Sa vilom Borikom nema šale [Prođoh goru, prođoh drugu i treću]
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « MUZIČKA ČITAONICA « Svaka pesma ima priču [poreklo pesme] « Sa vilom Borikom nema šale [Prođoh goru, prođoh drugu i treću]
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Sa vilom Borikom nema šale [Prođoh goru, prođoh drugu i treću]  (Pročitano 4805 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Maj 03, 2012, 12:10:51 am »

*

SA BORIKOM NEMA ŠALE


"Prođoh goru, prođoh drugu i treću, /Kada dođoh u četvrtu borovu, /Al u gori zelen bore listao, /I pod borom posteljica mekana, /Na postelji moja draga zaspala." Predivna ova diva lepotu je stekla naročitu. "Rasla je na bor gledajući, /Šećer jela, šerbet vodu pila, /Šećerli se vodom umivala."
 
Stan ima u borovu drvetu. Trag njen poznaje se po svežem i lepom mirisu smole. Takav je ostao i u pesmi koja kazuje da je dragi Bog dao nekojem momčetu "zlatne roge" kojima će moći da probode boru koru. Kad je ovaj to učinio u drvetu je vilu pronašao. "Al u boru mlada moma pa zasija kano sunce."

Borika olako daje obećanja, ne smemo se prisegnuti koliko do njih drži. Znamo da se vile na brak moraju prisiliti, a Borika kao da se sama nudi. Po tome je naročita i interesantna. Onom mladiću koji ju je u boru našao veli: "Ne prosi me, ne dadu me, /Ne otimlji, poginućeš: /...Već me mami, ja ću poći."
Večernje novosti

Iz knjige "Trava od devet mrakova" (Leksikon srpskih vila i njihovog okruženja), Janka M. Levnaića. Na 700 strana strana autora donosi 29 priča sa preko 90 pojmova vezanih za vile i njima srodna mitska bića.

"Vile su, verovatno, naša najpoznatija i najpopularnija mitska bića. Nema čeljadeta koje nije čulo za njih. One su neotuđivi deo naroda, ukras istorije, opšte dobro, prasvojina srpska, odnosno deo slovenske baštine. Bez vila bi vagdanji srpski život bio dosadniji i siromašniji..." Ovim rečenicama Janko M. Levnaić uvodi nas u nesvakidašnji dvotomni leksikon srpskih vila i njihovog okruženja pod imenom "Trava od devet mrakova".* * *

PROĐOH GORU, PROĐOH DRUGU I TREĆU...

Prođoh goru, prođoh drugu i treću,
Kada dođoh u četvrtu borovu,
Al u gori zelen bore listao,
I pod borom posteljica mekana,
Na postelji moja draga zaspala.
Ne mogoh je od žalosti buditi
Nit je mogoh od radosti ljubiti,
Već se počeh lišćem bogu moliti.

Daj mi bože vihar vjetar od mora
Da odvije jedan listak od bora
Da on padne mojoj dragoj na lice.
Bog mi dade vihar vjetar od mora
Te otpade jedan listak od bora
I on pade mojoj dragoj na lice,
Probudi se mila moja izn’nada.

Ljubismo se grlismo se do zore
Nit je znala moja majka ni njena
Osim jedno vedro nebo nad nama
I mekana posteljica pod nama.

"Kao što je devojačka kletva najljubavnija molitva, čarka il' čara, preteruje, ali se na kraju pretvara u blagoslov, tako i devojačka pretnja, devojačka osveta, razmahuje rukama koje se polako ali nezadrživo savijaju u zagrljaj. To je već posebni vid ljubavne pesme. Naizgled naopak, počinje osvetom i pretvara se u ljubav. Preti kavgom, pokvarom, a vodi pravo na venčanje."

Raša Pavlović — Prođoh goru, prođoh drugu i treću
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: