Ilija Spasojević (1922—1998)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Ilija Spasojević (1922—1998)  (Pročitano 7100 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: April 18, 2012, 04:34:17 pm »

*

ILIJA SPASOJEVIĆ
(Meljak, 1922 — Beograd, 1998)

Rođen u selu Meljak, opština Čukarica, Beograd 1922. godine, a umro 1998. godine u Beogradu.
 
Iako je Ilija kao dečak praktično pobegao u Beograd da se bavi muzikom, rodno mesto i Šumadija su uvek bili u njegovom stvaralaštvu i muziciranju. Njegov način komponovanja i muziciranja je u narodu često nazivan "Lipovački stil", nazvan po Lipovačkoj šumi koja okružuje Beograd sa šumadijske strane Beograda odakle je Ilija Spasojević, njegov mlađi brat Milija Spasojević, takođe harmonikaš i kompozitor. Budimir Buca Jovanović, čija je rođena sestra bila udata za Iliju Spasojevića, takođe je bio vrsni harmonikaš i kompozitor.
 
Ilija je praktično bio samouk svirač. Kao stariji brat prvi je "probio led" počeći da svira harmoniku. Muzika je negovana u porodici Spasojević, otac Milan je bio poznat kao vrsan igrač u kolu, što se u ono vreme cenilo, pa je često pozivan u druga sela da bude kolovođa, a majka Jelica je svirala frulu. Prvu harmoniku ("dijatonka") je dobio još kao dečak od brata od strice Ive, oficira u srpskoj vojsci. Vrlo brzo je savladao tehniku sviranja i postao atrakcija, pa je odlučio da se otisne u grad, iako još dečak. Kao i u svom selu, tako je i širom ondašnjih beogradskih kafana bio atrakcija. Za vreme okupacije, krajem 1941. godine je bio praktično prvi zvaničan zajednički nastup Ilije i Milije — na Kolarcu su uz Ljubinku Bobić, Branku Veselinović i Milana Srdoča zabavljali Beograđane u mutnim vremenima emisijom "Veselo veče".
 
Nakon oslobođenja Beograda polako oživljav omiljeno srpsko sastajalište — kafana. Ilija Spasojević je u tim posleratnim godinama gradio iznova beogradski duh, zajedno sa drugim vrsnim muzičarima, a i svojim bratom, Milijom Spasojevićem . U kafani "Novi Beograd" koja se nalazila više Slavije (najpopularnije sastajalište pre i neposredno posle II svetskog rata) obnavlja nekadašnji predratni program organizujući "Reviju pevača i svirača-solista radio Beograda". Neke od učesnika su: Radmila Dimić, Anđelija Milić, Vuka Šeherović, Nikola Kolaković, Pavle Stefanović, Predrag Gojković Cune, harmonikaši Aca Stepić i Budimir Buca Jovanović i mnogi drugi poznati muzičari toga doba. Ostala je anegdota iz toga doba da su muzičari iz drugih kafana dolazili u "Novi Beograd" posle posla da bi slušali Ilijino "čisto" muziciranje. U to doba postaju popularni dueti, pa Ilija često svira sa bratom Milijom. Posle Milijinog odlaska u Ameriku, Ilija je često svirao sa Bucom Jovanovićem po kafanama. Koliko je Ilija voleo kafanu i kontakt sa publikom, ostalo je zabeleženo u još jednoj anegdoti - Vlastimir Pavlović Carevac je jednom došao da ga sluša u kafani "Domovina" na Bulevaru (u toj kafani je samo za vreme dok je Ilija radio tu bilo muzike) i ponudio mu da bude član Narodnog orkestra radio Beograda. Ilija je to odbio, jer je u tom trenutku sviranje u tom orkestru bilo nespojivo sa radom u kafani. Do penzionisanja Ilija je sa svojim ansamblom proveo radni vek u sledećim beogradskim kafanama: "Stric", "Lipov lad", "London", "Imperijal", "Grand", "Stambol kapija" i mnogim drugim.
 
Treba napomenuti da su i Ilija i Milija od 1946. započeli angažmane sa Radio Beogradom, učestvujući u tzv. živim polučasovnim emisijama uz Miodraga Todorovića Krnjevca, Danicu Obrenić, Vuleta Jeftića i mnoge druge. Ostali su obojica stalni članovi Radio Beograda gde i danas postoje u fonoteci sačuvani njihovi snimci.
 
Ilija Spasojević je sarađivao sa mnogim poznatim izvođačima Jugoslavije od kojih su neki:

Mira Vasiljević (album "Život piše uspomene"), Rade Petrović ("Kud se žuriš, hej, živote", "Pastirica", "Takva je sudbina"), Gvozden Radičević ("Ja odlazim u armiju"), Silvana Armenulić (album iz 1966. godine), Dževad Ibrahimović, Azemina Grbić, Zoran Kalezić, Mersa Miljković i mnogi drugi.
 
Penzionisao se početkom osamdesetih godina i živeo mirno u Beogradu do 1998. godine.
Wikipedia
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: