Tihomir Vujičić (1923—1975)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Tihomir Vujičić (1923—1975)  (Pročitano 7413 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Februar 03, 2011, 10:37:00 pm »

*

TIHOMIR VUJIČIĆ


Tihomir Vujičić, (Pomaz (Mađarska), 23. februar 1923 — Damask (Sirija), 19. avgust 1975) je bio kompozitor i etnomuzikolog u Budimpešti.


BIOGRAFIJA

Tihomir Vujičić je bio istaknuti kompozitor u Budimpešti koji je napisao brojna muzička dela. Bio je veoma popularan u mađarskom umetničkom svetu 60-ih i 70-ih godina u Budimpešti.

Tihomir Vujičić potiče iz svešteničke porodice. Otac Dušan Vujičić (1903 — 1990) bio je vikarni prota Eparhije budimske i paroh peštanske srpske crkve Velikomučenika Svetog Georgija. Majka Nevenka Budimlić rođena je u Santovu. Brat Stojan Vujičić (1933 — 2002) bio je poznati srpski književnik.

Godine 1948. upisao se na Višu školu muzičke umetnosti Franc List (mađ. Liszt Ferenc) u Budimpešti, međutim, 1949. zbog političkih prilika i svoga porekla Tihomir Vujičić je odstranjen sa Muzičke akademije. Nastavio je studije u klasi Zoltana Kodalja. Vujičića je najviše privlačio moderni tonalitet i savremeni tokovi svetske muzike, ali je isto tako proučavao i narodnu muziku. Na njegovo stvaralaštvo najviše su uticali Bela Bartok, Igor Stravinski, Alban Berg i Arnold Šenberg.

Izvesno vreme Vujičić je radio pri Državnom narodnom ansamblu,a potom je bio kompozitor Jegsinhaza u mađarskoj prestonici. Virtuozno je svirao na bezbroj istrumenata i često je koristio muzičku parodiju. Naučnim radom sakupljao je muzičku tradiciju Srba, Bunjevaca, Šokaca, Bošnjaka i Hrvata u Mađarskoj. Bio je vrsni poznavalac balkanske muzike koja je znatno uticala na njegovo bogato stvaralaštvo. Međutim, nije se zaustavljao samo na ovom gegrafskom prostoru, proučavao je i melos Mediterana i Bliskog istoka.

Tihomir Vujičić je autor petnaestak kompozicija koje prožima moderni stil i folklor. Pored ovih dela napisao je i muziku za petnaest mađarskih igranih filmova. U njegovoj zaostavštini ostala je nezavršena opera "Argirus".

Tihomir Vujičić je bio vrhunski srpski intelektualac u Mađarskoj. Bio je široko obrazovan i govorio je nekoliko jezika. Kompozitor Tihomir Vujičić umro je tragično. Srušio se avionom iznad Damaska dan pre Preobraženja 1975. godine.ZBIRKE

  • Naše pesme (Budimpešta, 1957) — antologija notnih zapisa i stihova 100 narodnih pesama i 20 kola Srba, Bunjevaca, Šokaca, Bošnjaka i Hrvata u Mađarskoj.
  • Muzička tradicija Južnih Slovena u Mađarskoj (Budimpešta, 1978)

Literatura

  • Neven (br. 6. Budimpešta, 1985)
  • Neven (br. 12. Budimpešta, 1987)
  • Gracza Lajos: Vujicsics Tihamer emlekere (Budapest, 2007)
  • Srpske narodne novine

http://sr.wikipedia.org
Sačuvana
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: Februar 03, 2011, 10:37:23 pm »

*

TIHOMIR VUJIČIĆ


Srpski etnomuzikolog i kompozitor iz Mađarske Tihomir Vujičić- potiče iz srpske svešteničke porodice. Otac Dušan je bio dugogodišnji episkopski vikar Budimske eparhije i budimpeštanski prota, a brat Stojan Vujičić (1933-2002) poznati srpski književnik, prevodilac i književni posrednik. Obdaren svestranim talentom, Tihomir Vujičić je bio i vrstan izvođač na brojnim instrumentima. Polazeći stopama Bele Bartoka, svojim pozivom je smatrao komparativna etnomuzikološka istraživanja. Njegov profesor etnomuzikologije na Akademiji, čuveni kompozitor Zoltan Kodalj, oslobađa ga studiranja tog predmeta rekavši: "Vi već sve znate što bih vas ja mogao naučiti".

Tihomir Vujičić je bio najveći sakupljač srpskog i južnoslovenskog muzičkog blaga u Mađarskoj. Pored toga, bio je i boem, emblematska ličnost umetničkih krugova u Budimpešti, zatim plodan autor filmske muzike i glumac u jednom broju poznatih mađarskih filmova... U svojim delima vešto je spajao elemente izvorne narodne i moderne muzike. U njegovoj ostavštini se nalazi 137 kompozicija filmske muzike, jedna nedovršena opera i koncert za klavir, zbirka izvornih narodnih melodija koja je bogatija od ostavštine Zoltana Kodalja, obrade narodnih melodija za scensku igru, itd. Prvu štampanu zbirku narodnih pesama pod nazivom Naše pesme objavio je 1959, a rezultati njegovog sakupljačkog rada su publikovani posthumno pod naslovom Muzičke tradicije Južnih Slovena u Mađarskoj (1978).

Poginuo je u avionskoj nesreći.


~

Ansambl Vujičić je najpoznatiji izvođač srpske i južnoslovenske izvorne narodne muzike u Mađarskoj. Nastao je 1974. u selu Pomazu, blizu Budimpešte i Sentandreje, koje je već vekovima nastanjeno srpskim življem. Cilj muzički obrazovanih mladića, članova ansambla, bio je negovanje srpske narodne muzičke tradicije u Sentandreji i okolini (sela Pomaz, Kalaz, Čobanac). Svojim uzorom su smatrali sakupljački rad srpskog etnomuzikologa i kompozitora iz Mađarske Tihomira Vujičića (1929–1975) koji je rođen u Pomazu.

Petar Lastić
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: