Skorašnje poruke
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Muzika « Skorašnje poruke
Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 1 
 poslato: Februar 25, 2019, 05:46:36 am 
Započeo Angelina - Poslednja poruka Angelina
*

ISPOVEST DUBRAVKE NEŠOVIĆ: OPASNI LJUDI MI OTERALI SINA — II

Dubravka Nešović (80) već 13 godina je u domu za stare na Karaburmi. Zbog tri teške operacije i trogodišnjeg lečenja posle povrede jednog, pa drugog ramena, pune tri godine nije prošetala beogradskim ulicama i to joj mnogo nedostaje.

Zbog toga što su joj pokreti ruku ograničeni, nije u stanju da sama vodi računa o sebi. Iz domske garsonjere morala je da se preseli u jednu od soba doma za stare, kako bi medicinskim sestrama bilo lakše da brinu o njoj. Moglo bi joj biti bolje posle skupe operacije koja se radi u inostranstvu, ali uz njenu penziju od oko 250 evra to je nemoguće. Penzija nije dovoljna da pokrije ni troškove doma, pa ono što nedostaje, šalje joj sin iz Amerike.

Sina Vladana nije videla osam godina. On je već 14 godina živi u Americi, a otišao je, kako kaže Dubravka, razočaran posle propalog posla i peha sa jednim tada moćnim i vrlo opasnim čovekom koji više nije među živima. Sina je u Americi posetila samo jednom.

Četiri meseca sam bila kod njega u Čikagu gde je osnovao srpsko pozorište. Bila sam presrećna, održala sam i 12 koncerata, a moj sin nije mogao da veruje koliko publike imam. Da nisam imala taj prokleti strah od aviona, mogla sam da putujem, da zaradim u Americi, Australiji... Ali, pare me nikad nisu htele, nisam ni znala sa njima, zato sam i ostala bez ičega — kaže Dubravka sa setom u glasu.

Ona je podržala sina da ode u Ameriku zbog straha za svog jedinca. A kako se ne bi bojala kada je preživela dramu kada joj je sin otet kao šestogodišnji dečak. Danima pred njegov nestanak javljao joj se nepoznati muškarac koji joj je pričao da ima slatkog dečaka. Kada je Vladan nestao htela je da presvisne od tuge i užasa. Ubrzo se javio otmičar s uputstvima kako da mu dostavi tadašnjih milion dinara za njegov otkup.

Dala sam novac i vratio mi je sina. Otmičar je uhvaćen posle nekoliko dana. Kada sam ga pitala za šta mu je trebao novac, rekao mi je: "Nisi bila jedina, jedan milion nije mnogo, ali, milion po milion..." Posle sam čula da je Đorđe Marjanović imao isto iskustvo, kao i još neke kolege. Svog jedinca Vladana, Dubravka je rodila u zrelom dobu, sa 42 godine. Njegovog oca je ludo volela, ali je zajednički život sa njim bio nemoguć. Ipak, ni za čim u životu ne žali.
Željna sina: Dubravka sa sinom Vladanom u Americi

Nisam od onih koji jadikuju, cmizdre i rone suze. Imala sam srećan, uzbudljiv život, jedino sam sina željna. Ali, najvažnije mi je da je on dobro, da je srećan. Zove me da dođem kod njega u Ameriku, a ja mu kažem da ne mogu, jer tramvaji ne rade, pa se smejem. Mnogo toga sam mu prećutala, mnoge stvari će i on sada prvi put čuti. Volela bih da upoznam i njegovu suprugu, a moju snajku Dženifer. Ipak, ma kako suludo zvučalo, ne bih volela da dođu ovde. Mnogo mi je teško i još jedan rastanak sa njim ne bih preživela, zato je bolje ovako.


  
ZBOG JEZDE OSTALA BEZ STANA

Dubravka je srećno živela sa sinom u dvosobnom stanu u centru Beograda. Ali, u jednom trenutku kada su mnogi uložili sve što su imali u privatne banke, u opštoj euforiji, učinila je to i ona. Zavedena visokim mesečnim kamatama, prodala je stan...

Novac sam uložila u banku tada čuvenog gazda Jezde i sve je propalo! Ostala sam i bez stana, i bez novca. Bila je to finansijska katastrofa. Ali, eto, preživelo se nekako. Kažem vam, pare me nisu htele — kaže uz uzdah Dubravka.

STRAH OD LETENJA

Dubravkin sin Vladan oženio se pre tri godine. Zvao je majku da dođe na venčanje, ali zbog problema sa zdravljem nije bilo šanse da ode. Od kada je otišao, videla ga je samo jednom. Zbog sina je sela u avion posle četiri decenije uprkos ogromnom strahu od letenja. A kako se ne bi plašila kada je pre skoro pola veka imala traumatično iskustvo kad je avion u kome je bila prinudno sleteo na brdo kraj Titograda. Od tada nije smela nogom da kroči u avion, a strah je pobedila samo jednom i zbog sina otputovala i vratila se iz Amerike.


V. Tasić | 29.01.2013. | Vesti online

 2 
 poslato: Februar 25, 2019, 05:06:07 am 
Započeo Angelina - Poslednja poruka Angelina
*

ŽIVOT KAO PESMA                    Onamo, namo... da viđu Prizren!
                    Ta to je moje — doma ću doć!
                    Starina mila tamo me zove,
                    tu moram jednom oružan poć.


Samo poezija koja se dâde živeti, u misteriji življenja zadobija neprolaznu vrednost. Tako je od vajkada bilo, a tako će i do skončanja sveta ostati. Svaki živonosni stih jeste jedan ljudski život, jedan čovek, jedna beskrajna egzistencija ljubljenog čeda Božjeg. Zato u navedenom stihu ne samo sagledavamo, nego i jasno vidimo još jedan stvaralački i nadahnjujući život; život ispunjen pesmom; življenje pretočeno u neumorno pevanje, život čije trajanje ni smrt ne može ućutkati, život koji je Metohija iznedrila, Šar planina zadojila, Sirinićka župa odnjihala, to je Jordan Nikolić Prizrenlija. To je čovek koji je miloglasnim pevanjem do najvišeg estetskog nivoa uzdigao pesmu svog zavičaja, taj nejplemenitiji izraz muzičkog stvaralaštva roda Nemanjinog i Savinog, to je onaj koga je evo "Starina mila" u večnost odazvala.

U četvrtak 26. aprila 2018. godine posle kratkotrajne fizičke zanemoćalosti, nekoliko trenutaka pre podneva, na svega petnaest dana pre navršenja 85. godine života, mirno je prešao kod Vaskrslog Gospoda i pridružio neizbrojivim večnoživim stihovima sažetim u samo dve reči: ime i prezime. Ako je opštepoznata stvar da je Sokrat ispijajući, nepravedno mu dosuđenu čašu otrova, kazao da je "čvrsto uveren da će posle smrti, živeti u društvu dobrih!", suvišno bi bilo govoriti o hrišćanskoj nepokolebivoj veri u život večni, ili o našem nepobitnom uverenju da je Jordan samo preminuo, što će reći preselio u miloglasnu družinu svih onih koji su na bilo koji način podstrekivali u njemu divni dar Božji, počev od baka iz komšiluka koje su mu, još kao dečačiću, kad bi se vraćao iz škole, i kako bi stupio u svoj sokak počeo da peva, sa pendžera dovikivale "Ajde Jordane, poj. Ajde Jorče, dušo moja, poj!", preko slavom ovenčanih Mare Đorđević, Ksenije Cicvarić, Vukašina Jevtića, Zore Drempetić, do Staniše Stošića, Vasilije Radojčić, Predraga Gojkovića – Cuneta i inih neizbrojivih i nezaboravnih. Jordanovim, a cappella pevanjem u etar Višnjičica rod rodila, otpočelo je emitovanje muzičkog programa Radio Besede, 17. decembra 2010. godine, neposredno posle osvećenja prostorija i proslavljanja prvog Krsnog imena radio-televizije Beseda.

U simfoničnom braku sa Ruskinjom Lidijom, Gospod ga je blagoslovio dvema kćerima: Dejanom i Tatjanom i dvojicom unuka. Danas su njegovi najrođeniji žalošću ophrvani, a verni muzički sledbenici i poštovaoci rastuženi. No, zbog svega rečenog, tuga mora ustupiti mesto radosti koja se ne može oduzeti, koja nas iznutra i sasvim prožima i uverava da čovek ispunjuje svrhu svoga postojanja tek onda kad njegov život postane pesma poput one "zemaljsko je za malena carstvo, a Nebesko uvek i doveka", a Jordan Nikolić je baš to i postao.

Večan mu spomen u Carstvu Božje ljubavi i u srcima onih koji su ga upoznali!

Vojni sveštenik Đorđe Stojisavljević | 2 мая 2018 г. | pravoslavie.ru
beseda.rs

 3 
 poslato: Februar 25, 2019, 05:01:37 am 
Započeo Angelina - Poslednja poruka Angelina
*

ACA LUKAS — DISKOGRAFIJA


 4 
 poslato: Februar 25, 2019, 04:52:26 am 
Započeo Angelina - Poslednja poruka Angelina
*

ALEKSANDAR VUKSANOVIĆ / ACA LUKAS /


Aleksandar Vuksanović, poznatiji kao Aca Lukas, je srpski pop-folk pevač. Za njega kažu da je nekrunisani kralj splavova. Rođen je 3. novembra 1968. godine u Beogradu.

Od malih nogu je pokazivao sklonost ka muzici. Živeo je na Karaburmi i pohađao je osnovnu školu "Filip Višnjić". Završio je srednju muzičku školu. Početkom 90-ih je nastupao na splavu "Lukas" po kome je i dobio nadimak. Popularnost je stekao pevajući u klubu "Hogar" gde je upoznao Milana Šćepovića i Sašu Lunginovića sa kojima je izvodio džez i ciganske pesme. Ubrzo ga je zapazila rokerka Snežana Mišković Viktorija i postao je član njenog benda. Pravili su koncerte širom Jugoslavije i Aca je imao priliku da nastupa sa Mladenom Vojičićem Tifom i Dinom Dvornikom. Nakon toga je započeo solo karijeru.


Pročitajte više na: Biografija.Org

 5 
 poslato: Februar 25, 2019, 04:14:26 am 
Započeo Angelina - Poslednja poruka Angelina
*

Š a b a n  Š a u l ić
Šabac, 06.05.1951 — Bielefeld, 17.02.2019Pevač narodne muzike Šaban Šaulić (67) preminuo je u bolnici u Nemačkoj nakon teške saobraćajne nesreće, uprkos borbi lekara za njegov život.

Šaulić je u subotu uveče imao nastup u klubu u Bilefeldu, na severoistoku Nemačke. Nesreća se dogodila u nedelju ujutro, kada je Šaulić pošao na aerodrom. Automobilom je upravljao njegov vozač, a u kolima se nalazio još i Šaulićev kum, koji je povređen.

Nemački portal "NW" preneo je da se oko šest sati ujutru dogodio udes na autoputu A2 u smeru ka Dortmundu, u kojem je jedna osoba poginula, a još tri su povređene.

U nesreći su učestvovala dva vozila, a na fotografijama na nemačkim portalima vidi se da je jednom uništen prednji, a drugom zadnji deo. Povređene su vatrogasci morali da vade iz vozila, zbog čega je obustavljen saobraćaj na nekoliko sati.

Isti portal piše da je nesreću izazvao pijani vozač bez dozvole, koji je svojom "mazdom" otpozadi udario u "seat ibicu" u kojoj su se nalazila trojica muškaraca.

Autoput između Dortmunda i Bilefelda je bio blokiran pet sati.

Šaban Šaulić bio je muzičar i producent. U toku karijere u medijima i od publike je dobio nadimak "kralj narodne muzike". ...

Održao je brojne koncerte i nastupe u zemlji i regionu, a koncertom u Beogradskoj areni 6. oktobra 2018. godine obeležio je pedeset godina karijere. radiodunav.com

 6 
 poslato: Februar 25, 2019, 04:07:59 am 
Započeo Angelina - Poslednja poruka Angelina
*

 7 
 poslato: Februar 25, 2019, 04:07:50 am 
Započeo Angelina - Poslednja poruka Angelina
*

 8 
 poslato: Februar 25, 2019, 03:04:17 am 
Započeo Angelina - Poslednja poruka Angelina
*


T o m i s l a v   B a j i ć
Jabučje kod Lajkovca, 1935 — Beograd, 22.02.2018


Tomislav Bajić, poznati pevač narodne muzike, preminuo je 22. februara u Beogradu. Postao je poznat po duetu sa bratom Andrijom.


"Braća Tomislav i Andrija, rodom iz valjevskog kraja — sela Jabučja pored Lajkovca, kompozitori, tekstopisci, instrumentalisti, vokalni solisti. Tvorci velikog broja kola i pesama u duhu izvornog narodnog, srpskog melosa, pisanih za sebe i druge. Za mnoga dela se ni danas ne zna da su ih oni komponovali, već se smatra da su narodna, izvorno nastala. "Nad izvorom vrba se nadnela" — pesma koja je proslavila Silvanu Armenulić, "Kolubarski vez" — naše najpoznatije kolo, samo su neka od njih...

Tokom 50 godina rada, izdali su 43 singl ploče i 28 long plej albuma.

Duet Braća Bajić su prvi dobitnici Jugotonove nagrade "Zlatna ptica", dodeljene za 1.000.000 prodatih ploča za samo jedan singl, u vremenu, kada marketing kakvog danas poznajemo, nije postojao.

Snimili su 120 trajnih snimaka za arhivu Radio-Beograda. ... bracabajic.com

 9 
 poslato: Februar 24, 2019, 11:40:07 pm 
Započeo Angelina - Poslednja poruka Angelina
*

ŠABAN ŠAULIĆ — DISKOGRAFIJASINGLOVI & ALBUMI


"Pesme 'Dođi da ostarimo zajedno' i 'Dva galeba bela' smatraju se jednim od najboljih ikad otpevanih narodnih pesama. ..."

 10 
 poslato: Februar 24, 2019, 10:57:30 pm 
Započeo Angelina - Poslednja poruka Angelina
*

J O R D A N   N I K O L I Ć
Prizren, 11.05.1933. — Beograd, 26.04.2018."Življenje pretočeno u neumorno pevanje, život čije trajanje ni smrt ne može ućutkati, život koji je Metohija iznedrila, Šar planina zadojila, Sirinićka župa odnjihala, to je Jordan Nikolić Prizrenlija."

*

"U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime, upućujem izraze najdubljeg saučešća povodom smrti Jordana Nikolića. Jordan Nikolic je čitavog života ostao odan kosovskometohijskom melosu, kao njegov izvrsni vokalni tumač i čuvar. Niz najdivnijih starosrbijanskih pesama prepoznajemo upravo po Nikolićevom moćnom izvođenju. Bio je to carski glas carskog Prizrena, koji nam je zauvek približio pesme kao što su 'Marijo, deli bela kumrijo', 'Udade se, Jagodo', 'Oj, golube'. Glas Jordana Nikolića bio je dostojan posrednik melodijske dubine i punoće muzičkog nasleđa srpskog Kosova i Metohije."
V. Vukosavljević

*

"Jordan Nikolić je bio jedinstven, zato što je srpske narodne pesme sa Kosova i Metohije izvodio sa virtuoznošću i sugestivnošću, koje je nemoguće oponašati.

Interpretirajući na najlepši moguć način melodije svog rodnog kraja, učinio je da svi više volimo lјude i predele Stare Srbije, da direktnije i snažnije osećamo vezu sa njima.

Da nije bilo Jordana, mnogi danas verovatno ne bi ni bili svesni postojanja autentičnog srpskog folklora Kosova i Metohije, a mnoge pesme kojima se danas dičimo kao biserima nacionalne kulture bile bi zaboravlјene.

Zvuci carskog Prizrena će zahvalјujući neponovlјivom glasu Jordana Nikolića ostati sačuvani i za buduće generacije, kao glas srpskog Kosova i Metohije."
M. Đurić

UDADE SE, JAGODO

Udade se, Jagodo,
Udade se, draga dušo,
Udade se Živka Sirinićka
Udade se Živka Sirinićka

Udade se, Jagodo,
Udade se, draga dušo,
Udade se za Đorđa Đakovca
Udade se za Đorđa Đakovca

Kad to čuo, Jagodo,
Kad to čuo, draga dušo,
Kad to čuo Mika Prizrenlija
Kad to čuo Mika Prizrenlija

Dzipnu Mika, Jagodo,
Dzipnu Mika, draga dušo,
Dzipnu Mika, kaj' da se pomami
Dzipnu Mika, kaj' da se pomami

Pa otide, Jagodo,
Pa otide, draga dušo,
Pa otide pred Živkina vrata
Pa otide pred Živkina vrata

Zašto Živke, Jagodo,
Zašto Živke, draga dušo,
Zašto, Živke, ti mene prevari
Zašto, Živke, ti mene prevari

Nesam Miko, Jagodo,
Nesam Miko, draga dušo,
Nesam Miko ja tebe varala
Nesam Miko ja tebe varala

Mene dali, Jagodo,
Mene dali, draga dušo,
Mene dali, nesu me pitali
Mene dali, nesu me pitali


RAZGRANALA GRANA JORGOVANA

Razgranala grana jorgovana.
Oj, lane Milane, grana jorgovana.

Pod nju sedi lepa Julijana.
Oj, lane Milane, lepa Julijana.

A pred nju je đerđef od merdžana.
Oj, lane Milane, đerđef od merdžana.

Na đerđefu svilena marama.
Oj, lane Milane, svilena marama.

Na marami svila đunđulija.
Oj, lane Milane, svila đunđulija.

U ruci joj igla od biljura.
Oj, lane Milane, igra od biljura.


YouTube: Jordan Nikolić — Udade se, Jagodo
YouTube: Jordan Nikolić — Razgranala grana jorgovana

Stranice: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10