

"Imam privilegiju da danas budem ovde u ime Vlade RS, ozbiljno se ustručavam da govorim o velikom čoveku i onome što je stvorio. Život i put me često vodio kroz Glamočko polje o kome je Čangalović govorio kao svom prvom zvučnom pamćenju, o usamljenoj kasabi opkoljenoj visokim planinama, prepunoj zavijanja, o Glamoču u kome je rođen", kazao je Kasipović.

Prema rečima ministra Bradića, Narodno pozorište drži čas istorije odajući poštu velikanu, gorostasu operske scene koji je godinama predano radio na operskoj misiji širenja važnosti umetnosti.

"Koliko je njemu bilo lako da peva na svetskim pozornicama, toliko mu nije bilo teško da nastupa na seoskim pozornicama širom Srbije i nekadašnje Jugoslavije, profesionalno i predano, zbog toga je opera dobijala novu publiku", kazao je Bradić i dodao da Čangalović nikada nije oskudevao u društevnim priznanjima i ljubavi publike.

U koncertnom omažu posvećenom operskom pevaču koga su kritičari i istoričari smatrali, posle Šaljapina, najboljim Borisom Godunovim i velikim interpretatorom likova iz ruskih opera, učestvovali su dugogodišnji partneri Čangalovića na operskoj sceni: Radmila Bakočević, Radmila Smiljanić, Živan Saramandić, Miomir Nikolić, Siniša Pajić i Aleksa Vasić, izvodeći arije koje su posvetili kolegi.

Pevači su nastupili uz klavirsku pratnju Dušana Trbojevića, prijatelja i muzičkog saradnika Čangalovića punih 56 godina, Aleksandra Kolarevića, Nevene Živković, Arsena Čarkića i Daria Humenjuka.

Doajen naše pijanističke scene Trbojević podsetio je da je Čangalović bez ikakve poze dolazio u najudaljenija mesta u koja su ga zvali, pevao, govorio, prosvećivao svojim moćnim glasom i za to je dobijao poštovanje i ljubav publike.

"Bio je čovek koga bi prigrlili kao svog gde god bi odlazio jer je sam govorio da je scena njegova profesija a koncerti ljubav", kazao je Trbojević.

Čangalović je pevanje učio kod poznate operske pevacice i pedagoga Zdenke Zikove od 1946. do 1954.godine. Zahvaljujući izuzetnom talentu, ali i velikom radu i posvećenosti svom pozivu brzo je postao jedan od najvećih muzičkih umetnika koje je naša sredina imala.

Njegov operski repertoar obuhvatao je više od 90 uloga u kojima se isticao raskošnim glasom, dramskom snagom i doživljenom interpretacijom. Među njegovim najpoznatijim ostvarenjima nalaze se uloge Borisa Godunova, iz istoimene opere Musorgskog, i Dosifeja, iz opere "Hovanščina", istog kompozitora.

Ostvario je nezaboravne role i kao Don Kihot (Masneov "Don Kihot"), Končak i Galicki (Borodinov "Knez Igor"), Mefisto (Gunoov Faust"), Filip Drugi (Verdijev Don Karlos"), Figaro (Mocartova Figarova ženidba"), Kučobej (Mazepa" Čajkovskog), Ivan Grozni (Pskovitjanka" Rimskog Korsakova), Mitke (Konjovićeva Koštana")..

Njegov koncertni repertoar je obuhvatao preko 500 kompozicija autora svih epoha, i to solo pesama, ciklusa pesama, kantata i oratorijuma, čiji je veliki deo sačinjavalo premijerno izvođenje mnogih dela jugoslovenskih kompozitora.

Koncertna karijera Čangalovića trajala je više od 40 godina, održao je oko 3.000 koncerata na teritoriji bivše Jugoslavije i oko 160 koncerata širom sveta.

Čangalović je preminuo 1999. godine u Beogradu.OO GLAMOČA DO BALJŠOG TEATRA Miroslav Čangalović je rođen 18. februara 1921. godine u Glamoču, od oca Mihajla i majke Anastasije. Već u ranoj mladosti odlazi iz rodnog grada u Beograd, gde od 1946. do 1954. godine učio pevanje kod poznate operske pevačice i vokalnog pedagoga Zdenke Zikove.
Neke od njegovih nezaboravnih kreacija su: Boris Godunov, Mefisto, Galicki, Končak, Aleksandar Borodin, Vladika Danilo, Kralj Milutin i  Don Kihot.
RTS | 2009.
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #2 poslato: Septembar 08, 2013, 11:22:06 pm »

*

URNA MIROSLAVA ČANGALOVIĆA U ALEJI ZASLUŽNIH GRAĐANA


BEOGRAD — Urna sa pepelom velikana Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, Miroslava Čangalovića položena je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Slavni bas Čangalović preminuo je 1. oktobra 1999. godine u Beogradu, a urna sa pepelom do danas je bila položena u porodični kolumbarijum na Novom groblju u Beogradu. Obredu prenošenja urne prisustvovao je ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković koji je ocenio je da je Čangalović "bio sinomim za operu". "Retko smo u prilici da makar malo ispravimo nepravdu prema prošlosti, ali je mnogo važnije od toga da čuvamo sećanje, Čangalović je bio veliki solista i umetnik, čak i oni koji nisu znali šta je opera, znali su ko je Miroslav Čangalović", rekao je Marković.

On je ocenio da je Čangalović svojim glasom ostavio neizbrisiv trag u našoj umetnosti i da je današnji čin prenošenja urne u Aleju zaslužnih građana pokušaj da delimično ispravimo nepravdu prema njemu. "Od sada će biti solista u jednom, verovatno, boljem horu. Slava mu", poručio je Marković.

Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović rekao je da jedan od najznačajnijih vokalnih solista ne samo Srbije, već Evrope, Miroslav Čangalović, gde god da je počivao nakon odlaska, nije bio zaboravljen, nisu ga zaboravili prijatelji, istorija i naročito Narodno pozorište koje je on zadužio. "Po svetu je dostojno reperezentovao ne samo Narodno pozorište nego i srpsku kulturu i srpsku operu, Miroslavu Čangaloviću nije bila potrebna Aleja zaslužnih građana, ali sam uveren da je ovo odabrano mesto od danas, ipak, značajnije, lepše i vrednije", rekao je Đurović.

Obredu su prisustvovali i članovi hora "Beogradski madrigalisti" koji su izveli kompoziciju Stevana Stojanovića Mokranjca "Tebe pojem".

Miroslav Čangalović je rođen 18. februara 1921. godine u Glamoču a već u ranoj mladosti dolazi u Beograd, gde je od 1946. do 1954. godine učio pevanje kod poznate operske pevačice i vokalnog pedagoga Zdenke Zikove.

Njegov operski repertoar obuhvatao je više od 90 uloga u kojima se isticao raskošnim glasom, dramskom snagom i doživljenom interpretacijom a najpoznatiji je po ulozi Borisa Godunova, iz istoimene opere Modesta Musorgskog. Njegov koncertni repertoar je obuhvatao ukupno 520 kompozicija, i to solo pesama, ciklusa pesama, kantata i oratorijuma, brojna dela jugoslovenskih kompozitora koja je premijerno izveo.

Koncertna karijera Čangalovića trajala je više od 40 godina, održao je 3000 koncerata na teritoriji bivše Jugoslavije i 160 na gostovanjima širom sveta.
(Tanjug)

Glas Srbije | 03.05.2012.
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: