Vedre oči Veselice [Oj vesela, Veselice]
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « MUZIČKA ČITAONICA « Svaka pesma ima priču [poreklo pesme] « Vedre oči Veselice [Oj vesela, Veselice]
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Vedre oči Veselice [Oj vesela, Veselice]  (Pročitano 7108 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Maj 02, 2012, 10:23:58 pm »

*

VEDRE OČI VESELICE


VESELA Veselica je vila koja lepotom nadvisuje sve devojke. I stasom i glasom prosto sija prijatnošću, radošću i zadovoljstvom. Sva je nekako nežna i prozračna. Čini se da je svima bliska i na dohvatu ruke. Sreća se oko nje kruni i rasipa. Na sve strane uživanje, pesma, šala i smeh.
 
Posebno su joj divne i čarobne oči. Vedre su i žive, vazda nasmejane i pune čežnje. Bistre i brze, žustre i nemirne. Mame i obećavaju. Svakome koga pogledaju ranu u srcu naprave. Dok je živ mora ih sanjati i za njima tugovati.
 
Nije bolje prošao ni junak koga je zamilovala, iste rane su i na njegovom srcu ostale. Kad je shvatio koliko ga voli, ipak ju je upitao: "Šta bi dala, bjela vilo, /Da si mene prije znala?"
 
Vila se šeretski nasmejala i odgovorila mudro, kako Veselici priliči: "Ja bih dala vezen jastuk /Na jastuku ime tvoje. /Ime tvoje, ime moje /Da se dvoje razgovara."
Večernje novosti

Iz knjige "Trava od devet mrakova" (Leksikon srpskih vila i njihovog okruženja), Janka M. Levnaića. Na 700 strana strana autora donosi 29 priča sa preko 90 pojmova vezanih za vile i njima srodna mitska bića.

"Vile su, verovatno, naša najpoznatija i najpopularnija mitska bića. Nema čeljadeta koje nije čulo za njih. One su neotuđivi deo naroda, ukras istorije, opšte dobro, prasvojina srpska, odnosno deo slovenske baštine. Bez vila bi vagdanji srpski život bio dosadniji i siromašniji..." Ovim rečenicama Janko M. Levnaić uvodi nas u nesvakidašnji dvotomni leksikon srpskih vila i njihovog okruženja pod imenom "Trava od devet mrakova".* * *

OJ VESELA, VESELICE1

Oj vesela, Veselice,
vesele ti oči imaš.
Koga god si pogledala
svakome si ranu dala.

I mene si pogledala,
i mene si ranu dala.
Što bi dala, bjela vilo
da si mene prije znala?

Ja bih dala vezen jastuk
na jastuku ime tvoje.
Ime tvoje, ime moje,
Da se dvoje razgovore.

1 Po pevanju Ksenije Cicvarić

Ksenija Cicvarić — Oj vesela, Veselice
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: