Radoslav Graić (1932)
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Stranice: 1   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Radoslav Graić (1932)  (Pročitano 11862 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Angelina
Administrator
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 4674Pogledaj profil
« poslato: Februar 03, 2011, 10:33:58 pm »

*

R a d o s l a v  G r a i ć
(Mrkonjić-Grad, 1932)
Rođen 1932. godine u Mrkonjić-Gradu. Gimnaziju je završio u Banja Luci, a zatim je diplomirao na Filozofskom fakultetu (istorija umetnosti) i na Muzičkoj Akademiji (solo pevanje) u Beogradu. Od 1958. do 1968. godine bio je jedan od istaknutih vokalnih solista jugoslovenske popularne muzike. Nastupao je sa uspehom i osvajao nagrade na najvećim domaćim festivalima ove muzike, a na brojnim gostovanjima u inostranstvu dostojno je predstavljao našu zabavnu muziku.

Od 1960. godine intezivno komponuje i afirmiše se kao vrstan muzički stvaralac u svim popularnim muzičkim žanrovima (zabavna, narodna, gradska i dečija muzika). Zapažen je i njegov kompozitorski rad u mnogim televizijskim emisijama i serijama, kao i u pozorišnim predstavama. Od 1968. godine, pa do odlaska u penziju, bio je urednik veoma gledanih muzičkih programa na Televiziji Beograd (RTS). Mnoge njegove kompozicije postale su veoma popularne i već su deo domaće evergrin-muzike. Osvojio je veliki broj pobedničkih festivalskih trofeja, kao i drugih značajnih nagrada i priznanja. Mnoge njegove pesme našle su se na diskografskim izdanjima, a često su prisutne u raznim radijskim i televizijskim programima, kao i na koncertnim podijumima. Član je Udruženja kompozitora Srbije od 1961. godine.

Poznate kompozicije:

narodna muzika
"Mito, bekrijo", "Hej, krčmarice", "Doleteće beli golub", "Imala sam drugaricu", "Sjaj, mjeseče",...

zabavna muzika
"Stjuardesa", "Prolećni cvet", "Anđelina",...

gradska muzika
"Tambure su svirale", "Nema starog Beograda", "Eh, lane, moje lane", "Sviraj, sviraj Pišta baći", "Neveni, neveni",...

dečija muzika
"Vuče, vuče, bubo lenja", "Lako je prutu", "Moja baka", "Matematika", "Zdravica učitelju",...

Autor: Miloš

Graići su bili bogata trgovačka porodica, koja je osim trgovina imala hotel, autobus, kuće, zemlju i druga bogatstva. Kao značajan datom za istoriju Mrkonjića je kada su 1938. godine otvorili prvu autobusku liniju na relacini M. Grad-Banja - Luka. Autobus je saobraćao dva puta nedeljno i to utorkom i petkom, kada su bili pazarni dani u Banja Luci. Iako bogati bili su primer poštenja, dobrote i drugih vrlina koje krase samo one najbolje u društvu. Možda baš zato bili su proganjani za vreme austougarske okupacije, Prvog i Drugog svetskog rata. Po oslobodjenju oduzeta im je gotvo sva imovina.

Dodatni komentar: Miloš


24.6.2008.
http://www.mrkonjic-grad.com/doc.asp?id=2823&tip=11
Sačuvana
Stranice: 1   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na: