**
Đorđe Karaklajić — ZBIRKA NARODNIH PESAMA I IGARA
PREDGOVOR
I ovom trećom zbirkom produžavam započeti rad na objavljivanju i popularisanju narodnih pesama i igara koje se danas pevaju širom naše zemlje (prve dve zbirke su izišle u izdanju Izdavačkog preduzeća "Narodna knjiga"). I ove melodije su prikupljene i zabeležene od najpoznatijih pevača i svirača sa radio stanica, smotri i festivala kulturno-umetiičkih društava u raznim krajevima.
U ovoj zbirci, kao i u prve dve, ostao je svuda princip da su pesme prilagođene srednjem glasu (sa retkim izuzecima) a igre su zabeležene i podešene za sviranje na harmonici i violini. Harmonska pratnja je zabeležena od narodnih orkestara i harmonikaša i, sa malom korekturom, verno preneta na hartiju.
Nadam se da će i u ovoj zbirci mnogi ljubitelji narodne muzike pronaći dosta zanimljivog materijala. Đ. K.
S A D R Ž A J
Podigla se cela Srbadija Partizanke naše Mlad, partizan u boj kreće Pesma Rasinskih partizana Pesma o komandantu Savi Jabuka se vetru moli Zemi me zemi Marika na stal sedeše Oj, mojta libe Majka na Marika dumaše Kaži, libe Stano Ej, Slavejče Bolan leži dilber Tuta Zelen bore Oj Vrbasu Moj dragane Zaspal Mija Durmitor Prela Mara Oko moje, plavo i garapo Ej Slavonijo, zemljo plemenita Prođi Mile kroz naš kraj Sva su sela Navali se Šar-planina Kude si bila kada-Koco Oj livado, zelena livado Aoj Grocko U selu kavga golema Prođe junak Stojna moma Uranile dve devojke mlade Jovane more nevene Listaj mu goro Nova gradina Oj Orašje, dugo i široko Sede mi sedeljka . | Cenele Bajova Čuvam ovce oja, oja Kad ja pođoh na Bembašu Ravno polje Ja posadih višnju Oj Užice, mali Carigrade Oj Mostaru Presličica zveketala Otvori mi, belo Lenče Širok Dunav U bašči procvali orasi Igrali se vrani konji Ružice rumena Tankosava Sadila moma Karanfil se na put sprema Oj, Moravo, moje selo ravno Tekiuva le ti ludo Uzmi Stanu Daleko je moje selo malo Ribarska pesma Kolenike vreteno Drumom skitam Dude, belo Dude Oj livado rosna travo Nevesto, crven trendafil Ašikuje Adem-aga More mnogu mi ja faljat Idem putem, pesma s'ori Sadilo mome Zeleni se livada Rumena mi ruža procvala Nekad cvale bele ruže Kad ja imam konja vrana Leti, pesmo moja mila Hvalila se lepe Mare majka |
KolaValjevsko kolo Jedu Niško kokonješte Stara koritarka Nova Gradištanka Kolo iz okoline Požarevca Posavski drmeš Šokc Pavlovo kolo Stoj Rado, bela Rado Pašana Vlainja . | Dunda Stara kruševljanka Aleksinačko kolo Lomsko kolo Leskovačka četvorka Zorino kolo Dancu Šumatovac Šetnja Levačko kolo Žarkovo kolo Oj, devojko rokoko |
Đorđe Karaklajić — Zbirka narodnih pesama i igara
Štampanje završeno aprila 1955 godine u Beogradskom grafičkom zavodu
Nolit Beograd
Prilog člana
zelimirp[postavljeno 11.06.2012]